Атанас Атанасов: Става въпрос за битка за власт и надмощие в БСП

Водещ: Главният прокурор Борис Велчев беше изслушан от комисията по корупция на Народното събрание, с което казвам добро утро на Кирил Добрев, член на комисията по корупция. Здравейте.
Кирил Добрев: Добро утро. Искам само да ви поправя, комисията е по борба с корупцията.
Водещ: А не е по корупцията.
Кирил Добрев: Не е по корупцията.
Водещ: Има ли разлика?
Кирил Добрев: Огромна разлика, естествено. Вчера беше проведено едно закрито заседание на Комисията по борба с корупция. Закрито от гледна точка на това, че твърде е възможно информация да попадне в медиите и неща, които касаят определено класифицираната информация.
Водещ: То имаше ли информация, която да чухте и която да не я четете по медиите.
Кирил Добрев: Така, в рамките на шегата естествено, дори имаше версии, които главният прокурор вчера с интерес изслуша от народните представители, които се развиха.
Водещ: В смисъл версии, които са взети от пресата под някаква форма
Кирил Добрев: Естествено, твърде много се спекулира с всичко, което се случва в страната през последната една седмица. В общи линии ние решихме да пием вода от извора, знаете, че разследването върви…
Водещ: Извора Борис Велчев.
Кирил Добрев: Естествено, може би прокуратурата е институцията, която се ползва в момента с най-висок рейтинг. Може би затова. Та всъщност проведохме едно доста дълго заседание. Там получихме гаранции, че няма да има политически чадър срещу никой и че ще има пълна прозрачност при разследването. Искам да благодаря на Борис Велчев, тъй като знаете, че той не ние е подчинен и той дойде на добра воля в Народното събрание, за да бъде изслушан от народните представители.
Водещ: Как се уверихте, че няма да има политически чадър. В смисъл той Борис Велчев ли ги раздава чадърите или друг?
Кирил Добрев: Чадъри няма да има, чадърите ги прибрахме, чадърите ги прибрахме може би преди година и половина, тогава, когато БСП дойде на власт, под някаква форма.
Водещ: Само да включим сега ген. Атанас Атанасов, за да видим дали споделя вашите впечатления, добро утро, ген. Атанасов, също член на Комисията за борба с корупцията, да не сбъркам пак.
Ген. Атанас Атанасов: Добро утро, добро утро и на вашите зрители.
Водещ: Сега как мина вчера заседанието от ваша гледна точка? Достатъчно информация ли получихте от главния прокурор?
Ген. Атанас Атанасов: На първо място искам да кажа нещо, което коментирахте в студиото, а именно, че нямаше нужда заседанието да бъде закрито, защото главният прокурор не каза нищо повече от това, което сме прочели в медиите. И в тази посока искам да кажа, че занимаваме се с, това, което поне аз виждам, публично се занимаваме с повърхността на проблема. Нещата са много по-дълбоки и става въпрос за битка за власт и надмощие вътре в управляващата партия БСП. И това е тази информация, която стига до прокуратурата и която преди това сме прочели в медиите, се произвежда на едно място в България и то се нарича МВР. Това разбрахме вчера…
Водещ: Обаче от друга страна, г-н Генерал, ако има битка, борба за власт вътре в БСП, това не би трябвало да е предмет на Народното събрание. Така или иначе, дори на негова комисия.
Ген. Атанас Атанасов: Защо, не си прав. БСП е управляваща партия и това, което се случва в тази партия, е част от политиката в страната. Ние не можем да бъдем безразлични, включително опозицията, и то задължително опозицията, наблюдаваме какво се случва, защото, от една страна, има затъване до шията в корупция в управляващата коалиция, и от друга страна, на базата на тази корупция има вътрешна битка.
Водещ: А какво казвате, че е произведено в МВР?
Ген. Атанас Атанасов: Цялата информация чрез СРС-та се произвежда в МВР.
Водещ: Така, ама това лошо ли е, или е добре в случая?
Ген. Атанас Атанасов: Лошото е това, че първо излиза в медиите, а после отива в прокуратурата.
Водещ: От друга страна, ако пък нямаше СРС-та, може би нямаше да се стигне до това, което се стига сега.
Ген. Атанас Атанасов: Сега вижте, ето това е опитът за манипулация и манипулацията на общественото мнение. Трябва да има битка с корупцията и престъпността и това го иска българското общество на първо място преди Брюксел. Но под формата на битка с престъпността се нанасят удари по различни кланове вътре в управляващата партия и да рече, един Румен Петков, събирайки цялата информация през МВР, се бори със своя противник вътре в партията Румен Овчаров.
Водещ: Има ли сега какво да направи Комисията за борба с корупцията от ваша гледна точка? Какви мерки трябва да бъдат взети?
Ген. Атанас Атанасов: Вчера ние заявихме, става въпрос за представителите на ДСБ, че е необходимо да се състави, за пореден път го казваме, да се състави анкетна комисия на квалитетен принцип, защото не можем да очакваме Парламентарната комисия за борба с корупцията в конкретния случай да върши работа. И аз ще ви дам един аргумент, който вчера го споделих с колегите на заседание.
Водещ: Дайте го и аз ще помоля после г-н Добрев да го коментира.
Ген. Атанас Атанасов: Председател на Парламентарната комисия за борба с корупцията е г-н Бойко Великов, нищо лошо не казвам за персоната, но този човек е член на Бюрото на Висшия партиен съвет на БСП заедно с Румен Овчаров, с когото трябва да се бори. Как да очакваме тази комисия да се бори, след като на друго място се решават нещата?
