Атанас Атанасов: Опит за заден ход

От няколко месеца цените на основни хранителни продукти растат. Олио, захар, брашно стават все по-скъпи. Заедно с това постепенно се увеличава стойността на горивата. Енергоразпределителните дружества искат значително увеличение на цените на тока.И това в условията на тежка икономическа криза, повишена безработица и паднали доходи на основната част от гражданите на страната.

В този момент хората от София получиха съобщения от общината за плащане на годишния данък сгради и сметките си за смет. В редица от районите на столичния град тези сметки са значително завишени. И това е резултат от т.н. презониране, което на практика представлява прехвърляне на голяма част от южните райони на столицата в по-горна и по-скъпа категория. Новата схема бе гласувана през месец декември 2010 година от общинските съветници на ГЕРБ и Атака по предложение на кмета Йорданка Фандъкова . Сините общински съветници от ДСБ и СДС гласуваха против с мотива, че това действие на практика увеличава данъците и таксите на една значителна част от софиянци. Обяснението на управляващите в София се свеждаше до това, че от 1998 година не са променяни зоните, на базата на които се определя размера на данъка за сградите. А на тяхна основа се изчисляват и таксите за смет в различните райони на столицата. Справедливостта изисквала тази промяна, защото в засегнатите квартали през тези години се повишил стандарта на живот. Там цените на имотите нараснали и това налагало промяна на зоната. Странното в случая е това, че налагането на тази т.н. справедливост на практика се приравнява на увеличаване на данъците и таксите… А мнозинството от хората смятат, че в тези икономически условия справедливо означава намаляване на налозите . Още повече, че увеличението на цените на недвижимите имоти в един момент преди 3-4 години в никакъв случай не е резултат от подобряване та инфраструктурата или на каквото и да е друго поведение на общината.

В резултат на това политическо действие възникна негодувание у жителите на редица от тези райони. Голяма част от хората не приемат, че условията на живот и комуналните услуги са се подобрили . Някъде няма канализация, другаде улиците и тротоарите са в безобразно състояние. Няма удобен транспорт, уличното осветление изобщо липсва. Заваляха жалби до институции и медии. Възникнаха спонтанни протести в Горубляне, Банишора, Драгалевци. Столичната община бе принудена да реагира. Зам. кметът по финансите Минко Герджиков даде пространно интервю в сутрешния блок на една от най-гледаните телевизии. Но вместо да се успокоят духовете напрежението нарасна. Доводите на г-н Герджиков не само че не бяха убедителни, но интервюиращите го журналисти го обвиниха в лъжа. Общественият натиск се усили до такава степен, че г-жа Йорданка Фандъкова бе принудена да търси механизми за успокояване на гражданите от засегнатите райони.

В неделя, 13 март, на специално свикана пресконференция кмета на столицата обяви, че спира решението за презонирането. На същото събитие бе съобщено, че зам.кметът Герджиков е подал оставка от заемания пост. При обявяването на новината някои медии побързаха да съобщят, че “Фандъкова отменя завишените данъци и такси”. Каква е истината?!

В изложението си пред журналистите кметът на София заявява, че тя стои зад промяната на зоните, защото това е правилно и справедливо да се случи. Решението й да предложи временно спиране на новата схема е продиктувано от недоброто разгласяване на промяната и допуснати технически грешки при изчисляването на данъците и таксите в засегнатите райони. Нейното предложение е през тази година да се платят задълженията от гражданите на старите нива. А решението за презонирането да влезе в сила през следващата година. Важно е да се подчертае, че г-жа Фандъкова предлага да се отмени завишението на данъците и таксите, но… само за тази година. И най-непредубедените ще се сетят, че тази маневра се прави заради предстоящите избори. А разяснителна кампания за увеличението на налозите не е провеждана умишлено с надеждата да не се заостря общественото внимание върху тази непопулярна мярка. Още повече, че управляващите от ГЕРБ през миналата година многократно и по различни поводи заявяваха, че няма да увеличават данъците в страната. Такива изявления направи и министър-председателя Борисов.

