Атанас Атанасов: Тази власт от самото начало нямаше политика в областта на съдебната власт (+Видео)

Водещ Виктор Николаев: Следващият ни гост – Атанас Атанасов. Добро утро.

Атанас Атанасов: Добро утро на вас и на зрителите.

Водеща Анна Цолова: Имахме още въпроси към г-н Борисов, но друг път.

Водещ: Да, не можем да изчерпим всичко. Между другото като човек, който е бил във всички, така да се каже, нива и власти, не само бивш шеф на НСС, с което ви свързва нашата публика, бил сте прокурор, съдия, шеф на полицейско управление. Очаквате ли да се разреди допълнително това напрежение между изпълнителна власт и съдебна власт? Гледам, че утре за Алексей Петров май се разглежда мярката, иска се по-мека мярка за неотклонение. Имате ли прогноза какво ще се случи в следващите месеци?

Ат. Атанасов: Не знам, не искам да заемам мястото на съда. . .

Водеща: Но като че ли с новия сезон започва отново войната между институциите. Вчера в “24 часа” имаше едно интервю с виден столичен съдия, който иска доказателства от вътрешния министър за корумпирани съдии и казва – ако не ги изнесе тези доказателства, означава, че си измисля.

Ат. Атанасов: Вижте, днешното управление, тази власт от самото начало нямаше политика в областта на съдебната власт и затова всичко се изроди само в някакви публични обвинения. Има парламентарно мнозинство, има правителство, ако искат да променят нещо, има си механизъм – законови промени. Още. . .

Водещ: Какво имате предвид. . .

Ат. Атанасов: Още миналата година, когато се разрази скандала “Красьо Черния”, трябваше да се реши въпросът с Висшия съдебен съвет.

Водещ: Как?

Ат. Атанасов: Законова промяна и трябваше да бъде сменен, и край.

Водещ: Да го сменят изцяло.

Ат. Атанасов: Трябваше да има смелост в тази насока, а не да се имитира. И затова, че тези, които трябва да променят нещата, нямат виждане как да се случи това, затова се получава този отпор от другата страна. Иначе по отношение на събиране на доказателствата аз си мисля, че тези обвинения към, така, към досъдебното производство са основателни в много, много случаи. Само с политическа воля не става. Вижда се, че има желание в ръководството на МВР, Цветанов и неговия екип да се борят с криминалната престъпност. Но пак казвам, само с желание не става. Българският наказателен процес е много формален и едно доказателство, за да е такова, трябва да влезе по съответния ред в папките на делото. И ако тези хора не знаят как това нещо се случва, има достатъчно възможности да бъдат назначени такива, които знаят, или да се ползва друга експертна помощ.

Водещ: На коя страна сте всъщност, правейки този анализ?

Ат. Атанасов: Вижте, аз винаги съм бил срещу престъпността и затова подкрепям действията на правителството в тази насока. Но искам съвсем критично да им кажа, че им липсва професионален капацитет, това е видимо отвсякъде. И в тази насока аз чета тези дни, виждам и реакциите на прокуратурата са в тази насока.\

Водещ: Е това им е най-силният сектор.

Ат. Атанасов: Че тя, ако не. . . Моля?

Водещ: Казва се, че това е най-силния сектор – борбата с престъпността. Вече спънката става в съда.

Ат. Атанасов: Аз съм съгласен с тези оценки и съм ги казвал и друг път, и ги подкрепям сега. Това, че беше ликвидирана тази престъпност с отвличанията, магистралните грабежи, това са достояния на това правителство.

Водеща: Какво имате предвид, когато казвате – и прокуратурата, и нещо не довършихте. . .

Ат. Атанасов: Ами, ето, миналата седмица главният прокурор каза, че прокуратурата не е юрисконсулт на държавата, т.е. . .

Водеща: Да, това беше. . .

Ат. Атанасов: Е, вижте, това е много сериозно обвинение.

Водеща: Това беше остро от негова страна.

Ат. Атанасов: Защото одит на ЧЕЗ или не знам си кой се хвърля в прокуратурата. Къде са контролните органи? Например тази Агенция за държавна финансова инспекция какво прави? Някой чува ли?

Водещ: Какво прави?

Ат. Атанасов: Ами, явно нищо не прави. Там са онези хора, които покриваха далаверите на Станишев и компания и те са същите. И смятате, че ще направят нещо ново сега? Аз посочвам само една контролна институция, те са десетки и явно не работят. Трябва да бъдат впрегнати тези институции и това е работа на правителството, то организира тази работа. И казвайки, че има успехи в борбата с криминалната престъпност на днешното управление, искам съвсем отговорно да кажа, че изобщо няма такива в борбата с икономическата престъпност.

Водещ: Нещо имате предвид конкретно или по принцип говорите?

Ат. Атанасов: Ами, може и конкретни случаи да ви посоча, колкото искате, но и по принцип не се вижда нещо сериозно да е излязло на. . .

Водещ: А вие имате данни за престъпления, които не се разкриват ли?

Ат. Атанасов: Да и. . . разбира се.

Водещ: Например?

Водещ: Например източването на ДДС.

