Атанас Атанасов: Сакскобургготски не се явява на тези избори, за да твърди, че някой иска да го компрометира

Водеща Лили Маринкова: Сега ще чуем може би г-н Иванов. Добър ден.

Редактор: Атанас Атанасов.

Водеща: Така или иначе ние имаме някаква последователност в разговорите и по тази тема ще чуем много други лица. Сега имаме възможност да чуем г-н Атанас Атанасов от ДСБ. И, разбира се, би трябвало да кажем, г-н Атанасов, че вашият най-бърз коментар е следният.

Атанас Атанасов: Г-жо Маринкова, аз не чух въпроса, защото късно ме включиха.

Водеща: Не, няма какво много да въвеждам, темата вие я виждате и я знаете. Кажете какво мислите за това?

Ат. Атанасов: За кое?

Водеща: Може би не ни слушате, но аз ще ви го разкажа с три изречения. Г-н Илчев току-що изрази становище защо това се случва, компрометирането на Симеон Сакскобургготски. Сега да чуем и вашето мнение.

Ат. Атанасов: Вижте, аз няма да коментирам това, което от партия “Ред, законност и сигурност” е било извадено и, така, и е получило публичност. Аз мисля, че Симеон Сакскобургготски не се явява на тези избори, не е кандидат за кмет, за да се твърди, че някой иска лично да го компрометира. Предстои Комисията по досиетата, която възбуди доста интереси с досегашната си работа, предстои да провери министерските съвети от 1989 година досега и заради това става толкова интересна тази тема. Аз нямам информация какви данни има в Националната разузнавателна служба, бившето Първо главно управление на Държавна сигурност, за да мога да коментирам.

Водеща: А може ли да кажете защо този въпрос се придвижва сега?

Ат. Атанасов: Казах ви вече, защото предстои Комисията по досиетата да провери министерските съвети. Така считам. Това е причината, поради която се възбужда този интерес.

По този повод аз знам нещо, което, нали, е минало през мен, а именно защо беше образувано дело срещу Бриго Аспарухов, а беше образувано дело за това, че по времето, в което той е бил директор на Националната разузнавателна служба, е разпоредил писмено да се унищожи агентурното дело на Атанас Тилев, известен с псевдонима Румянцев. За Атанас Тилев е известно, че е един от хората, който много често е посещавал дома на Симеон Сакскобургготски в Мадрид преди 1989 година.

Водеща: Тази тема, разбира се, много твърдо опира до местния избор и до положението, в което сега се води дебата. Имам…

Ат. Атанасов: А именно поради тази причина…

Водеща: …чувството, че трябва да бъде обяснено защо г-н Сакскобургготски рискува натовското ни членство в името на това да съхрани Аспарухов като свой съветник, консултант.

Ат. Атанасов: Точно така. Явно, явно. .. от публичните действия на тези лица става ясно, че между тях има зависимости през годините, които са създадени. А това, че именно преди приемането ни в НАТО имаше толкова рисково поведение на Сакскобургготски, знаем, че той по принцип не е много от решителните хора, но тогава беше много решителен да защитава кандидатурата на Бриго Аспарухов, показва, че има между тях зависимости. Сега, аз няма да се занимавам с делото срещу Бриго Аспарухов, нека да минат изборите. Но недоумявам, че за пореден път това дело и този път, разбира се, от послушната Военна прокуратура някъде се скатава, казано грубо. Защото преди това Филчев го беше откраднал и години наред си го държеше в касата това дело, сега пък Военната прокуратура го прекратила, предизборно.

Водеща: Това може да ви потрябва, ако случайно се наложи, в изборните дни.

Ат. Атанасов: Не, не, след изборите ще се занимавам аз лично с този въпрос. Винаги съм го следил този проблем, защото има извършено флагрантно престъпление. При условие че има наложена забрана да се унищожават секретни документи, Бриго Аспарухов се е подписал да бъдат унищожени шестте тома за неговия съученик от немската гимназия в Ловеч Атанас Тилев. А…

Водеща: Това, че го. .. това, че го оставяте за след изборите говори, че малко не е стратегически добре да го правите сега. Нали всички срещу Борисов, това било формулата?

Ат. Атанасов: Вижте, за нас от “Демократи за силна България” и от коалицията със СДС противникът има две лица. На една и съща монета има две лица – едното е Бойко Борисов и другото Бриго Аспарухов. Аз искам да напомня на вашите слушатели две неща. След като беше издигната кандидатурата на Бриго Аспарухов, на другия ден Бойко Борисов заяви: “Бриго Аспарухов не ми е противник.” А след няколко дни Бриго Аспарухов обясни, че той е човекът, който е предложил на Симеон, именно на Симеон Сакскобургготски Бойко Борисов за главен секретар на МВР. Те публично заявиха, че имат общи интереси и общ генезис тези хора.

Водеща: Лошо е, че говорим под напрежението на такива публикации, защото искахме да чуем ваше становище за проекта за национална сигурност, за агенцията с това име.

Ат. Атанасов: Няколко думи и в тази връзка…

Водеща: Да, слушам ви.

Ат. Атанасов: …много е важна тази тема.

Водеща: Да.

Ат. Атанасов: Много лош законопроект е изготвен и внесен в Народното събрание, изключително лош. Както един колега се изрази, преходните и заключителните разпоредби на законопроекта са повече от основните текстове. И в този законопроект се предвижда много сериозни основни дейности на новата агенция да се уреждат с подзаконови актове на Министерския съвет. Това няма да мине през това Народно събрание, сигурен съм, защото знам как работехме по законопроекта за… и вече действащия закон за досиетата.

Водеща: Тоест вие предвещавате много бавни стъпки в уреждането…

Ат. Атанасов: Да, много…

Водеща: …на тези спорни моменти.

Ат. Атанасов: …много спорове. Аз искам да изразя едно принципно несъгласие с този законопроект. Очаква се новата агенция да има основна задача да се бори с корупцията по високите етажи на властта. А трите, трите звена, които се заимстват от Министерството на вътрешните работи, на отбраната и от Министерството на финансите, да станат основа на новата агенция, никога не са учени да работят срещу такава заплаха. Те имат съвсем друга специфика на работа и няма да могат да се справят с тази задача, която им се възлага.

Водеща: Благодаря за участието на Атанас Атанасов.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...