Атанас Атанасов: Предложенията на Миков за отвличанията са предизборна пушилка

София. Предложенията на министъра на вътрешните работи са предизборна пушилка, която отклонява общественото внимание от неспособността на управляващите да се справят с проблема отвличания. Това каза за Агенция “Фокус” Атанас Атанасов член на парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност във връзка с предложените вчера от министъра на вътрешните работи промени в Наказателния кодекс и криминализирането на подготовката за отвличане.
“Ако някой има волята и средствата да се справи с един проблем, едва ли законите ще му пречат. Относно завишаването на наказанията, първо трябва да има един заловен за това престъпление, да бъде наказан със сегашните наказания, да видим, дали това няма да изиграе своята превантивна роля. Лошото е, че няма разкрития”, категоричен бе Атанасов.
Според него този шум се вдига предизборно и така се отклонява вниманието на обществото от основния проблем липсата на разкриваемост. Проблемът с отвличанията се заключава с липсата на разкриваемост, а няма разкриваемост, защото службите, които трябва да работят са разбити. Мисля, че няма шанс за решение в настоящия политически момент на тази задача, поставена по този начин.
“Когато имаше отвличания и през миналата година и по-преди, защо тогава не се е сетил, че има нужда от такива законодателни промени. Проблемът с тежката престъпност не е в законодателството, а в липсата на реална информация за разкриване на престъпленията”, категоричен бе Атанасов.
“Откакто са БСП на власт, те не дават отговор на този въпрос, какви са причините да няма постъпване на реална информация за разкриването на престъпленията. Проблемът не е законов, а оперативен. Тази липса на разкриваемост идва от множество вътрешноорганизационни проблеми на МВР, за което е отговорен министърът на вътрешните работи Михаил Миков и неговата партия, която за четири години съсипа Министерство на вътрешните работи”, заяви Атанасов.
Според Атанасов в момента МВР е в изключително тежко състояние.
По думите му тези престъпления имат висока обществена чуваемост и сега се прехвърля вината от болната на здравата глава. “Виждате ли МВР е готово на всичко, обаче Народното събрание не му дава закони. Това е несериозно”, заяви Атанасов. Според него МВР през този мандат е било разнебитено и това не е било случайно. “Целта на управляващата партия бе в това институциите, които трябва да преследват престъпността, да не работят, за да не ги хванат тях. Не е случайно това, че за един мандат тази тежка държавна машина МВР два пъти беше вкарвана в режим на преструктуриране. Това отклонява вниманието на службите от пряката им работа и те се занимават с преструктуриране – преместване на хора, подбиране на нови началници, още по-неслучайно е и разбиването на ГДБОП”, категоричен бе Атанасов.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: Общините трябва да са двигателят, основата,...
На 12 септември на последното си редовно заседание за този мандат, Общински съвет Видин...
Радан Кънев: Австрия и Нидерландия нарушават задълженията си...
Популизмът на австрийското правителство много вреди, допълни евродепутатът Австрия и Нидерландия с упорития си...
Атанас Атанасов: Българското контраразузнаване е проспало шпионската дейност...
Много внимателно сме обсъдили цялата ситуация, не сме подходили безотговорно и тук въпросът е...
В Деня на София, 17 септември, Коалиция ПП-ДБ...
“В Деня на София, празникът на града, който обичаме се регистрираме за местните избори...
Грети Стефанова: Бюджетът е огледало, София расте, но...
Гласувах против бюджета на София, защото той е огледало на работата на един общински...