Атанас Атанасов: Първанов е свързващото звено между сивата икономика и властта

Диана ЦАНКОВА
В България никъде няма справедливост
– Мнозинството завърши по скандален начин парламентарната сесия със Закона за съдебната Власт. Вашият коментар?
– БСП обслужи интересите на ДПС, макар нейни представители публично да заявяваха, че искат да има принцип на уседналост. В крайна сметка с процедурни хватки в преходните и заключителните разпоредби обезсмислиха всичко това. Така лъсна уговорката им с ДПС да се опитат да заблудят опозицията и обществото, че се въвеждат някакви принципи. Това е цялата история.
– Отворени ли са изборните листи за мутрите с въвеждането на общинската квота?
– На практика бе дадена възможност районите с малки общински съвети изцяло да бъдат обсебени от определени групи хора чрез купуването на гласове. Но не някой друг, а именно електоратът на БСП ще бъде потърпевш от хегемонията, която на много места ДПС и мутрите заедно ще наложат. А това, че ДПС играе с мутрите, е пределно ясно.
– Защо БСП си заложи сама капан?
– Интересът на БСП е да задържи правителството и в името на тази цел е готова на национално предателство. Тя не се вълнува какво ще се случи в смесените райони, за нея е важно червената олигархия да продължи да лапа, затова и крепи кабинета, обслужвайки интересите на мафиотската структура ДПС. Сега на ход е националноотговорният президент, но като имаме предвид, че той е човек на Ахмед Доган, не очаквам изненади. Иначе още същия ден опозиционните сили събрахме необходимите подписи, за да сезираме Конституционния съд. Не вярваме обаче той да се произнесе преди местния вот.
– Кой е крайният срок, в който ще бъде обявен кандидатът на ДСБ за столичен кмет, и как ще избегнете капаните от президентските избори – тогава всичко се Вършеше В последния момент, нямаше време за кампания, но имаше саботираща “подкрепа” от страна на някои партии?
– За 2 септември сме насрочили Общо събрание на софийската организация, на което с тайно гласуване ще бъдат подредени кандидатите ни за общински съветници. Дотогава трябва да решим въпроса и с нашия претендент за кмет. Имаме твърдото убеждение да се явим на изборите в коалиция със СДС – с общ кандидат за кмет и общи листи. Наистина, това е трудно решение, но не можем да си затворим очите какво послание дадоха избирателите на евроизборите. Виждаме, че за нас подкрепата отслабва и една от причините за това е, че хората не желаят да ни гледат разделени. Те очакват солидно струпване на сили вдясно, които да поискат промяна на политическото статукво. И за да можем да дадем този знак на избирателите, основните десни сили ДСБ и СДС трябва да се явят заедно на местния вот, без обаче това да означава някакво организационно сливане. Даваме си сметка, че през изтичащия мандат СДС бе част от управляващото мнозинство в общината, а ние бяхме опозиция, както и че в досегашното управление се вършеха безобразия и на практика не се промени нищо от модела “Софиянски”. По този повод много е важно нашите членове и симпатизанти да разберат, че ако ДСБ участва в управлението на столицата и от нея зависи накъде ще натежи гласуването, тя ще бъде гарант за това да не се допускат злоупотреби.
– Ще искате ли гаранции от СДС, че в листите няма да влязат хора, свързани с Антоан Николов и с модела “Софиянски”, и ако това не се случи, как ще мотивирате симпатизантите на ДСБ да гласуват?
– В столичната организация на СДС има хора, отговорни за управлението на общината досега. Ще окажем натиск техните имена да не бъдат в листата за общински съветници. Освен това смятаме, че кандидатите трябва да заемат местата си в общата листа след таен вот. А това означава, че и ДСБ, и СДС трябва по една и съща процедура да подредят предложените имена. Разчитаме, че тези, които ще гласуват, добре осъзнават отговорността на досегашните общински съветници. В крайна сметка може да се наложи налагане на вето за определени имена.
