Атанас Атанасов: Румен Петков е покрил разработката за черната каса на ДПС

– Генерал Атанасов, разработката “Лиани” ли е причината ДПС да защитава уволнения Иван Драшков?

– Мотивите на ДПС да застанат зад Драшков не са ми известни. Но бих искал да обърна внимание на факта, че още в края на април ние от ДСБ направихме писмено искане във вътрешната комисия да бъдат изслушани вътрешният министър и шефа на ДАНС. Искахме те да отговорят има ли разработка, отнасяща се за черната каса на ДПС. Бяхме посочили включително псевдоними на разработки. Тогава Миков се измъкна, като каза, че имало разработка “Сови”, но тя не се отнасяла за това. А Петко Сертов направи всичко необходимо да не се яви във вътрешната комисия. Смятам, че отново е време да се постави въпросът в парламента, да се изискат тези материали и народните представители да се запознаят с тях.

– Имате ли информация какво представляват тези материали? Какво съдържа “Лиани”?

– Моята информация е, че бившата ГДБОП е била установила корупционната схема на ДПС, включително къде се намира черната им каса. Тя се помещава на улица “Позитано”. Има информация кои хора внасят пари, кои хора теглят пари оттам, как става разпореждането с черната каса и че парите в нея фактически са процент от обществените поръчки, които ДПС урежда на своя обръч от фирми. Отчисленията са представлявали около 30%.

– Какво е станало с тази разработка, защо не е реализирана по някакъв начин?

– Тези факти са били установени безспорно, но разработката е била прикрита. По разпореждане на тогавашния вътрешен министър Румен Петков работата е била отнета от ГДБОП и е била насочена към НСС.

– В такъв случай звучи логично тезата на Йордан Бакалов, че Драшков е покрил “Лиани” и с това е спечели ДПС на своя страна?

– Аз мога да се съглася с тази логика, но нямам информация и доказателства. Затова казвам: дайте да се проверят тези неща.

– А възможно ли е разработката да е така покрита, че да не може да бъде открита?

– Аз имам такива притеснения, имайки предвид практиките, които Румен Петков упражняваше, когато беше министър. Възможно е в тези папки да е останало само това, което може да се види, а другото, което е компрометиращо, вече да го няма. Но независимо от това парламентът трябва да се ангажира с тази проверка, защото е недопустимо под прикритието на държавната тайна и на класифицираната информация да се прикриват злоупотреби и корупционни практики. Не може управляващите постоянно да пищят, че изтича класифицирана информация, когато става въпрос за техни далавери.

– Знаете ли дали в “Лиани” са посочени фигури от ДПС, или са разработвани само онези, които са внасяли пари в черната каса?

– Изпълнителите са едно на ръка. Именно чрез проследяване на тяхното поведение е станала ясна цялата организация. Посочени са конкретни лица от ДПС и са установени връзките между тях.

– На какво ниво в партийната йерархия са тези лица?

– Пълзят към върха на партията. И тази информация е била докладвана на Румен Петков и неговото разпореждане е разработката да отиде в другата служба, защото с тази маневра на практика се прекратява работата.

– А смятате ли, че напрежението между ДПС и БСП напоследък може да се обясни именно с тази разработка и може да провокирано и от факта, че парламентарната комисия по корупция започна проверка на имотите на Доган?

– На БСП им се иска в края на мандата да си сложат брошка “борци с корупцията”, като искат може би да разкрият някои от схемите на ДПС. Но на първо място трябва да си видят техните дейци. Защото Румен Петков покровителстваше тези неща.

– Вие като бивш служител на МВР как си обяснявате вчерашното фиаско с Галевите? Къде сгреши вътрешното министерство – информация ли изтече или просто полицията подцени тези “бизнесмени”?

– Вътрешният министър Миков неколкократни си позволи да атакува парламента за изтичане на класифицирана информация. В тази връзка искам да го попитам по операцията с Галеви откъде изтече информация към тях. Може ли месеци наред да се планира , да се подготвят 100 страници план за реализация и когато се стигне до фактически действия, основните обекти да се изпарят?! Това е абсолютен провал и е резултат от мърлящината на вътрешния министър Миков. Вдигнали жандармерията и баретите, които са отцепили цели райони, а по телефона са уведомили Галеви да отидат на разпит от Дупница в Кюстендил. Това просто е смешно! Тази акция е на първо място опит за пиар. Поне да ги бяха завели да пият едно кафе в районното управление!

– А може ли освен като пиар, тази акция да се тълкува и като саморазправа с Румен Петков?

Разбира се, крилото на Станишев предприема действия да се разправя със свързаните с Румен Петков лица. Въпросът, който изниква обаче, е дали са тръгнали да им търсят съответната отговорност, или искат да ги подчинят на управляващото крило в партията, защото идват избори.

Депутати от БСП коментираха, че има вътрешен министър в сянка, който е враг на Румен Петков и диктува действията на Михаил Миков. Вие имате ли такива наблюдения и може ли да посочите човека в сянка?

Е, те в БСП постоянно се борят със сенки, а не с реалните си проблеми. Това, че Миков е неадекватен като министър вече стана известно. Нека в БСП да си търсят кукловодите. Ние в опозицията се интересуваме от това, че има неимоверна корупция и управляващите я прикриват.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...
Атанас Атанасов: ПП-ДБ сме единствената политическа сила, която...
Няма да се борим за оцеляване на тези избори, ние ще се борим за...