Атанас Атанасов: Сега всичко е фокусирано в президента и той според мен трябва бавно да бърза

Водеща Диана Янкулова: В българското политическо ноу-хау винаги е имало някакви папки с кодови имена и сензационна информация. Тези папки свалят от власт, издигат на власт, спестяват данъци, наливат партийни каси, затова всяка власт е слагала свои хора в спецслужбите, а когато си е отивала от управлението, било на редовни избори или под натиска на протестите, не си е тръгвала с празни джобове, някога с папки, сега, по модерному, с флашки. И днес един премиер на изпроводяк, след като му беше гласувана оставката в Народното събрание, извади поредната порция разработки с интересни имена. Сега се оказа, че имаме информация от партньорска служба за подготвян атентат през 2009 г. срещу него с интересния поръчител Ахмед Доган. От ДПС пък му отвърнаха за някаква папка “Лале”, в която на… в последните си минути в локва кръв, разстрелян бандит от висшите етажи на престъпния свят казал – Бойко взе парите. После стана дума за един съд в Белград срещу международен наркотрафикант, Сретен Йосич, и т.н., и т.н., любопитен сюжет, който отмести изцяло въпроса за смяната на политическия модел. Добър ден на Атанас Атанасов от националното ръководство на “Демократи за силна България” и бивш директор на Националната служба “Сигурност”.

Атанас Атанасов: Добър ден на слушателите на националното радио.

Водеща: Откъде да започнем? Вие знаете ли за папката “Лале”?

Ат. Атанасов: Не знам. Аз ще започна от това, което вие казахте. Аз смятам, че българските граждани от доста време следят поведението на Бойко Борисов и трябва вече да са научили неговия маниер на публично поведение. Той, когато има трудни въпроси за решаване, намира винаги начин да ги отмести с някакъв такъв скандал. А сега това разкритие, което днес той направи, с кавички или без кавички, ще реши ли въпроса на хората със сметките за ток, ще реши ли въпроса за исканията на гражданите за Велико народно събрание и всички тези неща, които идват от улицата? А именно това е маниерът за отместване на общественото внимание от същинските въпроси и ваенето на собствения образ на Бойко Борисов на жертвата. Той вечно е жертва на нещо, а иначе бих казал чисто професионално, ако този сигнал е отпреди 2-3 години, той изпратен ли е на прокуратурата, започнато ли е разследване срещу тези, които са били организатори на този атентат, и т.н.?

Водеща: И изобщо как може Ахмед Доган да си стои необезпокояван в сараите, че даже и цялата държава беше впрегната да разследва опита за атентат срещу него и да го пази?

Ат. Атанасов: Вижте, аз тогава, когато беше този опит за атентат срещу Доган, изказах една моя хипотеза и май започвам да намирам отговора на въпроса кой имаше интерес от това Ахмед Доган да остане начело на ДПС, защото този опит за атентат целеше именно това, да не завърши конференцията на ДПС и да не се смени председателят на ДПС, и в изборите плашилото Ахмед Доган да е отново там. И да си спомним какво се случи през 2009 година, като Бойко Борисов и ГЕРБ си направиха половината кампания там пак на база, на гърба на един скандал в Кочан, ако си спомняте.

Водеща: Е, сега пак го имаме скандала, изборите ще са скоро, каза президентът Росен Плевнелиев, няма да се губи никакво време, за да се избере легитимен парламент, а той пък да избере легитимно правителство, което да решава нелеките проблеми на хората, така че Ахмед Доган пак ще е дъвка в устата на политиците на предизборните им кампании.

Ат. Атанасов: Е, няма да бъде вече в позицията на председател на партия, която се явява на изборите, разбира се, но да се върнем на основния въпрос…

Водеща: Аз нещо друго също искам да ви питам, после ще питам и Румен Петков, с който също се надявам да се чуем, не ви ли изглежда тази много остра престрелка с думи между Бойко Борисов и ДПС като отношения между хора, които имат намерение да правят нещо заедно? Така младите, нали, първо враждуват преди да се каже, че се харесват.

Ат. Атанасов: Вижте, не е изключено. Разбира се, че витае една, така, информация, че е възможно да се търси коалиция между ГЕРБ и ДПС, независимо от това кой какво да декларира, но това ще видим след изборите, когато видим каква е конфигурацията на парламента. В крайна сметка в политиката всичко е възможно, както се казва. Но тук аз обръщам внимание на вашите слушатели на маниера на поведение на един човек, който четири години ни управлява, и сега в последния ден на позицията си на министър-председател от парламентарната трибуна вместо да отправи някакви послания към хората, които е управлявал, как би могло да се решат проблемите на хората, той отново иска да привлече народната любов с това, че той пак е жертва. Той вечно е жертва на нещо.