– Сроковете на СДС съвпадат ли с вашите и докъде може да се простира дясната коалиция, така че да не граничи с компромис, който да отблъсне твърдите поддържници на ДСБ? Иван Костов спомена “Гергьовден”, “Новото време”…
– На лидерската среща е било уточнено единодействие на двете партии, което означава, че нещата ще се случват по един и същи начин. Т. е. до 2 септември СДС също ще трябва да излъчи своите представители за общата листа. Истината е, че доста сме напреднали в разговорите за кандидата ни за кмет, но умишлено не сме ги разгласявали заради спомена от президентските избори. Тогава дори най-малките скърцания в преговорите бяха използвани срещу Неделчо Беронов. Постигнали сме съгласие със СДС кандидатът за кмет да бъде общественоизвестна личност – човек, който с поведението си досега е давал знаци, че е с дясно мислене. Той няма да бъде член на нито една от двете партии, а това ще го доближава до характеристиката на независим кандидат, издигнат от коалиция. Листата за общински съветници пък ще бъде съставена от представители на СДС и ДСБ. Ако и други партии от десния спектър искат да ни подкрепят при тези условия – да заповядат.
– Има ли вече кандидат, който да отговаря на описаните условия, и какво още трябва да съдържа неговият профил?
– Той ще бъде около 40-годишен и дотолкова известен с досегашната си дейност (но не и политическа), че когато го обявим, никой няма да си задава въпроса “кой е той”. Този човек има добра професия, която го е направила популярен. Има и подходящото за кмет образование.
– Ако Бойко Борисов оттегли кандидатурата си за кмет, възможно ли е някакво сътрудничество с него и ГЕРБ на изборите?
– Наистина в ГЕРБ има хора, които някога бяха с нас, докато управлявахме държавата, но по конюнктурни – Политическата ваканция дава по-добра възможност на опозиционните сили да използват този вакуум, за да популяризират своите идеи. Важното е обществото да разбере същността на тези хора – кой е Румен Петков, защо той направи всички на маймуни, само и само да осигури комфорт на своя приятел Маджо, кой е Георги Първанов, защо той не е бил герой разузнавач, а доносник на ДС. Така че ние ще работим в тази посока, за да може наесен да има повече яснота. Сигурен съм, че след местните избори ще има катаклизми за управляващата коалиция и всички тези въпроси, които поставяте, трябва да бъдат по-избистрени, за да се използват като лостове за дестабилизация на правителството. А дестабилизация ще има по много причини и на първо място – заради изборните резултати. Независимо от хватките, които коалицията прилага, тя ще претърпи загуба като общ резултат, защото хората не са доволни от социалната политика на кабинета. Виждате колко вълнения има в момента, а наесен те ще се увеличат. Тогава хората ще видят какви са сметките им за ток, какво се случва с цената на водата и другите им неотложни плащания, ще видят, че правителството не носи никакви инвестиции, че олигархията, която го подкрепя, е единствената среда, получаваща облаги от властта. Предстои ни гореща есен и всички повдигнати вече въпроси ще бъдат поставени с нова острота.
– Това до какво ще доведе – до предсрочни избори, до засилване Влиянието на Ахмед Доган, до нови играчи в управляващата коалиция?
– Не е изключено да се създаде ситуация, която да бъде начало на политически процес за предсрочни избори. Фактът, че управляващите имат 180 гласа в парламента, нищо не означава, защото те губят доверие и това ще се задълбочи на изборите. В тази ситуация важното е как ще се структурира опозицията – знаем, че сега има противоречия между отделните й части, но трябва да се мисли за създаването на сериозна опозиционна сила, макар и фрагментирана, която да поиска властта.
– “Самоубийствата” в НРС, проскубаното досие на Гоце и скандалът в НСО със събирането на информация за политическия елит с краен адресат президента са показателни за това, че службите изпълняват политически поръчки и никой не може да им потърси сметка. Дори и да се приеме специализиран закон, нещата няма да се променят – какъв е начинът те да бъдат принудени да работят в интерес на общата ни сигурност, а не за управляващите, ДС, мафията, олигархията?
