Атанас Атанасов: Притеснявам се, че работата по закона за досиетата ще бъде блокирана

Водещ: Ден преди крайния срок за номинациите за членове на бъдещата Комисия по досиетата, управляващите все още спорят за квотите на партиите в новия орган. По закон депутатите трябваше да изберат 9-членната комисия до 22 януари.

Водеща: Вариантите за попълването на състава на бъдещия орган били два според някои публикации в днешния печат. Шестима от членовете да са от тройната коалиция, а останалите трима на десницата. Вторият вариант, който бил подкрепян и от НДСВ, и от вътрешната комисия, бил всяка една от седемте парламентарни групи да има по един представител, а останалите двама да са от гражданска квота.

Водещ: Докъде стигнаха консултациите за Комисията по досиетата и ще спъне ли работата й очертаващият се нов скандал? За разговор по темата тази сутрин поканихме Георги Юруков от “Коалиция за България” и Атанас Атанасов от ДСБ, и двамата членове на вътрешната комисия в парламента. Добро утро, господа.В началото позволете ми да поздравим г-н Атанасов с именния му ден. Честит празник, г-н Атанасов.

Атанас Атанасов: Живи и здрави. Живи здрави и на всички съименници.

Водещ: Да, сигурно ще ви е хубав денят и празникът, както започва, с “Инфо” радио. Само че ние сега да започнем с г-н Юруков. Г-н Юруков, като представител на управляващите кажете ни това ли са наистина двата варианта за разпределяне на местата в комисията, както ги описа преди малко Гергана?

Г.Юруков: Значи, аз втория не можах да го чуя, защото нещо връзката…

Водещ: Да, според втория вариант всяка от парламентарните групи трябва да има по един представител в комисията, а останалите двама, защото общо девет члена е комисията, да бъдат отредени за гражданска квота.

Г.Юруков: Става въпрос за постигане на съгласие не само вътрешнополитическите сили в коалицията, а между всички политически сили, представени в парламента. Доколко този процес не е стартирал и няма решение, той предстои. А що се отнася, че сроковете текат, българският парламент, българската политическа сцена е била свидетел и на други такива казуси, в които сроковете изтичат, а задълженията по определен закон не се изпълняват. А за гражданската квота, честно ви казвам, аз сега чувам от вас.

Водещ: От няколко дни се пише по вестниците, четем, че БНС настоявали да има поне едно място за такава гражданска квота, дори и имали предложение за тази позиция на Георги…

Г.Юруков: Да, аз приемем това, но все пак кой ще определи тази гражданска квота? Коя ще бъде неправителствената организация, гражданският сектор, коя структура ще се легитимира? Нали знаете, че и там има спор коя е легитимна и коя не е легитимна?

Водещ: Тоест да разбираме от това, което ни казвате, че сте далеч от постигането на консенсус по този въпрос за разпределянето на квотите и със сигурност сроковете няма да бъдат спазени?

Г.Юруков: Така, както вървят нещата, да.

Водещ: Въпреки че вчера г-н Свинаров, така, призова всички парламентарни сили до петък да представят поне своите номинации.

Г.Юруков: Ами, какво да ви кажа, твърде възможно е днес нашата политическа сила да стори това. Все пак е 8 часа и 20 минути.

Водещ: Имате ли вече готови имена?

Г.Юруков: А, не, не, казвам, че не сме готови, но твърде е възможно и ние да се включим в този процес още днес.

Водеща: Добро утро и от мен. Ще имате ли някакво заседание днес на комисията на… на парламентарната група, на което да обсъждате този въпрос?

Г.Юруков: Не, нарочно заседание не е предвидено, но практиката показва, че в много такива случаи ние в 11 часа, в почивката или непосредствено след края на заседанието в 14 часа се събираме и вземаме подобен род решение.

Водещ: До този момент парламентарната група на “Коалиция за България” изобщо не е обсъждала…

Г.Юруков: Не е обсъждала, не е обсъждала, да.