Водеща: А дали пък това не е начин да се фокусира колкото е останала народна любов персонално, защото очевидно партийно ГЕРБ вече не може да разчита на тази масовост?

Ат. Атанасов: Разбира се, че това е началото на предизборната кампания на ГЕРБ. Това е, как да кажа, сигналният пистолет, с който те тръгват… сигналният изстрел, с който тръгват на кампания. И нека хората да ги разчитат тези неща. Вместо да излязат тези държавници, в кавички, и да заявят на хората: ако получим вашето доверие, ще решим така въпроса с монополите и всички други въпроси, които оставиха нерешени и избягаха от властта, те и, разбира се, Бойко Борисов, искат някой да плаче за тях. Само че като видях, че днеска след цялата организация, която бяха създали от два дни, да се уведомяват всички привърженици да дойдат да ги изпратят, имаше хиляда човека пред парламента и общо взето се вижда накъде отиват нещата за тях.

Водеща: Между другото, как ви се сториха тези хора със знаменцата на ГЕРБ в обедната почивка на администрациите, докато по гишетата на общинските служби и на министерствата хората стояха и чакаха на опашка, за да се върнат служителите от митинга?

Ат. Атанасов: Ама това е ужасно, да си изкараш подчинените хора да ти махат с едни знаменца, които са раздадени от отговорниците там по партийни райони, и вижте, имаше някакъв… безброй автобуси от провинцията, които бяха докарали някакви комбайни, не знам там, трактори ли, какво беше. Софиянци не откликнаха на призива на ГЕРБ да отидат да изпратят любимеца Бойко Борисов, софиянци нямаше днеска пред парламента.

Водеща: Вашето национално ръководство за сметка на това пък имаше заседание днес и понеже се опитваме да предвидим политическата ситуация, нейното развитие в следващите дни, президентът каза, че утре започва консултации с всички, и заедно, парламентарно представени политически сили. Надява се, ако декларациите, че парламентът е изчерпал доверието си, се потвърдят и пред него, още в понеделник да започне конституционната въртележка за даване на мандатите и ако политическите сили му ги връщат, скоро да назначи служебно правителство и да насрочи изборите. ДСБ, ако получи шанса и мандат от парламента, ще го върне ли или ще се опита да прави правителство?

Ат. Атанасов: Не, не, ние не можем да правим всякакви такива опити, но да не бързаме. Аз бих казал друго нещо, важно, нали, ако някой ми чуе съвета, сега всичко е фокусирано в президента и той според мен трябва бавно да бърза.

Водеща: Той е изненадан, г-н Атанасов, призна го днес пред журналистите по време на изявлението си, че бил изненадан от тази оставка, че смятал за редно правителството да довърши мандата си и да реши всички тези въпроси, които поставят хората от улицата, или поне да започне да ги решава.

Ат. Атанасов: Ами президентът е повторил това, което нашите депутати няколко пъти казаха в парламента, включително с нарочна декларация, за това да се състави експертно правителство, което в мандата на това събрание да се опита да реши една част от тези въпроси. Защото решението на тези въпроси изискват промяна в закони. Другата седмица вече Народното събрание го няма и служебното правителство не може да направи нищо, т.е. президентът е повторил нашата позиция. Но аз бих казал оттук нататък, тъй като, пак казвам, всичко е фокусирано вече върху него като правомощия, би следвало бавно да бърза, да огледа нещата, на коя дата ще се насочат изборите, за да може да има достатъчно време да проведем нормална кампания. Защото аз виждам, че има… ГЕРБ и Борисов страшно много бързат, те явно отдавна са скроили тия планове, но въпросът е хората да могат да чуят посланията на партиите, а не тук след месец и половина да отидем на избори.

Водеща: Да, толкова много омраза към партиите е насъбрана, видяхме я по протестните митинги, че наистина май ще се нуждаят партиите от много време, за да се уталожи този народен гняв и да бъде посегнато към която и да е партийна бюлетина. Благодаря ви. Важни послания чухме от Атанас Атанасов, член на изпълнителното ръководство на ДСБ и бивш директор на Националната служба “Сигурност”.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...
Атанас Атанасов: ПП-ДБ сме единствената политическа сила, която...
Няма да се борим за оцеляване на тези избори, ние ще се борим за...