Атанас Атанасов: Призоваваме софиянци да ни подкрепят за оставката на Овчаров

Водещ Асен Григоров: Добро утро и в тази част на предаването, ако сега се събуждате. Аз съм Асен Григоров, говорим на тема откри ли се практически предизборната кампания за местните избори в София. Добро утро на Атанас Атанасов, д-р Милан Миланов, Николай Желев и Антон Кутев. Да започнем от вашата пресконференция вчера, г-н Атанасов. Вие като председател на софийската организация на ДСБ поискахте оставката на Румен Овчаров по казуса с “Топлофикация” и поискахте нова процедура за избор на нов изпълнителен директор на столичното парно.

Атанас Атанасов: Оставката я поискахме, защото миналата седмица в края, може би незабелязано за по-голяма част…

Водещ: Първо, извинявайте, защо правите връзка между министър Овчаров и това, което се случи в общината в края на миналата седмица?

Ат. Атанасов: С просто око се вижда, представителите на БСП за всяко едно действие в общината му се обаждат по телефона.

Антон Кутев: Вие пък къде ги видяхте.

Водещ: Вярно ли е, г-н Кутев?

Ат. Атанасов: Много ще ви моля да бъдете възпитан и да не ме прекъсвате, ако обичате, защото нещо нямате търпение.

Ан. Кутев: Не, аз питах къде ги видяхте.

Ат. Атанасов: Имам информация за разлика от вас, аз съм информиран човек, и то от нашите колеги.

Ан. Кутев: Аз знам, вие сте полицай, знам, че сте полицай, генерал, ясно е.

Водещ: Слушаме ви.

Ат. Атанасов: Още един път ще ме прекъснете ли? Не съм полицай, завършил съм редовно Юридическия факултет на СУ и т.н. Та причината да поискаме оставката на Овчаров е това, но конкретно той е уличен в корупция. И това в края на миналата седмица беше категорично установено, след като от прокуратурата излезе съобщение, че графологичната експертиза по делото на т.нар. Вальо-Топлото е установила безспорно авторство. Не може този човек да остане повече на тази позиция, защото той е заинтересован от изхода по това дело, а виждаме, че със собственото си поведение пречи по всякакъв начин за изясняване на обективната истина. Затова трябва да подаде оставка. Ако не подаде оставка, премиерът трябва да му я поиска. Ако това не се случи, ние призовахме софиянци да подкрепят нашето искане за оставка. И искам да припомня днес тук, в това студио, че Овчаров беше член на едно правителство, което си отиде с опити през януари 1997, нека да му го напомним и на него и на софиянци това.

Водещ: Десет години се навършват. Кажете, г-н Кутев, има ли връзка министър Овчаров с обръщането на гласуването за изпълнителен директор на “Топлофикация”?

Ан. Кутев: Значи, вижте, тук нямаше обръщане на гласуването за изпълнителен директор на “Топлофикация”, а реално погледнато, имаше един 23-ма човека, които конкурсът беше избрал един наистина пръв, след него имаше още няколко. Това, което се случи в крайна сметка, беше обърканата процедура. Правилният ред беше да възложим на тази комисия да избере и това после да не се внася за гласуване в общинския съвет, защото имаме здравата логика, че общинският съвет естествено, че ще поеме политическа отговорност в този случай. Аз не считам, че Михов е бил политически избран, ако това искат да кажат колегите. Това не е вярно по простата причина, че за да бъде…

Водещ: Тоест, извинявайте, вие като казвате, че не считате, че е политически избран, съответно няма да носите отговорност, ако пак се намерят пари в касата.

Ан. Кутев: Значи, вижте, има… във всяка една партия, не знам как е в другите, но нашата е със сто и кусур години традиция, всяка една партия има определен ред, по който се прави една политическа кандидатура. И редът в този случай няма нищо общо с това. Значи, ако някой си мисли, че дори в БСП някой може да вдигне телефона и да каже “абе направете това или онова”, това, общо взето, трудно ще стане. В този случай ние се намираме в един казус, който преди половин година го играхме с Рогачев. Тогава ние подкрепихме още първия път Рогачев, независимо от това, че Рогачев не беше наша кандидатура, и след това ни се наложи да ходим по всички медии да доказваме, че Рогачев няма нищо общо с БСП, както и Михов няма нищо общо с БСП, както и Стоян Тодоров нямаше нищо общо.

