Атанас Атанасов: Управляващите с всички средства крият “Лиани”

Водещ: Някакви съмнения, които впрочем, ако говорим сериозно и за темата, която сега предстои да ни кажете няколко думи. Как да няма човек съмнения, когато това, за което дълго време се споменаваше, разработка “Лиана” или “Лиани”, в крайна сметка се оказа, че наистина има много сериозни основания, но те продължават да бъдат скрити в основната си част за широката публика.
Атанас Атанасов: Да, така е. Шест месеца бяха необходими, за да стане ясно, че тази информация, която ние от Демократи за силна България обявихме още през април, че в МВР съществува категорично събрана информация за черната каса на ДПС, начинът, по който се събират парите, начинът, по който те се изразходват от тази черна каса от обръчите от фирми. Това е установено безспорно. Управляващите, те и до ден днешен с всички средства крият тази информация. На последното заседание на вътрешната комисия, Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред се установи, че има такова дело, че в това дело е събрана информация за това как се правят отчисленията от обръчите от фирми на ДПС чрез обществените поръчки от тези две министерства – Министерство на земеделието и околната среда и екологията. Те постъпват в черна каса, трезор специално оборудван, където са се съхранявали тези пари и в кеш. И оттам с разпореждането на ръководството на ДПС са отивали по друго предназначение. Ваньо Танов, който е ръководил тогава ГДБОП, работил е по тази разработка, обясни, че непосредствено преди да се установи местонахождението на трезора, се е получил провал. И тук искам да направя едно сравнение, защото и скандалът, който доведе до смъкването на Румен Петков, тръгна от вашето студио. А по същия начин и тук …
Водещ: Той между другото ще гостува. Поне така е обещал господин Румен Петков, да знае нашата публика.
Атанас Атанасов: Ами нека, дано да ви е плодотворен разговорът. Та както и в случая с Иван Иванов, така и тук по “Лиана” с черната каса на ДПС информация към разработваните лица е изтекла в последния момент и се е провалила цялата операция.
Водещ: Как стана ясно обаче, че преди да се установи местонахождението на трезора, прекъсва разработката?
Атанас Атанасов: Това е по думите на Танов пред вътрешната комисия. Той обясни хронологично кога е докладвал на главния прокурор информацията, кога е бил повикан при вътрешния министър за доклад. И че непосредствено след доклада при вътрешния министър се, обектите на разработка са били информирани.
Водещ: А вие видяхте ли черно на бяло тези разработки?
Атанас Атанасов: Това е големият проблем, че месеци наред отказват вътрешният министър и председателят на ДАНС да ни предоставят каквито и да е писмени материали по случая. Много интересно, абсолютно мълчаливо. Просто отказват, никакъв отговор. И сега в тази връзка аз мисля, че ние от опозицията трябва да подкрепим категорично едно предложение, което беше направено от председателя на вътрешната комисия Минчо Спасов на последното заседание. Не му беше обърнато внимание на това предложение, но аз смятам, че то би било много ефективно. Утре във вторник има извънредно заседание на вътрешната комисия, на което ние трябва да гледаме бюджета на всички институции, свързани със сигурността. Господин Спасов предложи да не гласуваме бюджета на МВР, на ДАНС, докато не ни бъдат предоставени тези справки. Аз смятам, че това е много сериозен лост за натиск наистина, защото ние какво друго можем да направим. От Народното събрание, от комисията, след като по най-безпардонния начин ни се отказва.
Водещ: Обаче искам пък да обърна внимание върху нещо също, което, ако си го спомням добре, е много сериозно развитие. Преди време господин Спасов изразяваше съмнение в съдържанието и състоятелността на тези разработки. Сега обаче, за да направи такова предложение, очевидно нещо доста качествено е променило разбирането му и той наистина ще бъде един от хората, които ще настояват да се предостави тази информация.
Атанас Атанасов: Две писма са писани на ръководителите на тези институции – на Миков и на Сертов. И на двете няма никакви отговори. Второто писмо е напомнително, че в седемдневен срок е трябвало да предоставят тази информация. Отказват. Обстоятелството, че се отказва да се предостави тази информация, говори колко сериозна е тя.
Водещ: Сега нещо да попитам обаче, това всичкото, което ни разказвате е по спомени и те наистина са силни. Това е човек, който много добре помни какво е работил, Ваньо Танов, но общо взето е негов разказ пред комисията, нали така?
Атанас Атанасов: Точно така.
Водещ: Стана ли ясно до какви нива, в рамките на Движението за права и свободи, се е достигало по тази схема?
Атанас Атанасов: Някои от обстоятелствата са въпрос на анализ и на изводи. Защото един факт беше посочен от Ваньо Танов, който е изключително важен. Този факт не е разследван, това не е случайно. Че е постъпила конкретна информация от специално разузнавателно средство, че на трезора е било разпоредено да се даде крупна сума пари на един от министрите за негово задгранично пътуване. На въпрос кой може да разпореди на трезора да бъдат дадени пари на министър, отговорът беше някой, който му е началник.