Водеща: Много сериозни акции имаше, оповестени.

Ат. Атанасов: Спряха ли източването на ДДС през, да речем, схемите с бандеролите и с алкохола? Не само да се срещат там, в Министерския съвет, да си говорят. Там има схеми, които работеха и при Румен Петков, работят и сега, и не се спират.

Водещ: Твърдеше се, че производителите, големите в бранша, акулите, ако можем така да кажем, са заявили много по-големи количества бандероли, което би трябвало да говори за намаляване на сивата част.

Ат. Атанасов: Вижте, няма какво да говорим, има цифри в това отношение, трябва да се погледнат. Между другото, като заговорихме за това, се сетих за интервюто, което проведохте с министър-председателя. Искам да му кажа от екрана на вашата телевизия – само снимката на Румен Петков с Бойко Борисов е достатъчна за Румен Петков. Този човек трябваше да бъде един от разследваните от това правителство за маса безобразия, които направи в МВР. . .

Водеща: Дайте пример.

Ат. Атанасов: Ето, скандалът, който избухна около покриването на алкохолните босове.

Водещ: Кой ги е покрил?

Водеща: По негово време. . .

Ат. Атанасов: По негово време. Аз извадих този доклад с прословутите записи на СРС-та, нещо да се случи там? И само това да е.

Водеща: Какво стана. . . проследихте ли какво стана с онзи полицейски шеф, който беше засечен в СРС-та с алкохолен бос?

Ат. Атанасов: Нищо не стана, всичко се. . . Аз мисля, че даже го оправдаха, не съм сигурен какво се случи там. Той беше на изпълнително ниво, там нещата отидоха до върховете и нищо не се случи.

Водещ: Ами, това е на съдебната власт или не е на съдебната власт работа. . .

Ат. Атанасов: Защо на съдебната власт?

Водещ:. . . ако е оправдан.

Ат. Атанасов: В българската система за борба с престъпността задължението и правомощието да се разкриват престъпления е на изпълнителната власт. Разследването вече на досъдебната фаза е смесен процес между прокуратурата и изпълнителната власт. Но не само това. Аз ще ви дам. . . искате примери.

Водещ: Да.

Ат. Атанасов: Човекът, който е отговорен за безразборното източване на средства от пътния фонд, е Пламен Орешарски. Имаше извършена парламентарна проверка в миналия парламент, която установи безспорно неговата отговорност и на Гагаузов, и на Мутафчиев. Да сте чули нещо да се е случило? Този човек е на някаква специфична сянка. Или, да речем, министрите от ДПС – Джевдет Чакъров, Емел Етем.

Водещ: Защо се случва. . .

Водеща: Е, някакви проверки започват да се правят срещу тях. . .

Ат. Атанасов: Една година мина. Вижте, за съжаление не се променя принципът, който беше установен през последните години в България, а този принцип е именно, че законът се прилага в зависимост от финансовото състояние на хората.

Водещ: Чакайте сега, това означава, че някой си купува. . .

Ат. Атанасов: Правосъдие. Казвам го директно.

Водеща: Тоест има двоен аршин.

Ат. Атанасов: Ами, разбира се, че е така.

Водеща: Не е липса на воля да се пребори с тези министри, които са допускали икономическа престъпност, а някакво съглашение, така ли?

Ат. Атанасов: Има. . . аз не казвам съглашение, има някакъв тип избирателност в тази насока.

Водещ: От страна на съда или от страна на изпълнителната власт?

Ат. Атанасов: Вижте, съдът не решава кого да разследва.

Водеща: Тоест до съда даже не са стигнали. . .

Ат. Атанасов: Съдът не решава кого да разследва. Съдът гледа тези дела, които му внесе прокуратурата. Досъдебното производство. . .

Водещ: Какво твърдите – някой плаща на. . .

Ат. Атанасов: Е, вие искате сега да ви кажа, че плаща някой на някого конкретно. Аз не знам на кого плащат, но има очевидни неща.

Водеща: Имате подозрения заради фактите.

Ат. Атанасов: Тежки подозрения имам за това, че хора, които бяха отговорни за безобразията и корупцията в предното правителство, нищо не им се случва. Получи се така, че по един министър от трите управляващи партии беше даден там курбан. . .

Водеща: Малко на квотен принцип.

Ат. Атанасов: Да. По един беше даден да бъде разследван и всичко дотам спира. Така че – да, в областта на криминалната престъпност правителството трябва да бъде подкрепяно. Защото обществото започна да живее по-свободно, не се притеснява от такива тежки криминални престъпления, които са отвличане и изнудване. Но в областта на източването на държавните средства нищо не се случва.

Водещ: За “Информационно обслужване” ме предизвиквате да ви попитам, защото четох, че. . . това беше голяма тема, голяма дъвка. . . заради парите, които са получили. Четох, че сегашният борд, управителното тяло в момента на “Информационно обслужване”, в което мисля, че сте и вие, нали така. . .

Ат. Атанасов: Да, разбира се.

Водещ: . . . сте оправдали тези източвания, за които се говори. . .

Ат. Атанасов: Вижте, освобождаване. . .

Водещ: . . . с Иво Николов, че абсолютно сте ги оправдали. . .

