Атанас Атанасов: Отношенията България-Русия не са равнопоставени

Водещ Виктор Николаев: Добро утро на следващите ни гости – господин Атанас Мерджанов от “Коалиция за България” и господин Атанас Атанасов от “Демократи за силна България”.

Атанас Мерджанов: Добро утро.

Атанас Атанасов: Добро утро и на вашите зрители.

Водещ: Да започнем от това, че близките дни ще минат под сянката или под знака на посещението на Владимир Путин. Ще има и протести, които разбирам, че ДСБ и СДС се присъединяват към тях и в някаква степен ги катализират. Предполагам спорът не е просто за и против Съветския съюз, въпреки че имаше и такива коментари във форумите, а става въпрос за една визита, която обаче различна оценъчност получава. От една страна, че идването на лидер от такава величина концентрира общественото, световното внимание към страната ни, така се говореше и при визитата на Буш. От друга страна, събужда мисли за една зависимост, която тревожи и дясната опозиция. Какви са ви основните тези за вредността на това посещение, господин Атанасов?

А. Атанасов: Добро утро още веднъж на вашите зрители. Между другото ще направя една шега – Путин идва в България точно на Атанасовден. Ние трябва с господин Мерджанов да празнуваме него ден.

А. Мерджанов: И ще празнуваме.

А. Атанасов: Да, но това е, така, в кръга на шегата. Миналата година завърши с избори в Русия. Парламентарни избори, които бяха спечелени с огромно мнозинство от една виртуална партия, която се оглавява от Путин, и Европейският съюз, а не кой да е друг, даде оценка, че тези избори не са били демократични, че в Русия на практика има установен авторитарен режим на управление. А офицерът от КГБ Путин на практика възражда тоталитаризма в тази държава.

Водещ: Нали не вярвате, че можем да променим това ние?

А. Атанасов: Аз нямам и такова намерение, но ние като демократи трябва да дадем точна оценка и да вземем отношение. И другият проблем, който е много важен специално за България, че българските власти в международните отношения трябва да се грижат основно за българския национален интерес. В отношенията с Русия, България и Русия не са равнопоставени. Това е големият проблем. Ние сме в икономическа зависимост и все повече затъваме със сегашното държавно ръководство в такава. Във външнотърговския баланс между България и Русия е несъизмеримо съотношението. Ние нямаме никакъв износ към Русия, защото нямаме благоприятни клаузи и Русия няма намерение да ги променя. Обратно, сме готови като българска държава да им предоставим какви ли не възможности. И тъй като днес управлява бившата комунистическа партия начело с президент, с министър-председател и така нататък, да не ги изреждам, всички възлови постове в държавата се оглавяват от бивши кадри на бившата комунистическа партия, трябва да се каже, че в тази партия, властта вътре в партията винаги се е държала от тези, които раболепничат пред Москва.

Водещ: Вече ми дава знак господин Мерджанов, понеже очертахте с голяма категоричност няколко тези. Звучат крайно може би за вас.

А. Мерджанов: Благодаря ви, господин Николаев. Разбира се, моето настроение, както и настроението на моите колеги от парламентарната група, е далеч по-различно. Тук става въпрос за действително знакови посещения и аз бих обърнал внимание преди всичко на факта, че за България като една сравнително малка държава, но с централно значение, и това се вижда от отношението, което големите свръхсили показват към нея, в рамките на по-малко от една година приема двама президенти – и господин Буш, и господин Путин, и това са факти, които са изключително важни и съществени за развитието на българската икономика, на българската държава. Те несъмнено подчертават, господин Атанасов, тежестта, с която останалите държави се отнасят към България като една значително увеличена тежест в балканския регион. Така че от тази гледна точка би следвало да приемаме и двете посещения. Освен всичко друго отношенията с Русия, на отношенията с Русия ние, представителите на левицата, гледаме преди всичко от гледна точка на прагматизма. Бих казал, че е въпрос на изключителна слепота да не виждаш ползите и необходимостта от едно интензивно развитие на отношенията с Русия. Ние пропуснахме достатъчно много през последните 17-18 години, заразени изключително с предразсъдъци, заразени изключително с много политизация на този тип отношения. Крайно време е действително българската икономика, българският бизнес, българската култура, тъй като тази година, 2008 година, ще бъде година на Русия в България, да погледнат с по-отворени сетива към тези неоспорими достижения на руската култура и действителност.

А. Атанасов: Нещо да кажем, господин Мерджанов, за туризма по южното Черноморие, което ще бъде унищожено от нефтопровода. Моля ви.

А. Мерджанов: Това са доста пресилени разсъждения, господин Атанасов?

А. Атанасов: Не, не, изобщо не са пресилени. Хората там протестират и ще видим какъв ще е резултатът от референдума. Второ, най-корупционната сделка е “Белене”. И затова вие, социалистите, толкова настоявате да бъде реализирана, защото очаквате оттам взятки. Това е историята. Националният интерес къде е?

Водещ: Какво очакват оттам?

