Атанас Атанасов: Фармация в Дупница прави дрога

В един от цеховете на фармацевтичния завод в Дупница след работно време се произвеждат наркотици, изнасят се в страни от арабския свят, а парите отиват в касите на БСП. Това заяви депутатът от ДСБ Атанас Атанасов в Кюстендил в петък. Според народния представител такава информация съществува в МВР, но не се проверява.

За затягане на контрола върху фармацевтичните производители заговориха и управляващи, и опозиционни депутати от вътрешната парламентарна комисия в разгара на скандала в МВР.

От завода на “Актавис” в Дупница отрекоха пред Mediapool възможността да се произвеждат амфетамини в извънработно време, тъй като в общо двата цеха на завода се работи на три смени при засилен контрол, което означава, че производството се извършва 24 часа. На въпрос има ли вариант все пак в част от помещенията да се правят наркотици, макар и без знанието на ръководството, от компанията категорично отрекоха.

“Всяка влизаща суровина и излизаща готова лекарствена форма, подлежат на тотален контрол и регистрация в системите на завода, което изключва възможността да се произведе продукт, който е извън лицензираната производствена листа на компанията. Това обезсмисля и твърдението, че може да се организират незаконни производство и износ”, обясниха от “Актавис”.

От “Актавис” не смятат, че скандалът ще се отрази върху поръчките, които изпълняват и върху работата им с клиенти.

Още при разразилия се МВР скандал депутатът Елеонора Николова поиска от министъра на вътрешните работи Румен Петков справка за точното количество и химическо наименование на внесените суровини, употребени във фармацевтичния завод в Дупница, както и количествата реализирана продукция в едногодишен период. Любопитството на народния представител бе продиктувано от разкритията за отклоняване на метаамфетамин от страна на служители на “Актавис”. Скандалът избухна през март, когато стана ясно, че 36-годишната служителка в “Актавис”- Дупница Светлана Харалампиева е откраднала 850 грама от субстанцията “метаамфетамин” от предприятието. Липсата е установена след вътрешно разследванe на компанията, като е подаден сигнал и в полицията.

“Актавис” e спонсор на международна програма за превенция на употребата на наркотици.

В Дупница има още една фирма, занимаваща се с производство на лекарства – “Фарма” АД. Нейни управители са Николай Муцков и Вйекослав Смрекар, но и двамата не бяха в офиса на компанията в петък. Смрекар бе обвиняем за съставяне и използване на фалшив документ като длъжностно лице по делото за фалита на ТСБанк.

Кадрувания и алкохолни спонсори

“Много интересни кадрувания се получиха през годините, например Кирил Георгиев, сегашният директор на ГДБОП, мисля че е получил протекция от бизнеса в региона, за да стигне до тази позиция”, казва още бившият шеф на контраразузнаването, цитиран от Дарик радио.

Преди седмица министърът на вътрешните работи Михаил Миков понижи Кирил Гергиев в зам.-директор на антимафиотите. Миков не даде обяснение за кадровата промяна, но тя бе предизвестена, тъй като още с встъпването си в длъжност той заяви, че ще има преструктуриране на ГДБОП, а няколко дни по-късно посланик Джон Байърли обяви, че американските власти нямат никакво доверие в дирекцията.

Съвсем ясно е, че един от големите спонсори на БСП е алкохолната фирма “Пещера” АД, която дава пари от продажба на алкохол без бандерол, добави Атанасов.

Крупните алкохолни босове бяха пряко замесени в скандала в МВР, довел до оставката на Румен Петков и арестите на висши полицаи.

Нов корупционен скандал

Атанасов загатна и за нов корупционен скандал, в който ще е замесена партията титулярен играч в последните две правителства на Ахмед Доган.

Атанасов ще настоява в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред да бъде изслушан председателят на ДАНС Петко Сертов за разработката “Грабливи нощни птици”, свързана с ДПС и лидера Ахмед Доган. В нея са проверявани фирми, близки до ДПС, с интереси в търговията с дървесина.

“Има разпореждане на Румен Петков да се предаде разработката от една служба в друга, с очакването да потъне в архива. Фирми, които искат да получат обществени поръчки от министерства, контролирани от ДПС, се насочват към определени лица, за да им обяснят механизмите, по които трябва да спечелят тези обществени поръчки. Там им се обясняват, че предварително трябва да внесат 20% от сумата, която биха взели в резултат на обществената поръчка на определено място и след това да я получат. Един от бизнесите по този начин е действал безотказно, това е дърводобивът”, каза още ген. Атанасов.

Междувременно от Софийска градска прокуратура съобщиха за образувано досъдебно производство срещу бившия шеф на следствието и настоящ шеф на отдел в Национална следствена служба Ангел Александров. Той заподозрян в снасяне на информация на т.нар. братя Галеви от Дупница във връзка с водени разработки срещу тях. Както Mediapool първи написа преди месец, проверка на ДАНС е установила няколко разговора на Александров с Галеви. Новата служба предостави информация на държавното обвинения, според която има достатъчно данни да се образува дело и срещу бившия МВР-министър Румен Петков за разгласяването на бизнесмена Алексей Петров като секретен офицер към контраразузнаването.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...