Атанас Атанасов: Управляващите извършват назначения в 12 без 5 (+ВИДЕО)

Водеща: Сега към темата, която е в предаването основна. Има ли назначения в 12 без 5 или побързаха ли управляващите да назначават свои хора в комисиите миг преди да изтече мандатът на този парламент? Антон Кутев все още се бори със задръстванията мисля.
Водещ: Ето го, тук е.
Водеща: А, успял е. Заповядайте. И Атанас Атанасов, добро утро.
Атанас Атанасов: Добро утро, добро утро и на вашите зрители.
Водещ: Има отстрани копче, с което трябва да свалите малко стола, предполагам.
Водеща: Как се окупират държавните комисии? Нали това е, което твърдите?
Атанас Атанасов: Ами в последния момент
, както се вижда. Между другото, бившата комунистическа партия е ненадмината в това отношение – да си урежда хората така по едни изпитани принципи. Така кадрите решават всичко, важното е да сложим нашите хора на тези места, пък за целия мандат може един път да ни потрябват, но да са там. Миналата седмица зам.-председателят Корнезов на Народното събрание, това не е случайно, че го съобщавам, направи съобщение, че до днес 19, вторник могат да се правят предложения от парламентарни групи и депутати за избиране на представители на парламента в седемосем институции. Първо, не се разбра защо трябва да се прави съобщение, тези неща се решават на председателски съвет, затова има такъв орган. Ние много остро реагирахме, защото никакви индикации не е имало, че ще се предприемат такива действия. Най-вероятно доста време е изчаквано, да се натрупат тези свободни места в най-различни институции, за да може назначаването, избирането на хора в тях да бъде съчетано с подреждането на листите преди изборите. Значи хора, които ще бъдат извадени от депутатските листи, досегашни народни представители основно, за да може да не действат като Татяна Дончева, да речем, да бъдат устроени на такива топли местенца държавни, за да си траят.
Водещ: За кои комисии става дума?
Атанас Атанасов: Те са много институции. Комисията за финансов надзор мисля, че цялата се сменя. Чисто ново бюро за контрол върху СРС-тата, много интересна институция
, ще бъде избирана. В агенцията по приватизация, Сметна палата и т.н., ще пропусна някоя, много са. И между другото, местата, които са свободни, са освободили доста време преди днешния ден. Т.е. трябвало … изненада ме, че се прави сега.
Антон Кутев: Ама като са освободени доста преди днешния ден, вас кой ви … Ама аз ви слушам …
Атанас Атанасов: Ще ви дам възможност да … благодаря ви, заповядайте.
Водещ: Кажете, господин Кутев.
Антон Кутев: Значи въпросът ми все пак е вас кой ви изненада в цялата тази работа. Вие като знаете … защо, мога и аз да ви задам въпрос или не мога? Вас кой ви изненада? От 2007 година вие не знаете ли, че има в Комисията по финансов надзор празни места и че те трябва да попълнят?
Атанас Атанасов: Дневният ред на парламента се определя от мнозинството, господин Кутев, всяка седмица. Един път в месеца опозицията има това право и за този един път в месеца, ние обикновено се опитваме някой важен закон да класираме. Не може да се уредим от вас.
Антон Кутев: А вие сега ли научихте, че сте опозиция, извинявам се? Ами естествено, че не можете да уредите от нас, защото вие сте опозиция и не ви определяте дневния ред. Вие представяте ли си, ако бидейки в опозиция, губейки просто всякакъв шанс да съществувате от политическата сцена, вие да определяте дневния ред обществото? Ами ще стане пълно объркване, извинявам се.
Водеща: Уреждате ли си в момента хора по тези институции?
Атанас Атанасов: Измествате темата.
Водещ: Между другото е странно, защо тази комисия е със свободни места от 2007? И сега 2009 година се избират членове на тази комисия?
Антон Кутев: Значи истината в този случай, а тя не е само … има Комисия за финансов надзор, в КЗК има някакви хора, които ще бъдат сменени. Т.е. тука важното е, че не са сменени. Става въпрос, че има определен ред, по който се ротират и се сменят хората в тези комисии. Като им изтече мандатът, определен мандат, те трябва да бъдат подменени. Истината е, че по време на цялото управление през цялото време се е закъснявало с тези смени. Като се започне от СЕМ навремето, защото ние направихме смените в СЕМ година и половина по-късно, отколкото трябваше.
Водещ: Точно това питам, защо.