А. Атанасов: Взятки. Това е историята. Там отдолу ще се раздадат едни големи комисиони, които ще бъдат насочени към хора, свързани с БСП.

А. Мерджанов: Господин Атанасов е достатъчно известен с крайните си…

А. Атанасов: Аз с какво съм известен няма значение. Хората знаят за какво става въпрос.

А. Мерджанов: … обвинения. Вижте, тъй като стана въпрос за българския туризъм, смятам за неопровержим факта, че през последните години тъкмо руските туристи са най-рядко срещаните по българското Черноморие. И в това посещение на президента на Русия ще стане въпрос тъкмо за такъв тип споразумения. Това от една страна. От друга страна, по отношение на зародилите се протести…

Между впрочем много е странно представители на десницата да се родеят с такива протести, които са характерни преди всичко за крайната левица, за екологичните организации. Изобщо за нас остава впечатлението, че по-скоро проблемите на ДСБ, на десницата, пък и на ГЕРБ, по-скоро са проблем на политическа идентификация, отколкото на нещо съдържателно и смислено.

Водещ: Така ли е?

А. Атанасов: Имате, май, притеснения, че вдясно започват единодействия, но това си е ваш проблем?

А. Мерджанов: Не, ние нямаме никакви притеснения.

А. Атанасов: Г-н Николаев, една дума. Искам да ви върна няколко години назад, когато започна да се възражда проектът “Белене”. Избухна тогава един скандал за едни милиони, които бяха поискани от една канадска фирма. Не можете от Запада да поискате подкупи, затова играете с Русия. Проста работа.

Водещ: Сериозно обвинение.

А. Мерджанов: Г-н Атанасов, хвърляте в пространството обвинения, които не почиват на никакви доказателства. Това е жива спекулация, така че няма смисъл да обръщаме внимание. По-скоро става въпрос за действителна реализация на сериозни трансгранични енергийни проекти, от които държавата, българската държава ще има изключителна полза. И това, че това правителство, този президент бяха факторите, които отключиха реализацията на този тип споразумение, прави не само чест на държавата, но и чест на управляващите.

А. Атанасов: Това правителство и този президент направиха България троянския кон на Русия в ЕС. Между другото доста иронично…

А. Мерджанов: Бъдещето ще покаже.

А. Атанасов: …доста иронично, с подигравка

А. Мерджанов: …а икономическият растеж на държавата, както и

развитието на всяка една сфера, доказват по безспорен начин.

А. Атанасов: А защо не протестирахте вие управляващите, когато Чижов, официален представител на Русия в ЕС, посланик, с такава ирония го заяви това нещо публично: това е троянския кон на Русия в ЕС? Защо не протестирахте?

А. Мерджанов: Г-н Атанасов, тези прийоми от полицейската ви практика…

А. Атанасов: Смеете ли да протестирате, господи?

А. Мерджанов: … аз не мога да споделя, тъй като не съм достатъчно запознат…

А. Атанасов: Много ми е кратка полицейската практика, моля ви се, не се опитвайте с такива…

А. Мерджанов: …и компетентен с тази материя, така че нека да я оставим на специалистите.

А. Атанасов: Много ми е кратка полицейската практика.

Водещ: Разбирам, че разделителната е толкова голяма, че едва ли може да се стигне, и вие нямате и такова желание, до някакво общо становище. Така или иначе визитата ще бъде факт, ще я следим. Искам да маркираме обаче и позицията ви около друг парлив въпрос – утре се събира парламентът. Вероятно в самото начало на работния сезон за депутатите ще стане дума за комисията “Куйович” или с други думи изявленията, според които висши представители на МВР слагат чадър върху наркоканалите. Явно всички са за създаването на такава комисия и сега въпросът ще е кой да я оглави? Това ли е, склонни ли сте, г-н Мерджанов, представител на опозицията да оглави и да председателства такава комисия?

А. Мерджанов: Въпросът преди всичко трябва да бъде сведен до провеждане на консултации с политическите сили, с различните парламентарни групи. Разбира се, ние като представители на “Коалиция за България” твърдо ще следваме принципа на пропорционалността и представителството в една такава комисия, каквато е била практиката във всички действащи комисии до този момент.

Водещ: Тоест, председателят да си е от “Коалиция за България”, а заместниците евентуално от…

А. Мерджанов: Разбира се.

Водещ: …по-малките групи. Г-н Атанасов се подсмихва по този въпрос, понеже участва активно в раздухването му в една или в друга степен.

А. Мерджанов: Може би това е най-точният израз, раздухването на случая.