Водещ: Изобщо не е обсъждано. Дори имена не са предлагани. Защото пък, четем, според някои публикации във вестниците пише, че имало и различни представители на вашата група, представяли, така, лансирали различни имена. Имало е известен спор и в тази насока.

Водеща: И затова левицата се бавела с номинациите.

Г.Юруков: Не, не, не, поне в парламентарната група такъв дебат не е текъл. Значи, ако на политическо ниво в изпълнителното бюро този въпрос е обсъждан, това е съвсем друг въпрос.

Водещ: А обсъждан ли е, вие знаете ли?

Г.Юруков: Не мога да ви кажа аз, да. Не съм член на изпълнителното бюро.

Водещ: Г-н Атанасов, ДСБ първа успя да внесе…

Г.Юруков: Позволете, позволете и аз да поздравя г-н Атанасов. Очакам го в парламента да почерпи.

Водещ: Г-н Атанасов, чакат ви да почерпите. Кажете ни преди това, ДСБ беше първата политическа сила, която представи своите номинации. И в срок при това. Така, как ви изглеждат нещата? По всичко личи, че управляващите са готови и, така, признават, че няма да бъдат спазени сроковете, които са разписани в закона.

Ат.Атанасов: Още веднъж добро утро на вашите слушатели и благодаря за поздравленията на всички. Първо трябва да кажа, че ние сме политическа сила, за която законността е изключително важно обстоятелство. И затова винаги сме спазвали правилата. И в конкретния случай направихме своето предложение. Не е добре да се коментира от законодателя, че имало традиция в България законите да не се спазват. Това изобщо не е добре, макар че е вярно донякъде. Защото аз си спомням, че когато беше приет Законът за защита на класифицираната информация, 6 месеца след изтичане на срока нямаше, както се беше изразил тогавашният премиер Сакскобургготски, пет достойни българи, които да бъдат предложени за тази комисия. Зад всичко това отзад се крият съвсем други обстоятелства. Пазарлъци се водят сред управляващите и желанието им да се обсеби цялата власт от тази комисия. Както беше и желанието им да се неглижира този закон с определени добавки в последния момент и успяха донякъде да го направят това. Целта беше да се приеме закон и да се отчете в Брюксел, че България има политическа воля за решаване на този проблем, а фактически… отново нещата да се сметат под чергата.

Водеща: Добре, г-н Атанасов, какви според вас трябва да бъдат квотите?

Ат.Атанасов: Вижте, трябва да има консултации между политическите сили. Такива няма. Защото законът определя само една рамка и казва, че нито една политическа сила или коалиция не може да има мнозинство, като се има предвид, че управляващата коалиция не е регистрирана като такава. И тук, разбира се, че трябва да се спази представителството на политическите сили. БСП са с най-много депутати и би следвало да получат най-много от тази комисия, но не може да бъдат лишавани политически сили от участие. Отделно от това много е важен въпросът с т. нар. гражданска квота, т. е. с хора, които не са политически ангажирани. Ами, може да се намери механизъм да бъдат предложени такива хора, и то през политическите сили, защото няма друг начин. Законът казва, че само политически сили могат да предлагат кандидати.

Водещ: Тоест според вас вие така отговаряте на въпроса, който преди малко постави г-н Юруков, партиите решават кой да влезе в тази гражданска квота…

Ат.Атанасов: Ами, вижте, ние предложихме един човек с доказан професионален опит, завършил и цял живот работил като архивар. Какво повече да направим?

Водещ: Да, става въпрос за г-н Крачунов, нали така?

Ат.Атанасов: Да, а не да търсим сега да уреждаме хора, които са от политическата ни сила, ама останали без работа, или такива, които се явяват и за дясното, когато… при офицер от ДС. Нали целта е да се свърши тази работа.

