Атанас Атанасов: СДС трябва да предложи нов кандидат

Водещ Николай Бареков: Сега кратка спирка по един казус, по който се спираме почти всяка сутрин в нашето предаване. Това е бъдещата Комисия за отваряне на архивите на Държавна сигурност, която ще чете досиетата. Около нея, разбира се, скандалите станаха много повече, отколкото позитивните новини, а комисията още не е започнала своята работа, дори няма избрани членове. При нас в студиото е Атанас Атанасов, депутат от ДСБ и член на вътрешната комисия, която в момента преглежда кандидатурите за тази комисия. Добро утро. Докъде стигнахте, г-н Атанасов?

Атанас Атанасов: Добро утро. Добро утро и на нашите зрители, г-н Бареков. Вчера във вътрешната комисия стана известно, че БСП оттегля втори свой кандидат за тази комисия, г-н Христо Марински. Изобщо, ако…

Водещ: Има ли обективни причини за това? Искра Баева, другата кандидатура на БСП, се оттегли сама. Има ли някакви обективни причини БСП да оттегля втора своя кандидатура?

Ат.Атанасов: Изобщо много скандали наистина около съставянето на тази комисия. Откакто е приет законът, само скандали. За съжаление на някого може би му се иска по този начин да стартира работата на комисията.

Водещ: А имаше големи надежди, когато този закон беше приет, и гражданското общество тогава застана в подкрепа на всички партии…

Ат.Атанасов: Винаги е имало, така, една среда от хора, които не искат да се отворят досиетата. Но на конкретния въпрос. Христо Марински се оказа, че е бил щатен служител на ДС. В продължение на 8 месеца е получавал заплата по ведомост на ДС. А и тук възниква един много сериозен проблем. На 15 февруари 2007 г. в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред е постъпило писмо от вътрешния министър Румен Петков, в което той пише – във връзка с ваше писмо за проверка на еди-кои си лица от извършената проверка в информационните и архивните фондове на МВР се установи, че за посочените в писмото лица липсват данни да са били щатни или нещатни служители на ДС.

Водещ: А как Христо Марински се оказа тогава щатен сътрудник? Той не е ли бил служител на МВР и по някаква линия е бил резерв на ДС?

Ат.Атанасов: Значи, това са обясненията на тези сега, които се опитват да излязат от скандалната история. Той е бил служител на родната милиция и в един момент, понеже е станал ръководител, началник, е бил преназначен по щата на ДС, което си е било практика в онова време. Аз от самото начало, откакто бяха номинирани кандидатурите, настоявах във вътрешната комисия да се изискат и представят от вътрешния министър личните кадрови дела на тези лица, които са кандидати и са били служители на МВР. До ден-днешен вътрешният министър отказва да изпълни това решение на вътрешната комисия. Доста нахално го прави, разбира се. И сега видяхме защо. Най-вероятно се притесниха, че този факт може би ще стане известен.

Водещ: Между другото, като изключим този казус с г-н Марински, ДС има някакво влияние върху тази комисия още преди да е започнала да работи, защото, първо, отпада една кандидатура, която беше доста сериозна, и мисля, че той беше дори сочен от някои среди, че може да бъде и председател на комисията.

Ат.Атанасов: Председател на комисията, да, беше номиниран.

Водещ: От друга страна пък, Константинов, който беше номиниран от СДС, също отпадна заради данни, които още от времето на ДС сочат някакви негови връзки с терористи и дори…

Ат.Атанасов: Сега, аз искам да довърша тази тема. Съгласно Наказателния кодекс чл. 311 лице, което състави документ с невярно съдържание, носи наказателна отговорност. В случая вътрешният министър чрез съставяне на документ с невярно съдържание, което е престъпление, както ви казах, се е опитал не какво да направи, а да подведе парламента.

Водещ: Какво ще правите сега?

Ат.Атанасов:Ние от ДСБ ще сезираме главния прокурор, защото има извършено престъпление от министъра на вътрешните работи.

Водещ: Тоест ще дадете вътрешния министър на прокуратурата.

Ат.Атанасов: Разбира се.

Водещ: Тоест в тази комисия скандалите около тази комисия стават все по-сериозни. Добре, кой има интерес от това тази комисия да бъде дискредитирана, още преди да е заработила? Вие сте десни и аз поне си мисля, че вие имате най-голяма полза тази комисия да поддържа някакъв авторитет, хората да й вярват и тя да свърши някаква работа.

Ат.Атанасов: Ние от ДСБ бяхме инициатори за създаването на този закон, ако си спомняте. Ние внесохме първия проект още миналата година през май месец. Винаги сме правили всичко необходимо да се състави комисията и да заработи. От наша страна от действията на нашата партия никога не е имало проблем, никакъв. А това, че сега трябва да бъде изпратен сигнал на главния прокурор за вътрешния министър, няма никакво отношение към състава на комисията. Просто се вижда как…

Водещ: Но пак е скандал, свързан със самата комисия. Какво ще правите със СДС и техния липсващ кандидат? Има опасност накрая БСП да има пълна доминация в тази комисия.

Ат.Атанасов: Вижте, има опасност БСП да състави една фабрика за компромати, аз съм го казвал и друг път това. И тук трябва десните да, така, да проявят разум и СДС трябва да предложи нов кандидат. По отношение на Георги Константинов аз се изкушавам да кажа следното. Не ме интересува какво е събирала ДС за този човек и какво съществува в архивите на ДС за него. Аз обаче го слушах какви интервюта дава той много обилно по всички медии. Този човек е против частната собственост. Този човек е против държавата и институциите и против правовия ред. Този човек на практика е бил репресиран, бил е в затвора, но той не е антикомунист. И питам аз – кого предлагат СДС?

Водещ: Ама то антикомунизмът не може пък да бъде качество, което да се впише в тази комисия. По-скоро тук въпросът е терорист ли е той.

Ат.Атанасов: Вижте, не ме интересува това обстоятелство. Аз смятам, че дясна партия трябва да защитава интересите на своите избиратели, на своите…

Водещ: Тоест десните партии да вкарат десни представители в тази комисия, а левите – леви.

Ат.Атанасов: Хора, които защитават десните ценности. Не може човек, който е против частната собственост, човек, който призовава към това въоръженият народ да въздаде социална справедливост, да бъде представител на една дясна партия…

Водещ: Според вас СДС гаф ли направи с тази кандидатура или напротив, записа сериозен успех?

Ат.Атанасов: Според мен сериозен гаф.

Водещ: Добре. Благодаря на Атанас Атанасов за това интервю… Благодаря, г-н Атанасов.

Ат.Атанасов: И аз ви благодаря. Приятен ден.

Водещ: Както чухте, ДСБ ще даде на прокурор вътрешния министър, който според тях е съставил документ с невярно съдържание, като е посочил г-н Христо Марински… като човек, който няма нищо общо с ДС, пък той се оказва, че е бил на щат там.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...