Атанас Атанасов: Трябва да се провери доколко ефективна е ДАНС

Водещ: Правят ли се опити за дискредитиране на Държавната агенция “Национална сигурност” (ДАНС) и на държавното ръководство, или напротив – има нещо мътно в цялата тази ужасна история и състоянието, и положението, в което се намира пребитият журналист Огнян Стефанов, ще разговаряме сега с Атанас Атанасов, който е член на Вътрешната комисия, представител на Демократи за силна България. Очакваме към разговора да се присъедини и г-н Георги Юруков от БСП. Той също е част от Вътрешната комисия, в момента е в задръстване и пътува към телевизията. Веднага ще влезе в студиото като дойде. Първо, по една тема, която се развива в последните седмици, г-н Атанасов, имахме очаквания от проверката вчера, която част от вашата Вътрешна комисия, ръководството, правеше за дейността на МВР по отношение на специалните разузнавателни средства (СРС), изразходваните пари, правят ли се разпечатки или не за продължителност на разговори кой с кого, имаше такава тема, че няма регламент за проследяване на тези разговори. Имате ли някаква информация, понеже вчера пълно мълчание е имало при излизане на проверяващите и нищо не са споделили с журналистите? Идеята беше да се покаже прозрачност.
Атанас Атанасов: Аз не знам кой реши по какъв ред, че трябва само ръководството на комисията да отиде в Министерството на вътрешните работи (МВР). Аз мисля, че това не е случайно, направено е с цел да бъдат изолирани хора от опозицията.
Водещ: Има представител на опозицията сред проверяващите, има от НДСВ, самият Минчо Спасов, от БСП…
Атанас Атанасов: НДСВ не е опозиция, нали така?
Водещ: Не знам дали по отношение на МВР дали е така.
Атанас Атанасов: Не, това е несериозно. Ръководството на комисията трябва да докладва пред самата комисия какво са констатирали. Аз си мисля, че за два часа те не могат да се справят с този обем на задачите, който стои пред тях, но доколкото разбирам вчера някои от присъстващите народни представители…
Водещ: Заповядайте, добро утро, г-н Юруков.
Георги Юруков: Добро утро.
Атанас Атанасов: Някои от присъстващите народни представители май са видели себе си в МВР, но ще спра тук с коментарите, защото трябва да чуем цялата информация от самите народни представители.
Водещ: Себе си в МВР, себе си в СРС-тата?
Атанас Атанасов: … себе си в разпечатките, но спираме дотук.
Водещ: Присъстващите, това са, да кажем, председателят на вътрешната комисия, г-жа Татяна Дончева, г-н Борислав Българинов и г-н Касим Дал.
Атанас Атанасов: Е, те трябва да са били. Не знам дали са били всички, нямам представа.
Водещ: Били са обект на подслушване, това ли искате да кажете?
Атанас Атанасов: Спираме с темата дотук, за да може хората да докладват пред цялата комисия какво са установили, нека да не създаваме интриги.
Водещ: Дали имате вие такава информация?
Георги Юруков: Не, нямам.
Водещ: Тя всъщност класифицирана ли е, понеже се обърквам вече кое е класифицирана?
Атанас Атанасов: Ако става въпрос за специални разузнавателни средства е класифицирана, но…
Георги Юруков: Разбира се.
Атанас Атанасов: … аз бих казал така – ако е злоупотребено със специални разузнавателни средства по отношение на народни представители не може да бъде класифицирана тази информация, защото аз не виждам каква заплаха би било това за националната сигурност. Напротив, заплаха за националната сигурност е, ако се злоупотребява със специалните разузнавателни средства.
Водещ: Всъщност, законно ли е да бъдат обект на подслушване представители на Вътрешната комисия?
Атанас Атанасов: Законно е всички граждани да бъдат обект, ако за тях има данни, че участват в престъпна дейност. Няма имунитет за това, така че … Трябва да разберем за какво става дума.
Георги Юруков: Няма драма, както казва г-н Атанасов, ако не дай си Боже и депутати са участвали в престъпни схеми или организации, за които се предвижда пет и повече години лишаване от свобода, т.нар. тежко престъпление – няма абсолютно никакъв имунитет.
Водещ: Дали има такива данни за г-н Спасов, г-жа Дончева , г-н Касим Дал.
Георги Юруков: Не, ето сега го разбирам аз. Вчера с друга комисия съм се занимавал. Вероятно другата седмица ще се запознаем с…
Водещ: Едната версия е, че те са застрашавали сигурността на страната и са проверявани за престъпления, предвиждащо повече от 5 години, както казвате вие, другата версия е, че е злоупотребено, ако са подслушвали, ако са видели себе си.
