Атанас Атанасов: Нито едно от поръчковите убийствата от времето на Бойко Борисов, не е разкрито

Водещ Николай Бареков: В нашето студио са представители на опозицията – Йордан Бакалов от СДС и ген.Атанас Атанасов от ДСБ.Темата е за скритите оръжия, които опозицията може да задейства срещу управляващите… Добро утро на събеседниците в нашето студио. Опозицията избра темата на вота на недоверието да бъде здравеопазването, но като че ли остават впечатленията, че тройната коалиция има и други слаби страни. Вие, вашият анализ какъв е, политическият, кои са големите пукнатини на този “Титаник”, наречен тройна коалиция, който засега плува необезпокояван?

Атанас Атанасов: Днешният вот на недоверие към правителството е една много сериозна тема, защото всички българи усещат, че не им е гарантирано здравеопазването. В същия момент обаче, ако погледнем, да речем, сферата на енергетиката, бяха сключени неизгодни за България договори. България беше поставена в зависимост от Русия, енергийна.

Водещ: И затова вашите колеги от СДС предложиха вотът да бъде по-общ, но накрая, така, по-скоро с решение на ДСБ нещата отидоха в един по-кратко формулиран вот на недоверие.

А. Атанасов: Ние също считаме, в Демократи за силна България, че и останалите теми, които нашите колеги сочат, са не по-малко основателни и по тях също трябва да се иска вот, но считаме за по-разумно да се поискат няколко вота, защото в един общ вот няма да може да се каже всичко.

Водещ: Тоест бой по тройната коалиция, докато тя… така, всичките й пукнатини станат пропасти и се разпадне накрая.

А. Атанасов: Дали ще се разпадне това е въпрос на бъдещето, но има много сериозни проблеми в управлението. Те се виждат с просто око. В областта на сигурността са още по-сериозни проблемите.

Водещ: И, хайде да добавим и темата за корупцията, поради факта, че вчерашната афера САПАРД завърши по този начин – съдът каза, че нямат никакви доказателства, съдебни, и никаква мярка не им наложи на задържаните бизнесмени. Напротив, те са пуснати по живо, по здраво.

А. Атанасов: На практика… всяко едно досъдебно производство за извършено престъпление се вижда ефективността от провеждането на разследването, когато всичко стигне до съда.

Водещ: Каква е причината според вас? Ето,тук беше Франко Фратини, еврокомисар по правосъдието, кара ски, направи няколко изказвания в позитивна посока. След това се случиха няколко случки, които дават повод за размисъл. Едната от тях е така наречената афера САПАРД. Другата е оправдаването на… според МВР, убийците на Луканов. Третата е случаят с Иван Може. Той защо е интересен? Защото МВР казва – това е поръчков убиец, съдът го оправдава. Той не го пуска с някаква мярка, той го оправдава.

Й. Бакалов: И не забравяйте, че ОЛАФ в момента са тук и има и друга програма, примерно ФАР, тя е четвъртата.

Водещ: А ОЛАФ, според вас ОЛАФ разследват и програмата ФАР, така ли?

Й. Бакалов: Не мисля, то е сигурно.

Водещ: По тази програма не се ли строяха пътища или нещо подобно?

Й. Бакалов: Ще се чуе.

Водещ: Да не стане като програмата САПАРД, накрая …

Й. Бакалов: Това вече само съдът може да го каже.

Водещ: Добре, и да завършим – Иван Може, който, нали, пуснат, оправдан от съда. Според Бойко Борисов отива да си довърши поръчковите убийства и там бива отвлечен. Що за сюжети? Хайде, пак генерал Атанасов, защото има и негови дела, които сега са на дневен ред, като делото срещу Тома Томов.

Ат. Атанасов: Аз, така, се забавлявах, когато слушах вашия строго теоретичен спор с Бойко Борисов – колко години сме били под турско робство, дали сме били 500 или 600 години.

Водещ: Ами, трябва да хванем началото и края, така ще знаем отговора.

Ат. Атанасов: Ами за това нещо…

Водещ: Божидар Димитров има една версия, други имат друга версия. Така…

Ат. Атанасов: Много сериозен спор. Вижте, каквото се случваше, когато Бойко Борисов ръководеше МВР, това се случва и днес. Защото и тогава, по времето на правителството на …

Водещ: Не съм съгласен и ще ви кажа защо. Имаше задържани тогава и обвинения към тях. Хърватите, Може, убийците на Луканов. А сега Кюлев, Илия Павлов, Бай Добри…Кюлев, Илия Павлов, Жоро Илиев посмъртно си чакат, като покойници, убийците да им бъдат посочени.

