Атанас Атанасов: Финансовият министър е назначение на Васил Божков

Водещ: Започва “Коритаров Live”. Финансират ли се партии от безмитните магазини? Мои гости по тази тема са Лазар Василев, изпълнителен директор на “Трансимпекс”, и депутатът от Демократи за силна България /ДСБ/ Атанас Атанасов. Добре дошли. Повод за темата ни е вчерашното участие на също народен представител от ДСБ Иван Иванов, който постави неочаквано доста остри въпроси, които пък ни провокираха да потърсим и друга гледна точка. Тази на Лазар Василев. В същото време Атанас Атанасов, няма да скрия, е носител и на възможността да говорим по друга важна тема, тази за най-сетне създадената комисия “Куйович” за изясняване на обстоятелствата около Будимир Куйович и редица нишки и звена в МВР, който пряко или косвено имат отношение както към тази тема, така и към темата, повдигната преди около месец от Тодор Димов за възможно покровителство от високи етажи на МВР на наркоканалите. Така че казвайки добро утро и добре дошли може би да започнем с г-н Атанасов, защото наистина може би бихме могли да говорим и по темата за комисията, ако социалистическата партия се беше съгласила да изпрати свой представител, те обаче отказаха, поне до момента, докато подготвяхме предаването, да стоят това.
Атанас Атанасов: Добро утро на вашите зрители, г-н Коритаров, няколко думи за тази комисия. Много упорито БСП се опитва да замита следите около този случай. Но в крайна сметка, макар и по тяхно предложение, т.е. по техния модел пропорционално на представителството в Народното събрание беше създадена такава комисия. Сега предизвикателство е как ще работи тя. Аз като представител на опозицията искам да кажа, че участието на депутати от опозицията в тази комисия не означава, че ние ще бъдем параван на управляващите. Ние ще настояваме много твърдо да бъдат предприети всички действия за изясняване на този случай, а не това, което диктува вътрешният министър. Защото през тази седмица на заседание на вътрешната комисия управляващото мнозинство отказа, и във вътрешната комисия искахме да започнем работа по този случай, отказа да предприеме каквито и да било действия за изясняване на покровителството на управляващите върху производството и търговията със синтетична дрога. Има други механизми, съществува информация в публичното пространство и ние искаме, тя да стане достояние първо на парламентарната комисия. Ако управляващите откажат да се случи това, тогава ще бъдем принудени да запознаем обществото пряко.
Водещ: Добре, дано да успеем всички с общи усилия да изясним този случай докрай. Толкова може би по тази тема, защото наистина представител на БСП, нито Надка Балева, нито други хора, с който разговарях, се съгласиха да участват в такъв разговор с аргумента, че било твърде рано. Може би когато вече не е толкова рано и комисията заработи, ще можем да се върнем към тази тема. Сега ви предлагам да проследим част от разговора от вчера с депутата от ДСБ, ваш колега Иван Иванов, и ще влезем в темата за безмитните магазини.
Иван Иванов: Безмитните магазини по сухопътните граници на България продължават да бъдат толерирани от властта и те се явяват пресечна точка на местната организирана престъпност и на корупцията. И въпросът е кой държи безмитните магазини?
Водещ: Кой ги държи?
Иван Иванов: Голяма част от безмитните магазини ги държи именно Васил Божков – това е и на Лесово, и на Капитан Андреево, и на Брегово, и забележете, след тази реакция на Европейската комисия, когато от Демократи за силна България внасяме за пореден път предложение да бъдат закрити безмитните магазини, защото ние това предложение сме го правили, но, уви, беше отхвърлено, министър-председателя каза, че трябва да се направи справка какви ще бъдат евентуално загубите за бюджета чрез министъра на финансите. Всъщност там трябва да се направи справка какви ще бъдат загубите за партийната каса на БСП, ако безмитните магазини бъдат закрити.
Водещ: Каква връзка правите между безмитните магазини и партийната каса?
Иван Иванов: Връзката е очевидна, защото, когато, първо, се знае, че в Европейския съюз безмитни магазини по сухопътните граници не съществуват. Второ, че от три години Европейският съюз силно настоява за това, дори един заместник-министър Георги Кадиев се опълчи срещу това да останат безмитни магазини, но реално си беше предложен да напусне управлението, явно е, че партията, която върви срещу препоръките на Европейската комисия, има силен партиен интерес.