Антон Кутев: Ами вижте, защо е друг въпрос. Според мен защо – отговорът е – понеже има по-важни неща и ние не сме се занимавали точно с това, в което ни обвинява господин Атанасов. Ние не сме се занимавали с /…/ да назначим задължително едни определени хора. И между другото, в рамките на това управление на практика промени, кадрови промени са правени изключително малко. За разлика от времето, когато те бяха на власт, когато т.нар. синя метла остана …
Атанас Атанасов: Хайде не ни връщайте назад сега.
Антон Кутев: Защо, напред ли да ви върна? Къде да ви върна?
Атанас Атанасов: Абе как да не сте правили, целият Висш съдебен съвет го направихте наново. Цялата съдебна система е ваша отговорност, това безобразие е заради това кадруване. Извинявайте.
Антон Кутев: Значи като беше на власт господин Костов оттогава остана в съзнанието на хората понятието за синята метла. Аз твърдя, че по наше време …
Атанас Атанасов: То ще има и след тези избори синя метла. Отново ще я наречете така, реваншизъм. Още тия хора трябва да бъдат изгонени след това.
Антон Кутев: Разбира се, че има. Още веднъж го кажете и съвсем ще сте загубили изборите. Само го обявете още няколко пъти и бройте, че няма нужда да ходите на избори. Но така или иначе това нещо по време на този мандат не се е случило. Т.е. да се гонят едни определени хора, за да има политическо назначения на тяхно място не се е случвало. В момента се прави това, което трябваше да бъде направено в някои случаи още през 2007 година.
Водещ: Ще ви кажа аз какво си помислих вчера, докато разсъждавах по темата. В крайна сметка какво би станало, ако тези назначения бъдат извършени? И то наистина в 12 без пет. Следващото правителство, следващото мнозинство изведнъж ще се окаже с една администрация, която му е назначена от някъде.
Антон Кутев: Знаете ли защо не е така? Значи това е механизъм, който предвижда правата на следващото мнозинство. Значи този механизъм е направен така, че през година, година и половина или две специално за КФН се сменят примерно двама човека. След още година, година и половина се сменят още двама човека. Това е механизъм, който гарантира на всяко едно мнозинство правото да участва по някакъв начин в разпределяне на властовия ресурс. Това, че този парламент не е използвал това си право през 2007, а го използва през 2009 е минус за самото управление на този парламент. В смисъл, ние не сме си използвали …
Водещ: Как е функционирала системата без …?
Антон Кутев: Не, то е функционирало, защото там има едно правило, по което хората, които не са сменени, продължават да функционират. Т.е. през това време Комисията по финансов надзор си е функционирала с хората, които са назначени от тяхно или от царско време. Но ние не сме ги сменили. Но това не може да се вмени в минус на сегашното управление. И не може да кажем, че ние изземваме някакви функции на следващото управление, защото механизмът продължава да работи и след година и половина идва следващата ротация, в която те имат право да участват.
Водеща: Кои са вашите хора, които отиват по тия институции? Нека им кажем имената.
Антон Кутев: Това според мене е важният въпрос. Първо, аз не мога сега да им кажа имената, защото имената не са уточнени. Второто обаче, разговорите поне, които сме водили на политическо равнище, че ние категорично за там ще търсим професионалисти и експерти. И те със сигурност няма да бъдат само членове на Българската социалистическа партия категорично. Т.е. там ще има много хора от най-различни така политически нюанси. Но при всяко положение ние говорим за експерти и затова, че търсим верните хора. Пак ви казвам, ако ние имахме за цел да направим някакъв политически геноцид и да сложим едни хора, които там да упражняват и здрава власт, това щеше да стане преди години. Просто в момента къде е проблемът, какъв е проблемът?
Водещ: Да, какъв е проблемът да стане в последния момент. Точно като сюрприз така, подарък за предстоящото мнозинство.
Антон Кутев: Специално с КФН проблемът според мен е в това, че тя вече
, ако не цялата, то поне по-голямата част от тази комисия, вече на практика е с изтекъл мандат. Т.е. ако ние в момента не подменим състава на КФН по начина, по който го предвижда законът …
Водещ: Да, но това отрича предишните ви думи. Значи колко човека ще подмените в момента в тази комисия?
Антон Кутев: Ами мисля, че са шест човека или седем, които се включват в смяната.
Водещ: А така, значи шест човека, а следващото мнозинство ще има право в рамките на една година да промени двама. Нали разбирате за какво става дума.
