Атанас Атанасов: Прокуратурата, вместо да търси има ли корупция в МВР, започна да търси коя е “къртицата”

Водещ: Един борец с корупцията е в студиото Атанас Атанасов, заместник-председателят на ДСБ. И господин Атанасов е в качеството си на член на Комисията за борба с корупцията. Тя е била занимавана своевременно със злоупотребите, които са се случили тъкмо в програмата САПАРД и това е станало месец назад. Вие осведомен ли сте?
Атанас Атанасов: Моля?
Водещ: Имате ли информация, че председателят господин Великов е получил този списък със злоупотреби по САПАРД още едни месец назад?
Атанас Атанасов: Не знам господин председателят, ако е получил. Но на последното заседание на Комисията по корупция ни беше раздаден на всички народни представители членове на комисията пълен списък на всички фирми, които са участвали с проекти и са били финансирани по САПАРД. Трябва да уточня, че по този списък трябва да се направи анализ, защото така както е даден не е ясно кой с кого е свързан и за какво става дума. Аз съм сигурен, че в България в много експертни среди този анализ е направен и са очертани кръговете от лица, които са заинтересовани и които са били облагодетелствани. Но не съм готов да коментирам тази тема.
Димитър Тадаръков: Включително с консултантските фирми, господин Атанасов. Не само фирмите и субсидиите и по кой проекти кои консултантски фирми са участвали.
Атанас Атанасов: Господин Тадаръков, не откриваме топлата вода. Крайно време беше българските народни представители да получат тази информация, която в Европейската комисия от две години я разнищтват. Така че…
Димитър Тадаръков: Господин Атанасов, за първи път на мен ми беше поставено, когато при (…) като изслушване, на седмия ден вие го имахте. Това, което сега правя аз в момента за стартиране на Разплащателната агенция за развитие на селските райони. Предварително преди да стартира програмата съм поканил консултантските фирми, които искат да работят и в момента 1500 и консултантски фирми, и лица, научни работници, професори, доценти и работещи, са си подали писмена информация за това. Те ще бъдат обучени.
Атанас Атанасов: Вижте, ако искате, ако искате да си направя една шега в ефира на националното радио ще ви кажа, че в централата на ДПС би трябвало да направят една лицензионна агенция за консултантските фирми.
Димитър Тадаръков: Не ме бъркайте…
Атанас Атанасов: Ей така искам да ви кажа, не на вас.
Димитър Тадаръков: Нещо ме бъркате май.
Атанас Атанасов: Аз не ви бъркам, но има един тип експерти в България, които когато дойде ДПС на власт и винаги са готови да участват в управлението. Това исках да кажа само.
Димитър Тадаръков: Ама искате ли да ви кажа сега, че началник на кабинета на лидера на вашата партия заедно с неговите две фирми комплексно е получил субсидии по САПАРД сигурно близо около 1 % от всички изплатени субсидии до този момент и сигурно равни или по-малко от субсидиите получени от турските фирми.
Атанас Атанасов: Кажете името на човека, кой е този?
Димитър Тадаръков: (…) началник кабинет на вашия лидер.
Атанас Атанасов: Не, не, името на човека кажете в ефир, моля ви.
Димитър Тадаръков: Затова ви казвам.
Атанас Атанасов: Името на човека, господин Тадаръков, иначе това е клевета.
Димитър Тадаръков: Не, не е клевета
Атанас Атанасов: Ами добре. В такъв случай да попитам ли аз кой управляваше фирмата “Булгарризлинг”, я да кажете нещо по тази тема вие.
Димитър Тадаръков: Аз съм в качеството си на друг човек тук и на друга позиция и никога “Булгарризлинг”…
Атанас Атанасов: А, за седем-осем години се изпрахте?
Димитър Тадаръков: Никога “Булгарризлинг” не е съществувало. Ризлинг е вино.
Атанас Атанасов: Ризлинг, вие сега може би искате да кажете, че не съм чул добре.
Димитър Тадаръков: Да.
