Атанас Атанасов: Софиянци се нуждаят от стопанин на града

Водещ Асен Григоров: Добро утро на Борислав Бориславов, когото несправедливо пропуснахме в анонса преди малко…

Борислав Бориславов: Добро утро.

Водещ:…лидер на СДС – София, и ген. Атанас Атанасов, председател на софийското ДСБ.

Атанас Атанасов: Добро утро. Ако можеше, без генерал.

Водещ: Ами кажете вие, понеже напоследък само с генерали и за генерали се говори, и вие попадане в тази класация, няма начин. То е известно, все едно, че първото ви име е генерал Атанас.

А. Атанасов: Ужас. Аз не знам дали трябва с това да занимаваме нашите зрители, защото…

Водещ: В контекста на кметската борба, понеже двама генерали излизат отсреща, затова…

А. Атанасов: Двама генерали от генералското движение на Държавна сигурност излизат на терена. Това е изключително важно да се подчертае. Снощи видях, че Борисов се опитва да прави завой около цялата тази история. Много ми е интересно защо БСП извадиха този кандидат Аспарухов, който в първите си появявания по медиите започна да обяснява, че той е човекът, който е въвел в политиката Бойко Борисов, което е вярно между другото.

Водещ: Точно така, вчера направихме едно много съдържателно интервю с него, цитирано е по всички вестници, за което благодаря на колегите. “Бриго Аспарухов предложил Борисов за главен секретар на МВР” – това е вестник “Дневник”, на втора страница, даже на страницата коментари има откъс от интервюто в оригинален вариант. “Класа” – “Генералски внук срещу софийските генерали”, пак генерали обаче.

А. Атанасов: Не, много е важно да подчертаем, че генералското движение в БСП, което беше създадено от генерали и офицери от Държавна сигурност, е това, което стои зад кандидатурата на Бриго Аспарухов, а Бриго Аспарухов е човекът, който е въвел в политиката Бойко Борисов, тоест….

Водещ: Според вас, той вчера защо, Бриго Аспарухов излезе и си каза откровено, че той е вкарал Бойко Борисов в… той предложил най-приятелски, както казва, тук и в “Класа” е цитирано, най-приятелски е предложил на Симеон Сакскобургготски Бойко Борисов за главен секретар.

А. Атанасов: И аз задавам този въпрос. По-важно обаче е другото, за което ние сме дошли тук – че вчера ДСБ и СДС излязохме с една солидна, силна дясна кандидатура, която да бъде опонент на генералитета на Държавна сигурност. Защото София има нужда от такъв кандидат…

Водещ: Ама вижте заглавието, сега иронии пак “Генералски внук срещу софийските генерали”…

А. Атанасов: Е, не. А това, че има приготвени няколко кофи с помия, които щяха да бъдат излети върху всеки наш кандидат, е ясно. Това е тертипът на Държавна сигурност, но ние считаме, че софиянци са интелигентни хора. Знаем, че София е синя, софиянци ще разберат нашия знак и ще ни подкрепят за промяна. Защото управлението на държавата има нужда от промяна, управлението на София има нужда от промяна и това ще се случи.

Водещ: Да, държавата няма предстоящи избори, обаче София има. Сега как СДС след толкова, как беше онази песен на “Бийтълс”, “Дългият криволичещ път”, как стигнахте до общата кандидатура?

Б. Бориславов: Процесът на едни преговори винаги е дълъг и сложен и във всеки преговор е важен резултатът. И аз мисля, че резултатът, който постигнахме вчера, е успех не за двете партии, а е успех и шанс за десния избирател в София, който беше измъчван от нас в продължение на няколко години.

Водещ: Да, тъкмо да кажа, че от вас беше…

Б. Бориславов: От нас беше измъчван, тази вина носим ние и бяхме длъжни да стигнем до обща кандидатура и до това да предложим алтернатива на десния избирател в София пред кандидатурите, които са издигнати до този момент. Те действително са кандидатури на кукловодите, които проведоха прехода в България.

