Атанас Атанасов: НСО носи отговорността за иззетите фотоапарати на журналистите

Водещ: Защо ДСБ иска анкетна парламентарна комисия да проучи погазването на конституционни права и свободи на медиите след случая с премиера Сергей Станишев на лифта край Благоевград? Необходим ли е нов закон за Националната служба за охрана? Коментар очакваме от депутата от ДСБ Атанас Атанасов, член на вътрешната комисия в парламента. Здравейте.
Водеща: Добро утро.

Атанас Атанасов: Добър ден. Здравейте. Ние от ДСБ инициирахме събирането на подписка за създаването на тази анкетна комисия и аз се възползвам от екрана на вашата уважавана медия да призова всички опозиционни сили да подкрепят този наш апел. Това е нещо изключително важно. Учуден съм от липсата на адекватни реакции в медиите, между другото. Това може би, сега да не коментираме, показва добра рекламна кампания на правителството в медиите, може би, но това е невероятен скандал. 18 години след 89 година НСО с методите на бившето УБО на Държавна сигурност да си позволява такова затъмнение върху събитие,касаещо поведението на премиера. Абсолютен скандал е това. Това събитие специално с висенето там на премиера на този лифт има и друго измерение. Заведоха го министър-председателя там определени среди от неговата партия, за да валидира беззаконието. Защото този лифт е незаконен, а прекарването му там е унищожило гори. Има протести на неправителствени организации, екологични. Това става преди събитието и той каца там, за да каже: “Всичко е ОК”. Затова го заведоха, явно съдбата обаче го наказа за тази му постъпка, но това е една част от нещата. Нас ни интересува кой е този, който си позволи да разпореди да се изземат материалите от фоторепортерите от журналистите.
Водещ: Е това е, което искате да установи анкетната комисия, дали наистина е имало изземване на фотоматериали, триене на снимки от фотожурналистите. Всъщност това, което беше съобщението от службата, което се получи малко по-късно, ако не се лъжа, ден или два по-късно след въпросното, въпросния скандал, е, че след като е получена информация, че е иззета такава техника снимачна, по настояване на НСО тя е върната. Т. е. те, от една страна, твърдят, вие това също го казахте и в парламента, от една страна, твърдят от НСО, че не е имало изземване, от друга страна, че е имало връщане на такава техника.
Атанас Атанасов: Да.
Водещ: Е това ли е целта на тази комисия, да установи какво точно се е случило там от страна на гардовете?
Атанас Атанасов: Разбира се, да се, да се провери кой е разпоредил тези действия да бъдат извършени, защото вие сам казахте, те, няма да им окачествявам съобщението, те сами признават, че…
Водещ: Но НСО не подлежи на парламентарен контрол. Как вие ще изясните тогава случая?
Атанас Атанасов: Да. Това е един много сериозен въпрос. Защото тази служба, откакто е създадена, действа без законова регламентация, на базата на един Правилник, приет от 92 година, Правилник на Министерския съвет. А и заглавието е “Национална служба за охрана към президента”. Президентът не подлежи на парламентарен контрол и както и НРС към президента. Това дава възможност за така своеволие на тези служби. А те, материята, с която се занимават, функциите, които имат, дава възможност за злоупотреба и нарушаване на човешки права. Предното правителство обещаваше и мнозинство, това правителство обещава и мнозинство обещаваха и никой не приема тези закони, за да не накривят калпака на Георги Първанов, Гоце. Това е цялата история, заради това не приемат тези закони. Явно, в този мандат това няма да се случи. Следващите управляващи трябва, когато се борят за властта, да обещават на хората и…
Водещ: Но вие видяхте само със Закона за отбрана какво се случи. Преди малко имаше дискусия за това.
Атанас Атанасов: Да.
Водещ: Тръгнаха едни промени, веднага президентът…
Водеща: Заплаха от вето.
Водещ: Да, каза, че ще наложи вето.
Атанас Атанасов: А, какво, като наложи вето? Един път и край. Вижте, стига сме се съобразявали с тоя господин. Сега неговата партия е на власт и му угаждат, разбира се. Следващия мандат няма да е така, няма да се занимаваме с тези неща. Но става въпрос за конкретен, конкретен случай. България е парламентарна република, съгласно член 1 от Конституцията. Парламентът е висшият орган на държавна власт. И парламентарни, по реда на парламентарния контрол в тази държава може да се проверява всичко. И би следвало да се проверява всичко. Така че, да има мнозинството добрината да подкрепи предложението на опозицията, да се създаде парламентарна анкетна комисия, която да изясни първо, по какъв начин е било организирано въпросното мероприятие. Защото по действащите правила и изобщо по практиката на работа на НСО, където има такова мероприятие правителствено, няма друга служба, която да установява ред. Т. е. там, на местото, всичко, което се е случило, е било под контрола на НСО. Те носят отговорността. Кои са тези там, които са отишли и са иззели фотоапаратите? Кои са тези хора? Някакви самозванци? Или може би пазачите на лифта? Не сме елементарни хора. Явно някой от техните си е позволил това, а друг после се е усетил, че ще стане голям скандал, и е решил да върне обратно. Но самото посегателство трябва да бъде наказано. И аз вчера казах, че би следвало, след като директорът на, той се нарича началник, началника на НСО до ден днешен не е разпоредил проверка за нарушаване на конституционни права на гражданите, да си подаде оставката.
Водеща: Добре, да се върнем малко на причините за събирането на камерите и фотоапаратите. Какво толкова не е трябвало да видят българското общество, че да се стигне до там?
