Атанас Атанасов: Румен Петков и Валентин Петров трябва да се отстранят

Водещ: Добър ден сега на депутата от ДСБ Атанас Атанасов. Здравейте.
Атанас Атанасов: Добър ден, добър ден на вашите слушатели.
Водещ: Сигурно се радвате. От вас тръгна като че ли разплитането на този случай.
Атанас Атанасов: Защо да се радвам? Въпросът е да се проведе обективно разследване.
Водещ: Така е. Вярвате ли, че това ще се случи? Какво трябва да стане, според вас?
Атанас Атанасов: Вижте, това което е било направено досега от прокуратурата и от ДАНС е една правилна стъпка в правилната посока. Но за да може да се проведе цялостно, обективно разследване, би следвало да бъде отстранен вътрешният министър Румен Петков и да се предложи на президента да отстрани главния секретар Валентин Петров в Министерство на вътрешните работи, защото в справката, която аз предоставих на главния прокурор е посочено, че преди около шест месеца тази информация е била докладвана на тези двамата господа, но от тях не са последвали никакви действия. Напротив, Иванов, който днес е арестуван и лицата, с които той е контактувал явно са били предупредени, защото са изхвърлили телефонните си апарати и са преустановили връзките помежду си. Така че става въпрос за покровителстване на най-високо ниво в Министерството на вътрешните работи. И не може да очакваме да има обективно разследване, след като заинтересованите са на постовете си и те нямат интерес да подпомагат разследването. Още повече, самите те трябва да бъдат разследвани за прикриване на корупция.
Водещ: Иван Иванов ли е на диска?
Атанас Атанасов: Да, Иван Иванов е на диска.
Водещ: Този диск стигна ли до прокуратурата?
Атанас Атанасов: Не съм го предоставял на прокуратурата, защото тези действия, които днес се развиха, аз нямам откъде да съм знаел, че ще се развият. Ще го предоставя този диск, разбира се.
Водещ: Каква още информация има на диска?
Атанас Атанасов: Не, аз не искам да навлизам в конкретика.
Водещ: Има ли други…
Атанас Атанасов: Това е работа на разследващите. Нека да проверят всички факти, които са посочени. Но обстоятелството, че беше действано по този начин, а именно беше образувано дело и беше задържан Иванов, означава, че изложената информация е обективна и вярна и трябва да се продължи нататък.
Водещ: Вие казахте шест месеца нищо не е направено. В смисъл, че е било докладвано на Румен Петков и на Валентин Петров. Възможно ли е все пак да е имало вътрешна проверка? Доколкото си спомням се чуха такива думи миналата седмица.
Атанас Атанасов: Ами не знам какво се е чуло, но би следвало тези действия, които сега предприе прокуратурата днес, да бъдат предприети от самото вътрешно министерство преди шест месеца. Това е работа, която изисква един час запознаване с фактите, не повече. Шест месеца. За съжаление този случай е доказателство за това, че в Министерството на вътрешните работи на възлови позиции се назначават служители, които са верни на ръководството и общо взето техните действия се изразяват в това да прикриват корупцията, а не да я разкриват. Между другото, известно е в МВР, че многократно Валентин Петров е предлагал Иван Иванов да бъде назначен за заместник-директор на ГДБОП. Това не се е случило докато директор на службата е бил Танов.
Водещ: Той ни го обясни, да.
Атанас Атанасов: И впоследствие, след смяната той е бил назначен, което означава, че Иванов е подставено лице на Валентин Петров.
Водещ: Дали пък той няма да бъде жертвата в този случай просто?
Атанас Атанасов: Би било много жалко ако нещата спрат дотук, което ще означава, че са предприети действия за минимализиране на щетите, за ограничаване. Между другото, имаше подобен случай с арестуването на двамата служители от Фонд “Републиканска пътна инфраструктура”, и не се отиде по-нататък. Така че аз имам правото да подозирам, че и този път може да се действа по този начин.
Водещ: Съмнявате се във Военната прокуратура?
Атанас Атанасов: О, във Военната прокуратура съм се съмнявал винаги, за съжаление.
Водещ: Добре, нека да ви попитам и вас. Общото между вашия диск, комисията “Куйович”, Иван Иванов, Феим Чаушев. Какво става?
Атанас Атанасов: Е, това с Феим Чаушев не знам какво общо има. Но служителите, за които се получават данни, че са работили по случая “Куйович”, са същите, които са работили и по този случай.
Водещ: Да. Което…
Атанас Атанасов: Това е общото и двата случая са свързани и става въпрос за една и съща практика. За покровителстване на високо ниво.
Водещ: Имате ли още такива дискове, още такива информации? Въобще, може би е притеснително и самото изтичане на информация, може би от МВР. Но пък няма и как да се скрие.
Атанас Атанасов: Вижте, винаги е съществувал такъв психологически момент в МВР. Когато тези служители на средни нива, които събират информация за престъпленията, установят, че техните началници вместо да действат законосъобразно, търгуват с тази информация, започват да се търсят други пътища обществото да разбере каква е истината.
Водещ: Така. Атанас Атанасов, ДСБ. Да бъдат отстранени Румен Петков и Валентин Петров, заради случая с Иван Иванов.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Йордан Иванов: За първи път пловдивчани постигат такъв...
Важно е на кого ще връчи третия мандат президентът и какво мнозинство ще се...
Любен Иванов: Голяма част от преписките, свързани с...
"Защо ГЕРБ и ДПС, кръгът около Пеевски, провалиха заседанието на комисията "Нотариуса", точно когато започна...
Атанас Атанасов: В ход е операция “Раделяй и...
Има системни недостатъци в работата на българските институции и на първо място в МВР,...
инж. Грети Стефанова: Искат специалист по хранителни добавки...
"Ако има над 170 млн. отпуснати за техника за справяне с пожарите от ЕС...
Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...