Водещ: Г-н Юруков, разбираме, че дори и сред управляващите не са започнали консултации за разпределението на квотите. Все пак вашето лично мнение какво е, как трябва да бъдат разпределени местата в бъдещата Комисия по досиетата?

Г. Юруков: Значи, във всякаква формула на разпределение, но традицията показва и, така, здравата политическа логика, че политическата сила, която има мнозинство, в случая Българската социалистическа партия, би следвало да получи най-много места. Защото, ако не беше волята на БСП, нямаше да има този закон, каквито и приказки да се говорят, моля ви се, нека, изслушайте ме. Върнете се към 1997 г. и 2000 г., когато онова мнозинство избра онези комисии и да правим един огледален образ на онова мнозинство като бройка и сега мнозинството от 169 човека какъв трябва да бъде съставът и бройката на тази комисия. Ами, нормално, разбира се, че при деветчленна комисия от 240 народни представители Българската социалистическа партия представя с малко над една трета със своите народни представители и нормално е да има трима членове в тази комисия.

Ат. Атанасов: Въпросът е защо…

Водещ: Но при това положение, ето, въпросът, който постави и господин Атанасов, е, че една партия остава без представител в… Защото…

Г. Юруков: Вижте, това е, разпределението е вече раздробяването. Във второто разпределение, при второто изграждане на комисията “Андреев” също имаше една партия без представител. Днес няма драма.

Водещ: Господин Атанасов, искате да кажете…

Г. Юруков: Както каза и господин Атанасов, аз го подкрепям, въпросът е да се свърши работа. Да отидат достойни хора, да отидат качествени хора, а не политически комисари, които да се крият като престъпници и да изнасят информация от там, и след това по някакъв неизвестен начин да се появяват в пресата и т.н. Очаква се и това нещо.

Водеща: Господин Атанасов, казахте, че в случая неспазването на сроковете е основният проблем?

Ат. Атанасов: Това е големият проблем.

Г. Юруков: Значи, ако позволите една дума? Аз, когато се приемаше законът, бях предложил тримесечен срок, опасявайки се точно от, така, тази хипотеза, че някой от политическите партии, улисани в другата работа, няма да бъдат подготвени за излъчване на свои кандидати. Извинявайте, господин Атанасов.

Водещ: Няма нищо.

Ат. Атанасов: Г-н Юруков, не е добър сигнал към обществото от законодателя да не спазва собствените си нормативни актове. Това е големият проблем и този срок беше приет от мнозинството. И сега колко време ще трябва да се водят пазарлъци. И аз имам притеснение, че ще бъде блокирана работата по закона. Защото няма да се намери консенсус между политическите сили за избирането на този орган. Както разбирам, всеки дърпа чергата към себе си, а обществото очаква да се свърши някаква работа.

Г. Юруков: Значи, аз споделям същото опасение, но това беше и моето предложение – Министерският съвет в шестмесечен срок да предостави сграда на тази комисия, а не в тримесечен. Това са обективни срокове. Невъзможно е просто днес да създадеш един орган и той утре да бъде изпълнен с всякакъв… в това число и административен технически капацитет и други потребности, от които се нуждае работата на един орган.

Водеща: Добре, господин Юруков, даже и да успее днес БСП да внесе своите номинации, крайният срок, поставен от закона за гласуване на състава на комисията, е 22 януари, което е понеделник.

Г. Юруков: Да.

Водеща: И оттук насетне колко време, явно не може да се прогнозира, ще отнеме в пазарлъци и консултации за…

Г. Юруков: Няма да е дълго. Аз предполагам, че ще сме готови в много скоро време. Като ви казвам в скоро време, разбирайте може утре, може още в следващата седмица.

