Атанас Атанасов: Реформата в службите за сигурност е наложителна. Аз съм убеден и имам индикации, че тази промяна ще започне

Съпредседателят на ДБ заяви, че при ротацията на премиерите ще бъде сменен и председателят на парламента

Трябва да направим съвместна оценка на цялото правителство и на министрите по отделно, за да може ротацията през март да се направи безболезнено и безпроблемно. Това заяви съпредседателят на „Демократична България” Атанас Атанасов в ефира на „Здравей, България”.

По думите му в тази оценка трябва да се включат фактическите участници в управлението – ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, както и подкрепящите ги ДПС.

„Защо споменавам ДПС? Техните лидери гласуваха за правителството и подкрепят голяма част от политиките, които то провежда. Освен това след ротацията предстоят множество кадрови промени в регулаторни и други органи, които се избират от НС и има изискване за мнозинство от 2/3”, допълни Атанасов.

„Тази година има избори за Европейски парламент. Те са много важни на фона на геополитическата ситуация в целия свят”, заяви Атанасов.

Той отчете като приоритет за годината и приемането ни в еврозоната.

Съпредседателят на ПП-ДБ коментира, че в последния период на управление няма корупционни скандали. „Това беше една от целите ни, когато създадохме настоящото мнозинство, което да излъчи правителство”, заяви Атанасов.

Той каза още, че ръководството на МВР си върши работата и е постигнало успехи по темата за приемането ни в Шенген.

Атанасов допълни, че не се е отказал от намерението за реформа в службите за сигурност. „Там промяна е наложителна. Аз съм убеден, имам и индикации за това, че тази реформа ще започне. Разговарял съм с представители на ГЕРБ и ДПС – те са съгласни с това, което предлагаме”, уточни Атанасов.

По думите му се обсъжда въпросът за подписване на коалиционно споразумение, но решение за това не е взето. „Налага се мнението, че след като в първата част от фактическата коалиция видяхме как работи тя и какви проблеми възникват, е разумно да се състави и писмено споразумение. Налице е фактическа коалиция и това е видно”, заяви Атанасов. И потвърди, че ще има и ротация на председателския пост в Народното събрание.

Източник: www.nova.bg

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...