Атанас Атанасов: Трябва да подкрепим промените в ДАНС

Водещ: Сега нека да чуем, да присъединим към нашия разговор и господин Атанасов, както го поканихме да даде мнение по тези събития от седмицата. Разбира се, и по вчерашната информация. Слушаме ви.
Атанас Атанасов: Добър ден на слушателите на Националното радио. Аз се присъединявам към оценката, че политици, депутати, медии се вплитат в някакви скандали, които се зараждат в службите. Според мене не трябва да се обръща чак толкова внимание на определени противостояния. Искам да кажа и нещо друго. Много е важно и аз мисля, че господин Сидеров много добре го разбира това. България е член на НАТО, на тази колективна система за сигурност и корелацията между службите за сигурност на страните членки на НАТО е наложителна. България при правителството на Сергей Станишев беше изолирана от тази система за сигурност. На шефа на ДАНС му беше отказано посещение в САЩ, а тези дни съобщавате, че новият шеф, цяла една делегация ще отиде…
Водещ: Просто цитирах информацията.
Атанас Атанасов: Да, това е важно. Иначе ще си позволя да кажа нещо, което мисля, че е публична тайна, но всички го премълчават. Защо този или онзи от ДАНС отива и търси контакти с партията на Яне Янев. Известно, пак казвам, публично известно е, че водещи фигури в партия “Ред, законност и справедливост” са креатура на бившето ръководство на ДАНС. Това е големият проблем. И сега тези хора, които трябва да си отидат, защото провалиха тази институция, съсипаха я и тя служеше за прикритие на корупцията, сега търсят подкрепа в тази политическа сила, която на практика си сътрудничеше с тях през цялото време и бих казал, че една част от изборния резултат е в резултат на това сътрудничество.
Водещ: Трябваше ли според вас управляващата партия ГЕРБ да има по-цялостен възглед за това как да управлява след изборите. Вече един месец след като функционира това правителство, дали бяха предсказуеми тези събития?
Атанас Атанасов: Вижте, аз не искам да се произнасям, като дам цялостна оценка, аз смятам, че действията, които се предприемат от правителството, на този етап са правилни, в правилната посока. Защото, както казахте вие в студиото, има много големи очаквания в обществото да бъдат разкрити злоупотребите на старото правителство. Но в областта на сигурността аз смятам, че не е изработена не само цялостна оценка, цялостна стратегия. Защото ето днеска и колко време се занимаваме ние с ДАНС, а в този период от време някой казва ли нещо за разузнавателните ни служби, които са част от тази система, военна полиция и маса други структури, които някъде там си изкараха отпуската и никой нищо не казва за тях.
Водещ: Може би вие искате да придвижим разговора по отношение на разкритията за корупцията в Министерството на отбраната, тъй като …
Атанас Атанасов: Не, аз не искам да отивам в тая посока, просто искам да ви кажа…
Водещ: Напротив, идете, господин Атанасов, много е странно, че част от тези факти бяха изнесени преди време, за тях се знаеше, но нямаше никаква реакция. Нали има тъкмо отдел в тази държавна агенция, която се занимава с военните?
Атанас Атанасов: Трябва да се провери дали военното контраразузнаване , което е част от ДАНС, е изпълнявало своите задължения. Но аз съм убеден, че нищо не е изпълнявало. Необходимо е, и сега напускат един-двама недоволни от новото ръководство. Ами да, защото им се търси отговорност защо не са си вършили работата. Същото е с военното контраразузнаване, което би следвало да обезпечава цялостния вътрешен ред в армията. И сега трябва да се постави въпросът къде беше военното контраразузнаване, докато се вършеха тези безобразия години наред в Министерството на отбраната.
Водещ: Може ли да кажете колко са напусналите всъщност и трябваше ли тези, които са били подчинени на въпросния Велин Хаджолов, на въпросния отдел “Специални операции” също да напуснат, доколкото те са някакъв тим. Има ли такова правило?
Атанас Атанасов: Сега, вижте, аз не знам какво е правилото. Ще ви дам един нагледен пример, за да видите за какъв отдел става дума. Този супер прехваленият отдел, който бил супер ефикасен, от години наред във всички спортни среди Велин Хаджолов е известен къде работеше. Защото той участва в създаването на тази Федерация по кемпо и всички го знаеха в тези среди къде работи той. Но аз исках да кажа нещо друго. Спомняте ли си, когато беше задържан един висш служител от ДАМС, Държавната агенция за младежта и спорта…
Водещ: Това е по-скоро комично, да.
Атанас Атанасов: Спомняте ли си тези хора как бяха облечени? Те бяха от този отдел.
Водещ: Не беше ли Леков?
Атанас Атанасов: Не му помня добре името, прощавайте.
Водещ: Леков.