Антон Кутев: Вие нали разбирате, че не изземваме правата на друго мнозинство, защото тези шест човека двама от тях е трябвало да бъдат сменени 2008, двама 2009. ние правим смяната сега веднъж на шест човека, но това не пречи през 2010, когато дойде следващият срок и 2011, и 2012 – т.е. те ще си имат следващото мнозинство, което и да е неговите права. Не мога да ви кажа защо трябва да се прави …
Водещ: Ако ги бяхте сменили примерно двама от тях 2007, на тях т.нар. ротация щеше да им се появи примерно сега?
Водеща: /…/ подозрително, защото наведнъж сменяте всичко и то точно преди да пуснете властта.
Антон Кутев: Специално за КФН според мен беше много важно да се направи промяната, защото не е ясно какво ще се случи в близките месеци. Дали тия избори ще бъдат последни, дали няма да се отиде на избори … кога ще се състави правителство. Т.е. изобщо не е сигурно в едно … кога ще има следващо стабилно мнозинство, което е в състояние да направи тези ротации. И ако примерно става дума за един или двама човека в комисията, които не са ротирани, това може, както и ние сме го забавяли досега, да бъде забавено във времето до следващо стабилно мнозинство. Когато става въпрос за голямата част от Комисията за финансов надзор, която е доста важен орган, ние рискуваме да я превърнем в нелегитимна с това, че не сме направили тези промени, защото представете си примерно, че се забави съставянето на правителство, не дай си боже стигне се до следващи избори, октомври, ноември, знам ли кога. Т.е. през това време ни рискуваме, ако не направим тия промени, да поставим под съмнение легитимността на комисията.
Водеща: Приемате ли такива аргументи?
Атанас Атанасов: Не, вижте, всичко е много говорене, за да може да се затрупа темата. Нещата са прости. Всички тези празни места са трупани умишлено с години, задържани са назначаванията, за да може да дойде този момент, когато трябва да бъдат задоволявани определени мераци. Вижте, какъв експерт в областта на защита на конкуренцията е Георги Юруков да питам аз, който ще го пратите там? Това са хора, които …
Антон Кутев: На вас кой ви каза, че ще бъде Георги Юруков?
Атанас Атанасов: Не, не, знаем.
Антон Кутев: Вие винаги знаете, винаги се изкушавате да знаете повече от другите, но не знам дали …
Атанас Атанасов: Не, не. Знам достатъчно. Защото пазарлъците вървят в парламента пред очите ми там в кафенето. Затова знам, защото съм там, там работя.
Антон Кутев: Кои пазарлъци?
Атанас Атанасов: Тези пазарлъци – кой къде ще отиде. Кой от ДПС, кой от НДСВ. Вижте, прекъсвате ме, за да не може да се говори по темата, много ви моля. Ще имате възможност да отговорите. Попитах ви какъв експерт в защита на конкуренцията е Георги Юруков, който го направихте в последния момент шеф на Комисията по земеделие в парламента? Вижте за какви става въпрос.
Антон Кутев: Вие ще ми кажете ли един експерт в областта на защита на конкуренцията?
Атанас Атанасов: Ама вижте, ние не предлагаме, моля ви се, вие предлагате.
Антон Кутев: Ама според вас как изглежда специалист по защита на конкуренцията? Хайде, ако вие не искате, някой друг да отговори.
Атанас Атанасов: Човек, който е специалист по фирмено право. Ето това искам да ви кажа.
Антон Кутев: И в Комисията по защита на конкуренцията по ваше време имаше само специалисти по фирмено право ли?
Атанас Атанасов: Да, разбира се, разбира се.
Антон Кутев: Ами абсолютно /…/ е пълна лъжа. Вие лъжете просто.
Атанас Атанасов: Кажете ми едно име.
Антон Кутев: Защо да ви казвам име? Никога в Комисията по защита на конкуренцията не е имало само юристи, първо. Второ, господин Юруков, за който първо аз продължавам да твърдя, че той може би няма да бъде, защото никой не е вземал решение, че ще бъде, второ, господин Юруков е юрист. А какъв е проблемът да има юрист в Комисията по защита на конкуренцията? Или трябва да е икономист, или да е юрист. Какъв друг да сложим там? Ако юристът не е подходящ, кажете ми кой е подходящ?
Атанас Атанасов: Не исках да го казвам това, но ми дърпате езика. На първо място Георги Юруков е агент на Държавна сигурност. Но това ще има и такива, разбира се.
Антон Кутев: Е това пък, извинявам се, но полицейски шеф да кажете сега … голям компромат извадихте сега, че Георги Юруков бил … Какво като е бил агент на Държавна сигурност?