Атанас Атанасов: Да видят, да видят срама, в който е попаднал министър-председателят, което е срам за цялата държава.
Водеща: Така или иначе, всички разбраха, че той е заседнал на лифта.
Атанас Атанасов: Рефлекси от миналото, бих казал аз. Това е, УБО. Да се покрие, да не се разбере.
Водещ: Е това са млади хора, които видяхме, гардовете. Чак пък такива рефлекси от миналото…
Атанас Атанасов: Кои са им началниците?
Водещ: … с 20 години разлика.
Атанас Атанасов: Вижте, навлизаме в една материя, която иска много време. Проблемът е в манталитета. Точно в тази служба, за тези 18 години не се промени вътрешният манталитет на работа в службата, защото там, за съжаление, не последва необходимата чистка. Големият проблем за, за чистката изобщо в българските специални служби. Бившата комунистическа партия успя по време на прехода да хвърли на обществото темата с агентите, те са лошите, доносниците, и успя в определени служби да запази офицерите. Офицерите от комунистическото време все още диктуват модата в тези служби. И това е манталитетът, това е проблемът. От там идват нещата.
Водещ: Да, а от гледна точка на сигурността в тази ситуация имало ли е някаква заплаха за премиера, защото все пак той е бил като реална мишена там. Но пък това не е мотив да се изземват, нали…
Водеща: Камерите и, камерите и фотоапаратите на журналистите.
Водещ: … камери и фотоапарати.
Атанас Атанасов: Вижте, позовали са се на заплаха за националната сигурност. Нека тези, които са се позовали на заплаха за националната сигурност в случая, да обяснят с какво присъствието на журналистите заплашиха националната сигурност. Аз бих казал, напротив, че присъствието на журналисти и снимането на това мероприятие могат да допринесат за сигурността на премиера. Защото в противен случай може там нещо да стане в суматохата и никой да не го види, нали?
Водеща: Добре, от ДСБ имате навика, да го нарека, когато има някакъв такъв скандален случай, да правите едно, един вид ваше разследване. С имотите на лидера на ДПС Ахмед Доган изнесохте немалко данни. Има и други такива случаи. В този случай смятате ли да се поровите малко повече из това какво действително се е случило на този лифт. Спрял ли е действително токът? Анкетна комисия със сигурност трудно ще се сформира. Имате опит при инициирането на подобни комисии.
Атанас Атанасов: Във всеки един случай, в който управляващите се притесняват от истината, гласуват против създаването на анкетна комисия. Това се превърна в правило в тази държава и хората си правят изводи от това. Ние сме събрали доста информация, разбира се, и сме готови да я предоставим на анкетната комисия. Именно поради тази причина аз не искам да оповестявам факти предварително. Разбира се, ако…
Водеща: Ако не бъде сформирана такава анкетна комисия обаче?
Атанас Атанасов: Ако управляващите следващата седмица откажат чрез гласуване сформирането на анкетна комисия, ние ще огласим информацията, която е скандална за управляващите.
Водещ: Факти в каква насока сте събрали?
Атанас Атанасов: Кой е собственик на този лифт, защо, защо точна там заведоха министър-председателя, казах ви, да валидира беззаконието. Между другото, там има една интересна фигура, която в цялата тая масовка, така да го нарека, за която нищо не се говори, Асен Гагаузов. Какво прави Гагаузов там? Защо шефът на пожарната беше там? Има интересни въпроси, но би следвало ние като правова държава, за съжаление, май само сме фасадно правова държава, като правова държава по установения ред институциите да изясняват тези неща. Ние настояваме парламентът да изясни тези въпроси. Ще предоставим цялата информация. Нека да не клюкарим предварително, извинявайте.
Водещ: Само понеже говорим, че с подкрепата на управляващите трябва да се приеме…
Атанас Атанасов: Да, разбира се.
Водещ: … за анкетната комисия, поне имате ли подкрепата на колегите от опозицията?
Атанас Атанасов: Да, говорили сме с, сондирали сме с колегите от останалите парламентарни групи и имаме принципна подкрепа, ще съберем подписите. От тук нататък вече управляващите, тяхна е отговорността. Ако гласуват против, ние ще оповестим информацията, с която разполагаме, и ще стане ясно, че те отново са искали да прикрият скандални факти. Това не им е за пръв път.
Водеща: А казахте, че сте започнали да събирате факти за това, което се случи на лифта с премиера. Разговаряли ли сте с представители на медиите, чиито камери са били иззети? Сам казахте, че те някак си са замлъкнали и този от тях много, много не се е чуло.
Атанас Атанасов: С медиите не сме говорили, поне аз не съм говорил.
Водеща: А би трябвало.
Атанас Атанасов: Но с представителите на екологичните организации говорихме. Така че, те ни помогнаха с доста информация, защото съвсем скрупульозно, съвестно са проверили и за фирмата, и за там начина, по който е построено това съоръжение в нарушение на всякакви правила, и са били свидетели там какво се е случило.
Водещ: Добре, благодаря ви за това гостуване. Атанас Атанасов, депутат от ДСБ, член на вътрешната комисия. По отношение на това, имате подкрепата разбрах, но от колегите от опозицията за сформирането на анкетна комисия, която да разследва скандала, можем да го наречем, лифтовия скандал със Станишев в Благоевград. Това, което разбрах обаче, ако не бъде сформирана такава комисия, ДСБ ще разкрие така скандални факти около случката, така че…
Водеща: Информация получават от еколози, които са присъствали и които са следели за строежа въобще на този лифт…

Водещ: По някакъв начин пъзелът да бъде разкрит.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...