Атанас Атанасов: Парламентарна анкетна комисия да разследва изказванията на Иван Драшков

Фокус: Г-н Атанасов, освободеният от длъжност заместник-директор на Държавна агенция “Национална сигурност” (ДАНС) даде изявление по една от националните телевизии, че не е замесен с информационно дело “Галерия”.
Атанас Атанасов: Според мен истинските мотиви за освобождаването на Драшков са други и те не се съобщават. Измислен е формален повод той да бъде отстранен. Три важни неща чух от неговото изказване сутринта. Давам си сметка, че може би това е една от първите публични изяви на този човек. Личи си, че си е наложил автоцензура. Аз разбрах три неща. Първо – откриването на информационното дело “Галерия” е станало по разпореждане на председателя на агенцията Петко Сертов. Отделно от това, Сертов призна с половин уста и пред Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Второ- въведените специални разузнавателни средства по делото “Галерия” са станали с подписа на Петко Сертов. Подслушваните журналисти и издатели са подслушвани с негово писмено разрешение. Формулата е искането за специално разузнавателно средство, след като се оформи и се вземе разрешение от съда, председателят на агенцията да подпише, за да започне използването му. Щом единственият упълномощен е бил Иван Драшков, а той не е подписал, се налага изводът, че Сертов е разпоредил. Казвам, че второто нещо, което става ясно от изказването на Драшков, е че подслушваните лица по информационно дело “Галерия” са с писменото разрешение на Петко Сертов. Третото, което става ясно, и е много скандално, което налага според мен и създаването на анкетна парламентарна комисия – Драшков каза, че има изтекла класифицирана информация към Татяна Дончева и бившия директор на Национална служба “Сигурност” (НСС) Иван Чобанов, отнасяща се лично за тях, че са им правили разпечатки – нещо, което е поверително, както и че тази информация е била подадена от ръководството на ДАНС към тези лица, и че това действие на ръководството на ДАНС е мотивирало събирането на тази подписка срещу Дончева. Те казват, че на нея й е подадена класифицирана информация, която тя разпространява и че по този начин уронва престижа на ДАНС. Обобщеният извод е, че има подадена класифицирана информация към Татяна Дончева и Иван Чобанов и това е станало от ръководството на ДАНС. Драшков каза, че Чобанов е бил поканен на среща с Петко Сертов, на която е бил запознат с тази информация, а при Татяна Дончева е ръководството е изпратило нарочен човек. Това значи, че Драшков знае кой е нарочният човек, който е изпратен.
Трябва да се създаде парламентарна анкетна комисия – нещо, което е предложено от парламентарната група на БНД. Разбирам от вестниците, че тази идея се подкрепя от ДПС. Пред тази анкетна парламентарна комисия трябва да бъде изслушан Драшков, за да може да каже всички подробности за тези три неща. Той явно се притеснява от публичността.
Фокус: Значи Иван Чобанов е запознат с тази класифицирана информация от ръководството на ДАНС, а Татяна Дончева – чрез посредник.
Атанас Атанасов: Чобанов е бил поканен на среща при Петко Сертов, където е бил запознат с нея. От кой е запознат – не знам. Явно през ръководството на агенцията и със санкцията на председателя на агенцията тази информация се подава към Чобанов и Дончева. При Дончева ръководството на ДАНС е изпратило нарочен човек. Кой е той – трябва да каже Драшков. Става въпрос за престъпление.
Постоянно се говори за изтичане на класифицирана информация, а се оказва, че тя изтича от ръководството на ДАНС и то със съвсем друга цел – най-вероятно създаване на скандална ситуация за решаване на кадрови въпроси.

Фокус: Какво е мястото на кадровите битки в ДАНС в целия скандал?
Атанас Атанасов: Искам да припомня, че Татяна Дончева първа проговори публично. Не за пръв път се случва тя първа да проговори за нещо. Дончева излезе и каза: “В ДАНС има група офицери от бившето НСС, които пречат и трябва да си отидат. Тя фиксира целта на скандала първа – да се отстранят неудобни служители. За да може тази версия да натежи, на тези служители им сложиха етикета “хора на Румен Петков”. На практика целта е друга. Ръководството на ДАНС, което прокарва политически поръчки, се притеснява, че професионалистите от вътре се съпротивляват. За да може да се преодолее тази съпротива, те трябва да бъдат изгонени. Това е едно активно мероприятие, един замисъл, като контролирано се подава класифицирана информация на основните играчи в скандала, за да може да го разпалят. Целта е да бъдат отстранени служители на високи длъжности в ДАНС, професионалисти, които не са съгласни да изпълняват политически поръчки.
