Атанас Атанасов: Правилните неща в България се случват под външен натиск

Водещ: Трябваше от Европейския съюз да обвържат приемането ни с промени в конституцията и 70% от българите категорично да се обявят за отпадането на депутатските имунитети, за да намерят народните ни избраници в себе си сили и консенсус и да пристъпят към решителните промени в основния закон. До вчера това не беше категорично решено, но след снощното заседание на политическия съвет на коалицията можем да очакваме, че най-сетне някой депутат доброволно ще се откаже от закрилата на собствения си имунитет и да се постави в услуга на закона за изясняване на някои проблеми с правосъдието или за изчистване на името му. Затова ще говорим след малко в “Преди всички”, но предимство даваме на онова, което в поговорката се нарича “Глас народен, глас божи”. Снежана Иванова попита произволно спрени граждани, на улицата, какво мислят за възможността депутатите сами да се отказват от имунитета си, за да бъдат разследвани и за това да имат достатъчно законови основания. Чуйте отговорите…
Водещ: Не би било редно в българския парламент да попадат педофили, побойници или други хора, които имат противоречия със законите, но в българския парламент всичко е възможно, доказва го практиката от последните 4-5 години, затова 70% от анкетираните в социологическите анкети българи вече са категорично убедени, че трябва да има промяна в Конституцията за отпадане или ограничаване на депутатския имунитет. Повод за разговора в следващите минути на “Преди всички” взимаме от желанието на един такъв, уличен в проблеми със закона, депутат да поиска да му бъде свален имунитета, за да се разбере със закона и евентуално да изчисти името си. Един казус, който според член 70 на Конституцията, за момента е невъзможен, но тъй като не всичко започва от Владимир Кузов, макар скандалът да е грандиозен, припомняме си един друг казус с друг депутат – Атанас Атанасов, който преди време също поиска главният прокурор да отправи искане за сваляне на имунитета му и така да завърши една своя сага с едно свое дело. Добро утро, господин Атанасов!

Атанас Атанасов: Добро утро! Добро утро и на вашите слушатели!
Водещ: Има някаква надежда, че може да се реши вашият казус, след като снощи Политическият съвет на управляващата коалиция сякаш се разбра за ограничаване на депутатския имунитет.
Атанас Атанасов: Аз слушах внимателно какво говорят хората пред радио “Хоризонт” и оставам с впечатлението, което според мен е много вярно, че в българското общество има дефицит за справедливост и имунитетите са част от този дефицит. Хората искат нашата демокрация да бъде реална, а не фасадна, и всички да бъдем равни пред закона. Не може с народния вот, с подкрепата на хората някой да търси парламента като скривалище, тава не бива да се случва. Затова нека всички да бъдем равни пред закона и тогава да има проблем – кой срещу кого има дело или срещу кого няма, защото, след като едно лице е избрано след всички тези обстоятелства, то може да стане народен представител и да докаже в съда своята невинност. Аз мисля, че е важно за слушателите на тази голяма аудитория, която има БНР, да припомня, че срещу мен прокуратурата води три дела. И трите бяха с политическа окраска, така да се каже, две от тях аз ги спечелих. Едното беше прекратено от самата прокуратура – случаят с украинския самолет, натоварен с ембаргово оръжие, второто дело приключи с оправдателна присъда, потвърдена от върховната касационна прокуратура, т.нар. “Бръмбар гейт”. И остана едно чисто “поръчково” дело, образувано срещу мен, това дело беше съставено затова, че аз съм писал доклад за корупцията. Аз бях първият случай, в който бях арестуван затова, че съм писал доклад за корупцията. Тези обърнати ценности не говорят добре за нашата демокрация.
Водещ: Да, а и хората останаха с убеждението, че мнозина от вас, народните представители, попадат в парламента, за да си осигурят един времеви четири годишен комфорт, далеч от дългата и, надявам се, справедлива ръка на закона.
Атанас Атанасов: Точно така! Ето затова да бъдат премахнати имунитетите и да не съществува тази спекулация.
Водещ: Според вас виждали се някакво приближаване до решаването на този казус?
Атанас Атанасов: Да.
Водещ: … Поне с делата, които вече са в някаква фаза, тъй като вие не сте единственият депутат, срещу които се води дознание или пък има вече някакви заведени дела – списъкът ви е внушителен и имената ви са първите, обявени от прокуратурата?