А. Атанасов: Нито едно от тези убийства, които бяха извършени, показни, демонстративни, бандитски убийства, над 100 в България, по времето на Бойко Борисов не е разкрито. Защото разкриване имаме тогава, когато съдът каже: виновен. Няма нито един случай, по който съдът да е казал:виновен. Но аз исках да ви кажа за какво, нали, какъв е принципният проблем. И по времето, когато Борисов беше ръководител в МВР, и днес, когато то се ръководи от МВР, има сериозен проблем, защото върхът на това министерство е зависимо от сивата икономика и през нея от подземния свят.

Водещ: Какво имате предвид? Ще ви помоля да бъдете конкретен, правейки такива твърдения.

А. Атанасов: За Борисов не се ли знае откъде дойде той в МВР? За Румен Петков не се ли знае, че той е тайният ковчежник на партията, който контактува със субекти от сивата икономика? Ето за това става дума, това са конкретни факти. И не може да искаш…

Водещ: Пак ви казвам, не са конкретни факти, защото това са твърдения. Просто конкретни факти, ако разкажете конкретен случай, някой с някого какво е направил и т.н.

Й. Бакалов: Може и да има.

Водещ: Казвам ви журналистически. Това е формулата. И какво значи може и да има? Г-н Бакалов нещо има предвид.

Й. Бакалов: Г-н Атанасов в момента има думата. Аз нямам думата.

Водещ: Ами, ето, питам ви. Съгласен ли сте с това твърдение, което прави г-н Атанасов?

Й. Бакалов: Ами, ако имам думата, мога да кажа нещо – че в това студио преди една година аз самият казах, че министър на вътрешните работи не би трябвало да бъде човек от високата партийна йерархия, ако трябва да го кажа, и особено, ако е бил и шеф на изборния щаб, в случая на БСП, защото…

Водещ: Какво създава това – някакъв конфликт на интереси?

Й. Бакалов: …той фактически се е срещал с донорите на партията, той е поел ангажименти и сега той трябва да ги изпълни, така че…

Водещ: А кои са донорите на партията? Ето, това е един логичен въпрос.

Й. Бакалов: Ами, аз мисля, че…

Водещ: За да стигнем и до финансирането на партиите. Вижте каква операция излезе…

Й. Бакалов: Аз мисля, че не е чак толкова трудно да се разбере кои са донорите, специално на БСП, ако не сега, след време, защото те няма да са вечно управляващи.

Водещ: Операцията…

Й. Бакалов: Така че в момента аз ненапразно казах и репликата може и да има. В момента даже и това да не излезе, а аз се съмнявам, че няма да излезе, след време ще излезе, защото те…

Водещ: За кое?

Й. Бакалов: Това, което коментираме в момента – кой, къде, как, защо е финансирал и какво е получил естествено. Това…

Водещ: Аферата “Мюмюн”. Мислите ли, че ако беше наясно българското общество с това как се финансират партиите…

Й. Бакалов: Но аз искам преди да започнем с тая афера…

Водещ: …подобна афера или подобен доклад можеше да бъде взет, направо ще го кажа, насериозно, че един политически лидер взима от партия толкова пари. Мислите ли, че ако имаше яснота как се финансират партиите въобще някой щеше да обърне внимание на Волен Сидеров в случая?

Й. Бакалов: По принцип има Закон за финансиране на партии, така че… друг е въпросът този закон, че органите… дали контролират за неговото изпълнение, така че от тази гледна точка не би трябвало да има съмнения. А между другото, аз исках друго да коментирам, но, ако не сме вече…

Водещ: Кажете.

Й. Бакалов:…преминали към другата тема за финансирането на партиите примерно да коментирам за Иван Може. Ами, пропускате много, така, един важен момент, с който аз не мога да се съглася с ген. Борисов, в смисъл такъв, че въпросният Йоско е имал рожден ден, а на рождени дни се правят подаръци, така че…

Водещ:Сега, само да кажа какво каза ген. Борисов според мен. Той допусна, че след като идва сутринта в нашето студио Иван Може да дава интервю, след това той подготвя поредно поръчково убийство, за да застреля, да дозастреля бандата на Шаки.

Й. Бакалов:И ще отиде… след интервюто в Би Ти Ви и ще отиде в тази кръчма “Сливнишки герои”, където има 40-50 човека и които веднага ще го разпознаят.

Водещ:И сигурно Иван Може не е непознат в бандата на Шаки, след като ги е застрелвал вече един път?

Й. Бакалов:Абсолютно… Ние говорим и за другите, след като е отишъл с тази поръчка. Говорим за присъстващите, другите там в…

Водещ:Сега, каква е вашата версия? Вие имате друг сюжет.

Й. Бакалов:Не, нямам. Аз не съм човек, който трябва да гради версии. Аз само разсъждавам на глас.

Водещ:Само да ни разкажете…

Й. Бакалов:След интервюто в Би Ти Ви надали ще отиде той специално да изпълни, както казват някои, мокра поръчка.