А. Атанасов: Много голям съюз направихте, а искате може би да мълча,

когато на повърхността излизат факти за корупцията…

А. Мерджанов: Не, защо ние, вие не сте в Русия, вие сте в България, така че можете съвсем спокойно да…

А. Атанасов: Значи, г-н Николаев, парламентарна комисия – да, защото е единственият орган, в който би могло да се търси някаква обективност в разследването в България е парламентът, където има опозиция. Но парламентарната комисия да бъде съставена на паритетен принцип и да се ръководи от опозицията. Няма по света случай, в който управляващите сами да са си разкрили корупцията. Няма такъв случай. И тук Румен Петков, защото той е играчът в цялата тази история, макар че избутва на преден план разни подставени негови лица от МВР да опират пешкира, Румен Петков се опитва по схемата създай комисия, ако искаш нищо да не се свърши…

Водещ: Има ли смисъл тогава от тази комисия, около която…

А. Атанасов: Има смисъл от дебат в Народното събрание за корупцията на управляващите. Защото това е големият проблем. Наближават парламентарните избори и се създава ситуация в МВР, разбира се, от Румен Петков, за да бъдат покровителствани спонсорите на БСП.

Водещ: Разумният въпросът е дали има доказателства за това, за което говорите, за корупцията?

А. Атанасов: Веднага ви посочвам конкретния случай, и всички мълчат по тази тема. Кой, на кое ниво от МВР разпореди материалите за Стойчев да бъдат извадени от онази афера с амфетамина? Кой? Защото там става въпрос за 320 милиона долара. Кой разпореди?

А.Мерджанов: Все пак нека да оставим тези разследвания на парламентарната анкетна комисия, на специалистите, които ще бъдат привлечени, а не тук с политически декларации да внушаваме…

А. Атанасов: Никакви декларации, конкретен факт ви посочвам. Конкретен факт.

А. Мерджанов: Кой? Спорно е да се каже кое е конкретен факт, г-н Атанасов. Става въпрос преди всичко за следното: има случай “Куйович”, но той е случай на прокуратурата. Ние също като управляващи сме обезпокоени от това, което се случва, и скандалната ситуация, създадена в МВР, и поради тази причина, и тук вие посочвате Румен Петков, но Румен Петков не само че не се противопостави, той също беше за създаването…

А. Атанасов: Разбира се.

А. Мерджанов: …на такава парламентарна анкетна комисия.

А. Атанасов: Не, той е инициаторът, моля ви се.

А. Мерджанов: Така че не бива да търсите по вола теле, а просто парламентарната комисия ще бъде създадена, и то с участието на представители на всички парламентарни групи, така че тя ще има достатъчно време и сили…

А. Атанасов: Но вие искате на пропорционален принцип…

А. Мерджанов: Естествено, че ще бъде на пропорционален.

А. Атанасов: Така беше създадена…Г-н Мерджанов…

А. Мерджанов: Такъв е принципът, по който са действали абсолютно всички комисии, включително и във времето, когато вие управлявахте.

А. Атанасов: Аз не съм управлявал, моля ви се, не ме занимавайте с това.

А. Мерджанов: Как да не сте управлявали? Как да не сте управлявали?

А. Атанасов: Не, не, не, момент само.

А. Мерджанов: Вие говорите за авторитарния режим на Путин, а забравихте за изключително диктаторския режим, който вашият лидер упражняваше по време на 38-ото Народно събрание.

А. Атанасов: Значи, вижте, 7 години сме в опозиция.

А. Мерджанов: Ние бяхме малко повече.

А. Атанасов: Една камара приказки изприказвахте, една камара политически процеси. Стигнахте до там да съдите съпругата на бившия министър-председател, и тя беше оправдана. Това са безобразия, но нямаме време да ги обсъждаме тези неща.

А. Мерджанов: Вижте, тези неща наистина трябва да ги оставим на съответните правораздавателни органи, така, че…

А. Атанасов: Прокуратурата… исках да посоча един случай. Прокуратурата няколко пъти ви прикрива. И знаков е случаят с Чората. Когато беше създадена парламентарна анкетна работна група на пропорционален принцип, ръководена от вашия колега Георги, кой беше от Благоевградски район…

Водещ: Г-н Юруков беше.

А. Атанасов: Георги Юруков, и замазахте историята тогава. И след това и прокуратурата се опита да замаже, да се стигне дотам съдът да разпореди разследване. Така че, моля ви. Но няма да оставим тази работа така.

А. Мерджанов: Добре, това е ваше мнение, г-н Атанасов.

Водещ: Виждам, че страстите около тази комисия, не че са малки до момента, напротив много са силни, ще продължат, и то в пленарна зала, с може би по-голямо ожесточение от това, което демонстрирахте тази сутрин в студиото ни.

А. Мерджанов: Само, ако ми позволите, все пак започваме един нов, интересен, динамичен и особено интензивен парламентарен сезон. Смятам, че освен тези случаи, които посочихме, те съвсем няма да бъдат знаковите, под които ще се развият действията на парламента. Имаме достатъчно сериозни приоритети в следващите няколко месеца и това е преди всичко работата ни, и политиката по доходите, които бяха загатнати още с увеличението на процентите за образование и здравеопазване. Така, че имаме доста съществена работа през следващите няколко месеца.

Водещ: Която и ние, медиите, ще следим…

А. Мерджанов: Разбира се.

Водещ: …с всичките й детайли. Благодаря ви за гостуването рано сутринта в “Денят започва”. Г-н Атанас Мерджанов и г-н Атанас Атанасов. Техният имен ден ще бъде уважен с визитата на Владимир Путин у нас.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...