Атанас Атанасов: Моля? Аз никога не съм работил преди 89-та година, господин Кутев, искам да ви кажа и считам, че един от големите проблеми на българския преход беше това, че Държавна сигурност не беше сложена на мястото си. Ето заради това е. А вие сте защитник и вашата партия сте защитник на тази зловеща институция. Искам да ви кажа, че вашият водач, вашият водач на листата за евродепутати господин Калфин, когато беше приет Законът за досиетата, излезе и публично каза, че това било глупав закон. Вицепремиер излезе …
Антон Кутев: Какво отношение има към назначенията това?
Атанас Атанасов: Абе вие може ли малко търпение да имате?
Антон Кутев: Държавната сигурност какво значение има?
Атанас Атанасов: Има огромно значение за нашия преход. Това са хора, които са обучавани, когато бъдат сложени на едно място, да изпълняват задачите, които им поставят началниците на Държавна сигурност, а не интересите на обществото.
Водеща: И да ви върнем в темата – още имена, освен Юруков?
Атанас Атанасов: Ами депутати – Атанаска Тенева от БСП и кой беше още там, не си спомням.
Антон Кутев: … дори не е обсъждано.
Атанас Атанасов: Но основно …
Антон Кутев: Дори не е обсъждано.
Атанас Атанасов: Вие може да не сте били на това заседание.
Антон Кутев: Не, не. Аз ходя на заседанията, на които трябва, не се притеснявайте за мен.
Атанас Атанасов: Абе нямате никакво търпение, аз … искате ли да говорим или не?
Антон Кутев: Информация може да се събира не само по полицейски начини.
Атанас Атанасов: Аз не съм полицай, извинявайте. Никога не съм бил.
Антон Кутев: Не, защото имате култ към информацията при вас.
Атанас Атанасов: Никога не съм бил.
Антон Кутев: Значи моят начин да си събирам информацията е да присъствам на заседанията. Атанаска Тенева не е обсъждана.
Водеща: Има ли обаче уреждане? В смисъл определени хора отиват към евролистите, определени ще бъдат уредени на такива постове, пък тези ще отидат в /…/.
Атанас Атанасов: Ама точно заради това е направена цялата тази история, за да може хора, които няма да бъдат поставени в листите поради съображения кадрови някакви на партията, да им се затвори устата с някакви такива постове. Ето затова са трупани през годините тези свободни места, за да се раздаде …
Антон Кутев: Кое дава основание за тази абсолютно слаба и необоснована акция? Факт е, че няма как хора, които в момента са назначени, да са в листите. Ние трябва да сме кръгли идиоти, за да сложим хора в листите и да ги назначим в момента. Нали разбирате?
Водеща: Това е вярно, тука сте прав.
Антон Кутев: И това му дава основание в момента да стои и да приказва, че има политически назначения. И това е представителят на същата политическа сила, която направи огромната чистка в голяма част от службите за сигурност примерно. Където имаше огромно количество политически уволнение и назначения.
Атанас Атанасов: Трябваше още да уволня. Не уволних достатъчно.
Антон Кутев: Пак ви казвам – още два пъти го повторете и не ходете на избори изобщо.
Атанас Атанасов: Ама моля ви се, пак ви казвам, офицерите от Държавна сигурност трябва да излязат от обществения живот в България. Един от големите проблеми …
Антон Кутев: За разлика от вас, ние приехме Законът за досиетата, а не вие. Пак сте го забравили.
Атанас Атанасов: Но това няма нищо общо с изваждането … като приехте Закон за досиетата, днеска всички служби управляват ли се от Държавна сигурност отново? Какво от това, като сте приели Закон за досиетата? Вие нямахте смелостта да се разграничите от репресивния апарат на комунистическия режим. Тези хора трябва да бъдат съдени за нарушаване на човешките права преди 89-та година. За това става дума.
Антон Кутев: С това ви говорене нали разбирате защо няма да влезете в парламента? Двайсет години се опитвате да повтаряте едно и също.
Атанас Атанасов: Хайде да минат изборите и тогава ще говорим кой къде ще влезе.
Антон Кутев: Ами хубаво.
Водещ: В крайна сметка, господа, в крайна сметка за какво става дума, че те назначават хора, уреждайки ги. Но те имат право на това нещо, защото имат празни места в комисиите.
Атанас Атанасов: Господин Цветков, добре би било ротациите да се извършват в момента, в който се освобождават местата и второто, което е, да се търсят подходящи хора, които да служат на държавата, а не да служат на “Позитано” 20.
