Атанас Атанасов: Станишев няма силите да направи необходимите промени

Водещ Кирил Вълчев: Какво ще стане с дясната опозиция? Гледните точки на Стефан Иванов – СДС, Атанас Атанасов – Демократи за силна България и Радомир Чолаков – ССД. Здравейте.
Атанас Атанасов: Добър ден.
Радомир Чолаков: Добър ден.
Стефан Иванов: Добър ден.
Водещ: Разговорът го разделяме на две. Първо дясното, а след това да кажете нещо и като опозиция. Ще има ли обединение на трите партии? Г-н Иванов.
Стефан Иванов: Да. Мисля, че за конкретните форми за единодействие на опозицията сега не сме готови да говорим. По-важно би било да знаем дали имаме готовност да предприемем единни действия. Струва ми се, че всичко, което се случва в обществото, ни задължава да го направим, защото положението започва да се влошава непрекъснато.
Водещ: СДС – за единни действия. ДСБ, г-н Атанасов. А не организационно обединение.
Атанас Атанасов: Вижте, хайде да не бързаме. Има големи очаквания за десните избиратели какво ще направим. Да не ги лъжем сега хората, да бъдем внимателни и разумни. Има възможност да предприемем първоначално общи действия в парламента, а в последствие да решим как ще участваме на местните избори и т. н. Но да не бързаме.
Водещ: Г-н Чолаков.
Радомир Чолаков: На тези избори участваха три десни партии, трите десни партии, и в крайна сметка, изборите показаха много ясно съотношението между тях. Това, според нас, е една много добра база за разговори. Ние, разбира се, като най-малката партия в тази тройка не можем да бъдем инициатори, но за нас винаги ДСБ и СДС са били естествените ни партньори, което се вижда и от действията ни в Общинските съвети, където сме заедно. Съгласен съм с г-н Атанасов, че за организационни единения едва ли е време да се говори, но мисля, че имаме изключителни шансове на тези местни избори, специално в София, да направим една хубава изненада…
Водещ: С обща кандидатура в София.
Радомир Чолаков: Значи, нека да не избързваме. Казвам, че имаме много добра предпоставка.
Атанас Атанасов: Аз бих казал така, ако ние сме разумни, проведем помежду си добри разговори и се споразумеем в основни принципни въпроси, можем да спечелим изборите в София.
Стефан Иванов: Не само това. Това е нещо, което безспорно можем да направим, особено ако подходим в оформянето на общата ни позиция откровено, а не на базата на надлъгване. Това, което виждам, че всички сме готови да направим. Преди това обаче наистина трябва, в рамките на българския парламент, да покажем готовност по всякакви конкретни въпроси, да работим заедно, да работим принципно. Миналата седмица едно от решенията на нашия Национален съвет беше именно такова. Ние сме дали правомощия на нашата парламентарна група да започне работа за единодействие между всички опозиционни парламентарни групи.
Водещ: И вие ли ще подкрепите обща кандидатура на десницата в София?
Стефан Иванов: Безспорно, както винаги сме имали такива желания. Защото в момента особено ми се струва, че е много опасно да не се стигне до това един двубой да се получи между БСП и една подменена десница.
Водещ: Това, да кажем, е малка новина – СДС, ДСБ и ССД мислят за общ кандидат за кмет на София.
Атанас Атанасов: Ще работим в тази посока, това бъдете сигурни.
Радомир Чолаков: Очевидно, всеки по отделно мисли за едно и също нещо, така че предпоставката е добра.
Водещ: Сега по отделно въпроси към всеки от вас. Разделя ли СДС отношението към ГЕРБ и ДСБ? Вас, г-н Иванов, ви слагат към хората “за” ГЕРБ.
Стефан Иванов: Това е абсолютно несериозно. Аз много отдавна съм заявил своята позиция и мисля, че преди да се говори в каква посока ще се движи СДС – дали към един, дали към друг, ние трябва да положим всички усилия да възвърнем доверието на нашите избиратели – хората, които не излязоха да ни подкрепят на тези избори. Прекалено лицемерно би било да даваме обяснения за това с ниската избирателна активност. Това е едно удобно обяснение. Трябва да направим същински анализ. Ние имаме волята и ще се опитаме на Националния съвет във вторник, който ще бъде втора серия на миналоседмичния, да продължим…
Водещ: Там сега Петър Стоянов ли ще го води? Ще идва ли той или е хвърлил ключовете?
Стефан Иванов: Нямам отговор на този въпрос, но той не е и най-важният, защото ние сме една от малкото партии, които не ни обединява лидер, обединява ни една политика и желание да вървим напред.
Водещ: Г-н Атанасов, фиктивна ли е оставката на Иван Костов?
Атанас Атанасов: Моля ви се, как може пред цялото общество да се заявяват такива неща! Това са, как да ви кажа, това е продължаване на една медийна атака за омаскаряване на един от добрите български държавници. Знаем кой ги провежда тези неща – това са работи на крилото на Държавна сигурност в БСП. Няма да се съобразяваме с тях. Истината е, че Иван Костов има огромна подкрепа в собствената си партия. Това е истината и това са очевидни неща, ние трябва да се съобразяваме с тях. Какво ще прави оттук нататък Иван Костов е въпрос на негова лична воля, след като той прецени по какъв начин изглежда в публичното пространство, неговата политическа позиция какво може да донесе на лявото или не. Но аз искам да кажа едно със сигурност, Костов няма да пречи на единни действия на дясното, бъдете сигурни в това.
Водещ: Каква ще е съдбата на ССД след напускането на Софиянски, г-н Чолаков?
