Атанас Атанасов: Сертов излъга за “Галерия”

– Генерал Атанасов, премиерът Бойко Борисов поиска да се разсекрети делото” Галерия”. Възможно ли е пълното отваряне на делото, или може някой законов текст да ни попречи да видим какво има в него?

– Според мен съдържанието на записаните разговори не може да се разсекрети. Особено ако няма съгласие от засегнатите лица. Този проблем произтича от Закона за защита на личните данни. Аз обаче смятам, че за обществото не е толкова важно какво са си говорили тези хора. Важно е да разберем какво е било законовото основание за откриване на това дело. Защо са го направили, каква е била целта и какво са търсили. На второ място е важно да знаем кои са наблюдаваните лица и защо именно те са били подслушвани. Има ли доказателства, че те са извършили някакви престъпления?Дали те са нарушили закона, или пък са представлявали опасност за националната сигурност. От информацията, с която разполагам, съм убеден, че тук е направено грубо закононарушение. Защото по отношение на тези лица не са били налице такива данни. Наложително е да се разсекретят самите бланки, с които е поискано използването на СРС-та, защото само така ще стане ясно имало ли е законово основание за подслушването на тези хора, какви факти и обстоятелства са посочени и кой се е подписал.

– В разгара на скандала бившият шеф на ДАНС Петко Сертов съобщи пред медиите, че не е знаел за подслушването на журналисти. Твърдеше, че подчинените му са го направили през главата му.
– Петко Сертов откровено излъга. Въпросните искания за подслушването на журналисти и издатели са разписани именно от него. Спомням си, че имаше една много интересна сцена. Някой беше посъветвал Сертов да покани в ДАНС определени лица от медиите. На срещата той е декларирал, че няма подслушвани журналисти, и е заявил, че в противен случай ще си подаде оставката. Е, тогава също излъга. После управляващите се постараха достатъчно,за да прикрият и потулят нещата. Напълно ясно е, че Петко Сертов е разпоредил на подчинените си да започнат това дело. Некоректно от негова страна е, че когато избухна скандалът, той си изми ръцете с подчинените си. Излъга. Не пое отговорност. А това е недопустимо за ръководител на такава институция. Такива са правилата.

– Тази седмица от родното ФБР официално съобщиха, че само едно лице е било подслушвано. Да не се окаже, че цялата тази дандания е била напразна?
– Всичко по “Галерия” вече отдавна приключи. Не се учудвам, че ДАНС и тук замаза нещата. Има три СРС-та, и то с парафа на Сертов. Това е.

– А разпечатките на телефоните?
– Те са нещо съвсем друго. Прилагани са върху много по-широк кръг от хора, сред които освен представители на медиите има политици и общественици. В момента, в който разпечатките са били вадени, те не се считаха за специално разузнавателно средство. Впоследствие именно заради тази разработка парламентът гласува и разпечатките да са СРС-та. Трябва да се види защо на тези хора са правени разпечатки. Така например в продължение на три месеца са контролирали продължителността на разговорите на Татяна Дончева. Правени са проверки на хора, които нямат никакво отношение към целия този случай. Очевидно е, че става въпрос за груба злоупотреба с власт, която е целяла да се домогне до взаимоотношенията на журналистите с определени политически кръгове. Крайната цел е била медиите да се поставят в зависимост да бъдат експлоатирани.
Това са прийоми на службите от бившия комунистически режим.

– Каква можеше да бъде съдбата на това оперативно дело, ако политиците не бяха надушили в каква посока работи ДАНС?
– И тук, както в повечето случаи, няма нищо случайно. Спомняте си, че депутатите първо отидоха добре подготвени в ДОТИ-МВР.Те отлично знаеха каква информация да търсят там. На практика ръководството на ДАНС, усещайки, че ще избухне голям скандал, се опита да контролира процеса и да прехвърли отговорността на по-ниско ниво. Между напусналите тогава беше и сегашният директор на ДАНС Цветлин Йовчев. Ако беше запазена тайната за “Галерия” по-дълго, поразиите щяха да бъдат зловещи.