Атанас Атанасов: Вижте, аз подозирам и допускам, че вече влизаме в предизборна кампания и специалните служби, и Министерството на вътрешните работи се употребяват като инструмент за разчистване на вътрешнопартийни сметки. За това има доста данни в публичното пространство, че по този начин се случват нещата.
Водещ: Дано да не е така. Това звучи като бомба общо взето, което казахте. Да преминем към темата, която искаме да обсъдим – всъщност ДАНС дали е ефективна и прави ли се опит някой да дискредитира агенцията и държавното ръководство, имаше такава теза, използвайки и случая със зверски пребития журналист. От друга страна са внушенията, че ДАНС по някакъв начин е упражнявала натиск спрямо журналиста, цитират се негови статии от преди инцидента, че облаци надвисват и се сгъстяват над главата на…
Георги Юруков: Над главата на?
Водещ: На Огнян Стефанов.
Георги Юруков: Това е твърде силно, твърде тежко престъпление, не само снощи чух, по отношение на българския журналист, аз бих казал по отношение на българския гражданин. Тук не трябва да има пак деление, но посегателството е изключително тежко и цинично. Що се отнася до ДАНС, аз си мисля, че още в началото и досега тя оправда своето съществуване, а това своето създаване, показа ефективност от своята дейност и съвсем лаконично ако трябва да отговоря дали има ефективност в неговата работа – мога да кажа да.
Водещ: Има?
Георги Юруков: Ако съм представител на опозицията мога да кажа “не”. Но не в това е смисълът на вашата покана и разговорът, който трябва да проведем тук, а в това каква е ефективността в работата на ДАНС. Сега като идвах във вашето студио чух коментар по “Хоризонт” на прокурор от Върховна касационна прокуратура по отношение на извършването, извършена проверка за използване на специални разузнавателни средства в последните две години, се оказа, че от Нова година до сега, началото на тази година, примерно ДАНС е най-скромният заявител на ползването на специалните разузнавателни средства като знаем какви са целите и задачите, които са поставени в закона. Тоест може да се каже, че 16% от общия брой…
Водещ: А кой е най-нескромния?
Георги Юруков: МВР със всичките служби, но забележете – МВР и Прокуратурата са с почти еднакъв процент – 42 на 35, но не това е нашият разговор разбира се. Така че от тази гледна точка аз мисля, че ДАНС работи добре. Тя може да се посочи като орган, като институция, в която гражданите да имат доверие
Водещ: Имаше между другото и вчера случай, който видяхме по новините – заместник-областен управител на София е задържан в момент на получаване на първа вноска от рушвет.
Атанас Атанасов: Вижте, аз смятам, че когато се твърди например, че една институция е ефективна трябва да се дават примери. Девет месеца откакто съществува ДАНС нека да видим какво са свършили, кой са задържали.
Водещ: Леков примерно…
Атанас Атанасов: Да, това е една театрална постановка. Той е бил призован и щял да се яви, но на другия ден не разбра защо се изсипаха там с качулки и разбира се всички медии предварително бяха там. Това прилича на онези екшъни, които организираше Никола Филчев, който беше главен прокурор. Аз ще си позволя да кажа това, че ДАНС не е ефективна по много причини и известно е вече на широк кръг хора, включително сред политиците, че в ДАНС има един много тежък вътрешен конфликт. Този конфликт на практика пресъздава конфликта, който съществува между два клана в управляващата БСП.
Водещ: Но мислите ли, че този сюжет със състоянието, в което се намира в момента Огнян Стефанов може да има нещо общо?
Атанас Атанасов: Аз не мога да знам, но през месец август се разигра една история с този сайт “Опасните”. Стана известно, че ДАНС е проверявал откъде “Опасните” имали информация, защото една част от тази информация, която била изнесена в този сайт била класифицирана. Никой не обясни коя е тази класифицирана информация.
Водещ: Трябваше ли да се обясни, да се влезе в детайли според вас?
Георги Юруков: Не мога да ви кажа. Ако действително има такава проверка, ако действително ДАНС се е занимавал с този случай да се каже коя е класифицираната информация. Ако е такова нещо значи там има длъжностни лица, говоря вече в този сайт, който е официално регистриран, които подлежат съответно на наказателна отговорност и от там да се разбере как до тях е достигнала тази класифицирана информация.
Водещ: Значи въпросът е коя е класифицираната информация?
Георги Юруков: Да, разбира се.
Водещ: Коя е класифицираната информация?
Георги Юруков: Един огромен обем от материали знаете бяха публикувани в сайта.
