Атанас Атанасов: Тази солидно подготвена, добре организирана и координирана атака срещу управляващите едва сега започва

Водеща Диана Янкулова: Ежедневна политика на компроматите. По проблема ще разговаряме с Атанас Атанасов от ДСБ, бивш директор на Националната служба “Сигурност”, а най-вече познат като политика, който винаги е бил добре информиран за задкулисието на управлението, и то без да има тесни връзки с Алексей Петров. Здравейте, г-н Атанасов.
Атанас Атанасов: Добър ден на слушателите на националното радио.
Водеща: Какво става? Все повече анализатори говорят за това, че сме свидетели на войната между двете лица на едно и също нещо.
Ат. Атанасов: Аз си мисля, че тази солидно подготвена, добре организирана и координирана атака срещу управляващите едва сега започва. Тя е част от един цялостен сценарий за политическа дестабилизация. Разбира се, винаги може и задължително трябва да се поставя въпросът кой стои зад това, как са свързани тези лица, защо действат по този начин. Аз ще ви нахвърлям няколко факти от последния месец. Фирмата на най-богатия българин Васил Божков, “Мостстрой”, обяви несъстоятелност и срина фондовата борса. Работниците от фабрика “Брикел” на Христо Ковачки заплашиха със стачки. Там се включи ветеранът от синдикатите Константин Тренчев и правителството отстъпи. Съдът измени мярката на Алексей Петров и това обстоятелство се превърна в сериозна възможност за атака срещу Цветанов. Лекарският съюз буквално скъса подписаното споразумение и насрочи протести. Може да бъдат изредени още факти и обстоятелства, но. . .
Водеща: Въпросът е къде е общият знаменател между Васил Божков, Христо Ковачки, синдикатите, лекарския съюз?
Ат. Атанасов: . . . общият знаменател. . . Аз бих казал така, че тази ситуация е моделирана и добре координирана от силите, които стоят зад новия проект на президента Първанов. Всички тези лица по един или друг начин са свързани и с него, и с икономически кръгове, с които той е в много добри отношения, олигархични кръгове, чиито интереси са застрашени от евентуални реформи. И много е важно да се подчертае, това е, така, червената нишка, която минава през всичко това, е руският шпионаж в България, който в много случаи съвпада с лица, скрити зад всичко това, което се случва.
Водеща: Затова ли днес един човек излезе, Пламен Николов струва ми се се казва, някогашен парламентарен секретар на кабинета Виденов, който горе-долу каза същото, че политическият гръб на октопода е сегашният български президент, който през 1999 като партиен лидер го взел с делегацията си в Китай.
Ат. Атанасов: Сега, вижте, аз този човек смътно си спомням кой е, но това няма никакво значение. Този анализ, който ви правя, си е мой. Аз следя внимателно нещата и ги анализирам, и искам да направя едно сравнение. Същите тези сили, по този начин организирани и със същите средства и методи действаха срещу правителството на Иван Костов в периода края на 2000 – началото на 2001 година. За съжаление… обаче Костов воюваше с тези сили, а сега виждаме, че Борисов търси пътища да се договаря с тези среди. Така че, това е разликата.
Водеща: Може би защото не иска да изгуби следващите избори, както се случи с Иван Костов.
Ат. Атанасов: Възможно е и при всички положения той си прави сметки какво ще остане до догодина по това време на негова страна, за да може да се бори да спечели президентския пост и съответно голяма част от местните избори. Въпросът е обаче в това, че тези сили, понеже са опитни, години наред този инструментариум го използват при такива ситуации, те действат много често с добре проверена и вярна информация, и тук вече слабостта на тези, които се защитават. Аз това, което виждам като поведение на Цветанов, говори за абсолютна, така, политическа аматьорщина.
Водеща: Като го споменахте, да ви попитам, днес излезе информация в един сайт, също претендиращ винаги да е добре информиран, че тези прословути консултантски сериозни суми, натрупани от Цветан Цветанов по времето преди да влезе в управлението на страната, били от фондация “Ханс Зайдел”, известната дясна фондация, германска.
Ат. Атанасов: Сега, вижте, аз се съмнявам, че толкова сериозна немска институция е участвала в такъв сценарий, да се компрометира.
Водеща: Би оставила толкова ясни следи на местопрестъплението.
Ат. Атанасов: Да, разбира се. Не, аз мисля, че те не участват в такива неща. Въпросът е обаче в друго. Няма, така, средноинтелигентен, добре информиран човек, който да повярва, че някой ще плати 120 000 лв. за консултантски договори за криминогенната обстановка. Или, пък същите пари за синхронизиране на българското с европейското законодателство. Тук, разбира се, с много сериозна сила виси въпросът каква е компетентността на Цветанов да участва в такава синхронизация. Значи, аз поставям това под много силно съмнение. За мен той изобщо няма такива качества.