– Делото “Галерия” беше обвързано със сайта “Опасните” и с побоя над журналиста Огнян Стефанов. Защо информацията не помогна да се стигне до биячите на Стефанов?
– Убеден съм, че мотивът за откриването на делото “Галерия” не е сайтът “Опасните”, а публикациите за Станишев и Първанов в пресата. За да стане всичко ясно от край до край, трябва парламентарната комисия за контрол на ДАНС да изиска от службата пълен доклад. Имам информация, че скандалният сайт е бил обект на вниманието на хора от агенцията, които не са имали нищо общо с “Галерия”. Именно за да се омаловажи разработката с подслушването на журналисти и депутати, съвсем умишлено се пробута историята с “Опасните”. В разгара на скандала Петко Сертов каза, че в сайта няма изтичане на класифицирана информация, а само на елементи. В действителност там бяха написали кой посещава ДАНС. Съвсем логичен е въпросът това ли е всъщност секретната информация, за която никой не трябва да разбира?

– Вие сте работили с новия шеф на ДАНС Цветлин Йовчев и добре го познавате. Според вас защо премиерът Борисов се спря точно на него, който хвърли оставка след скандала с “Галерия”?
– Познавам го от времето, когато беше редови служител. Докато работех с него, разбрах, че е много принципен човек, спазващ закона. Ако се наложи да взема решения, ще го направи единствено според вътрешното си убеждение. Не трябва да се пренебрегват и добрите му контакти с партньорските служби. Важно обстоятелство е, че Йовчев е професионалист и продукт на самата служба. Той познава служителите и те него.

– От изказванията на шефа на МВР Цветан Цветанов стана ясно, че в агенцията предстоят значителни структурни промени. Като бивш шеф на контраразузнаването как гледате на тях?
– Наложително е ДАНС да се свие като функция и правомощия. През последните години агенцията буквално занемари контраразузнаването и това трябва час по-скоро да се поправи. Водещо в борбата с организираната престъпност и корупцията трябва да остане МВР, защото там има достатъчно кадрови ресурс. В ДАНС не са научени да разпознават състава и елементите на организираните престъпни групи. Тежките престъпления обаче също могат да ce окажат риск за националната сигурност. Именно затова между двете? институции трябва да се изгради активна комуникация. Ако в МВР попадне информация, отнасяща се до работата на ДАНС, тя трябва да се препрати в агенцията. И обратното, разбира се. Усилията на агенцията трябва да бъдат насочени към наблюдение и контрол на пребиваващите чужденци, тъй като много често през този канал се инфилтрират разузнавачи. ДАНС би следвало да събира информация за използване на корупционни механизми от чуждите спецслужби в българския елит – т.е. кои разузнавачи кой наш политик се опитват да купят. Ще припомня, че прословутият доклад на Националната служба за сигурност (НСС) през 1999 г. съдържаше точно такава информация.

– Значи смятате за удачно част от работата на ДАНС да бъде прехвърлена в МВР?
– С уговорката, че управляващите се съобразят с един сериозен риск. В границите, в които сега се структурира ведомството, ще влязат не само звена от ДАНС. Към него ще преминат Гражданска защита и спешният телефон 112. Така вътрешното министерство ще се превърне в една мегаструктура с над 60 хиляди служители. Затова е важно кой и как ще управлява МВР. В политическия екип трябва да има хора със солиден опит. Казвам това заради големите очаквания на българите точно към тази институция. Ако скоро не видим резултати и търсене на отговорност, общественото доверие ще падне. В тази връзка съм сигурен, че един Цветан Цветанов не стига.

– През миналата седмица в една от медиите заявихте, че ДАНС е прикривало контрабандните канали.Това не звучи ли абсурдно?
– Ни най-малко. Трябва само новият шеф на митниците Ваньо Танов да излезе и да каже кой е Румен Цайса и с какво се е занимавал. Вярно ли е, че той е касиерът на Станишев и дали не е бил сътрудник или офицер под прикритие в ДАНС.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...