Водещ: Това могат да бъдат двама – или партийният лидер, или премиерът.
Атанас Атанасов: Не знам. Ама вижте, този трезор е черен. Това е черна каса, скрити пари на партията. Нещо, за което също много категорично се отричаше, че няма такова нещо, че ДПС не събира, че не разпорежда. Установи се, безспорно е. Аз искам да акцентирам върху този факт.
Водещ: Чакайте само да … Значи сигурно е, чрез специално разузнавателно средство е получена тази информация?
Атанас Атанасов: Да, да, категорично. Това е заявено
Водещ: Това е доказателство.
Атанас Атанасов: Ама не е разследвано това обстоятелство. Този факт, че е било разпоредено да се дадат пари на министър, става въпрос за Джевдет Чакъров, министърът на екологията, тази информация вече е известна, писаха я в един вестник миналата седмица. Това обстоятелство е принудило Танов да поиска среща и да го докладва на главния прокурор.
Водещ: А главният прокурор как е реагирал?
Атанас Атанасов: Това не знам, как е реагирал главният прокурор.
Водещ: Чакайте, а гласът, който е идентифициран да се разпорежда на кого е?
Атанас Атанасов: Това не знаем.
Водещ: Танов не го ли каза?
Атанас Атанасов: Не, Танов отказа да споменава имена, защото заяви, че колкото пъти си е позволил да каже име, Военна прокуратура образува някакво дело.
Водещ: Този трезор всъщност е бил управляван от конкретни хора.
Атанас Атанасов: Да, точно така.
Водещ: Кои са те, стана ли ясно кои са те?
Атанас Атанасов: Не, имена не бяха споменати.
Водещ: Много интересно, че когато тук стана дума за наличието на бизнес център, първата реакция на ДПС беше категорично отричане, че има такъв. Днес се появява обаче признание на човек, който казва – аз ръководих бизнес центъра. Може би така ще стане и с трезора?
Атанас Атанасов: Господин Коритаров, много е тежка ситуацията на ДПС, аз разбирам това. Защото макар и много трудно, бавно, с големи усилия на опозицията в парламента, на журналисти започна да се демаскира схемата по финансирането на тази партия. За съжаление съществуват конкретни събрани данни от институциите на държавата и управляващите ги крият. Защо? БСП са притеснени от това и Станишев лично, че ако Доган заподозре, че БСП – управляващата партия ги хвърли на вълците, може да смъкне правителството. Това е основният страх, разбира се.
Водещ: Така е.
Атанас Атанасов: Така е и може би БСП ще направи някакви такива ходове да хвърлят на вълците ДПС, но след като мине Нова година, когато не може да се иска вот на недоверие, за да не може да бъде смъкнато правителството. Такива сметки се правят.
Водещ: Тук това е по-скоро един политически анализ. Може да стане така, може и да не стане, но ако се върнем към конкретиката на тази разработка, тя наистина, както я представяте, е твърде сериозна. Много по-сериозна дори, отколкото дори изглежда.
Атанас Атанасов: Танов каза, че става въпрос за 6 тона, само за 6 тона специални разузнавателни средства.
Водещ: По какъв повод е започнала тя? Стана ли ясно?
Атанас Атанасов: Поводът е бил невинен, невинен поводът. Засечени са хора на границата за нещо съвсем друго и оттам започва да се разплита чорапът. Както обикновено се случва в оперативната работа.
Водещ: Изразът трезор той ли го употреби?
Атанас Атанасов: Беше употребено от Танов, да.
Водещ: Трезор?
Атанас Атанасов: Трезор. Той се е намирал някъде в центъра на улица “Позитано”. Аз се сещам, че в момента на улица”Позитано” има един апартамент, който се обитава, мисля че от младежката организация на ДПС. Може там да е бил, не знам. Но тези детайли, разбира се, че имат своето значение. Въпросът е в големите принципните въпроси. Защо управляващите с всички средства се противопоставят на това да бъдат разкрити корупционни схеми на най-високо ниво във властта? Защо пред обществото и пред Брюксел обясняват, че са готови с всички средства да се борят с корупцията, а на практика с действията си правят всичко необходимо корупцията да не излезе на бял свят?
Водещ: Във вчерашния си брой “Sunday Telegraph” пише една публикация, че България е столицата на корупцията в Европа, което е доста обидно.
Атанас Атанасов: Това е поредната публикация в западен авторитетен вестник, в който се появяват конкретни факти и оценки за корупцията в България. А грижата на самите членки на Европейския съюз е защо трябва да дават пари на България, където се крадат.
Водещ: Така е, да.
Атанас Атанасов: И на практика какво е наказанието – спират парите, това е наказанието за България.
Водещ: А да ви върна обаче към тази много интересна тема за разработката. Има ли опасения, има ли основания да се мисли, че тя може да е унищожена, прикрита, да не се появи никога на бял свят?
Атанас Атанасов: Не знам, не е изключено за този дълъг период от време, през който вървяха всички тези спорове или не разработката …
Водещ: А, Ваньо Танов са открили колегите, нека да го чуем за малко. Добро утро на Ваньо Танов. Изберете го отново, ако може.