Водещ: Да, вие споменавате, че още в самото начало сте имали идеи за съвсем различни и по-дълги срокове, обаче законът, не знам преди колко месеца беше приет тоя закон, толкова ли не намерихте време в “Коалиция за България” да го обсъдите поне от имена, защото, ето, сега вие ни казвате, че изобщо не бил обсъждан този…

Г. Юруков: Един член на парламентарната група само в мое лице, не може да даде такъв сериозен отговор. Има и други органи, които трябва да се…

Водещ: Вие имате често събирания, всяка седмица би трябвало да се събирате парламентарната група и да обсъждате различни теми. Вие като представител на вътрешната комисия просто сте ангажиран с този закон…

Г. Юруков: Да, казваме го открито, не се крием. Да, не сме готови, пропуснали сме възможността да определим своите кандидати. Това нещо обаче няма да забави изграждането на комисията.

Водещ: А как предвиждате обаче да се проведат тези консултации за квотното разпределение, тъй като и вие казвате, че трябва всички политически сили да се съберат и да обсъждате как точно да разпределите местата? Кога ще се случи това? Имаше информация, че само трите партии от управляващата коалиция ще се съберат вчера. Сега от вас разбираме, че май не са се събирали, нали така, или са се събирали?

Г. Юруков: Да, да, да, няма такова нещо.

Водещ: Не сте се събирали?

Г. Юруков: Ами, вижте сега, има политически сили… най-елементарната логика, която е, има политически сили, които са представени с 10-12 човека в парламента. Има група на независими депутати от 14 човека. Средно аритметичното разпределение сочи, че на 27 народни представители се пада едно място в комисията. Хайде, и този елементарен сбор да го направим, показва, че няма как за 12 човека политици да бъде определен…

Водещ: Лидерът на същата тази парламентарна група, Волен Сидеров, да речем, че става въпрос за него, обяснява, че трябва да се вземе предвид броя депутати, който тази сила е вкарала в парламента, а не сегашният им брой. Е, това е…

Г. Юруков: Ами, зависи.. и това е аргумент, който подлежи на обсъждане и т.н…

Водещ: Това са различни, да, има различни гледни точки.

Г. Юруков: Както беше постигнато съгласие между всички политически сили за излъчването на евродепутатите в рамките на миналия месец, струва ми се.

Водещ: Но кажете ни само за тези консултации, аз ви попитах, тези консултации за квотното разпределение кога ще започнат?

Г. Юруков: Мога да ви кажа най-рано днес около 14 часа някаква информация.

Водещ: Ще участват ли и опозиционните партии в тези консултации?

Г. Юруков: А, за това не мога да ви отговоря. Разбира се, че ще участват. Аз съм открит за това нещо да участват. Да се предложи дори нещо повече. Законът така е разписан, че всеки член на комисията се гласува по отделно, а не като в някои закони, където амблок се гласува. Така че твърде е възможно за някои имена да се получи широка политическа подкрепа, без значение от коя политическа партия е предложен. Всеки народен представител има право да прави предложение.

Водещ: Господин Атанасов, последно да ви питам, понеже времето ни изтече. Ето, получихте от господин Юруков поне обещание, че ще ви поканят и вас на тия консултации.

Ат. Атанасов: Значи, искам да уточня, че всеки народен представител няма право да прави предложение. В закона е казано само парламентарно представените политически сили. Но това е… от закона. Вижте, работата е проста. Трябва по тази тема да се съберат Станишев, Доган и Сакскобургготски и да решат въпроса. Никой няма да пита депутат в парламентарната група какво мислят по този въпроси. Както се вижда, в тази коалиция по този начин се работи, а тези тримата не се са се събирали по този въпрос и скоро да не очакваме стартиране на закона. Това искам да кажа аз.

Водещ: Благодаря ви на двамата за това участие.

Ат. Атанасов: Приятен ден.

Водеща: Всичко добро и от мен. Георги Юруков от “Коалиция за България” и Атанас Атанасов от ДСБ.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: В ход е операция “Раделяй и...
Има системни недостатъци в работата на българските институции и на първо място в МВР,...
инж. Грети Стефанова: Искат специалист по хранителни добавки...
"Ако има над 170 млн. отпуснати за техника за справяне с пожарите от ЕС...
Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...