Атанас Атанасов: Но си спомням, че съдът го оправда. Въпросът е тези хора се бяха появили облечени в костюми с вратовръзка и бяха сложили по една качулка на главата си. Всичко това са PR изпълнения, търсеше се, през PR-а се търсеше една имитация от старото ръководство на ДАНС. И ние трябва да подкрепим тези промени, които се случват, а тези, които си отиват, нека да кажат в какво обвиняват новото ръководство.
Водещ: Искам да ви питам, господин Атанасов, според вашите оценки, ако се върне лентата назад, “Галерия” беше позорно действие, нали така?
Атанас Атанасов: Категорично.
Водещ: А възстановяването на хора, които са определено свързани с тази разработка, как ви звучи, как ви стои?
Атанас Атанасов: Аз няколко пъти, включително по вашето радио, съм имал възможност да кажа следното нещо. В тези служби, които са централизирани, където се управлява през единоначалие, тези, които вземат решенията и разпореждат на своите подчинени определени действия, трябва да имат морала и смелостта да носят отговорност. Защото в случая на всички стана известно, че Сертов е човекът, който е взел решението за откриване на “Галерия”, той е разпоредил определени действия надолу и впоследствие той поиска бушоните да носят отговорност вместо него. Ето за това става дума.
Водещ: Може ли да кажете дали се надявате да бъде разкрита също така тази разработка, която много нашумя, “Лиана”?
Атанас Атанасов: Аз разчитам, че парламентарната комисия ще поиска доклад по “Лиана” и освен всичко друго ще се види колко години кои служители са прикривали тази разработка или са работили по нея. Аз лично знам, че началникът на тези хора, които сега в момента шумно напускат от ДАНС, двама човека, техният началник две години е държал в касата си разработката “Лиана” и не е разпоредил действия по нея.
Водещ: Как се казва техният началник?
Атанас Атанасов: Това ще го спестя да му кажа името, защото общо взето….
Водещ: Не е ли Методиев? Не е ли Методиев случайно?
Атанас Атанасов: Не, да не ме обвинят, че и аз разкривам самоличността на някого. Но този човек да има смелостта да си поеме отговорността. Ако не го направи, това ще бъде разкрито и ще стане ясно, че той години наред е държал в касата си тази справка и не е предприемал необходимите действия и по този начин е прикривал корупцията на ДПС.
Водещ: Някъде в печата срещнах съобщението, че Иван Драшков е имал обща консултантска фирма със Цветлин Йовчев, с новия шеф на агенцията. Вие знаете ли за какви консултации става дума?
Атанас Атанасов: И аз го срещнах, не знам конкретика, така че не могат да ви отговоря.
Водещ: А бихте ли се върнали към своята оценка за Арбен Хавальов, доколкото той даде интервю пред един от всекидневниците. Спомням си едно ваше изказване пред Народното събрание по повод на афери, свързани с тази фамилия. Човек, който има и друга фамилия между другото, като човек, държащ…
Атанас Атанасов: Сега вижте, ние от Демократи за силна България преди повече от една година в старото Народно събрание внесохме сигнал за всички имоти на Ахмед Доган, управлявани и стопанисвани от различни лица. Един от тези имоти е хотел в района на Рибарица, за който не е ясно, т.е. ясно е с какви пари е построен, но не е ясно хората, които се водят формални собственици откъде имат средства да връщат кредитите.
Водещ: “Каза Домини”.
Атанас Атанасов: Да. И мисля, че този Хавельов е забъркан, е един от хората, които са забъркани там. Нека в комисията за борба с корупцията да извадят всички данни, които бяха събрани в 40-то Народно събрание, това, което не е довършено, да го довършат и да го пратят в прокуратурата.
Водещ: Там не излизаше ли друго име? На Драшков около тази “Каза”.
Атанас Атанасов: Не съм виждал името там на Драшков. Там имаше имена на няколко лица, свързани директно, и роднински, с депутати от ДПС. Мисля, че един от тях е този Хавальов.
Водещ: Вие оставате на предишните си разкрития, че би трябвало да има разследване на тази тема?
Атанас Атанасов: Ама, моля ви се, аз смятам, че даже в момента не се върши нищо. Смятам, че корупцията на ДПС е крайно време да се сложи на тезгяха.
Водещ: Тогава би било загуба, ако отидете в Информационно обслужване и няма този натиск върху институциите, чиято работа познавате така прецизно. Има ли такъв?
Атанас Атанасов: Госпожо Маринкова, да не прозвучи високопарно, където и да отида, аз няма да спра да говоря публично и да настоявам да се разкрият тези практики. И искам да кажа, че с голям кредит на доверие дойде на властта днешното дясно-центристко правителство. Но големите очаквания на обществото към това правителство са именно да се разкрие корупцията на висшите управляващи. Ако в един средносрочен план до шест месеца, до година няма сериозни резултати в държавата за търсене на отговорност на последния етаж на властта, ще се загуби кредита на доверие. Министрите от правителството на Станишев, Орешарски, Гагаузов, Мутафчиев, министрите на ДПС за всеки един от тези хора има достатъчно данни да бъдат привлечени като обвиняеми. И аз иска да кажа, че съгласно нашата Конституция и действащото законодателство разкриването на престъпленията в България е правомощие, т.е. задължение на изпълнителната власт.