Атанас Атанасов: Аз… Не, не – 7,8 статии бяха. Аз ги четох много внимателно и не видях нищо класифицирано.
Георги Юруков: Аз също съм ги чел. Не бяха 7, 8 – много повече са. Аз разбирам накъде насочвате острието.
Водещ: … че някаква битка между лобита в тази важна структура съществува?
Георги Юруков: Вижте и във вашето студио с г-н Атанасов сме говорили по този въпрос, разбира се на различни езици, в други студия. Това е негова теза, това е теза на опозицията, нормално е да се говори от страна на опозицията.
Атанас Атанасов: За това ние с мята колежка
Eлиана Масева днес ще внесем искане във Вътрешната комисия на следващото заседание да бъде изслушан Петко Сертов.
Георги Юруков: Добре.
Атанас Атанасов: Да дойде в комисията и да обясни. Вижте, няколко пъти правим предложения и те се отхвърлят с гласуване на мнозинството. Не искам този човек да дойде…
Георги Юруков: А в началото на този политически сезон или по-рано?
Атанас Атанасов: Не, преди това.
Георги Юруков: Преди това нямам спомен, няма да споря. Аз подкрепям…
Атанас Атанасов: Защо не искате да се изслуша Петко Сертов?
Георги Юруков: Вие няма да задавате въпроси…
Атанас Атанасов: Аз на него искам да задавам въпроси – какво стана с редицата разработки на ГДБОП за контрабанда с фалшиви…
Георги Юруков: Вижте…
Атанас Атанасов: Момент, момент.
Георги Юруков: Това студио не е да се обяснява на българските зрители непрекъснато внушаваните ваши тези и внушения.
Атанас Атанасов: Кои са те?
Георги Юруков: Ами това за разработки на ГДБОП и т.н…
Атанас Атанасов: Прекъснахте ме, нали може да си довърша мисълта?
Георги Юруков: Не аз не знам другото, но не е прилично във всяко студио да се говори за едно и също нещо.
Атанас Атанасов: Не е прилично да прекъсвате.
Георги Юруков: Заповядайте г-н Атанасов.
Атанас Атанасов: Редицата разработки на ГДБОП за фалшивите бандероли за алкохол – но всичките тези разработки ДАНС ги засмука от ГДБОП, новият министър закри ГДБОП, какво стана с тях?
Георги Юруков: Ще го потите, има и парламентарен контрол, питайте министъра.
Как е закрито ГДБОП, вие активно участвате
Атанас Атанасов: Закриха го.
Георги Юруков: Вижте, Главна дирекция за борба с организираната престъпност като такава, такова наименование знаем много добре, че го няма, но структурата знаете къде е…
Атанас Атанасов: Къде са делата.
Георги Юруков: И вие участвахте активно при приемането на този закон. Бъдете искрен поне пред зрителите.
Атанас Атанасов: За кое.
Георги Юруков: Не говорите истината в момента.
Атанас Атанасов: МВР ще бъде в ремонт, тоест в режим на ремонт и реформи до края на вашия мандат, за да не може да се занимава с далаверите, които са в държавата. Ето за това става дума.
Георги Юруков: Е това е ваша тема. Мъката ви знам къде е, но не мога да ви помогна.
Водещ: Един въпрос, който засяга, отново се връщам към подслушването, доколкото разбирам има проект, според който към Миглена Тачева да премине тази дейност. Добре ли ще е това, според вас и здравословно ли за борбата, както се казва, с престъпността?
Георги Юруков: Аз не знам дали към мен или към г-н Атанасов, или към двамата е въпросът…
Водещ: Към двамата.
Георги Юруков: …,но аз доста дълго, за една седмица отсъствах от страната и вчера е първият ми работен ден, но съм чул едно единствено изявление на г-жа Тачева по радиото, в което каза, че по повод публикации в пресата пресилено се внушава, че целият контрол и ръководенето, използването и даването на разрешения за специалните разузнавателни средства ще мине в нейни ръце. Ние все още не сме видели този проект, вероятно другата седмица той ще бъде официализиран. Като видим този проект тогава може да говорим. Но ние и във вашето студио сме говорили дали да продължи тази система, този механизъм на използване на специални разузнавателни средства или да се премине към т.нар. германски модел – комисия излъчена от Народното събрание, която в рамките на своя мандат се занимава единствено и само с контрол върху специалните…
Водещ: Дали няма да е по добре, да не е вечна тема и дъвкане това подслушване, и тези опасения и съмнения постоянно?
