Атанас Атанасов: Проектът за Националната агенция за сигурност демонстрира импотентността на управляващите

Проектът за Националната агенция за сигурност демонстрира импотентността на управляващите. Другата седмица, когато законопроектът за новата агенцията влезе за второ четене в пленарна зала, ще се видят всички сериозни слабости. Това каза за Агенция „Фокус“ депутатът от ДСБ и член на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Атанас Атанасов.
„Някои от депутатите от управляващото мнозинство вложиха много усилия, за да направят нещо между първо и второ четене по този закон, но парламентарното мнозинство е спънато от политическите мераци на хора, свързващи двата центъра президент – премиер, за да може структурата да бъде управлявана политически“, коментира Атанас Атанасов.
Според него, за да се справи държавата с организираната престъпност, на първо място трябва категорично да се прокара принципът на разделение на властите. Изпълнителната власт трябва да поеме пълен контрол върху органите, борещи се с престъпността и носи пълна отговорност пред Народното събрание.
„Трябва да има ефект от този парламентарен контрол, ако специалната парламентарна комисия за контрол над специалните служби е изградена на паритетен принцип и се оглавява от представител на опозицията“, отбеляза депутатът.
Галина ДИМОВА