Атанас Атанасов: Филчев е маша в ръцете на “генералското движение” в БСП, чийто продукт е и днешният държавен глава

Водещ Георги Коритаров: “Аналитичният преглед на печата” тази сутрин ще проследи сюжета за т.нар. шпионски скандал, който прераства в опит на прокуратурата да започне производство срещу бившия външен министър Соломон Паси, който сега е депутат.

х х х

Водещ: Добро утро сега на Атанас Атанасов, бивш директор на Националната служба за сигурност, а сега депутат от “Демократи за силна България”, който е в студиото ни.

Атанас Атанасов: Добро утро, добро утро и на вашите зрители.

Водещ: Логично ли изглежда да изтече класифицирана информация чрез подобна система за обмен на информация между посолства и външно министерство?

Ат.Атанасов: Това е детайл от цялата тази картина и аз само ще цитирам сегашния външен министър Калфин, който заяви публично, че тази система е създадена да предава данни, които не са класифицирана информация, и свършваме с тази тема. Това външният министър го е заявил, не някой друг. Г-н Коритаров, аз искам да кажа на вашите зрители, че когато прокуратурата действа по този начин, това означава, че нейната цел… и когато говорим за прокуратурата, за такива дела с такъв сериозен обществен характер, има само едно лице, което действа, и това е главният прокурор Никола Филчев. Никой от неговите подчинени няма автономна воля, никой не взема решения по вътрешно убеждение. Той е човекът, който казва какво ще се случи по тези дела, след това се явява някъде по медиите и се прави, че нищо не разбира. Това са едни театрални постановки.

Водещ: Това, което е направено?

Ат.Атанасов: Разбира се, това е поредната театрална постановка, която има определени цели.

Водещ: Какви?

Ат.Атанасов: Аз няколко предположения тук ще изкажа. Искам да кажа, че по принцип данните по следствените дела не трябва да се разгласяват, да не говорим когато става въпрос за такова дело, за което се говори, че става въпрос за шпионаж или за класифицирана информация. И както се вижда, това не се случва много често, но когато се случи, то отеква много сериозно. Прокуратурата тук излезе със специално съобщение. Работата на прокуратурата е да разследва дела срещу извършители на престъпления, а не да се занимава с информиране на обществото по този начин. Когато се осъществява по този начин, прокуратурата работи като специална служба.

Водещ: Каква е целта?

Ат.Атанасов: Да, ще ви я кажа според мен. Няколко предположения ще изкажа тук. Вчера беше приключена една подписка, инициирана от “Демократи за силна България”, тази подписка събра 50 подписа на народни представители и тя е внесена в Народното събрание с искане за създаване на анкетна комисия по т.нар. скандал “Петролгейт”.

Водещ: Значи вече може да бъде внесена, щом има 50 подписа?

Ат.Атанасов: Подписката е внесена в Народното събрание и предстои гласуване в пленарна зала дали да бъде създадена, или да не бъде създадена анкетна комисия по този скандал. От този скандал, както е известно, на първо място се притеснява най-много президентът Георги Първанов, на второ място министър-председателят Сергей Станишев…

Водещ: Нека да обясним, защото беше лидер на БСП в периода, когато…

Ат.Атанасов: …на БСП към него момент, а Сергей Станишев завеждаше международните отношения на партията към него момент.

Водещ: А какво общо има Соломон Паси с тази работа?

Ат.Атанасов: В предното събрание беше създадена такава комисия с гласовете на НДСВ. Ако днес се постави на гласуване този въпрос, само с гласовете на НДСВ може да бъде създадена тази анкетна комисия, която би застрашила втория президентски мандат на Георги Първанов.

Водещ: Искате да кажете, че вие развивате хипотеза, че натискът върху Соломон Паси е с цел да бъдат подчинени НДСВ да не подкрепят създаването на временна анкетна комисия по “Петролгейт”?

Ат.Атанасов: Това е моето предположение. През последните години Никола Филчев обслужва изцяло интересите на президента Георги Първанов и на БСП, а сега, както е известно, остават два месеца до края на неговия мандат и няма право на повторно избиране. Този човек разчита на президента и на неговата кохорта да му се осигури бъдещето. Аз мога да ви върна назад…

Водещ: Нека да бъдем малко по-деликатни поне на президента и неговия екип кажете, все пак той е държавен глава.

Ат.Атанасов: Нямам нищо против да кажа по този начин, но…

Водещ: Кажете го по този начин?

Ат.Атанасов: Защо?

Водещ: Защото е държавен глава, да засвидетелстваме уважение.

Ат.Атанасов: Уважаваме държавния глава, но зад този скандал и зад всичките тези машинации се крият той и неговият екип.

Водещ: Наистина ли подозирате, че е възможно такова нещо?

Ат.Атанасов: Това е моето предположение. Разбира се, когато Филчев действа с такива маньоври, както сега, обикновено има няколко цели, които той поразява. Аз не изключвам и имитиране на дейност, защото в доклада на Ван Орден е посочено, че е необходимо да се променят правилата в страната и главният прокурор и неговите заместници да бъдат контролирани, защото в момента са безконтролни. А също не е изключено и да се цели отклоняване на общественото внимание от един друг скандал с разбиване на жилището на съпругата на Никола Филчев, защото там имало някакви каси, те били отворени, кой ги държи тези каси в това жилище…

Водещ: Каси в жилището на съпругата на Филчев?

Ат.Атанасов: Да, това прочетох в медиите.

Водещ: Тя съпруга ли му е била?

Ат.Атанасов: Дали е бивша или настояща не съм им следил брака, но тя в свое интервю заяви, че е майка на детето му, така че ясно за какво става въпрос.