Георги Юруков: Моето усещане е такова, че какъвто и модел ние да наложим в страната, дали с гласовете или без гласовете на опозицията – само на мнозинството, след известно време съм убеден в това, че ще има пак критични приказки, критични бележки по отношение използването на специалните разузнавателни средства, докато не се отстранят всички възможности за злоупотреба с тях. Докато не се използват специалните разузнавателни средства, така както и сега е разписано в закона – за предотвратяване на тежки престъпления и в същото време, когато заявителят – съответните служби, Прокуратура и т.н. действително направят това, което е записано в закона – мотивирано искане.
Водещ: Трябва ли да се промени според вас…
Георги Юруков: 14 човека не могат да работят по една преписка, извинявайте.
Атанас Атанасов: Аз също не съм виждал законопроекта, само четох в медиите определени коментари. Явно се предвижда създаването на допълнителен орган само за контрол, а не за разрешение.
Водещ: Атакувате постоянно МВР, няма ли да е по-добре да премине към правосъдното министерство?
Атанас Атанасов: В европейските страни има различни модели и аз мисля, че колегите от Министерство на правосъдието, които са работили по законопроекта са заимствали нещо от Дания или не знам точно откъде, където има най-различни модели, създадени контролни органи. Някъде са от пенсионирани съдии, другаде с участие на депутати и т.н. Проблемът наистина е в контрола, защото тези средства са необходими на службите за борба с престъпността. Техниката е нещо много важно в тази сфера. Въпросът е обаче да се контролира недопускането на злоупотреба и когато се установи такава да се търси отговорност. Аз ще ви дам един пример, който ме касае лично. В предния мандат на Народното събрание се установи безспорно с доклад на Вътрешната комисия, че тогавашният министър на вътрешните работи Георги Петканов е злоупотребил с правото си, като е разрешил да се използват специални разузнавателни средства по отношение на моята персона и тогава бяха…
Водещ: Искате да кажете, че няма последствия?
Атанас Атанасов: Ами някакви
, разбира се. Беше установено престъпно поведение, така че въпросът е за това, че за да има респект от властта и от закона, никой да не си позволява да го нарушава.
Водещ: Трябва да приключваме, последен въпрос. Пак се връщам към сюжета с Огнян Стефанов – вярвате ли, че, или е риторичен въпросът ми, ще бъдат установени извършителите или поръчителите? Това е поредно покушение срещу журналист. Вие сам казахте, че тревожното е, че това е нападение над български гражданин, така или иначе, но може ли въобще да се надяваме да се стигне до разплитане на тази история или тя ще влезе в болезнената хронология, просто хронологията?
Георги Юруков: Лично аз много искам това нещо да излезе наяве, да се видят поръчителите – да бъдат.
Водещ: Имате ли подозрения, знам че няма да кажете имена, но сте чели…
Георги Юруков: Да не отиваме в тази плоскост заподозрени и т.н., но вчера слушахте министъра на вътрешните работи в изявлението си, което той направи в Народното събрание по повод този инцидент, той беше също много категоричен, че има едно нежелание на българските граждани да свидетелстват или помагат по отношение на такива тежки престъпления. Аз казвам, това е моята позиция, няма да се отметна, че битката срещу престъпността е битка на цялото общество, разбира се най-отпред са правоохранителните, правораздавателните органи.
Атанас Атанасов: Научно е доказано, научно е установено, това е много дълга практика, че хората отказват да свидетелстват тогава, когато нямат доверие на властта. Когато считат, че властта е заплетена в криминалните случаи, тогава се страхуват и не свидетелстват.
Георги Юруков: Нямах информация за вашите научни познания г-н Атанасов, но тук се оказа, че..
Атанас Атанасов: Не, аз съм чел, не съм научен работник…
Георги Юруков: Да, може и така да е.
Атанас Атанасов: Това е дребно заяждане, но…
Георги Юруков: Но дайте универсалната формула, дайте универсалната държава, дайте 5, 10, 15, 20, 100 години назад.
Атанас Атанасов: Не се занимаваме с универсалната държава. Искам да кажа, че – убеден съм, че този човек беше наказан за това, че се е занимавал с разплитане на корупционни схеми на управляващите.
Георги Юруков: Това е едно политическо шмекеруване.
Водещ: Ако ДАНС ги разкрие, ще си върнете думите назад, може би.
Атанас Атанасов: Нека да ги разкрие, само че не знам на какво основание ДАНС ще се занимава. МВР трябва да разкрива това престъпление, но това е друга тема.
Водещ: Добре, благодаря ви. Надявам се да получим повече информация около тази проверка, за която стана дума в началото на разговора – депутати от Вътрешната комисия, които вчера проверяваха използването на СРС-та и според г-н Атанасов те са видели себе си в МВР. Благодаря ви още веднъж.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...