Атанас Атанасов: Аз не знам дали са всички тези имена, да ви кажа, но това е друга история. Все пак осем имена бяха обявени, от тези осем имена има шест, срещу които има дела за стопански престъпления. Не искам да коментирам случая с Кузов. Делата срещу мен нямат нищо общо нито със стопански, нито с криминални престъпления.
Водещ: Така е.
Атанас Атанасов: Но аз искам да кажа, че явно под външен натиск, както се случваше и при предното правителствено мнозинство и при сегашното, май правилните неща в България, за съжаление, се случват под външен натиск. И сега под външен натиск, но, както разбираме, и по искане на българското общество, от това което чух и по вашето радио, най-вероятно ще има еволюция в тази насока и забележете – управляващите ще бъдат принудени да отидат на по радикална промяна по темата имунитет.
Водещ: Точно това исках да ви попитам. Вашето желание да се освободите от имунитета си, за да изчистите името си, е доста по-отдавнашно. През последните няколко дни забелязваме една много сериозна еволюция в управляващото мнозинство, докато преди дни НДСВ категорично не желаеше да се откаже от имунитета. Дори в средни граници между функционален и пълен. Сега от снощи виждаме, че нещо явно се случва в комуникацията с Брюксел и нещата се обръщат, може би, ултимативно са ни поставени нещата – или промените, или си оставате извън Европейския съюз, мога да предположа и това.
Атанас Атанасов: Госпожо Енкова, вие потвърждавате моите думи. За съжаление от Брюксел, т.е. управляващите не искаха да чуят гласа на хората тук, трябваше от Брюксел да им бъде поставен ултиматум. Това е лошото, иначе еволюцията на НДСВ винаги е свързана с мнението на една личност, но това е друга тема.
Водещ: Така е. Обидно, е че винаги някой от Брюксел трябва да ни “размахва пръста”, за да видим какво искаме ние хората в страната.
Атанас Атанасов: Това показва, че нашата демокрация не е укрепнала, това е жалко.
Водещ: Възможно ли е, обаче, законово, тук, между вече миналото първо четене на промените в Конституцията и предстоящите второ и трето, това нещо да бъде акумулирано в промените?
Атанас Атанасов: Да, разбира се, то за това има три четения на закона. Първото четене е по принцип, а след това – между първо и второ – се правят конкретни предложения за промяна в текстовете, така че технологично няма никакъв проблем. Волята е необходима, волята.
Водещ: Волята след малко ще проверим и в разговор с представител на управляващото мнозинство – докъде се простира тази воля. Но евентуално до лятото вие ще получите възможност да завършите сагата си?
Атанас Атанасов: Дай, Боже! Аз лично имам интерес да премахнат имунитетите, за да приключа сагата си в съда, защото аз вярвам на българския съд. Имал съм и друг път възможност да се убедя в неговата справедливост. Там трябва да се решават тези въпроси, защото имаме разделение на властите.
Водещ: И защото Брюксел като “размахва пръст” иска не просто да се маркират някакви законодателни промени?
Атанас Атанасов: Да, да. Искат радикални промени.
Водещ: В повечето случаи българските политици искат да видят и реални стъпки, които да следват.
Атанас Атанасов: Да, госпожо Енкова, ние затова на първо четене гласувахме “против”, защото внесеният от управляващите проект за изменения в Конституцията е една имитация. Стига с тези имитации! Имаме нужда от радикални промени!
Водещ: Сигурно и на второто четене ще гласувате “против”, защото разбирам, че няма да се стигне до онзи краен вариант, който ДСБ биха одобрили, но все пак?
Атанас Атанасов: Не. Нека не бъдете сигурни за това. Ако, да кажем, за въпроса с имунитета се приеме тезата, че трябва да бъде свален депутатският имунитет, ние ще гласуваме “за”.
Водещ: Ето това е новина, която ще продължим и в следващите дни. Има една седмица срок, в който да се отрази политическата воля, постигната снощи. След песен време ще разговаряме и с Любен Корнезов по темата за промените в конституцията и ограничаването на депутатския имунитет, а това беше мнението на Атанас Атанасов от ДСБ.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...