Водещ: Добре, след като цялата ви група е гласувала за г-н Михов, трудно е да кажете, че нямате нищо общо с него.

Ан. Кутев: Е добре, ама вие нали си давате ясната сметка, че ние, ако не гласуваме за някого, той няма да стане. Значи очевидно единственото…

Водещ: Ама защо не гласувахте за този, който беше избран от комисията?

Ат. Атанасов: Който беше предложен от комисията.

Ан. Кутев: Ние сме били единствените последователни в този случай, защото в тази комисия нашият представител Мичо Райковски… Не говоря за това, че в комисията имаше един наш представител, а не трима, както може би според съотношението в СОС трябваше да има и тогава комисията може би щеше да реши друго. Но там имаше един-единствен наш представител, щеше да класира друг човек на първо място.

Водещ: Какво друго, тоест? Все пак е ваш човек г-н Михов.

Ан. Кутев: Не е наш човек. Значи всичките доводи за това Михов да бъде е, когато Мичо Райковски приключи с участието си в комисията, той каза това, че и двамата сигурно стават в една или друга степен, на него Михов му е харесал повече чисто професионално. Другият има чисто политическа кариера, работил е началник в последните 17 години, а не енергетик. И от тази гледна точка Михов е една много добра кариера… с добра кариера, добро предложение От тази гледна точка ние се въздържахме. Значи, честно казано, искам да ви кажа, че ние имахме намерението да се въздържаме през цялото време ви интерес на истината, но наистина нямаше да се случи без нашите гласове. Второ, аз лично считам, че БСП сгреши, защото, ако БСП беше излезнало със своя кандидатура още в началото…

Водещ: Политически тук говорите вече, да.

Ан. Кутев: …с политическа кандидатура, точно така, ние просто трябваше още месец преди това да имаме своята кандидатура, да я обявим и да започнем да я налагаме.

Водещ: А сега нямате собствена кандидатура, казвате, а сте подкрепили някого, който смятате за по-добър, така ли?

Ан. Кутев: А сега ние нямаме собствена кандидатура и през цялото време се опитват… точно така, и през цялото време се опитват въз основата на чиста спекулация, същото както с Рогачев преди време, да ни пробутат някакъв човек. За когото и да бяхме гласували, ей богу, вземете когото искате в списъка с 23-те и ми кажете как можеше да мине без подкрепата на БСП, първо, и второ, ако БСП го подкрепи, как щеше да стане така, че те да ни кажат, че това е наша кандидатура.

Водещ:Добре. Сега само искам да изясним още едно нещо. Вие сте го

подкрепили, за да бъде избран, обаче няма да носите отговорност, ако нещо се издъни?

Ан. Кутев: Значи, вижте, аз мога да нося отговорност…

Водещ: Това разбирам аз от вашето изказване.

Ан. Кутев: Не, аз мога да нося отговорност за гласуването си, в смисъл аз съм гласувал на основата на едно СV, което беше добро. Сега, аз си представям този механизъм по друг начин. За да може да си нося политическата отговорност, този човек трябва да е поел политически ангажименти. Този човек не е поемал политически ангажименти пред БСП.

Водещ: Е, понеже и СДС, и ДСБ няма да носят отговорност политическа, излиза, че сега вие слагате един човек начело на “Топлофикация” и никой няма да го припознае оттук нататък.

Ан. Кутев: Добре, ама нали те искаха конкурс. Нали целта беше да нямаме политически назначения. Те искаха конкурс. И сега, когато…

Водещ: Да, де, ама комисията определи победител, а вие го бламирахте.

Ан. Кутев: Не сме го бламирали. Ние имаме полити… Значи вижте, в гласуването, в което се прави… едно е, когато правиш конкурса. Конкурсът си излиза с някакво решение. Оттук нататък това, че политическата група не е гласувала “за” – за единия или за втория, това не означава, че този… По какъв начин можем ние да носим… може ли, кой от вас може да ми каже как…

Водещ: Добре, кой ще носи отговорност за това назначение?

