Атанас Атанасов: Няма гаранции, че СРС-бюрото ще пази тайна

Кандидатите за членове на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства изобщо не са проучвани за надеждност от гледна точка на сигурността на информацията. Това обяви депутатът от ДСБ Атанас Атанасов в пленарната зала. Той допълни, че по закона за класифицираната информация проверката трае 45 дни и не е възможно да се извърши в по-кратки срокове, както стана с кандидатите за контрольори на подслушването. С аргумента, че има грубо нарушаване на закона, Атанасов поиска да се отложат разискванията по избор на бюрото и въпросът да се върне във вътрешната комисия. Предложението му бе отхвърлено от мнозинството. Но съставът на петчленката не бе гласуван заради липсата на кворум.

Съгласно закона членовете на бюрото подлежат на специално проучване за достъп до строго пазените тайни на държавата. От подобна проверка са освободени само президентът, вицепрезидентът, депутатите, магистратите. Според Атанасов, в ДАНС са решили, че щом повечето кандидати за петчленката са дългогодишни съдии и прокурори, няма нужда да бъдат допълнително проучвани и направо са им издадени сертификати за надеждност. Те обаче не могат да се възползват от досегашното си право на директен достъп до тайните в качеството си на претенденти за бюрото, обясни депутатът от ДСБ.

По закон сертификатът за надеждност се издава на лице, за което няма факти и обстоятелства, позволяващи то да бъде изнудвано. Задължително е също да няма несъответствие между стандарта му на живот и доходите. Този текст засяга пряко единия от претендентите – бившия софийски градски прокурор Нестор Несторов, който бе проверяван за скъпоструващи пътувания в чужбина, “Избирате хора в един специализиран орган с много сериозни правомощия и те ще имат достъп до най-чувствителната оперативна информация, без да сте ги проучили”, възмути се Атанасов от трибуната. И предупреди, че така се създават предпоставки да се търси отговорност и от достойни хора в ДАНС, които под натиск са издали документ с невярно съдържание.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Позиция на Националното ръководство на ПП “Демократи за...
На свое заседание, проведено на 06.10.2022г., Националното ръководство на ПП „ДСБ“ обсъди изборните резултати...
Водещите кандидати на ДСБ в листите на “Демократична...
Доверете се на разума с номер 25 за "Демократична България"!
Кристина Петкова: в следващия Парламент ще настоявам за...
Кристина Петкова в "Денят с Веселин Дремджиев" Радвам се, че вицепрезидентът Йотова е прочела...
Атанас Атанасов: Би било добре, ако може да...
За „Демократична България” би било добре, ако постигне мнозинство само с „Продължаваме Промяната”. Това...
Атанас Атанасов: Още през март получихме информация, че...
“Искам да започна с едно извинение към българските граждани. В това трудно време извинявайте,...