– Само чрез смяна на политическото статукво. Няма друг начин, защото Георги Първанов и Симеон Сакскобургготски реставрираха ДС, тази политика продължава и днес, а това се вижда и от дейността на комисията по досиетата. Когато бъдат обявени агентите във външното министерство, ще се окаже, че там няма човек, който да не е такъв. Подобна ще бъде картината и сред зам.-министрите, и в много други ведомства, защото ДС контролира властта – да не говорим за службите. Така че не можем да очакваме Гоце да поиска промяна в НРС (бившето Първо главно управление), след като той е бил прост сътрудник на службата, а тези, които днес я управляват, са му били началници. Той продължава да е маша на хората, вербували го навремето. Той е свързващото звено между сивата икономика и властта. Не случайно стрелят по съветниците му. Това са хората, които изнудват бизнеса от името на управляващите. Същото е положението и с правителството. По време на нашето управление направихме много промени, но следващите кабинети върнаха на служба отстранените от нас хора.
– И на практика върнаха ДС на власт…
– Големият проблем на обществото ни през 17-те години преход бе, че така и не се потърси отговорност на Държавна сигурност за нарушаването на човешките права до 1989. Не се потърси отговорност и на БСП, че подслони десарите и ги защитаваше. Тази среда фактически през цялото време се е съпротивлявала срещу опасността да бъде изтласкана от държавното управление. Именно тя доведе царя, тя съдейства на Георги Първанов да стане президент и на практика получи реванш от властта. Затова е крайно време с промяната на управлението категорично да се сложи чертата и хората на ДС да бъдат изхвърлени от държавния апарат. Дори не са необходими лустрационни текстове, а само политическа воля.
– Предстоят нови разкрития на комисията по досиетата. Ако се потвърди информацията, че бивш премиер от тройната коалиция е с агентурно минало, ще доведе ли това до разцепление на НДСВ, go преразглеждане на управленската формула?
– Май ще се окаже, че единственият премиер без агентурно минало е Иван Костов. Иначе нищо драматично няма да се случи в тройната коалиция, защото скрепителните й елементи са агентурата на ДС. Но при такива разкрития би трябвало обществото да се върне на вълна “Държавна сигурност” и да усили натиска си, още повече че с целия обществен процес и с омаскаряването през годините десарите успяха да изместят от политическата сцена въпроса с досиетата и ДС. Наложително е този проблем да бъде върнат на вниманието на обществото, за да може хората да проумеят, че ДС е тази, която получи собствеността, чрез скрити механизми участва в приватизацията, създаде организираната престъпност, а чрез раздадените пари и зависимостите контролира политическия ни живот и сивата икономика. Онези 90 на сто от българите с недобър стандарт на живот трябва да разберат, че целият театър бе организиран, за да може олигархията да обсеби народното богатство.
– Управляващите започнаха да заклеймяват комисията по досиеmama покрай папката “Гоце”. Евтим Костадинов ще удържи ли на този натиск?
– Сигурен съм, че комисията ще продължи да си върши работата. Не знам обаче дали в ситуация на отчаяние мнозинството няма да се пропука и да отмени закона – например когато дойде времето да се обявят ченгетата в парламента и в долните ешелони на правителството (така постъпи Симеон Сакскобургготски, който чрез Георги Петканов спря закона в навечерието на оповестяването на агентите сред магистратите, журналистите и дипломатите). Когато видят количеството имена, могат да се уплашат. Но аз искам да акцентирам върху думите на външния министър, че законът е глупав и вреден. По този повод пуснах питане до Ивайло Калфин в парламента да обясни мотивите си защо смята закона за глупав. Глупав закон означава да бъде приет от глупава институция, т. е. мнозинството от управляващите са глупаци, щом са приели този закон. Подобни изказвания като това на Калфин, като нападките на Петков показват, че има мъртво вълнение срещу закона. Не е ясно какво ще се случи наесен.
