Атанас Атанасов – член на управата в “Информационно обслужване”: Ще кажа кой е свършил работа за 50, а е взел 500 хил. лв.

С Атанас Атанасов, член на управата на “Информационно обслужване”, разговаря Калина Влайкова
Г-н Атанасов, какво ще работите в “Информационно обслужване”?

Уставът на дружеството е променен. Сега само един орган ще го управлява – съвет на директорите. Аз съм негов редови член.

Защо отивате на работа във фирмата, която се прочу като хранилка за премиерски съветници?

Това е мой личен ангажимент. Поел съм го с желание да помогна на институциите за разследването на корупционните схеми в това дружество.

Кой ви покани?

Вицепремиерът Цветанов по указание на министър-председателя.

Какви разкрития да чакаме от вас?

Тази работа може да се свърши и от човек с по-малък опит. Но е важно да се установи истината. Информациите до момента в публичното пространство за управлението на това дружество са само повърхността. Обществото бе занимавано с жълти новини – кой какви прашки носел, кой бил мека китка.
А досега не са разследвани корупционните схеми, по които държавни пари са изтичали през “Информационно обслужване” към частни джобове и приятелски кръгове. Има фирми, близки до бившата власт, които са били наемани като подизпълнители за дадени задачи. Плащано е в пъти повече от реалната цена. Това трябва да се разследва. Има данни за конфликт на интереси, за престъпно присвояване на пари, за манипулирани търгове. В конкретика не искам да влизам, нека всичко се провери по законов ред.

За какви пари иде реч?

Например има случаи, в които за определена дейност на стойност 50 хил. лв. са плащани 500 хил. лв.

А замесени ли са публични фигури?

Политически лица не бих казал. Но са използвани имената на премиерски съветници, за да минават тези схеми. Много интересно е обаче, че за някакви измислени консултации пари от “Информационно обслужване” са получавали Цвятко Цветков, бившият главен секретар на МВР и кандидат за депутат от РЗС Илия Илиев, членовете на ЦИК Александър Александров, Александър Петров, Михаил Константинов. Ще си направя труда да проверя за какви консултации са вземани тези тлъсти хонорари. Точно те показват, че дружеството е било партийна хранилка.

Кой е стоял в дъното?

Имам представа, но ще спестя името.

Пред “24 часа” Азер Меликов отхвърля всички обвинения точка по точка.

Най-лесно е да отрече. Според мен е по-важно, че гроздът от съветници на Сергей Станишев манипулираше различни схеми в икономиката за източване на държавни средства. И Азер Меликов е малка част от схемата. Има други, за които нищо не се говори. Например нищо не се казва за ролята на Росен Карадимов в управлението на българската енергетика. Ако през “Информационно обслужване” годишно са минавали 30 млн. лв., през енергетиката са потънали стотици милиони. Някой трябва да се занимае с това.

Каква заплата ще получавате?

Около 2000 лева.

Разбирате ли от информационни технологии?

Има си изпълнителен директор за оперативното управление. Добре е един от съвета на директорите да знае как се сключват договорите, как се четат, как се спазват правилата. Съгласил съм се не да управлявам дружеството, а да срежем корупцията в него.

Излиза, че ще свършите мръсната работа. Не се ли притеснявате, че може да ви употребят и изхвърлят?

Не за първи път ще е да се върши мръсна работа. Но аз не съм толкова лесен залък за преглъщане. Пък и няма да се налага да ме подканят. Ще си отида сам.

Иван Костов не изглеждаше доволен от назначението ви. Натърти, че ДСБ не ви е предлагала. Според него сте по-подходящ за оперативен пост. През главата му ли действахте?

Прав е Костов. Това е мое лично решение, не съм ангажирал партията. Но няма проблем. Това е един епизод, който няма да е дълъг. Не съм получавал укор от никого. Колегите знаят мотивацията ми да помогна на разследването.
Трябва да вложим усилия за пресичане на досегашния порочен модел на управление. Да се разследват корупционните схеми, да се съберат доказателства и да се представят пред прокуратурата за търсене на отговорност и на най-високо ниво. В това число и за далаверите на ДПС.

Нямате ли чувство, че ентусиазмът за разкрития у управляващите някак подминава движението?

Важно е впечатлението на обществото. Формира се мнение, че ДПС са на завет. И това трябва да бъде опровергано с действия. ДПС беше 8 г. във властта и управляваше много важни сектори на икономиката, през които се източиха много пари. Тук искам да попитам какво става с черната каса на ДПС по “Лиана”? Защо вътрешният министър казва, че оттам няма да излезе нищо? Аз знам, че има страшно много натрупана информация.

Прикриват ли ги?

Не мога да кажа такова тежко нещо. Не са минали 100-те дни. Но на управляващите трябва да се посочи, че не се разследват важни сфери от бившето управление.

Но пък атаката срещу БСП е повсеместна.

На този етап никой от червената върхушка не е отишъл на прокурор. Нищо кой знае какво не им се е случило. Важно е обаче да се види какво става там. Защото тези дни заради вътрешните битки в БСП бяха направени закъснели, но тежки признания – че БСП е партията, създала силовите групировки.
Румен Петков заяви, че бившият офицер от ДС Цвятко Цветков е ходатайствал за братя Маргини. Спомняме си по-ранен етап, в който Петков подпомагаше Младен Михалев-Маджо. Един от големите проблеми на прехода бе, че БКП не се разграничи от своя силов апарат и бившата ДС. Вместо това върхушката й бе приютена на “Позитано” и участваше в обществения живот.

Кого точно визирате?

Единият е прословутият кръг “Монтерей” на офицери от Първо главно управление. Там е и самият Петков. Другият е на Шесто и техният най-ярък представител Цвятко Цветков. БСП хвърли на кучетата агентурата си, за да запази офицерите. Това бе пагубно, защото силовите групировки чрез схемите си на практика отровиха икономиката на страната.
Сега същите хора набират мускули за нова власт. С болка ще кажа друго, което ми прави впечатление. Татяна Дончева заяви амбиция за лидерския пост в БСП. Тя има качества за това. Но съм изумен, че тази жена, която системно говореше срещу ДС, сега разчита на Бриго Аспарухов, Иван Чобанов и Алексей Петров да й осигурят победа.

Грешка ли е закриването на бюрото за СРС?

Не. То бе създадено от Станишев и компания, за да черпят информация какво им се готви, като минат в опозиция. Според мен много по-ефективен би бил парламентарният контрол. Ще го упражняват хора избрани, не назначени. Но рискът от изтичане на информация остава.
А за МВР ще кажа на ръководството му следното – проблемът не е в структурата на министерството, а в мотивацията на състава. МВР е гнило от вътрешни предатели. Още от времето на Георги Петканов партийни партизани оглавяваха службите, за да прикриват престъпленията, не да ги разкриват. Никаква метла и чистка няма сега, даже промените са недостатъчни. Хората в МВР искат да ги ръководят почтени професионалисти.

СДС реши, че може и да издигне свой кандидат за кмет на София. А вие обявихте подкрепата си за Йорданка Фандъкова. Прецакаха ли ви сините?

Мисля, че до няколко дни процесът ще приключи с подписването на споразумение между ГЕРБ, СДС и ДСБ за подкрепа на Фандъкова.

Защо се бави толкова?

Не искам да коментирам вътрешни противоречия в друга партия. Знам, че има вълнения сред десния електорат на София по повод решението ни. И много добре разбирам притесненията, че лицето на десницата в София може да изгуби идентификация. Но аз вярвам, че запазването на идентификация става най-добре с работа и участие във властта. А не с бляскави опозиционни изяви.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...