Атанас Атанасов: Не бе аз съм чел за какво става въпрос.
Димитър Тадаръков: И аз също.
Атанас Атанасов: Не знам защо влизате в тези престрелки. Кой е този човек, кажете му името?
Димитър Тадаръков: Не, аз нали ви казвам. Затова много ви моля…
Атанас Атанасов: Името на човека кажете в ефир. На кой лидер, кога му е бил началник, защото днес лидер н ДСБ няма шеф на кабинета си.
Димитър Тадаръков: Не, аз не говоря, аз затова говоря глобално. Когато някой ме помоли, да.
Атанас Атанасов: Не, не, кажете името, името.
Димитър Тадаръков: Давате ми писмено това, отговарям ви писмено.
Атанас Атанасов: Вижте какво ще ви кажа.
Димитър Тадаръков: Да?
Атанас Атанасов: ДПС, проблемът на ДПС е, че е мафиотска организация. Предизвиквате ме да го кажа тук, вие работите за тази политическа сила.
Димитър Тадаръков: Първо вие се заблуждавате…
Атанас Атанасов: Назначени сте с нейните протекции и обслужвате нейните интереси във властта. Това е.
Димитър Тадаръков: Първо се заблуждавате, аз съм председател на земеделска партия. Никога не съм бил член на ДПС. Може да проверите във всички…
Атанас Атанасов: Ама няма нужда да бъдете, то това е доброто.
Димитър Тадаръков: Ама за това ви казвам и аз съм експерт и продължавам на тази позиция. И другото, което е, когато политическите сили решат, че не съм достоен за този пост, че има по-достойни, сядат, преместват ме и аз се връщам в частния бизнес. Но докато съм на този пост ще спазвам законите на България и европейските регламенти. Това ДПС е друго, не ги свързвайте въобще. Не ви прави чест.
Водещ: Господин Тадаръков, пред Комисията по земеделие вие сте споменал на едър и дребен бизнесмени и техните единни граждански номера (ЕГН). Бихте ли ги посочили кои са те и за какво става дума, независимо от това как сте процедирали в комисията, кажете го на публиката?
Димитър Тадаръков: Значи в Комисията по земеделие в работен режим на системата ИСАК демонстрирахме пред всички членове на комисията и уважаемите журналисти земеделският производител, който е получил най-голяма субсидия. Не съм цитирал ЕГН-та и номера, те бяха извадени от сайта. , само площите какви са и субсидията, която е. Обаче ви казах с този регламент, който Европа тук ми позволява да направя, всичките 74 хиляди земеделски производители четири седмици, след като получат това писмо, ще бъдат качени в сайта. Ако приема позицията, че парламентът даде това право да оглася тези данни, това, което има комисията за борба с корупцията и това, което има комисията за земеделие и гори съм го дал този списък или нещо допълнително по този списък, също ще го кача в сайта.
Водещ: Само за момент, вие казахте, ме искате да говорите за злоупотреби с площи. Какви са тези злоупотреби?
Димитър Тадаръков: Има, има в отделни случаи, където определени фирми са направили опит да декларират повече площ. По техническа грешка или друга, аз не знам. Това, което обаче знам и което ще декларирам пред уважаемите депутати, ако бъда поканен, е след постановление на дадена прокуратура, че тя е установила това, а не Димитър Тадаръков. И Димитър Тадаръков не се позовава на думи и на кьорфишеци. Има решение на прокуратурата, тя е установила това, аз ставам и го показвам. За това става дума. Никакви други визии кой какво мисли и кой какво говори и кой какво прави. Това са политически визии.
Водещ: Господин Тадаръков, нашият разговор е към края си. Казвал ли сте нещо по адрес на Европейската комисия, че там няма достатъчно професионализъм?
Димитър Тадаръков: Ами хубаво е това, което четохте в сайта novini.bg. Да му бяхте прочели и последния вариант от петък следобед в 14.00 часа, където в сайта официялно се извиняват за грешка на превода и в момента в сайта седи истинските мои думи, които съм ги казал.