– Структурирането на агенцията по сигурността се изплъзна от властта на премиера. Как този пореден орган ще разследва Сергей Станишев и министрите му за корупция, при положение че ще бъде на прякото му подчинение?
– Нищо няма да разследва. Създаването й е с пропагандна цел – обществото ни и Брюксел да се убедят, че премиерът твърдо е решил да направи промяна в борбата с престъпността и корупцията, както и че се ограничава властта на вътрешния министър. Управляващите знаят, че не могат да се борят с корупцията, защото тя произлиза от тях. А иначе Сергей Станишев е като малко дете и иска да си има и той играчка. Президентът контролира едни служби, Регента контролира други служби, защо и премиерът да си няма служби. От професионална гледна точка в агенцията по сигурността ще влязат структури, които никога не са разследвали пряко престъпността и нямат опит за разкриване на корупционни престъпления – НСС е контраразузнавателна служба, ВКР е контраразузнаване в армията, а Бюрото за финансово разузнаване е служба за справки. Ако премиерът толкова искаше да разследва корупцията, щеше да си вземе ГДБОП от вътрешното ведомство.
– Самият шеф на ГДБОП призна, че за корупцията по високите етажи има чадър…
– Това е още едно доказателство, че агенцията няма никакви шансове. Освен че нямат опит, тези хора няма да имат разследващи функции. Събраните от тях данни ще отиват в прокуратурата, а тя, ако реши, че има престъпление, ще образува дело и ще го праща за разследване на Румен Петков. Дори да събере някаква по-чувствителна информация за високите етажи на властта, на практика органът ще даде възможност на вътрешния министър да търгува с нея. Така Румен Петков ще се окаже крайният печеливш. Сергей Станишев демонстрира инфантилно мислене, той не познава тази област и е възложил на офицери от ДС да създадат агенцията и да открият работни места за бившите си началници. А те срещу себе си ли ще насочат своите усилия? Срещу сивата икономика, която им носи пари? Това е абсурд.
– ДПС изчезна от общественото полезрение, но не и обръчите от фирми на агент Сава. Ще успее ли опозицията да ограничи хегемонията на движението в смесените райони и методите му – рекет, купуване на гласове?
– На тези избори няма да може да се ограничи властта на ДПС, напротив, защото знаем как гласува електоратът му, когато е на власт. Решението е партията да бъде извадена от централното управление. Само когато ДПС и БСП слязат от властта, ще се ограничи техният периметър на рекет върху бизнеса и ще се даде възможност за разследване на престъпленията им. Защото докато са във властта, разследване за корупция няма да има.
– Акция “Респект” завърши с убийството на Чората, но методите на МВР не се промениха и този път бяха изпитани от мирно протестиращи граждани. Как може да се спре това насилие на фона на очакваните още по-разгорещени протести наесен?
– Чрез обществен натиск за промяна на властта.
– Засега той е предимно за заплати…
– Не съм сигурен дали хората няма да се развълнуват и от други неща. Случилото се в “Пирогов”, с работниците от “Марица-Изток” и на редица места говори, че в обществото тлее напрежение. И причината тази протестна вълна да не бъде по-осезаема е основно в това, че хората не виждат сериозна алтернатива на управляващите. Затова десницата е длъжник на гражданите, които очакват да ни видят единни и последователни в искането на властта.
– Не е ли време ДСБ да се ангажира по-активно с протестите и да излезе на улицата с хората?
– Смятам, че една вълна срещу управляващите много бързо може да се оцени, но при условие, че има даден категоричен знак – ако успеем да победим на местните избори в София. Това ще окуражи демократите, че имат алтернатива, за която да гласуват. А иначе именно ДСБ със свой законопроект даде възможност на медиците да стачкуват. Ние подкрепихме също протестите на пироговци и се противопоставихме в НС, когато Румен Петков твърдеше, че един миньор сам си е удрял главата в асфалта. От своя страна дадохме знаци, но явно все още сме слаби и в този смисъл – длъжници на обществото. За да отидем на улицата, трябва да сме по-силни и единодействието между опозиционните сили да бъде факт.
