Атанас Атанасов: С промените в МВР управляващите си спускат

Законът, който се внася е показателен за провала на наказателната политика досега.
Това каза депутатът от ДСБ Атанас Атанасов в сутрешния блок на Канал 1.

Атанасов, Яни Янев (НДСВ) и Георги Юруков (БСП) бяха гости по темата за промените в Закона за МВР, които предстои да бъдат гласувани днес.

Законът е един инструмент за правене на политика. Трябва да се отговори на въпроса: “Каква политика имаше в областта на наказателното право, докато управляваше Тройната коалиция”, коментира Атанасов.

В обществото битува мнението, че бившият министър на вътрешните работи Румен Петков си отиде, защото не прилагаше закона и защото покровителстваше корупционните схеми, каза Атанасов и допълни, че са събрани достатъчно доказателства за това и Петков е трябвало да бъде арестуван и съден.

Първото публично изявление на новия министър, след като беше избран, беше “В България няма мафия”, припомни депутатът от ДСБ.
“Ако не признаваш нещо, няма как да се справиш с него”, категоричен беше той. По думите му с промените, които се готвят в системата на МВР “управляващите опитват се да пуснат димна завеса”.

Имаме някои принципни различия, но те не са основателни, за да не подкрепим закона, защото виждаме в него много положителни неща, каза от своя страна Яни Янев от НДСВ. По думите му едно от тях е укрепването на дознанието.

Той обаче заяви, че от НДСВ са на мнение, че не трябва се допуска включването на други лица, освен дознатели в разследването.

Георги Юруков от БСП поясни, че според заложеното в новия закон за МВР ще има служители, които помагат на главния комисар.
Въвеждайки мандата от 5 години се прави опит всеки нов министър да може да сменя председателя на Агенцията, каза той.

Припомняме, според промените в закона за МВР ще бъде създадена Агенция за оперативно-технически операции, обединяваща ДОИ и ДОТИ, която ще бъде подчинена Министерството на вътрешните работи.

Трябва по-висока наказателна отговорност за лицата, които оперират със СРС-та, категоричен беше Юруков.

По думите на Атанасов, дейността на тази служба е помощна – оперативно-техническият служител трябва да предоставя събраната информация на екипа, който разследва.

До сега няма злоупотреба с конкретните служители, допълни Атанасов.

По думите му всичко се прави, за да отиде тази информация в председателя на Агенцията.

Оперативно-техническа агенция трябва да има и в ДАНС, категоричен е Атанасов.

По думите на Янев подозренията, че ще има злоупотреби няма как да бъдат избегнати.

Депутатът от НДСВ и определени позитиви от това, че се обособява отделна агенция – ще има контролиран бюджет.

Същественият проблем в МВР е липса на разследване, категоричен беше Атанасов.

“В края на мандата си сте – какво отчитате?”, попита депутатът от ДСБ, а Юруков контрира – “Ние ще имаме и друг мандат. Вашата болка е, че вие няма да имате мандат.”

Категорично ще гласувам против този закон, заяви Атанасов. По думите му това не е инструмента за решаване на големия проблема на страната – организирана престъпност и корупция.

“Вие не признавате този проблем, а предлагате инструмент за неговото решение”, каза в заключение Атанас Атанасов.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Наложително е да се състави редовно...
Цялото участие: http://bit.ly/3EZOvDa “В програмата сме се споразумели политическите сили, че няма да допуснем дефицит...
Декларация на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ по...
Преди година Русия разруши мира и сигурността в Европа с  непредизвикана и бруталната военна агресия...
ПОРЕДНА АТАКА СРЕЩУ ЧЕСТНИЯ ВОТ. В ПРОТОКОЛА ЩЕ...
Решението беше прокарано от представителите на ГЕРБ, БСП, ДПС и ИТН в ЦИК, но...
Атанас Атанасов: Разчитам, че ще получим мнозинство за...
Цялото участие: https://www.vbox7.com/play:a1a019734e Разчитам, че ще получим мнозинство за самостоятелно управление. Мисля, че можем...
Декларация на коалиция “Продължаваме Промяната – Демократична България”
Коалиция „Продължаваме Промяната - Демократична България“ настоява президентът и служебното правителство: да спазват решенията...