Радомир Чолаков: За нас се предпоставя, че ние сме лидерска партия, която зависи изцяло от лидера си, но аз се радвам да кажа, че това няма да бъде така. Имаме твърдата воля партията да продължи съществуването си и имаме твърдата воля да покажем, че нашата партия може да излъчи лидери, които могат да акумулират вътрешнопартийно и обществено доверие, също и доверие към нашите партньори. Ние все пак се намираме в една ситуация, от която няма връщане назад. Не можем да си позволяваме повече грешки. Имаме твърдата убеденост, че можем да извадим лица, които могат да възстановяват доверието към десницата, изобщо.
Водещ: Добре. Толкова за десните, защото съм убеден, че едва ли можете да кажете нещо повече на този етап. Г-н Атанасов.
Атанас Атанасов: Това беше казано тук от колегите. Трябва да си дадем сметка, че има страшно много разочаровани хора от поведението на нашите партии. За да можем да възстановим доверието на тези хора, са необходими много резки движения. Сериозни знаци са необходими за промяна, с цел да спечелим доверието на тези хора, а София и България имат нужда от това, защото виждаме докъде отново ни води левицата. В желанието си прекомерно да краде със своите партньори, ще загроби България и ние тук сме длъжни да я спрем.
Водещ: Сега да ви чуем като опозиция, макар и заета с вътрешни проблеми. Промените в правителството, скандалът “Овчаров – Александров” и развитието му през седмицата, последният развой на делото за “Топлофикация-София”. СДС?
Стефан Иванов: Една малко може би абсурдна на пръв поглед аналогия. Днес е 2 юни, между другото може би ден на национален срам за българина, който е оставил част от своите герои да загиват по шубраците на Балкана, затова искам да ви кажа, че може би сетивността на нас, като българи, в момента е притъпена също толкова, колкото е била притъпена и тогава. Един от Ботевите четници, между другото, пише, че няма по-големи зверове, от хората, българите, които е срещнал, докато е бягал. Затова мисля, че основната цел в момента е да се опитаме да напипаме тези сетива на хората, че да инициираме отново тяхното внимание към това, което се случва. Сещам се и за една приказка, че когато не гласуват отвратените, управляват отвратителните – в тази ситуация сме. На първо място, трябва да покажем, че ние сме тези, които можем да формираме управленска алтернатива, защото сега не го правим.
Водещ: ДСБ?
Атанас Атанасов: По отношение на това, което се случва сред управляващите, отново се играят разни театри, задкулисни. Това е традиция за БСП, наричана в миналото БКП – една партия, която е създадена и съществува дълги години в конспирация, така се опитва да управлява и държавата. Но трябва да казваме истините. Станишев няма силата да направи необходимите промени. Той знае какво трябва да направи, но няма силата, защото не е основният фактор в тази партия.
Водещ: Кой е основният?
Атанас Атанасов: Там има един конгломерат, който управлява и се нарича генералско движение – крило на ДС, чийто основен представител във властта е Първанов и Петков, разбира се. Затова Петков е човекът, който задкулисно моделира общественото мнение и сега ще си отиде Овчаров – единият Румен, но другият Румен няма да си отиде, поради тази причина. Тук обаче аз искам да фиксирам вниманието на вашите слушатели върху един факт, който стана известен през изминалата седмица, за съжаление, а именно това, че Прокуратурата започна да се намесва пряко в политическите дела на страната. Дали я молят за това, дали я притискат, нека да си кажат те, но ще ви посоча един факт. Дълго се точи една проверка по скандала “Овчаров – Александров” – постоянни обещания в публичното пространство: “Другата седмица ще обявим резултатите, сега ще видим какво се случи”. И какво обявиха миналата седмица? Обявиха, че след извършената проверка имало данни за престъпления против правосъдието, в този скандал “Александров – Овчаров”, но тези материали щели да ги изпратят по делото “Топлофикация”. В същия момент, за да могат да разберат хората за какво става въпрос, в същия момент, извършили проверка установили, че има някакви данни за престъпление и образуват досъдебно производство срещу Делян Пеевски. Извършили проверка установили, че има данни за престъпления срещу Шарланджиева и не знам си кой там още, образували отделно дело. А тук данните ги замитат в общия кюп при Вальо Топлото. Защо? Аз си позволих да кажа през миналата седмица и това е истината, че Прокуратурата сложи на вилка Овчаров. Защо? Защото ще го извадят от правителството и в зависимост от поведението му след това, или ще му повдигнат обвинение, или щя забравят.
Водещ: Минутата преди новините в 12.00 часа – за ССД.
Радомир Чолаков: Ще ми се да кажа нещо по-общо за дясната политика и за сегашното управление. Аз мисля, че ако сме честни хора, всички трябва да признаят, че по време на управлението на СДС, било в държавата, било в общините, никога хората не са били делени до такава степен на наши и ваши. Никога бизнесът до такава степен не е бил тормозен и никога десните партии не са се опитвали да установяват феодални отношения. Аз се боя, че БСП не може да управлява другояче, освен установявайки феодални отношения. Ние сме свидетели, че енергетиката е феодално владение. Ние сме свидетели как пред очите ни много градове и общини стават феодални владения, на местни феодали. Ние сме свидетели как в градове, в които ти не можеш да правиш бизнес, ако не си попитал местния феодал: “Може ли”. Нещо, което нито при Иван Костов, като управление на държавата, нито при Стефан Софиянски, като управление на София, го е имало. Извинявайте, но в София всички винаги са били свободни хора. И в момента БСП и нейните олигарси искат да ни върнат в някакво Средновековие. Ние трябва да спасяваме свободата, която ние сме дали на България.
Водещ: Добре. Чухме дясното на един глас, като опозиция и с планове за общ кандидат за кмет на София. Благодаря ви.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...
Атанас Атанасов: ПП-ДБ сме единствената политическа сила, която...
Няма да се борим за оцеляване на тези избори, ние ще се борим за...