На два пъти през есента на 2010 година в специални интервюта самата г-жа Йорданка Фандъкова посочи: “Няма да вдигаме данъците в София”. И това направи точно в периода, в който подчинената й администрация е подготвяла проекта за промяната на зоните в столицата. Т.е. когато се е работило по документите за повишаването на данъците г-жа кметицата съзнателно и публично се е опитвала да въведе в заблуждение софиянци. Това казано на обикновен език означава, че е лъгала избирателите.

За да бъде усилен ефекта от временното спиране на повишението на данъците и таксите за една част от столичани едновременно с това подаде оставка зам.кмета по финансите Минко Герджиков. Дали ще бъде приета тази оставка предстои да видим?! Защото по този въпрос г-жа Фандъкова заяви, че ще вземе решение след като приключи проверката по случая. Интересно е какво има да се проверява след като има гласувано решение на Общинския съвет за прословутото презониране? И то по доклад на кмета на София. Най-вероятно това е поредната маневра за печелене на време и ако спадне общественото напрежение оставката да бъде отхвърлена. И това няма да е прецедент при управлението на ГЕРБ. Нали така беше процедирано през 2008 година с оставката на самата Фандъкова като заместник кмет. Тогава избухна скандал с нововъведената електронна система за записване на деца в детските градини в София. Системата беше изработена от фирмата “Сирма груп” АД чрез доста тлъста обществена поръчка . Още при стартирането й новата електроника блокира и се провали цялото скъпо начинание. В качеството си на зам. кмет по образованието Йорданка Фандъкова подаде оставка заявявайки, че “поема политическа отговорност” за провала. След известно изчакване тогавашния кмет Бойко Борисов не прие оставката с мъглявото обяснение за вероятна намеса на хакери в софтуера. А какво стана с парите за тази поръчка може би знае най-добре подалия сега оставка Минко Герджиков. Интересно е да се посочи как превратно се употребяват понятията в зависимост от конкретния случай. Когато беше поставен въпросът за уволнението на същия Герджиков заради принадлежност към щатния състав на ДС г-жа Фандъкова се измъкна, че той не заемал политическа, а експертна длъжност. А как става сега, че в този случай пък поема политическа отговорност?!

Сюжета с повишаването на данък сгради и такса смет в София за 2011 година обаче не е приключил. На 17 април т.г. има сесия на Столичния общински съвет. Сините общински съветници от ДСБ и СДС са внесли проект за решение за цялостна отмяна на решението от месец декември 2010 година за промяната в зонирането, което доведе до повишаването на налозите. Това действие е коренно различно от предложението на кмета на София за временното му спиране само за тази година. Именно при дебата в пленарната зала на Столичния общински съвет ще лъсне разликата между двете позиции и ще се чуят отново аргументите на сините от месец декември, с които бяха предупреждавани управляващите да не увеличават налозите на софиянци. Накрая ситуацията на герберите в общината ще стане като в анекдота- ще изядат солта, ще понесат тоягите, а накрая ще си платят за всичко… Вече загубиха подкрепата на партньорите си, а сега предстои да загубят подкрепата на избирателите.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Йордан Иванов: За първи път пловдивчани постигат такъв...
Важно е на кого ще връчи третия мандат президентът и какво мнозинство ще се...
Любен Иванов: Голяма част от преписките, свързани с...
"Защо ГЕРБ и ДПС, кръгът около Пеевски, провалиха заседанието на комисията "Нотариуса", точно когато започна...
Атанас Атанасов: В ход е операция “Раделяй и...
Има системни недостатъци в работата на българските институции и на първо място в МВР,...
инж. Грети Стефанова: Искат специалист по хранителни добавки...
"Ако има над 170 млн. отпуснати за техника за справяне с пожарите от ЕС...
Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...