Водещ: Сега, какво е противопоставянето реално, цивилни срещу военни, така ли излиза?

Б. Бориславов: Не цивилни срещу военни, а кмет срещу генерали. И мисля, че софиянци се нуждаят от кмет, а не от генерал.

А. Атанасов: Софиянци се нуждаят от човек, който ще бъде стопанин на този град. Ще се интересува и ще се грижи за проблемите на града, а няма столичното кметство да бъде временна спирка към някакви други идеи – правене на партии, желание за управление на държавата и т.н.

Водещ: Ама генерал Аспарухов и той това казва. Иска да е стопанин на града. Спомена вчера, че имало доста фондове за усвояване… София да стане европейска столица. Имало слабости в управлението досега.

А. Атанасов: Много ми е странно откъде има генерал Аспарухов знания как да управлява града. Той цял живот се е занимавал с нещо друго и наистина е емблематична фигура на прехода в България с отрицателен знак. Защото той беше в дъното на свалянето на първото българско демократично правителство на Филип Димитров. Спомняме си онези измислени, сапунени скандали и изобщо…

Водещ: Македонската оръжейна сделка.

А. Атанасов: И всякакви такива. Впоследствие… много е важно да се подчертае, днес генерал Бриго Аспарухов е подсъдим, за това, че като директор на разузнаването е унищожил…

Водещ: Свалено му било обвинението…

А. Атанасов: Моля?

Водещ: Вчера в “Монитор” пишеш, че обвинението…

А. Атанасов: За пореден път ще питаме министъра на правосъдието.

Водещ: Така.

А. Атанасов: Миналата година беше установено, че бившият главен прокурор Филчев му е откраднал делото, докато е бил с имунитет и бяха го скрили. Делото е възобновено и е в Софийския военен съд. За унищожаване на материалите на агента Румянцев, това е Атанас Тилев, една много интересна фигура на българската Държавна сигурност. Освен че е съученик на Тилев, е човек, който, да речем, много често е посещавал дома на Сакскобургготски преди 1989 г. и други такива неща е вършил.

Водещ: Разчита… Добре, хайде сега да гледаме във вашата градина. А. Атанасов:По-важно е.

Водещ: Какви всъщност… какви пречки трябваше да се преодолеят, г-н Бориславов, за да се стигне до общата кандидатура.

Б. Бориславов: Пак повтарям, пречките нямат значение. Пречките в най-общ смисъл са…

Водещ: Малко отворете завесата, за да могат нашите зрители да разберат малко повече от…

Б. Бориславов: Завесата е отворена, не сме правили нищо скрито. Хората са наясно, че през тези години, в които вървеше процес на разединение, бяха натрупани много емоции. Но в крайна сметка, в името наистина на общата цел, а тя е софиянци да имат нормална дясна алтернатива за кмет на София, бяха загърбени абсолютно всички противоречия, стиснахме си ръцете и съвсем честно и открито тръгваме в бой, защото София не заслужава да стане филиал на Държавна сигурност.

Водещ: Така. Как се стигна до… примерно до съгласие за листите, което беше един от моментите, които се считаха за спорни – кой да влезе, кой да не влезе, дали да е една листа, дали да не са две или три?

Б. Бориславов: Съгласието за листите не е било такъв проблем. В самото начало бяхме очертали общата рамка и това беше обща кандидатура, обща листа и общи районни кметове в София. Това вече е минало и оттук нататък, след като имаме кандидат, започваме да правим неговата кампания. Вие споменахте, че за София наистина е важно през следващите 4 години да има кмет, който, първо, да знае езици. Второ, да бъде добре приет на Запад. И трето, да се ориентира много бързо и адекватно в ситуация, в която София вече е столица на държава от ЕС. Знаете, че започват структурни фондове, които биха дали възможност наистина София да се промени и да стане европейска столица, да изглежда по друг начин след 4 години. Така, че г-н Заимов има всички тези качества. Той е млад и амбициозен и човек, който наистина не идва да се доказва тепърва и в политиката, и професионално, а е човек, който ще вложи всичко, което е натрупал до момента, в името на това София да стане наистина европейски град и софиянци да живеят по-добре.