Мартин Димитров: Ето ви много лоша практика е различни хора било то на експертни позиции или на политически позиции, когато възникнат такива скандали да почнат да обикалят с папки и да казват, ето вижте каква информация имаме. Именно по тази причина това, което се случва с Разплащателната агенция или със САПАРД, трябва тази информация да е публична, за да има контрол от гражданското общество. И не само в такива ситуации определени хора да ходят по комисии и да носят папки и да казват, вижте сега този човек, вижте другия човек. Би трябвало да се каже следното просто нещо. Хората, които искат да взимат пари от европейските фондове, трябва да станат с имената си публично и то да ги има тях какви пари са взели, какво са направили с тях, какво се случва, това е. И тогава гражданското общество и вие медиите може да задавате не тези въпроси, които сега задавате, които са какво въобще се случва, а правилният въпрос е следният. Защо да речем един километър път в единия долу струва 2 милиона лева, а от другия струва 15 милиона лева. Тоест сравнителен анализ и да се вижда какво се случва. Това е мярката, която би променила средата и това трябва да се направи в България. А не просто да се носят едни папки от едно министерство в друго министерство и да се отправят празни обвинения.
Водещ: Разбрахме ви, господин Димитров, благодаря ви. Въпрос към Атанас Атанасов. Комисията по вътрешна сигурност към Народното събрание е поискала справка от прокуратурата защо е оневинен още в досъдебна фаза пернишкия бизнесмен Людмил Стойков.
Атанас Атанасов: На последното заседание в петък председателят на комисията ни уведоми, че ще поиска такава справка. Тези данни са ни необходими, за да видим какви са аргументите на досъдебното производство, тоест на прокуратурата, да прекрати делото срещу Людмил Стойков. Защото общо взето тази реакция от Европейската комисия има пряка връзка с това прекратяване. Нека да видим аргументите на прокуратурата. Защото, когато в България е удобно се говори за независима съдебна власт, когато е удобно й се прехвърля отговорност на нея. Нека да видим защо по този начин се е произнесла прокуратурата.

……………………

Водещ: Реплика на Атанас Атанасов.
Атанас Атанасов: Сега, аз, макар и ние да сме членове на ЕС, смятам, че като нация трябва да се учим от грешките си, и ще ви върна в 90-те години. Г-н Йовков е от един район, който има отношение към този факт, който ще спомена. Това се нарича аферата “Акрам”. Точно по системата на партийните назначения на БСП в държавни банки, тогава бяха източени маса пари. Тази афера се точи дълго през годините. Накрая, бяха осъдени изпълнителите, разбира се. Някои днешни висши функционери на БСП бяха разпитани като свидетели по това дело, макар че си личеше, че те са организирали цялата тази история. Така че по този начин социалистите обичат да управляват държавна собственост, като чрез свои хора източват. Това беше един от мотивите да се противопоставим, но не само това. Нека да се върнем и в периода на управлението на Жан Виденов, който съсипа банковата система по същия начин. Така че сега и европейските пари по този начин, това е абсурд.
Водещ: Г-н Йовков, може да завършите вашата изява с някаква, може би, така да се каже, от суеверие, заклинание, че това няма да се случи.
Йовко Йовков: Аз съм дълбоко убеден, че това няма да стане. Още повече и заради това, че всъщност и около съществуването на банката за развити, около нейното бъдещо развитие, около нейното финансиране се прави такъв задълбочен дебат в момента и такъв /…/ предстои да се предложи на второ четене. Така че аз не мисля, че тези опасения на господата, които впрочем имат право да ги направят, съвсем нормално е да ги правят, аз не ги виня за това, не се връщам назад в годините, както те се върнаха. Между впрочем, дали съм от такъв район, не знам, но сме от страна двамата с вас. Преди всичко сме българи и трябва да мислим за проблемите на българския бизнес в момента, а не за страховете, които имаме.