Водещ: Как би могла да се реализира на практика такава връзка?
Иван Иванов: О, тя е известна в българската практика. Това е финансирането на фирми, които българите наблюдават по време на предизборните кампании и не само тогава. Харченето на огромни пари за канене на всякакви артисти, отпечатване в голямо количество на материали, участие в медии и т.н. Много лесно може да се разбере коя партия разполага с много повече пари от тези, които съгласно Закона за политическите партии получава от бюджета на държавата.
Водещ: Всъщност вие правите нещо като връзка между личността Васил Божков, безмитните магазини и финансирането…
Иван Иванов: Фонд “Републиканска пътна инфраструктура”.
Водещ: Фонд “Републиканска пътна мрежа” и финансирането на БСП.
Иван Иванов: Финансирането на БСП, да.
Водещ: Правите такава връзка?
Иван Иванов: Правя я, разбира се.
Водещ: И така. Връзка между личността на Васил Божков, Фонд “Републиканска пътна мрежа”, безмитните магазини и партийните каси, в частност, партийната каса на БСП. Как изглежда един такъв модел, г-н Василев?
Лазар Василев: За мен това изказване е абсурдно по простата причина, че то съдържа в себе си изключително неверни факти. Свързването на валутната търговия или безмитната търговия с Васил Божков е едно напълно необосновано твърдение. И ако ми позволите ще кажа с няколко думи кои фирми са duty free – оператори и как те са станали такива. 1991 година беше проведен конкурс за избиране на duty free – оператори с председател тогава Стоян Александров като шеф на Главна данъчна дирекция. Това беше по времето на кабинета, т.е. министър на финансите беше г-н Иван Костов. И тази комисия, след като завърши конкурса, определи и подписа договори с около 12 или 14 такива фирми. Това бяха структури на /…/ и на “Кореком”. Три от тях “Кореком”, “Сийком”, “Софком”, /…/ на “Балкантурст”.
Водещ: Васил Божков къде се проявява и по какъв повод?
Лазар Василев: Всички тези 14 или колкото бяха – 15 duty free – оператори в един период минаха в частни ръце, тъй като те бяха държавни фирми, голяма част от тях и в 2002 година беше извършена приватизация на “Трансимпекс”, една от фирмите, която имаше такъв лиценз за duty free – оператор. Твърдението на г-н Иванов за монопол, да го наречем или нещо подобно, голям дял на Васил Божков в дейността безмитна търговия е некоректно, защото в самия “Трансимпекс”, ако се направи една справка в “Апис” и се видят вътре кои са акционери, ще се види, че “Нове Холдинг” съществува с един малък процент като собственост.
Водещ: Добре, нека да включим сега г-н Атанасов. Това, което казва г-н Иванов позиция ли е на ДСБ като партия или е просто негова лична оценка?
Атанас Атанасов: Не, г-н Коритаров, как ще е лична позиция? Той човекът заяви, че това е от името на ДСБ. По принцип миналата година ние сме правили два опита като парламентарно представена партия да се реши този проблем със закриване на безмитните магазини. Правили сме предложения за Закона за акцизите, когато се приемаше, тази есен последно беше при данъчните закони, когато се гледаха, да бъдат закрити тези магазини, защото очевидно е от определени и обективни факти, че на практика през безмитната търговия се осъществява контрабанда. Аз бих искал да кажа, че от няколко публични източника става ясно, че устойчиво с така, макар и дипломатичен език и от Европейската комисия, и от наши съюзници от НАТО се атакува връзката на правителството с Васил Божков. Едно от местата, където е тази връзка са именно безмитните магазини. Много време ще ни трябва тук, за да обясняваме и аз също имам справка, какво е “Трансимпекс”, кой е в този “Трансимпекс”, по какъв начин са трансформирали през годините връзките вътре. Истината е, че “Трансимпекс” се контролира от този човек.
Водещ: От кого?
Атанас Атанасов: От Васил Божков.
Водещ: Добре, но връзката….
Атанас Атанасов: Независимо от това кой какво обяснява.