Ан. Кутев: Добре, момент само.

Ат. Атанасов: …(говоярт едновременно, не се разбира – бел ред.)… вие блокирахте конкурса.

Ан. Кутев: Нищо подобно не сме направили.

Ат. Атанасов: С просто око се вижда, това е положението.

Ан. Кутев: Да не говорим за това конкурсът дали е реален или не. Как се оказаха в конкурса… в комисията, която правеше конкурс, как се оказаха двамата човека на кмета Борисов?

Ат. Атанасов: Ама защо сучете нещата. Работата сега е ясна.

Ан. Кутев: Ама не ги суча. Не са ясни.

Ат. Атанасов: Има предложение, вие го блокирате, защото Овчаров така ви е казал

М. Миланов: Ще може ли…

Водещ: Кажете, г-н Миланов, защото вашата група…

Милан Миланов: Освен 21… представителите на 21 съветници да кажат и те нещо.

Водещ:…вашата група се присъедини към социалистическата партия в това гласуване. Нали така?

М. Миланов: Нека да изясним предварително нещата. Значи, ние влязохме в един казус, който беше много лош, тъй като на базата на една нескопосано направена наредба от хора, които никога не са правили конкурси…

Водещ: Общинският съвет непрекъснато… (говорят едновременно, не се разбира – бел. ред.)… някакви лоши казуси.

М. Миланов: Да, точно, и нескопосано направена наредба, която прави се някакъв нескопосан конкурс, без каквито и да било правила. Изваждат се примерно от 22-23 човека 5. От тези 5 двама човека са номинирани, държа да го кажа, двама човека са номинирани от по шест.

Водещ: Кои са двамата, единият, който сега е избран и?

М. Миланов: Единият е г-н Михов, другият е г-н… така и не запомних неговото име. Двама човека са номинирани, като единият има предимство. Това беше ситуацията преди изборите.

Водещ: Предимство в смисъл, че е посочен от комисията. Това наричате… да.

М. Миланов: Предимство, малко повече, да. В този аспект нашата група в първото гласуване гласува въздържал се, тъй като нашият представител е представил двамата човека, като г-н Михов според него е малко по-добрият. Дотук спирам, защото в първите 15 минути…

Водещ: Дотук… това, което БСП прави, и те са се въздържали на първия избор.

М. Миланов: Момент, не, не, в първия момент, в който бяха представени кандидатите, проблемът се политизира, като на единия от тях беше лепнат етикет. Тогава, когато кметът…

Водещ: На кого беше лепнат етикет?

М. Миланов: На г-н Михов – етикет, че е човек на Овчаров. Е това е най-лесно в България, лепим етикетите и готово. Когато кметът и г-н Кисьов застанаха зад кандидатурата ясно в зала по моя молба, ясно в зала, зад кандидатурата на г-н Стоян Тодоров…

Ан. Кутев: Всички му забравиха името в последно време нещо.

М. Миланов: А, не, моля ви се… Тогава нашата група гласува за г-н Тодоров с един въздържал се. При това положение той събра 26 гласа. На другия ден колегите ни от СДС ме лишиха, излизайки от зала, ме лишиха мен, няма да говорим за цялата група, от възможността да повторя своя избор за г-н Тодоров. И тогава, тъй като “Топлофикация” трябва да има директор, на балотаж отидоха двама човека, без г-н Тодоров, той тогава събра малко гласове, и трябваше да бъде избран един от тях.

***

Изтегли цялата стенограма във формат .doc тук.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Йордан Иванов: За първи път пловдивчани постигат такъв...
Важно е на кого ще връчи третия мандат президентът и какво мнозинство ще се...
Любен Иванов: Голяма част от преписките, свързани с...
"Защо ГЕРБ и ДПС, кръгът около Пеевски, провалиха заседанието на комисията "Нотариуса", точно когато започна...
Атанас Атанасов: В ход е операция “Раделяй и...
Има системни недостатъци в работата на българските институции и на първо място в МВР,...
инж. Грети Стефанова: Искат специалист по хранителни добавки...
"Ако има над 170 млн. отпуснати за техника за справяне с пожарите от ЕС...
Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...