Водещ: Наясно ли сте… сега, нали стана, разбра се всъщност, че г-н Заимов ще бъде водач на листата. След него какво следва?

А. Атанасов: Едно след едно. Един от СДС, един от ДСБ. Това е начинът, по който ще подредим листата. За нас от ДСБ…

Водещ: Имате ли обаче готовност вече с хора, с които да запълните листа?

А. Атанасов:СДС са провели тяхното заседание, на което е извършено подреждане на техните кандидати. “Демократи за силна България” имаме друга процедура. На 14 септември ние ще проведем общо събрание на всички членове и симпатизанти на ДСБ в София, на което с тайно гласуване ще бъдат определени нашите предложения, конкретните предложения за листата. Такава е била процедурата в ДСБ, откакто сме създадени като партия. За нас винаги подреждането става с тайно гласуване. Различни са процедурите. Спомняте си в началото, че ние настоявахме за еднаква процедура. В крайна сметка…

Водещ: В смисъл в двете партии еднаква процедура…

А. Атанасов: В двете партии да има еднаква процедура.

Водещ: …а тя сега не е такава…

А. Атанасов: Така е.

Водещ: СДС са готови със списъка.

А. Атанасов: Но трябва да се подчертае общият успех. Нека да не се вторачваме в тези неща, които са ни разделяли.

Водещ: Не, не се вторачваме, но това е важно, все пак, в чисто технически смисъл

А. Атанасов: За нас повече не е важно.

Водещ: Така, ясно, вие имате процедура.

А. Атанасов:За нас е важно да спечелим изборите.

Водещ: Сега, понеже прехвърлихте топката в градината на г-н Бориславов, кажете някои от имената, които са във вашата листа за общински съветници.

А. Атанасов:Нашата листа… знаете, че групата на СДС в този общински съвет беше от 10 души. От тези 10 души 6 са кандидати за следващия мандат. Всички тези 10 души, искам да подчертая, бяха за първи мандат общински съветници. Така че ние сме потърсили и приемственост, и обновяване на листата. Опитахме се да предложим хора, които…

Водещ: Колко процента, хайде понеже с проценти… вашият лидер започна да говори с проценти?

Б. Бориславов: 60 към 40 в полза на приемствеността.

Водещ: В полза на приемствеността.

Б. Бориславов: Като тези 40 процента, които излизат от листата, са хора, които много активно участват и в изработването на сегашната предизборна програма и ще помагат с всичко, което са натрупали като опит от изтичащия мандат. И мисля, че наистина ще бъдат от полза. Това са примерно професор Милена Стефанова, която е, така, човекът, който водеше комисията по местно самоуправление, професор Кирил Топалов, който също е, така, изявил готовност да бъде в помощ и на предизборната кампания, и на работата на бъдещите съветници.

Водещ: Да изкара един втори мандат…

Б. Бориславов: Не, той няма да изкара мандат, човекът си има достатъчно ангажименти в Софийския университет, и двамата са преподаватели в Софийския университет, но наистина ще помагат и по време на кампанията, и след това. Така че се опитахме да попълним нашето представителство с хора с професии, в които се изпитваше остра нужда в отиващия си мандат.

Водещ: Районните кметове, понеже и листата там…

А. Атанасов: Районните кметове на нашите организации, на ДСБ и на СДС, в районите ще проведат преговори. Между другото те бяха започнали още в началото на лятото разговори помежду си. Имат едно голямо… така, в голямата част от районите уточнение. Ще се споразумеем.

Водещ: Там с приемствеността как ще се получи, защото има доста кметове, които са районни от квотата на Съюза на демократичните сили?

А. Атанасов: Там освен приемствеността значение ще има каква е тежестта, относителната тежест на всяка една партия в районите. Така че ще съчетаем принципите.