Водещ: Не отговорихте точно. Ще бъдете ли в управлението на Информационно обслужване?
Атанас Атанасов: Това не знам. Аз през седмицата казах, беше министерство направено преди около десет дни такова предложение, но няма никакво развитие.
Водещ: Сега въпрос към Волен Сидеров. Протестите в Столипиново, които обещават да прераснат в национална форма на протест на 6 септември. Дали представляват интерес за вашата партия и за вашите действия като депутат? Какво смятате…
Волен Сидеров: Лошо ви чувам. Протестите в …
Водещ: В Столипиново, които обещават да се увеличат и да има национална изява, тъкмо на празника 6 септември. Обещават даже да блокират булеварди. Смятате ли, че трябва да се преговаря, да се въздейства? Да се работи по една тема, която определено е приоритет на “Атака”?
Волен Сидеров: Аз не знам каква е точната причина за тия протести. Просто трябва да се запозная по-конкретно с това, за да ви кажа отношението си. Колкото до Столипиново като цяло, като тема, по тоя въпрос имам много ясно определено мнение. Това са гета, в които няма никакви правила, не се плащат данъци, такси, вода, ток и прочее. Това са държава в държавата такива места, които трябва да бъдат категорично преустроени по друг начин. Те са криминогенна среда, те са среда, която ражда само негативни неща за страната.
Водещ: Преустроени, но как? Да кажем опитваше се ДПС да плати част от тези разходи, които имат за електричество и за вода, но нима това е решение?
Волен Сидеров: Не знам защото някой трябва да плаща сметката на друг. Тези хора, като живеят там, трябва да почнат най-после да си плащат сметките. Тези, които живеят в Столипиново, и техните събратя по страната трябва да започнат да си изпълняват гражданските задължения. Да си плащат данъците като всеки друг почтен гражданин, да си плащат тока и водата. А пари за това ще намерят, като полагат трудно. Ето в момента се задават инфраструктурни проекти големи, ще има достатъчно работа. Разбира се, свързано е с физически труд, но то не може само да лежиш, да пиеш ракия и да искаш да ти се плаща сметката за тока от някой. Затова трябва да се хванат за работа, на работа, да си изкарват парите и да живеят така, както им позволява доходът. Това е.
Водещ: Трябвали да определите отново отношението си към правителството заради това, че една телевизия, която е по-скоро свързана с “Атака”, възприе много, така да се каже, радикална критика към министър-председателя и въобще смятате ли, че трябва да се упражнява тъкмо такава радикална критика към това управление?
Волен Сидеров: Не, аз казах преди малко, че смятам, че засилените и особено напънатите критики в момента към властта, към новото правителство, без още то дори да е тръгнало, още са в крачка някои формирания и кадрови дори, не е уместно, не е добре, защото по този начин се пречи на голямото, на движението напред. Защото прекалената критика в момента какво казва, преди беше по-добре, така ли? По-добре да управляват ДПС и БСП, а Бойко Борисов е лош, защото спечели доверието на хората, обаче той е лош. Това не е държавнически подход за мен. Така че в това отношение имам ясна визия.
Водещ: Срещата в Полша между българския и руски министър-председател каква определеност според вас трябва да има, какъв товар тя трябва да носи? Макар че беше спомената в един спортно несериозен стил.
Волен Сидеров: Имате предвид?
Водещ: Първи септември. Срещата между Борисов и Путин.
Волен Сидеров: Да. Това е много, много добре, че в толкова бърз, толкова кратък срок се намери начин от двамата държавни ръководители да се срещнат. Това при всички случаи трябва да донесе полза за България. Защото има неизяснени моменти по международните проекти енергийни, по АЕЦ “Белене”. При всички случаи тази среща трябва да донесе позитиви за България. Аз съм убеден в това, защото смятам, че като качества, като манталитет и подход новият премиер на България има много по-голяма решителност и по-оформен характер от предишния. Без някой да се засяга и обижда, но просто е така. И че той ще постави въпроса по-ясно и по-ребром, така казано. Разбира се, руският президент ще брани руските интереси, но такава среща при всички случаи е полезна. Убеден съм, че тя ще доведе до някакъв може би не краен, окончателен, голям, но до някакъв резултат в движение напред.
Водещ: И така. Елеонора Николова, Волен Сидеров, Атанас Атанасов в едно конферентно включване около най-последните въпроси, свързани с националната сигурност.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...
Атанас Атанасов: ПП-ДБ сме единствената политическа сила, която...
Няма да се борим за оцеляване на тези избори, ние ще се борим за...