Водещ: Добре, това въобще, да ви кажа, не съм допускал, че ще си говорим такива неща, иначе щяхме да включим поне някои от приближените за контрапункт. Иначе какво излиза, говорим срещу президента на републиката. Добре, да ви попитам, вестник “Земя” пише тези публикации за шпионския скандал и прокуратурата се сезира от публикациите. Добре, де, ама в специална комисия на ООН излиза доклад…

Ат.Атанасов: И не се сезира.

Водещ: …и не се сезира.

Ат.Атанасов: Ето това е избирателният подход на прокуратурата или избирателният подход на главния прокурор с цел да свидетелства добро отношение към власт имащите. Това не е за пръв път, г-н Коритаров. Като започнем от скандала, който предизвика Филчев през 2000 година, т.нар. Бръмбаргейт, това беше първият…

Водещ: Когато вие бяхте замесен?

Ат.Атанасов: Разбира се, впоследствие… този скандал беше първият сериозен удар срещу правителството на Иван Костов. Това беше неговата цел. Днес, когато този скандал затихва с оправдателни присъди, за това медиите не пишат.

Водещ: Добре, ама удар срещу какво е това, което става с Паси?

Ат.Атанасов: Натиск върху НДСВ да не подкрепи създаването на анкетната комисия, което означава, което означава, че тези, които оказват чрез Филчев, защото Филчев е маша в случая, тези, които оказват чрез Филчев натиск върху НДСВ, това означава, че има сериозни…

Водещ: На кого е маша Филчев, г-н Атанасов?

Ат.Атанасов: На генералското крило в БСП, чийто продукт е и днешният държавен глава.

Водещ: Ама държавният глава смятате ли, че е субект за оказване на

натиск?

Ат.Атанасов: Разбира се, че през него минава този натиск. Кой може да окаже натиск върху…

Водещ: Защо например не допуснете, че може да е наистина лична воля или професионална воля на главния прокурор, може да е видял достатъчно данни?

Ат.Атанасов: Защото досегашните негови проявления по такива обществено значими дела показват едно и също нещо тенденциозност. Никога не е имало… значи, прокуратурата действа така през последните години, че българските граждани не са равни пред закона, действа избирателно в интерес на определена политическа среда. И тук, за да бъда напълно ясен, фирмите, които са участвали в машинациите с петрола, с малки изключения техните собственици са бивши служители на Първо главно управление на Държавна сигурност. Няма нищо случайно.

Водещ: Ама ние говорим за Паси, не говорим за петрола сега…

Ат.Атанасов: Натиск върху НДСВ…

Водещ: То като Мирча Кришан за краставицата. Питаме за Паси петрол, президент петрол, навсякъде петрол. Ако имахме толкова петрол, нямаше да го водим това предаваме, щяхме да сме в студио на СNN.

Ат.Атанасов: Добре, аз не знам, вие не смятате ли, че това е достатъчно сериозно?

Водещ: Би било сериозно, може да се приеме за сериозно, но ми се струва…

Ат.Атанасов: Преди, когато беше създадена, г-н Коритаров, анкетната комисия, ставаше въпрос за една публикация в един иракски вестник, “Ал мада”.

Водещ: Точно така беше, да.

Ат.Атанасов: Да, било несериозно, този вестник бил на този, на онзи, сега става въпрос за доклад на ООН.

Водещ: На специална комисия, той не бил на ООН, бил на комисия.

Ат.Атанасов: Искам да припомня един важен факт. В този доклад и в публикацията на “Ал мада” са посочени три вида субекти, които са се облагодетелствали от тези машинации физически лица, юридически лица и фирми и партии. Ако в България бяха се облагодетелствали директно физически лица, щяха да бъдат посочени те с имената си, ако бяха се облагодетелствали само фирми, щяха да бъдат посочени те с имената си, посочено е името на Българската социалистическа партия. Това означава…

Водещ: Може да е правописна грешка.

Ат.Атанасов: Добре, приемам вашата шега. Това е моето предположение за активността. Вижте, главният прокурор е един изключително страхлив човек, който е нормален. Някои считат, че той има психически отклонения, не, но той е изключително страхлив човек и…

Водещ: Значи някой го манипулира според вас?

Ат.Атанасов: …той след два месеца трябва да си гарантира сигурност. И разчита на президента.

Водещ: Добре, поне да кажем, защото говорим за Паси през цялото време, аз Паси вие петрол, аз Паси вие петрол, хайде сега да попитам може ли да се прехване наистина класифицирана информация по този начин?

Ат.Атанасов: Аз започнах с това моето изложение. Външният министър, днешният, Калфин заяви, че тази комуникационна система е създадена за предаване на данни, които не са класифицирана информация. След като той го казва днес, че за това е създадена тази система…

Водещ: Може нещичко по погрешка да е минало?

Ат.Атанасов: Вижте, в цялата тази история е възможно да има някоя икономическа далавера, това не го изключвам. Но тази пикантерия за шпионаж, това, за да може да натежи случаят… аз искам да припомня на вашите зрители, че аз бях разработван за шпионаж в полза на САЩ и Англия, както си спомняте, наши партньори от НАТО, и целта беше отново политическа да бъдат подслушвани и прехванати връзките на СДС и тогавашното ръководство на СДС чрез мен, като се сложи такава сериозна табела.

Водещ: Добре, сега поне тези шпионски служби какви са според вас?

Ат.Атанасов: Не искам, дълъг е разговорът.

Водещ: Добре, добре. Благодаря на Атанас Атанасов, гост в минутите за аналитичния преглед на печата.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...