Водещ: Връзката Божков, тази система на безмитните магазини и финансирането на партиите каква е?
Атанас Атанасов: Сега аз бих окрупнил този проблем. Ние тази седмица се договорихме опозицията и другата седмица ще внесем вот на недоверие към правителството за корупцията. В хода на този вот на недоверие един от сегментите, по който ще обясняваме зависимостта на управляващите от определени икономически кръгове, са и безмитните магазини. Нямам време да обясня всичко тук сега, много информация сме събрали по тази тема, но аз бих казал така като общ проблем. От известно време, откакто стана големият скандал в този Фонд “Републиканска пътна инфраструктура”, където също е замесен Васил Божков, това е един от другите, една от другите връзки на правителството с този човек, управляващите започнаха да говорят така много с модерната тема за конфликта на интереси. Аз бих казал, че конфликтът на интереси е раздаването на едни пари на държавата под масата, но по този начин говорят. И бих задал един въпрос във вашето студио. Има ли конфликт на интереси между Васил Божков и държавата, при условие, че финансовият министър е негово назначение? Този въпрос задавам към управляващите. Нека да отговорят.
Водещ: Как негово назначение? Той е назначение на Станишев, защо да е на Божков?
Атанас Атанасов: Една част от министрите в това правителство са на БСП, една част са от НДСВ, друга част са от ДПС. Финансовият министър се оказа, че не е в нито една от тези партии.
Водещ: А откъде правите извода, че е на Васил Божков?
Атанас Атанасов: И се знае неговата дългогодишна връзка с Васил Божков. Спомняте ли си, че той беше кандидат за кмет и беше оттеглен заради връзката му с Васил Божков и така нататък.
Водещ: Заради среща с Васил Божков?
Атанас Атанасов: Добре.
Водещ: Да. Добре, но…
Атанас Атанасов: И аз питам.
Водещ: Да.
Атанас Атанасов: Има ли конфликт на интереси между Васил Божков и държавата, при условие, че финансовият министър е негово назначение?
Водещ: Ако е негово назначение би имало конфликт на интереси. Въпросът е сега обаче, г-н Василев, не знам дали би могъл да каже дали е негово назначение.
Лазар Василев: Не, аз бих искал да се върнем към темата за валутните магазини, тъй като в изказването на г-н Иванов, което видяхме имаше просто нелепи твърдения. Той цитираше магазини на Лесово и на Брегово, които всъщност не съществуват. Затова би било добре преди една информация да се тиражира публично, тя да бъде проверена. В този смисъл по подобен начин и с подобен подход от началото на тази седмица, когато излезе междинният доклад, до момента в редица изказвания се лансират твърде фриволно цифри и чрез тях тези, които не отговарят на нищо обективно. Говореше се за 400 милиона данъци и акцизи, които били едва ли не загубени от бюджета по повод на тези безмитни магазини.
Водещ: Да.
Лазар Василев: В същото време в самия доклад на ЕС, подадена вероятно чрез наши източници, информационни, информация за увеличение на оборотите на 2007 г. е съвършено невярна, тъй като оборотите за 2007 г. на сухопътните граници от безмитна търговия са 68 милиона евро срещу 114 за миналата година.
Водещ: Добре, аз ще помоля обаче…
Лазар Василев: Т.е. има една манипулация, която не знам какво цели. Освен да се затормози бизнесът, от което в крайна сметка губи националната икономика.
Водещ: Сега да попитаме Георги Кадиев, чието име беше споменато от Иван Иванов, той е на телефона ни, дали има манипулация и каква би била нейната цел в този дебат, който се води, не тук в студиото, а изобщо, който започна. Добро утро.
Георги Кадиев: Добро утро на вас и на вашите зрители.
Водещ: Има ли някаква манипулация, сгрешен ли е някъде принципно дебатът за безмитните магазини и изобщо обвързването на този проблем с личности като Васил Божков, финансирането на партии и корупцията?
Георги Кадиев: Аз винаги съм се опитвал по времето, когато работех по тези проблеми да изграждам някаква позиция, която не е личностна. Нищо лично, срещу който и да е бизнесмен, срещу който и човек, който се занимава с някакъв нормален бизнес, безмитният бизнес също е нормален в крайна сметка. Но ние имахме задължения към ЕС, които трябваше да спазим и спазихме.
