Атанас Атанасов: Предложенията на Миков за отвличанията са предизборна пушилка

София. Предложенията на министъра на вътрешните работи са предизборна пушилка, която отклонява общественото внимание от неспособността на управляващите да се справят с проблема отвличания. Това каза за Агенция “Фокус” Атанас Атанасов член на парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност във връзка с предложените вчера от министъра на вътрешните работи промени в Наказателния кодекс и криминализирането на подготовката за отвличане.
“Ако някой има волята и средствата да се справи с един проблем, едва ли законите ще му пречат. Относно завишаването на наказанията, първо трябва да има един заловен за това престъпление, да бъде наказан със сегашните наказания, да видим, дали това няма да изиграе своята превантивна роля. Лошото е, че няма разкрития”, категоричен бе Атанасов.
Според него този шум се вдига предизборно и така се отклонява вниманието на обществото от основния проблем липсата на разкриваемост. Проблемът с отвличанията се заключава с липсата на разкриваемост, а няма разкриваемост, защото службите, които трябва да работят са разбити. Мисля, че няма шанс за решение в настоящия политически момент на тази задача, поставена по този начин.
“Когато имаше отвличания и през миналата година и по-преди, защо тогава не се е сетил, че има нужда от такива законодателни промени. Проблемът с тежката престъпност не е в законодателството, а в липсата на реална информация за разкриване на престъпленията”, категоричен бе Атанасов.
“Откакто са БСП на власт, те не дават отговор на този въпрос, какви са причините да няма постъпване на реална информация за разкриването на престъпленията. Проблемът не е законов, а оперативен. Тази липса на разкриваемост идва от множество вътрешноорганизационни проблеми на МВР, за което е отговорен министърът на вътрешните работи Михаил Миков и неговата партия, която за четири години съсипа Министерство на вътрешните работи”, заяви Атанасов.
Според Атанасов в момента МВР е в изключително тежко състояние.
По думите му тези престъпления имат висока обществена чуваемост и сега се прехвърля вината от болната на здравата глава. “Виждате ли МВР е готово на всичко, обаче Народното събрание не му дава закони. Това е несериозно”, заяви Атанасов. Според него МВР през този мандат е било разнебитено и това не е било случайно. “Целта на управляващата партия бе в това институциите, които трябва да преследват престъпността, да не работят, за да не ги хванат тях. Не е случайно това, че за един мандат тази тежка държавна машина МВР два пъти беше вкарвана в режим на преструктуриране. Това отклонява вниманието на службите от пряката им работа и те се занимават с преструктуриране – преместване на хора, подбиране на нови началници, още по-неслучайно е и разбиването на ГДБОП”, категоричен бе Атанасов.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...
Атанас Атанасов: Главният секретар Живко Коцев трябва да...
„ГЕРБ и ДПС искат Живко Коцев извън МВР. Те са си поставили за задача да си осигурят...