Водещ: И така, можахме да обсъдим с кратки включвания проекта за държавна насърчителна банка, пардон, банка за развитие, че превръщането от държавна насърчителна банка в банка за развитие и също така, създаването към нея на национален гаранционен фонд. Би трябвало да че продължаваме с една тема, свързана с корупцията, и тя ще бъде разисквана в студиото, но не виждам, г-н Атанасов дали носите продължение на вашите разкрития, които можахте да предоставите през седмицата на главния прокурор? Оказва се, че вие с вашите записи вече ги държите в по-тайно положение и не разширявате информацията, която имате. На какво разчитате?
Атанас Атанасов: Аз съм предоставил информацията на компетентната институция, прокуратурата, и като всеки български гражданин, особено човек, който се занимава с политика, съм длъжен да имам очакване тази институция да си изпълни задълженията. Но имам и притеснения в тази насока, защото още на другия ден, аз в четвъртък се срещнах с главния прокурор и му предоставих справката, той разпореди на новата агенция ДАНС да се занимава с този случай, на другия ден от изявленията на вътрешния министър установих, че той е в течение на цялата информация, която беше предоставена на главния прокурор. При тази ситуация имам вече притеснения дали тази проверка ще даде някакъв резултат, защото заинтересованите в случая са информирани за какво ще бъдат проверявани. Тъй като в тази справка беше изрично посочено, че след доклад на вътрешния министър и на тогавашния директор на полицията, сега главен секретар, Валентин Петров, обектите, които са били наблюдавани, са преустановили връзките помежду си и са изхвърлили включително мобилните апарати, мобилните телефони, за да не бъдат засечени. Та по отношение на това, каква информация повече трябва да се разкрие, аз бях лоялен към българските институции, предоставих информацията на прокуратурата. Но след всичко това, което се случи, ще се опитам с парламентарни механизми тази информация да стане публично достояние, защото явно, че прокуратурата вместо да тръгне да търси има ли корупция в МВР, заедно с МВР започна да търси коя е “къртицата” в конкретния случай.
Водещ: Може ли малко по-подробно да обясните за слушателите, които не са имали честта да проследят цялата полемика през седмицата, за какво става дума в разговорите, които са подслушани и са ви дадени от неизвестен източник
Атанас Атанасов: Контролиран е бил един високопоставен служител на МВР, в момента заместник-директор на една от полицейските служби, контролирани са му телефонните разговори и от тяхната същност става ясно, че той контактува с лица, управляващи фирми в сивата икономика и ги покровителства. А за сметка на това получава насреща определени облаги, подаръци и т.н. Това е обаче конкретна проява на една цялостна политика, цялостна политика, която сегашното правителство или по-точно ръководството на МВР провежда, и която е продължение на политиката, която се провеждаше от Петканов преди това, като министър на вътрешните работи. Между другото, най-близкият министър на предното правителство, на БСП, като бивш партиен секретар на Юридическия факултет на Софийския университет. За какво става въпрос? Това е т.нар. “кадрова търговия” с бизнеса, когато на възлови места в службите за сигурност и в МВР, се назначават лица, издигат се и се назначават лица, които няма да разкриват престъпните схеми, а ще ги прикриват. Ето това е конкретният случай тук. Едно лице, на възлова позиция назначено в една от службите, която трябва да се бори с организираната престъпност, и вместо да разследва фирмите, които укриват ДДС, да речем, той ги информира какви действия се извършват от службите спрямо тях. Има един конкретен случай, много интересен, с който започва справката. Била е планирана от цялата полиция специализирана полицейска операция, която да бъде извършена на територията на цялата страна, срещу определени фирми, които са се занимавали с търговия с горива, и два дни преди началото на операцията, тези, които е трябвало да бъдат проверявани, са били информирани за това нещо, изтекла е информация към тях. И в последствие, това е станало ясно от оперативно-техническата служба на министерството, докладва се, стига се до главния прокурор и операцията се отменя затова, защото е била издънена, най-грубо казано. И в последствие никой не е потърсил отговорност откъде е изтекла информация към тези фирми, които е трябвало да бъдат проверявани също за укриване на ДДС.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...