Водещ: Има ли основания да се прави такава връзка за финансиране на партии чрез безмитните магазини или позволявана от тази система контрабанда.
Георги Кадиев: Аз не съм служител нито на МВР, нито на прокуратура, за да правя такива изводи. Мога да съдя единствено от личен опит.
Водещ: От личния ви опит какво правите като извод?
Георги Кадиев: Към мен никога не са били отправяни такива предложения. /…/ партията, която настоя за увеличаването на данъка за хазарта, който също е свързан с ръководството на БСП, така че ако БСП имаше някакви ангажименти към Васил Божков вероятно щеше да ги изпълнява по друг начин, а не по този, по който се случват.
Водещ: Добре. Това аргумент ли е срещу вашата теза?
Атанас Атанасов: Явно БСП има много ангажименти, както каза г-н Кадиев, към Васил Божков и се опитва да ги изпълнява. Безмитната търговия, нека да говорим с обективни факти.
Водещ: Да.
Атанас Атанасов: Факти, да речем от Центъра за изследване на демокрацията, през 2006 г. те имат разработка. През 2006 г. безмитните, значи 2005 г. дойде на власт това правителство.
Водещ: Да.
Атанас Атанасов: 2006 г., за 2007 г. не знам какви са цифрите, а и има и промяна, защото наистина някои от границите, българските, вече станаха вътрешни европейски граници. Но 2006 г. безмитните продажби бележат рекордна стойност от над 1 милиард лева и имат увеличение близо два пъти, 91 % от 2005 г.
Водещ: Така ли е?
Атанас Атанасов: Така.
Лазар Василев: Това е съвършено невярно и тези данни са едно твърдение на Института за изследване на демокрацията.
Атанас Атанасов: Това е Центъра за изследване на демокрацията, който има цялостна разработка, проведоха конференция. Моля ви се.
Лазар Василев: Има митници, вземете данни от тях. Това са едни голословни твърдения. 1 милиард лева, такъв оборот….
Атанас Атанасов: Не знам какви уверения трябва да ви дадем, откъде да ги вземем. Тези твърдения не са на нашата…
Водещ: Чакайте, имаме ли връзка още с Георги Кадиев?
Георги Кадиев: Аз съм на телефона, да.
Водещ: Г-н Кадиев, тези данни, вярно ли е това, че 91% нараства 2006 година за разлика от 2005?
Атанас Атанасов: 2006 за разлика от 2005 година.
Лазар Василев: И един милиард приходи, в лева.
Георги Кадиев: По мои спомен в момента, нямам пред мен цифрите разбира се, но оборотите за 2006 година бяха около 600 милиона лева, от който 300 милиона в безмитните магазини и приблизително 300 милиона в безмитните бензиностанции.
Водещ: Добре, това е доста различно.
Георги Кадиев: … Чувствителен ръст 2006 спрямо 2005 и това е поради нарастването на акцизите на цигарите, което автоматично доведе до много голяма икономическа изгода да се купуват цигари от безмитни магазини.
Водещ: Добре, това променя ли тезата?
Атанас Атанасов: Цитатът ми е директен от доклада на Центъра на изследване на демокрацията, който беше изнесен на публична конференция. И това при положение, че няма никакво увеличение на пътникопотока. Това е обективните факти. Това са обективните факти и отделно от това в този доклад е посочено, че безмитната търговия е съсредоточена в няколко лица. Не са посочени тези лица коректно в този доклад. на тази конференция присъстваха вътрешният министър, главният прокурор, не знам си кой още. Никой не оспори тези данни тогава на тази конференция, когато бяха изнесени. Но хората се питат как се случват тези неща, как се случва тази контрабанда?
Водещ: Ами господин Василев да каже.
Лазар Василев: Контрабандата как се случва не знам, тъй ката магазините отговарят сто процента на изискванията на Закона за безмитната търговия и на безмитната практика. Те са ситуаирани в зоните, който са вече извън фискалната и митническата зона на ЕС, т.е. пътникът минава през митница, влиза в магазина, купува каквото купува, тези обекти имат он-лайн връзка с митницата и пряко видео наблюдение. От там…
Водещ: Добре…
Лазар Василев: … трасето е само изход извън страната.