Водещ: Аргументи от г-н Кирил Добрев.
Кирил Добрев: С ген. Атанасов може би сме ходили на една и съща комисия, но явно по различно време. Същите аргументи ги изложи вчера там, но става въпрос, че всички в Народното събрание са политически фигури. Ами другият председател на комисията нали ще бъде член на ръководството може би на ДСБ. Т.е имаме абсолютно реципрочни стойности. Вижте, проблемът тук е друг, проблемът е изцяло в съдебната система. Няма български гражданин през изминалите години, който да не се е докоснал до тази система и да не е усетил нейните пороци. Проблемът не е в правителството, проблемът не е в Румен Овчаров. Ген. Атанасов е доста деформиран по темата МВР, СРС-та и тем подобни неща. Повярвайте ми, това не е нашата тема.
Водещ: Добре, вашата версия сега е Комисията за борба с корупцията да се занимава докога? До разчистването…
Кирил Добрев: Комисията за борба с корупцията, значи първо имахме спор по тази временна анкетна комисия. Дали да я правим или да не я правим.
Водещ: Ето това ви питам сега. Вашата версия каква е? Да правите или да не правите?
Кирил Добрев: Според мене Комисията по борба с корупцията е специализиран орган към Народното събрание и той може да си свърши тази работа. Излишно е да правим допълнително временни комисии, които да превръщат Народното събрание в една говорилня. Нищо по-различно тя няма да реши и няма да свърши. Иначе мерките, които сме взели, са следните: Да се изведе като приоритет основни въпроси, които касаят скандала. И това е секторът енергетика, където ние правихме вече едно изслушване на представители на министерството и на представители на Агенцията за енергийно регулиране. Предстои парламентарен контрол върху Държавния резерв и всички въпроси, които възникват там, “Булгартабак”, сезирани сме от синдикатите, и Националната следствена служба.
Водещ: Т.е. икономическите аргументации, така да кажем, за скандала вие смятате една по една да ги изчиствате.
Кирил Добрев: Точно така. Значи комисията има някакви правомощия, в рамките на своите правомощия тя ще се опита да упражни някакъв контрол изпълнителната власт.
Водещ: Ген. Атанасов, това като действие как ви се вижда да се прави парламентарен контрол за Държавния резерв, отделно да се дискутира енергетиката.
Ген. Атанас Атанасов: Вижте, искам да кажа нещо. В модерните демокрации, към каквито стандарти се стремим ние, тези парламентарни органи, които направляват управлението от такъв ъгъл, именно за борба с корупцията и специалните служби, винаги се представляват и се ръководят от опозицията и са съставени на квалитетен принцип. Не може да очакваме г-н Добрев и там колегите му от БСП да вземат да осъдят съпартийците си за тяхното поведение. Това е политически абсурд. И искам да кажа нещо важно. Сега кой какво чел, нека да четем Конституцията. Парламентарната комисия за борба с корупцията не е специализиран орган на парламента, а е една от постоянните комисии, която няма повече правомощия от другите. Друго би било да се състави специална анкетна комисия, която да има предмет на дейност да изясни корупцията в правителството. И разбирам, че БСП постоянно бутат нещата към там, че не е реформирана съдебната система. Ами не е реформирана, защото ако беше реформирана, досега половината от правителството…
Водещ: Добре, само една дума последно искам да ви питам. Дава ли повод този скандал да се премахне следствието, както отдавна иска ЕК, от ваша гледна точка?
Ген. Атанас Атанасов: Проблемът не е в структурите, нито в закона, проблемът е в политическата воля. Разберете го това.
Водещ: Да, де, обаче шефът на следствието се оказа сериозно забъркан в този скандал, две следователки отдолу, към които вчера са повдигнати обвинения, което дава много ясна картина за маниера на действие на институцията изобщо.
Ген. Атанас Атанасов: Отваряте една друга тема, а искам да ви кажа, че…
Водещ: Да, затова исках засега само с да, не. Темата ще се дискутира очевидно по-нататък.
Ген. Атанас Атанасов: Аз винаги съм считал, че тежките дела в страната трябва да се водят от следователите, които имат опит. А МВР се провали в поемането на разследването. Разбирате ли, дознанието не заработи, няма кой да…
Водещ: Добре, тук ви прекъсвам, просто наистина нямаме време, а една дума от вас.
Кирил Добрев: БСП демонстрира, че няма политически чадър над никого. Било то и Румен Овчаров. Никоя партия досега, ген. Атанасов знае, не го правила. Адекватни бяха действията на министър-председателя, след посещението си отряза главата на двама зам.-министри и освободи, отпусна в отпуска министъра на мегаминистерството си. Значи всичко това показва, че има едни адекватни действия от страна на правителството и че ще има пълна прозрачност и случаят ще излезе докрай. Цялата истина, за да не се обясняваме след това.
Водещ: Добре, една дума и от вас за въпроса за следствието. Наистина е дълга темата…
Кирил Добрев: Не съм специалист на тази тема.
Водещ: Но сте парламентарист и политик. Имате поглед и върху това, което се искаше и като реформа на съдебната власт. Между другото БСП беше една от партиите, които бяха против на това следствието да бъде извадено от…
Кирил Добрев: Ами ако така продължава следствието, по-добре да го закрият.
Водещ: Добре, така завършваме.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...