Водещ: Как ще намерите относителните тежести?

А. Атанасов: През последните избори кой колко е получил.

Водещ: На базата на евро…

А. Атанасов: На евро… преди това на частичните избори, имаме база за сравнение. Но няма да се вторачваме…

Водещ: Да, важно беше да го изясним, за да разберат нашите зрители, нали, че сте уточнили в края на краищата принципите, по които ще се…

А. Атанасов: Отиваме много назад. Сякаш оставя някак си в сянката голямото постижение…

Водещ: Аз мислех, че напред отиваме.

А. Атанасов: Не, оглеждаме се назад. Голямото постижение беше общата кандидатура за кмет.

Водещ: Голямото постижение е забелязано наистина от всички колеги във вестниците са го…

А. Атанасов: Това беше голямата ни цел и успяхме да я постигнем. Ние смятаме, че предлагаме на софиянци един доказан демократ, технократ, човек, който има желание и способности да се занимае с управлението на София. Това е изключително важно. И разчитаме на успех. Знаем, че много хора в София бяха разочаровани от това, че ние се явявахме отделно на избори, че имахме някакви противоречия, очакваха от нас този знак. Даваме го. И го правим искрено.

Водещ: Как ще стане сега конструирането на предизборния щаб, кой ще работи по програмата на вашия кандидат?

Б. Бориславов: Ще има един щаб, програмата ще се прави от хора, които… и от двете партии, които имат опит. Имаме готовност вече с проектопрограми и заедно вече с кандидата за кмет в най-кратък срок ще се опитаме да извадим готовата програма. По отношение на районните кметове искам да се върна, това, което е най-важното в тези избори, е, че… тъй като за пръв път от доста време ще има мажоритарен избор за районни кметове, е да предложим на хората във всеки един район наистина човек, който да бъде ангажиран с техните проблеми, да бъде разпознаваем, мажоритарно избираем и човек, който няма тепърва да навлиза в това, с което ще се занимава. В крайна сметка районните кметове са най-пряката връзка с хората. За всеки един проблем най-напред човек отива в районното кметство и след това в Столичната община, така че е много важно тези хора да не бъдат… да няма затворени врати между тях и гражданите.

Водещ: Каква е ситуацията с по-малките партии, които се определят като десни, по отношение на преговори, които евентуално ще водите оттук нататък? Имам предвид “Гергьовден”, “Новото време”, евентуално ВМРО.

А. Атанасов: На тези избори в София СДС и ДСБ се явяват като коалиция. Ние ще подпишем коалиционно споразумение специално, което трябва да бъде внесено в общинската избирателна комисия, така го изисква законът. Които от десните партии, които се определят като такива, искат да подкрепят нашия кандидат и нашата листа, нека да заповядат.

Водещ: Са добре дошли. Но самото коалиционно споразумение ще бъде между Съюза на демократичните сили и “Демократи за силна България”?

А. Атанасов: Между двете партии. Точно така.

Водещ: Добре. Така завършваме, защото виждам, че сме готови да започнем с новините…

А. Атанасов: Аз искам да кажа нещо накрая, ако позволите.

Водещ: Заповядайте.

А. Атанасов: Спомням си 1997 година събитията. Тогава една снимка обиколи целия свят, това беше с разбитата глава на Мартин Заимов… когато стълкновенията пред Народното събрание… Сега, искам да попитам сегашния кмет на София Бойко Борисов къде беше тогава?

Водещ: Добре.

А. Атанасов: Ето това е важно.

Водещ: Въпрос само през ефира можем да го транслираме. Той сигурно ще бъде гост на предаването в близките дни, защото има да говори и за това доколко са близки всъщност с конкурента си Бриго Аспарухов.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...
Атанас Атанасов: Главният секретар Живко Коцев трябва да...
„ГЕРБ и ДПС искат Живко Коцев извън МВР. Те са си поставили за задача да си осигурят...