Водещ: Ето, г-н Атанасов, бие бяхте директор на Национална служба “Сигурност”, може би вие всъщност трябва да кажете как става контрабандата?
Атанас Атанасов: Има два механизма, единият, най-простия ще го обясня, защото времето не е достатъчно. Искам да кажа между другото, че този механизъм за който обяснявам, беше установен в един безмитен магазин в София, който беше собственост на един много известен журналист, този магазин беше затворен заради контрабандата, която се осъществяваше през този магазин. И този журналист после години наред плю по Иван Костов много упорито. Много просто – по документи минат едни големи количества акцизни стоки през тези магазини цигари и алкохол. Те никога не минават през магазините физически, а се продават в търговската мрежа. Има едни посредници, които изкарват едни пари, защото тези …
Водещ: Това доказана практика ли е…
Атанас Атанасов: Доказана практика е. Това е основният маханизъм, по който се работи. И ако има държава и контролни органи, които да засекат физически оборота на тези стоки през магазините, ще установят, че едва една десета от тези стоки минават през тези магазини.
Лазар Василев: Магазинът, за който става дума, аз се досещам, това са събития от преди повече от десет години.
Атанас Атанасов: Вие ни върнахте в началото, преди повече от 15.
Лазар Василев: Аз ще ви кажа, че 1997 година, когато кабинетът на Костов управляваше оборотът на “Трансимпекс” като държавна фирма е по-голям от този, който беше през 2007 година. Тогава “Трансимпекс” има отчетени 24 милиона долара приходи и затова нещо ние получихме мениджмънта на “Трансимпекс”, държавна фирма “Трансимпекс” специални стимули от министър Краус, от председателя на борда нашия Калчо Хинов. В този смисъл нещата, когато бяха държавна фирма, бяха по един начин, когато са частни очевидно, тълкованието, не че на опозицията става друго, което е много странно…
Атанас Атанасов: Когато бяха държавна фирма имаше по-голям оборот, когато станаха частна, имат по-малък оборот. Нямаме време да ги обсъждаме всички тези конкретни неща. Между другото, живеем днес, имаме много сериозни проблеми пред обществото, а именно корупцията на правителството трябва да решаваме днес, нека да не се връщаме толкова години назад. Аз искам да кажа две думи, между другото миналият ден Сергей Станишев си позволи да излезе и за обяснява – каква корупция, моля ви се, вижте какво се случи по времето на Костов. Извинявайте, седем години ние сме в опозиция. През тези седем години всички видове прокуратура направиха каквото можаха върху нашите глави, от управляващите 1997 – 2001 година, и какво се получи – само оправдателни присъди. Така че има произнасяне по този период от време. Дайте да видим днес какво става.
Водещ: Добре, последно има ли основание да се счита, че през безмитните магазини се финансират партии, да завършим с това?
Атанас Атанасов: Г-н Кадиев каза, че БСП имало някакви ангажименти към Васил Божков…
Лазар Василев: Мога ли само да кажа нещо конкретно, а то е едно число. Печалбата на “Трансимпекс” за 2007 година, която ще бъде обнародвана по съответния ред за тази година, 2007 година, е 2,3 милиона лева. Т.е. това е печалбата от една сграда от 500 квадратни метра застроена площ. В никакъв случай не бива да се счита, че става дума за някакви огромни ресурси, чрез които би могло да се случи това, което вие казвате. И повтарям, дяловете на “Нове Холдинг” в “Трансимпекс” са един много малък процент.
Водещ: Добре, темата остава с отворен финал. Много трудно може да…
Атанас Атанасов: За горивата не остана време нищо да кажем, да кажем за Фуат Гювен, за връзките му с ДПС и т.н.
Водещ: На кого на връзките с ДПС?
Атанас Атанасов: На Фуат Гювен с ДПС.
Водещ: На Фуат Гювен…
Атанас Атанасов: Този човек, който управлява безмитната търговия с горива по българските граници и т.н.
Водещ: Работа за Народното събрание как да реши този проблем. Ако считате, че може разплитането на проблемът за високата корупция да започне от безмитните магазини, би било добре да започне, благодаря ви за участието.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...