Водещ: Господин Атанасов, как точно определяме кой е подходящ и кой не е подходящ?
Атанас Атанасов: Ами би могло да се назначават конкурси, да речем.
Водещ: Да, така може.
Антон Кутев: Господин Атанасов още не е разбрал, че тука става дума за други длъжности. Тези длъжности не се избират от конкурси, а от Народното събрание. Как си представяте конкурса в Народното събрание? Вие ли сте комисията?
Атанас Атанасов: Ще назначите конкурс отвън, която да ви посочи подходящи хора.
Антон Кутев: Механизмът е следният. Нека да обясня на хората механизма, защото вече започвам да се изнервям. Механизмът е много прост. Значи в момента, в който се направят предложенията, те минават през комисията на Народното събрание. Законодателят в лицето на господин Атанасов включително е решил, че именно Народното събрание е органът, който може най-справедливо да реши кой е съответният подходящ за тази длъжност. Тука не става въпрос за експертни конкурси, каквито се назначават в администрацията. Тук става дума за конкурси, които са на пряко подчинение на Народното събрание и се избират от Народното събрание. И правилният механизъм е – предлагат се в комисиите, обсъждат се и се гласуват от Народното събрание. Това е много по-легитимен механизъм за назначаване на хора, отколкото конкурсите, защото при конкурсите могат да бъдат направени куп магарии, а тук всичко е пред хората.
Водещ: Вижте, по принцип няма обяснение защо в продължение на години тези хора да не са сменяни и да се сменят точно сега в 12 без пет.
Антон Кутев: Вижте, за мен единственото обяснение, въпреки, че честно казано, ако изхождаме от чисто политическата логика на БСП, ние трябваше да ги сменим веднага, защото щяхме да имаме интерес те да упражняват властта. За мене обяснението е, че през това е имало по-важни неща.
Водещ: Защо не ги сменяте веднага? Защото държите властта в ръцете си и може да действате с нея. В мига, в който си отивате обаче, вие оставяте едни хора в комисии, едни хора в администрация, които могат да изпълняват или да не изпълняват това, което искате от тях.
Антон Кутев: Добре, нали разбирате, че дори и да сте прав, това е логиката на политическия процес. И в тази логика, която вие ми изказвате, в момента няма нищо нито скандално, нито лошо.
Водещ: Не, не, не. В никой случай в сферата на правото, в сферата на правото вие сте прави. Тука говорим за сферата на морала, господин Кутев. Морално ли е едно отиващо си мнозинство, сега не искам да предричам какви точно ще бъдат резултатите от изборите, може пак вие да управлявате, но морално мнозинството да назначава в 12 без пет хора по комисии, хора по администрации и т.н.?
Антон Кутев: Аз смятам, че това е морално в случай, че не нарушаваме законите, което ние категорично не правим. Нито един закон не сме нарушили. И второто е в случай, че с това не отнемаме правата на следващото мнозинство. Т.е. ако ние назначавайки ги в 12 бе пет, по някакъв начин променяме реда на ротацията така, че следващите да не могат да си направят тяхната ротация, тогава това би било неморално. Не, не излиза така, защото просто тези хора ще бъдат със съкратен мандат, част от тях.
Атанас Атанасов: Това не е вярно. Това не е вярно, лъжете. Мандатът започва да тече в момента на избора, разбирате ли? И ще ви кажа защо не сменихте досегашните, защото те бяха избрани от вашите коалиционни партньори. Бяхте се сработили добре и всичко това е един механизъм подреден.
Антон Кутев: Част от тях.
Атанас Атанасов: Голямата част от предния мандат и сега накрая … аз ви казах, да раздадете постове на тези, които няма да са в листите и мандата действително започва да тече от момента на избора. Това е положението.
Антон Кутев: Едно последно изречение.
Водещ: Стига, че ще го докараме до обяд.
Антон Кутев: Едно е сигурно в този случай, че ако не дай си боже тези хора дойдат в България, те ще почнат да правят това, което са правили преди десет години. Ще започнат да сменят веднага всичко подред.
Водещ: Това е друга тема, дали трябва да се сменя администрацията или не трябва да се сменя е много дълга.
Антон Кутев: Важното е обаче гражданите, отивайки да гласуват, да са наясно с тезите на господин Атанасов.
Атанас Атанасов: Искам да ви кажа, че …
Водещ: Благодаря ви, благодаря ви.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...
Атанас Атанасов: ПП-ДБ сме единствената политическа сила, която...
Няма да се борим за оцеляване на тези избори, ние ще се борим за...