– Как ще защитите конституционния ред – дори такъв скандал като този с НСО и гарда Николай Марков затихна?
– Тези груби скандали са като лавина – всяка седмица избухва нов и се забравят потресаващи неща. Колко бързо например се забрави, че около Великден вътрешният министър подписа документ с невярно съдържание, за да пробута в комисията по досиетата бившия служител на ДС Христо Марински. Деянието може и да изглежда дребно, но за него се предвиждат от три до пет години затвор. Всичките тези скандали могат да бъдат инструмент, само когато има обществен натиск да се потърси отговорност от виновниците. Знам, че повечето граждани искат да видят хора от калибъра на Румен Петков и Ахмед Доган зад решетките. Но някой трябва да им покаже, че стои пред тях и ще им бъде водач.
– Военната прокуратура е инструмент, който бива задействан при изпълнението на мръсни поръчки от едър калибър…
– Във военната прокуратура действа организирана престъпна група, създадена с цел да извършва престъпления против правосъдието, правейки услуги на властта. Списъкът с безобразията й е безкраен – като се започне от филчевгейт, по който има две оправдателни присъди, но отговорност за организаторите му така и няма. Да не говорим за Чората, моите казуси (едно прекратено дело и две оправдателни присъди), т. нар. самоубийство на Божидар Дойчев в НРС, сега и Николай Марков.
– Защо прехваленият от Брюксел главен прокурор не разбие тази престъпна група?
– Борис Велчев няма волята да се справи с проблемите в прокуратурата, той има друга задача, поставена от онези, които са го изпратили там. Независимо от успешните си пиар акции той досега по никакъв начин не е окуражил обществото освен с публичната експлоатация на две дела – Вальо Топлото и Маргините, но без резултат. Наскоро прокуратурата внесе отчетния си доклад в парламента, а той е пълен с низ от несполуки: откровени престъпници около Никола Филчев безчинстваха в страната, а нищо не им се случи и са на своите места; при категорични данни за престъпления по върховете на властта няма никакви действия. Ако се върнем на примера с подписа на Румен Петков – това е флагрантно престъпление, което за два дни бе смотано и край – нищо не се случва.
– През изминалия политически сезон съдебната власт също се отчете с поръчково поведение и безсилие – като почнем от Вальо Топлото с така и неповдигнатото му обвинение за пране на пари и фарса с Маргините, липсата на престъпление около царската болница, дисциплинарно помилваният от ВСС Ангел Александров… Оставаме с впечатлението, че няма справедливост в държавата ни…
– Липсата на всякаква справедливост е основният белег на днешното ни общество. Затова хората са отчаяни, не вярват на институциите и мразят политиците. Никъде няма справедливост – в провинцията хората биват мачкани от турци и местни дерибеи, докато във властта ДС си е оплела кошницата с олигархията и само се чуват дитирамби за някаква бъдеща борба с корупцията. Сигурен съм, че властта може да бъде сменена много бързо, ако дадена политическа сила гарантира, че моментално ще въздаде справедливост. Това, разбира се, може да се окаже опасно и хора с фашистка идеология да заиграят популистки. За целта трябват доказали се политици, които да застанат на пътя на олигархията. Що се отнася до съдебната власт – нека не слагаме всичко в един кюп. Съдилищата решават наказателните дела, които им внесе прокуратурата. Така че проблемът е в институцията на Борис Велчев, защото там не се получи очакваната от обществото ни промяна.
– Политическа сила, която дава знаци на обществото, че ще го води към промяна, какво може да направи с тази прокуратура? Да речем че спечели изборите и дойде на власт…
– Много неща може да направи – чрез законодателството, чрез политическа воля за разкриване на престъпленията. След промяната на конституцията и с новия НПК разследването на корупционните престъпления е задача на МВР, т. е. на изпълнителната власт. Разкривайки престъпления и публично притискайки прокуратурата, тя няма накъде да мърда. Въпросът е, че сега МВР и прокуратурата имат обща политика да не разкриват подобни престъпления.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...