Атанас Атанасов: Ръководството на МВР се обърка в опита си да прикрие случая в Благоевград

АТАНАС АТАНАСОВ: Имам впечатление, че откакто стана това скандално убийство в Благоевград директорът на полицията за пръв път се изказва. Досега говореха други фактори, включително и главният секретар Илия Илиев. Най-вероятно Илиев изпадна в неудобно положение, защото излъга публично и сега не прави повече изявления. Но, първото, което ми направи впечатление е, че директорът на полицията публично твърди, че не е разпореждана операция “Респект”, изобщо не е разпореждана операция “Респект”. В постановлението на прокуратурата, също скандално, се позовават на тази операция и описват там определени фактически обстоятелства, свързани с нея. Така че, сега МВР трябва да отговори има или няма разпоредена такава операция. Това е едното нещо, което прави впечатление. Интересно е защо Петров твърди, че няма такава операция. Може би, ръководството на министерството сега се притеснява от определени обстоятелства, които са разпоредили и, може би, нещо искат да укрият. Но това ще се изясни от работната група, която беше създадена към Парламентарната комисия за вътрешна сигурност и обществен ред. Днес трябва да бъдат получени документите в работната група, ще видим какво ще изпратят.

– Ще поискате ли изслушване на директора на полицията?

АТАНАС АТАНАСОВ: Нека на първо време да съберем всички документи, след това ще преценим кои лица трябва да бъдат поканени и да бъдат изслушани за разпореждания, които са дали.

Второто противоречие, което ми прави впечатление е, че Петров, оправдавайки изявленията на свои подчинени, включително и на бившето ръководство на РДВР – Благоевград, твърди, че тези изказвания се базират на основата на тройната съдебномедицинска експертиза. Към този момент става ясно, че май такова заключение няма и че има само заключение на петорната съдебномедицинска експертиза. Трябва да изясним, ако е била назначена тройна съдебномедицинска експертиза, защо няма заключение. Много е интересно да се види каква е била причината. Имам усещането, че заради дадената грешна следа, която целеше да прикрие полицейското насилие, може би сега някой се опитва да прикрие това заключение.

– Откъде имате информация, че не е имало тройна съдебномедицинска експертиза?

АТАНАС АТАНАСОВ: От изказването на премиера Станишев в пленарна зала. Той в отговор на въпрос на Иван Костов заяви, че няма съдебномедицинско заключение. Към момента, към който той беше питан, още нямаше заключение от петорната съдебномедицинска експертиза.

– Депутати от ДСБ имаха питане към министър на здравеопазването, което беше отменено и което беше свързано точно с тази тройна съдебномедицинска експертиза…

АТАНАС АТАНАСОВ: Ами точно затова ние считаме, че парламентарният контрол с процедурни хватки беше прехвърлен за след Нова година именно поради този скандал. Явно нямат отговор на този въпрос.

– Как си обяснявате – защо се прикрива липсата на тази тройна експертиза?

АТАНАС АТАНАСОВ: Защото ето тук са хаотичните действия на тези, които по принцип участват в прикриването на престъплението изобщо. Едните твърдят едно, другите – друго. Объркаха се. На ръководните фактори в МВР беше удобно да се скрият зад тройната съдебномедицинска експертиза. Обаче явно тези, които е трябвало да подпишат това заключение, се притесняват от това, което първоначално са казали. И, както каза военно-съдебният медик Колев, някой му е преиначил думите. А къде ги е казал тези думи, къде ги е написал, това трябва просто да се изясни.

– Вие поискахте ли в работната група медицинските експертизи?

АТАНАС АТАНАСОВ: Да, поискахме ги от прокуратурата и ми е много интересно дали да бъдат изпратени.

– Кога трябва да бъдат изпратени?

АТАНАС АТАНАСОВ: До края на днешния работен ден тези трябва да са в работната група. Срокът беше до днес.

– Какви документи още сте изискали?

АТАНАС АТАНАСОВ: Изискахме да бъдат представени всички документи, касаещи разпоредената операция “Респект” от ръководството на министерството и всички документи от РДВР – Благоевград за провеждането на самата операция там, на място. Тази операция е била разпоредена за цялата страна и всички граждани си спомнят, че в медиите постоянно имаше информация къде какво е направено при провеждането на тази операция. А сега изведнъж директорът на полицията твърди, че не е имало такава операция.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...