Фокус: И един от тях е Иван Драшков.
Атанас Атанасов: На първо място той.
Фокус: Ще има ли нови разкрития за делото “Галерия”, нови кадрови промени?
Атанас Атанасов: Не мога да кажа какво ще се случи. Скандалът се качи на последния етаж. Той бушуване в ДАНС, подклаждан от политически страсти, но сега се качи на последния етаж – коалиционния съвет. Ахмед Доган постави въпроса. От НДСВ няма сигнали на този етап, но съм сигурен, че ще има такива. Едната част от управляващата коалиция е дала жертва и смята, че и другата част трябва да даже жертва. За съжаление те не подхождат конструктивно към решаване на този проблем, а се занимават с това на кого влиянието отслабва и на кого се засилва. Когато се внесе законопроектът за ДАНС, ние от ДСБ гласувахме против на първо четене, за това, че се създава политически инструмент в ръцете на премиера за решаване на вътрешнопартийни въпроси. На практика ДАНС участва в свалянето на Румен Петков. За това беше създадена.
Между първо и второ четене на законопроекта от ДСБ внесохме предложение за лустрация на ръководните нива на ДАНС, тоест да не могат да бъдат назначавани за ръководители в ДАНС лица, които са били служители на Държавна сигурност. Това наше предложение не беше прието. Сега ДПС казват, че се е увеличил броят на служителите на Държавна сигурност, и че те били против Държавна сигурност. Защото тогава не гласуваха за нашето предложение. И сега използват този аргумент за натиск.
Фокус: Явно скандалът засяга и тройната коалиция.
Атанас Атанасов: Коалиционните партньори си разменят удари от една страна. От друга страна вътре в самата БСП се разменят удари през ДАНС. Делегитимираха тази служба. Тя наистина трябва да бъде закрита. Няма начин да се поправи и ремонтира ДАНС след всичко това, което се случи. Единственият начин е създаване на нова служба, която обаче да търси широк политически консенсус, да се приемат предложенията на опозицията, за да бъде тази служба независима. В сегашното си състояние ДАНС е политически инструмент за междукоалиционни и вътрешнопартийни разправии.
Фокус: Опозиционни депутати изразиха скептицизъм към идеята за закриване на ДАНС.
Атанас Атанасов: Вижте, идеята трябва да се уплътни. Тя беше лансирана на една пресконференция. От тук нататък ще трябва да обясним. В това интервю аз казвам част от аргументите. Ще разговаряме с другите опозиционни сили. Сигурен съм, че ще ни подкрепят. Реагират така, защото това им се струва като гръм от ясно небе. Нека помислят как може да се реформира това, което беше създадено. Няма начин, защото това значи да бъдат уволнени редица хора, които бяха пратени от “Потизано” (бел. ред. На “Позитано” 20 се намира партийната централа на БСП) да вземат ръководни длъжности в тази агенция. По добре е тя да се създаде наново като се приемат солидните предложения на опозицията за независимост. В момента тази служба е оръдие в ръцете на Станишев.
Фокус: Да, но все пак системата функционира по този начин.
Атанас Атанасов: Ще функционира още малко докато те си отидат от власт. И ще се бият през ДАНС вътре в коалицията.
Фокус: Има ли ваше предложение за анкетна парламентарна комисия, която да разследва изказването на Драшков и скандалите в ДАНС?
Атанас Атанасов: Още миналата сряда БНД първи инициираха това предложение и беше внесено с подписите на 48 народни представители на опозицията. Искането беше за анкетна комисия, която да разследва скандалите в ДАНС и беше отхвърлено. Тази седмица трябва да се направи отново. Има нови аргументи, които уличават председателят на ДАНС в изнасяне на класифицирана информация с цел създаване на обществото настроение. Това е абсолютна злоупотреба с власт. Той контролирано изпуска класифицирана информация, да се създаде скандал с цел да се разчисти терена за неудобни хора. Това е злоупотреба с власт, за която трябва да отиде на прокурор и да се провери от парламента.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...