Ат. Атанасов: Срещу Иво Николов има наказателно производство. Не знам какво се случва там, но. . .
Водещ:. . . дали бордът ги е оневинил.

Ат. Атанасов: Едно изречение и свършваме с тази тема. Освобождаването от отговорност на управителните органи на едно дружество става от общото събрание. В случая общото събрание се казва министърът на финансите. Така че, ако имате въпроси за освобождаване от отговорност, поканете г-н Дянков. . .

Водещ: Вие не сте ли гласували?

Ат. Атанасов: Не, това не е работа на борда, това е работа на общото събрание. Има такова решение на общото събрание – 99.5 на сто от собствеността. . .

Водещ: Пише, че, това аз чета като информация, че повече пари взема сегашният шеф на “Информационно обслужване”, отколкото обявяваният преди за. . . че е опукал много пари за хонорари, представителни, бивш шеф, така ли е?

Ат. Атанасов: Много неща пише, нямам време да ги опровергавам и да се занимавам с това. А аз и моето излизане от “Информационно обслужване” е резултат на това, че аз не съм съгласен с намеренията на финансовия министър да се продава собственост на това дружество. И той да не беше направил предложение за моето освобождаване, аз сам щях да напусна, защото няма да участвам в това. . .

Водещ: А пък сега ви гони оттам с предложение, така ли?

Ат. Атанасов: Той е направил предложение аз да напусна и аз съм съгласен с това предложение. Миналата година, когато аз се съгласих да вляза в “Информационно обслужване”, направих жест на министър-председателя. Моето място не беше там, аз смятам, че един човек с подготовката и с опита, който има зад гърба си, не му беше мястото да го пращат в едно търговско дружество. Направих жест тогава към министър-председателя, за да дадем, така, публичен знак, че ще работим заедно.

Водещ: А заплатите като при Азер Меликов ли са сега?

Ат. Атанасов: Не, абсурдно е. Това изобщо няма какво да се обсъждат тези. . . Това са измислици някакви, които отклоняват вниманието.

Водеща: Ами, да приключим?

Ат. Атанасов: Исках да кажа накрая. Вижте, от това, което слушах и това, което говорихте и с министър-председателя Борисов. . . Ще си позволя по памет да цитирам Обама, президент на Съединените щати: Ние не можем да променим миналото – то е такова, каквото е. Въпросът е какво ще правим в бъдещето и дали имаме волята бъдещето на нашата държава да е по-добро. А аз съм за това да се подкрепят усилията за подреждане на държавата, но има сектори, в които изобщо нямат виждане какво ще правят управляващите. Един от тези сектори за съжаление е съдебната система.

Водещ: Трябва да вървим към финал. Нещо, което аз забравих и не остана време да питам като лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, беше кандидатпрезидентската фигура, която за ГЕРБ ще е отделна, доколкото разбирам. В “Синята коалиция” има ли някакво раздвижване? Имаше гласове да бъдете заедно, но в общи линии, репликата е “Не ни трябвате”.

Ат. Атанасов: Вижте, аз ще използвам риториката на Борисов, когато беше главен секретар. Когато му зададяха някакъв такъв въпрос, той казваше: “Аз съм много малък” и да отговори някой друг. Сега, вижте, аз съм председател на софийска организация на ДСБ. В тази връзка искам да кажа нещо. Направи ми впечатление, в края на седмицата г-н Цветанов е бил във Варна. Обсъждали са бъдещи избори – и президентски, и местни. Там са обсъждали кандидати явно за кметове и за София той казал, че няма какво да обсъждат, тъй като Йорданка Фандъкова си върши перфектно работата. Аз не съм съгласен с тази оценка и не само аз – и моята партия, и “Синята коалиция” не сме съгласни с тази оценка. А ми се струва, че и повечето софиянци не са съгласни.

Водещ: Защо ги подкрепихте и с ваши гласове. . .

Ат. Атанасов: Това беше на частичните избори. Ние имаме сериозни намерения в София да се борим за управлението на столицата.

Водеща: А за президентски избори?

Ат. Атанасов: За президентските избори има решение на форума, на основния форум на партията да се явим с наша кандидатура, на “Синята коалиция”, и аз си мисля, че това е правилното решение.

Водеща: Благодаря ви много за това гостуване.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Бонка Василева: Една икономическа “сглобка” в момента организира...
Има два коренно различни модела за София! Ние предлагаме прозрачен конкурс, за дагарантираме, че...
Декларация на ПП-ДБ относно военното престъпление, извършено от...
Има събития, които разкриват лъжи, свалят маски и крещят истината. Събития, които е невъзможно...
Любен Иванов отправи запитване към министрите на транспорта...
Депутат пита министри за буферния паркинг на Видин Депутатът от Видин Любен Иванов отправи...
Паметниците са много повече от градоустройствено, урбанистично, пространствено...
Паметниците представляват кои сме ние като общество - нашия морален и времеви интегритет -...
Столична община, район Витоша: Колосално незаконно сметище в...
От Район „Витоша“ сигнализират за огромно нерегламентирано сметище, заемащо 20 декара общинска площ в...