Атанас Атанасов: Среди, свързани с БСП, прочистват хора

Ген. Атанасов, говорите за руска следа в убийството на Емил Кюлев, за пари на Майкъл Чорни, какво имате предвид?

Емил Кюлев беше единственият българин от финансово-кредитния сектор, който през 2000 г. в интервю публично призна, че управлява пари на Майкъл Чорни в България. Това имах предвид. При тази ситуация искам да попитам, след като Чорни и към днешна дата е persona non grata у нас, заплаха за националната сигурност, това незначително ли е?

Т.е. това трябва да се вземе под внимание в разследването, така ли?

При всички положения.

В НСС имало ли е материали за Кюлев?

Аз знам какво е имало в НСС за това лице, но ако трябва да се изнесат нещата, трябва да бъде попитан Румен Петков или по-точно Иван Чобанов.
Трябва да се знае дали НСС има отношение към Кюлев, в кой период от време, прекратено ли е отношението, по чие разпореждане и с какъв мотив.

А има ли отношение?

Аз сега мога само да задавам въпроса. Но логически се стига до отговора на вашето питане, защото Емил Кюлев беше едно от лицата, споменато в доклада на НСС от декември 1999 г.

Основната версия, по която се работи сега е, че Кюлев е дал преди време пари на Георги Илиев, които е трябвало да му бъдат върнати сега от приближените на покойния президент на ВАИ Холдинг. Как ви се струва това като мотив?

Не мога да коментирам. Имам подозрение обаче, че на службите на МВР няма да им бъде разрешено да работят по всички версии по това убийство.

А по тази?

По убийството на един толкова знаков човек може да бъдат изградени много версии като се разгледа неговия бизнес и отношенията с определени среди. Но по тях няма да се работи.

Защо?

Заради това, което вече казаха институциите като главен прокурор, президент, премиер – че убийството е политическо. Всяко едно престъпление има мотив. Ако това убийство е политическо, значи мотивът е политически. Той трябва да е свързан с определена политическа среда. Тези, които хвърлят тази димна завеса, би следвало да обяснят коя е тази политическа среда, която има мотив за извършването на това престъпление.

Убийствата не се ли извършват заради пари все пак?

Основно заради икономически и финансови интереси. Може да има и преплитане на определени политически интереси.

Които пак са свързани с финанси, нали?

Да.

Какво знаете за парите на Емил Кюлев?

Кюлев и клуб “Възраждане”, на който той по едно време беше председател, се легитимира в публичното пространство от правителството на Сакскобургготски. То дойде на власт и благодарение на парите на този клуб. Това се пропуска в анализа на убийството. Клубът беше признат, като го конституираха към Министерския съвет в някакъв икономически съвет. Най-вероятно си платиха на управляващите да получат легитимация.

Вчера президентът каза, че организираната престъпност е навлязла в нов етап. Какво значи това?

Президентът говори некомпетентно. Хората, които му подготвят изказванията в тази област имат определени интереси и очакват от него той да изрази полезни позиции. Всичко, което върши президентът, е с цел да се направи на загрижен. Съгласно Конституцията обаче отговорността за борбата с престъпността е работа на Министерския съвет. Тази институция не се и чу какво точно прави.

Премиерът не е в България, вчера на Съвета при президента го представляваше Татяна Дончева.

Ако мога да използвам един не особено дипломатичен тон, бих казал, че министър-председателят не е в час. Не само по проблемите с престъпността, а в цялостната му политика. Така че това е правителството на Първанов. По тази причина се изказва така. Ако убийството е политическо обаче, нека кажат кои са средите, заинтересовани да не влезем в Европейския съюз. Зад днешното и предишното управляващо мнозинство и правителство стоят икономически интереси, които целят България да не влезе в ЕС. Те искат европейските пари, но не и европейските правила. Тези правила ще ограничат възможностите за получаване на доходи от сивата икономика. Значи тази политическа среда, която е заинтересована да не влезем в ЕС, е свързана с управляващите.

Това убийство има ли сходство с някое друго?

Не смятам, че моментът на извършване е подбран заради доклада на европейската комисия. Първанов може би забравя, че калибърът на Кюлев е същия като на Илия Павлов. Това са хора, управлявали пари, дошли от червените каси на БКП. Няма нов етап, той започна още с убийството на Павлов. Не трябва да се правят такива разделения.

Кой има интерес от убийството на Кюлев тогава?

Управляващото мнозинство са тези, които имат интерес.

Някои хора твърдят, че Иван Костов също има полза от това убийство.

Казва го Цвятко Цветков, който е член на Висшия съвет на БСП и председател на вътрешнопартийната комисия за сигурност. Той е човек от висшия ешалон. Казвайки го това нещо, би следвало да бъдат попитани неговите съпартийци Първанов, Станишев, Петков – те присъединяват ли се към тази оценка? Това му изявление е координирано с неговите партийни началници, за да инсинуира, че главата на мафията у нас е Иван Костов. Именно среди, свързани с БСП, осъществяват прочистването на хора.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...