Водеща: Да, и тези сведения биха могли да бъдат събрани без особени усилия в интернет.
Ат. Атанасов: Сега, вижте, аз лично знам, че специално информацията, касаеща имотното състояние на Цветанов, още преди една година се коментираше в средите на ДС. Тези факти и обстоятелства, които сега излязоха през инструмента РЗС, още тогава са били събрани и подредени. И аз си мисля, че в този склад, така да го наречем, на хората от репресивния апарат на бившия комунистически режим, явно има още достатъчно снаряди, които тепърва ще избухват.
Водеща: Да, такова е намерението, анонсирано от РЗС. Аз ще се въздържа да използвам епитети. Но прави впечатление, че враждуващите страни, които и да са те, аз уважавам вашия анализ, но имам някои резерви, са доста добре вкопчени, никоя не смята да отстъпва и това ме кара да се безпокоя по въпроса до къде могат да стигнат? Ето, имаме вече арест на журналисти от вестник “Галерия” вчера. Днес специално адвокати ще ходят да посрещат един свидетел на летището от страх да не бъдат нарушени правата му или пък посегнато на неговият живот и сигурност, защото той не споделял прокурорската теза, а иначе бил свидетел по делото “Октопод”. Всичките тези неща говорят, че залогът е огромен и може да има всякакви разрешени средства.
Ат. Атанасов: Вижте, тези, които воюват срещу властта и срещу правителството, имат една-единствена цел – политическа дестабилизация и предизвикване на предсрочни избори. Това е целта. И, за съжаление, аз не знам дали Борисов умее да чете ситуацията добре, дали умее да анализира и подрежда нещата, но на прага на тежката зима, която предстои в страната, с този бюджетен недоимък и с настроенията на много обществени среди, той посреща тази ситуация с разклатени заместници, да не казвам, че са вече дискредитирани. С кого ще воюва той? Има двама вицепремиери. Единият, главата му е на гилотината заради бюджета. А другият всеки ден се обяснява за неща, които са верни, и дава смешни отговори.
Водеща: Но пък самият премиер не е атакуван от никъде.
Ат. Атанасов: Ще му дойде времето и на него, според мен. Ако не успее да се договори или, грубо казано, ако не клекне на руския шпионаж в България.
Водеща: Това за руския шпионаж го повтаряте два пъти. А аз се сещам, че беше коментирано и около изследването на “Трансперънс Интернешънъл” вчера за индекса на корупцията. Сред всички страни в ЕС, където България заема очаквано мястото на дъното, и там беше казано, че огромната ни завързаност, икономическа, за Русия и готовността ни още договори да сключваме с нея, е една от причините, така мощно да заемаме последното място в ЕС.
Ат. Атанасов: Вижте, след като такава уважавана международна организация като “Трансперънс Интернешънъл” прави такива изводи, би следвало да се замислим върху тези неща, но аз не случайно го казвам това. Защото вижте, на фона на тази изострена политическа атака в страната, руснаците усилиха натиска върху българското правителство за техните икономически лостове АЕЦ “Белене” и газопровода “Южен поток”. А иначе връзката на определени кръгове в България с корупционни схеми с Русия, е лесно обяснима. Трудно можеш да поискаш от западняците да ти дадат, грубо казано, извинявайте за булевардния език, трудно можеш да поискаш оттам да ти дадат подкуп за някаква обществена поръчка. Докато при руснаците това е смазващо масло. И ще ви дам пример. Понеже говорехме за “Белене”. Когато Сакскобургготски реши да размрази този проект, може би си спомняте, че избухна един скандал с една канадска фирма, която се оплака, че са поискани от нея 100 милиона подкуп, за да бъде допусната до строителството на “Белене”. От руска страна никой не се оплаква, защото просто ще си разделят парите.
Водеща: Да, там тези разговори никога няма да станат ясни. Аз ви благодаря. Правилно сме разбрали, вие прогнозирате опити за политическа дестабилизация, свалянето на правителството на ГЕРБ и предсрочни парламентарни избори, с цялата тази компроматната кампания, чийто знаменосец е РЗС, така ли?
Ат. Атанасов: Знаменосецът е РЗС. Те са инструментът, а всичко това идва от кухнята на Първанов, това е положението.
Водеща: Анализ на Атанас Атанасов, политик от ДСБ, човек, дълги години управлявал НСС и винаги добре информиран за задкулисието на българския политически и обществен живот.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: В ход е операция “Раделяй и...
Има системни недостатъци в работата на българските институции и на първо място в МВР,...
инж. Грети Стефанова: Искат специалист по хранителни добавки...
"Ако има над 170 млн. отпуснати за техника за справяне с пожарите от ЕС...
Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...