Атанас Атанасов: Аз един друг факт искам да посоча, който е свързан с кадрови назначения миналата седмица в ДАНС. Беше оповестено от ДАНС, че за заестник-председател на мястото на Драшков е назначен Николай Методиев. Това е много интересен факт, защото Драшков пред вътрешната комисия заяви, че когато той е получил обобщената справка от ГДБОП, я е резолирал за работа на Николай Методиев. Това е изключително интересен факт.
Водещ: Драшков, когато е получил обобщената справка …
Атанас Атанасов: От ГДБОП …
Водещ: По тази разработка?
Атанас Атанасов: Да по тази разработка. И я резолирал за работа именно на Николай Методиев.
Водещ: А защо всъщност ГДБОП прехвърля на НСС …
Атанас Атанасов: Това не стана ясно. Имаше някакви мъгляви обяснения – агент, лице, оперативен интерес … Това е маневра на Румен Петков, защото в последствие, когато е изтекла информацията, съмненията да бъдат насочени към по-голям кръг от лица. Това е моето обяснение.
Водещ: Лица, които биха изнесли информацията?
Атанас Атанасов: Да, по-широк кръга и да не може да локализира мястото, откъдето е изтекла тази … Когато беше попитан Танов – “Вие защо отидохте да докладвате на главния прокурор за изтичането на информацията, а не направихте проверка”, той отговори – “Ами защото трябваше да си проверявам началниците”.
Водещ: Момент, Ваньо Танов на линия, добро утро.
Ваньо Танов: Добро утро.
Водещ: Господин Танов, тази среща с главния прокурор, за която казва господин Атанасов, че сте имали, състояла ли се е наистина?
Ваньо Танов: Да, състояла се е тази среща с главния прокурор.
Водещ: По темата за разработката “Лиана”?
Ваньо Танов: Да, по разработката “Лиана”. Имаше доста конкретна и тревожна информация и трябваше да я обсъдим с …
Водещ: Тази информация с какво беше свързана, с какви нива?
Ваньо Танов: … мероприятия за продължаване на работата и те останаха ограничен кръг …
Водещ: Господин Танов, Това разработка, през която протичаха лица от етажите на ДПС ли е?
Ваньо Танов: Аз не искам да коментирам какво е протичало по …
Водещ: Няма да коментирате конкретни лица. Това ли е?
Ваньо Танов: Важното е, че по тази разработка в решаващия етап изтече информация и по този начин беше предотвратена нейната реалиазация.
Водещ: А кога отидохте при главния прокурор? След изтичането на информацията или преди това?
Ваньо Танов: Точно не мога да си спомня, но отидох при главния прокурор, защото след края на 2006 година по въпросната разработка беше образувано досъдебно производство и в продължение на 5-6 месеца службата съвместно и под контрола на прокуратурата работеше. Протече изключително тревожна информация …
Водещ: За какво?
Ваньо Танов: … която наистина трябваше да бъде обсъдена. По въпросите, които сме обсъждали, аз искам категорично да заявя, че сме били на едно и също мнение сме били с главния прокурор. И това, което е предстояло да бъде свършено, беше направено. Т.е. прокуратурата поиска съответните оперативно-технически мероприятия, за да бъдат изяснени определени факти.
Водещ: И те бяха изяснени вероятно?
Ваньо Танов: Да, бяха изяснени и беше изяснено, че в края на краищата, е изтекла информация.
Водещ: А изясняването за изтичане на информация с помощта на специалните разузнавателни средства ли стана?
Ваньо Танов: Да, по специалните разузнавателни средства протече информация, че лицата, които се работи по тях, вече са предупредени.
Водещ: Разбирам. Благодаря на Ваньо Танов за това включване, благодаря и на Атанас Атанасов. Между другото, възстановена ли е работата на прокуратурата по случая “Лиана”?
Ваньо Танов: Ако въпросът е към мен, главният прокурор в комисията по вътрешна сигурност докладва, че аз доколкото си спомням, от февруари или от април месец по негово настояване делото, което е било спряно, е възобновено.
Водещ: Добре, благодаря ви.
Атанас Атанасов: Лошото е друго, че през цялото време, докато Румен Петков е бил министър, това дело е било спряно. И след това възстановено, но вече е компрометирано и няма шанс да се …
Водещ: Между другото, господин Танов, последен въпрос. С какви аргументи това дело от ГДБОП е било прехвърлено към НСС?
Ваньо Танов: Значи точната дума прехвърляне не е … А в служба “Сигурност” тогава е изпратена обобщена справка по работата по цялото дело. След като по делото е протичало лице, което представлява оперативен интерес за службата за сигурност, затова е предоставена тази разработка на службата за сигурност.
Водещ: Разбрах.
Ваньо Танов: За да може да бъдат съгласувани действията на двете служби, защото е практика преди да се пристъпи към реализация, ако има интереси на друга служба, те да бъдат уточнени, за да се попречи на работата другата служба.
Водещ: Благодаря ви, благодаря на Ваньо Танов.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...