Водещ:А какво може да се е случило на рождения ден на Йоско?

Й. Бакалов:На рождения ден се правят подаръци.

Водещ:Тоест неговите авери да са му подарили Може на тепсия да го…

Й. Бакалов:Да.

Водещ:…убие на рождения си ден?

Й. Бакалов:Ами, да.

Водещ:Що за подарък е това?

Й. Бакалов:Не съм казал… Аз не мога да кажа дали… Ами, явно в тези среди такива подаръци си правят.

Водещ:Вие сте хора, които познават темата със сигурността, да ви попитам само, не е ли редно…

Й. Бакалов:А между другото да ви кажа специално за г-н министъра. Сигурно ви прави на вас впечатление в продължение на година и половина, когато той е министър, тогава, когато има определена тема, която може да донесе някой позитив, той е първи тук, в студиото. Тогава не може, както се казва, да се уредим ние от опозицията, в кавички естествено, но когато темата не е добра и не е, така, носеща някакви положителни, така, емоции за МВР, тогава той изчезва.

Водещ:Има обаче нещо друго. Ще ви опонирам тук. Румен Петков пък беше човекът, който излезе единствен от правителството да се оправя с таксиметровите шофьори тогава, когато…

Й. Бакалов:Е, бях до него, знам как излезе.

Водещ:…нямаше други министри, нямаше министър-председател, нямаше нищо.

Ат. Атанасов:Е кой трябваше да излезе?

Й. Бакалов:Е кой трябваше да излезе?

Ат. Атанасов:Нарушен е общественият ред. Кой трябва да излезе да…

Й. Бакалов:Кой трябваше да излезе?

Водещ:Направи го, излезе, аз затова казах…

Ат. Атанасов:Това му е работата. Той, ако не беше излязъл, нямаше да свърши този протест.

Водещ:Г-н Атанасов, вие, така, вас ви обвиняват в какво ли не, включително и за това, че подслушвате и следите хората като шеф на контраразузнаването, макар че, нали, това е работата. Не смятате ли, че е редно, пак… искам да завършим тази тема с Може, ние бяхме така или иначе тук в чудо се видяхме, че го поканихме и точно тогава стана това нещо. Не е ли редно примерно МВР, ако има сериозни подозрения за някого, че е убиец, да му закачи някакви хора, които да го следят. Така ще…

Ат. Атанасов:Да го държи…

Водещ:Да, под наблюдение и така да знае какво прави Може, а не сега да се чуди, да го търси по деретата…

Й. Бакалов:Естествено.

Ат. Атанасов:Сега, вижте, това е един малък детайл от неспособността на… днешното ръководство на МВР да се справи с оперативната обстановка, казано най-общо. Защото вие се занимавате с този случай, тъй като той е минал през вашето студио. Аз разбирам това, така е.

Водещ:Просто това е… Ние в чудо се видяхме, пак ви казвам.

Ат. Атанасов:Само че аз искам да ви кажа, че няколко дни преди да се случи тази история с Иван Може в центъра на София, най-охраняваната зона между Народната банка, Министерството на отбраната и Народния театър, почти през деня беше застрелян един човек, демонстративно.

Водещ:Който се оказа…

Ат. Атанасов:Който е свързан с грузинци и т.н. Значи тези факти идват да покажат, че престъпният контингент няма респект от властта. Позволява си където иска, както иска да си разчиства сметките.

Водещ:Това убийство не е ли снимано, извинете… Това убийство не е ли снимано? Там има…

Ат. Атанасов:Ами, не знам, трябва да питаме Румен Петков, защото една камара пари се похарчиха, за да се монтират в центъра на София някакви видеокамери, много специални наблюдателни такива устройства, които да следят, нали, да респектират…

Водещ:Ани Цолова разкри друг случай в нашето студио, убито момиче, блъснато от джип от другата страна на “Дондуков”. Не можем да разберем кой е убиецът.

Й. БакаловЗащо отивате, миналата вечер двама човека искали да отвлекат един инвалид. Пребиват го в центъра на София и го бутат…

Водещ:Това се случи вчера.

Й. Бакалов:Вчера, да, и го бутат в багажника. За какво говорим?

Водещ:Но той е бил криминално проявен, доколкото прочетох днес във вестниците.

Ат. Атанасо:Ако не се е бил обадил случаен гражданин, никой нямаше да разбере за този случай.

Водещ:А камерите?

Ат. Атанасов:Трябва да питаме за това. Трябва да питаме и аз ще задам въпрос в парламента, за да видим колко пари бяха похарчени за монтаж на специална наблюдателна техника и каква е ефективността? Да не се окаже, че пак някоя фирма, близка на някого от ръководството на МВР, е искала да спечели някой лев.

Водещ:Чисто политически, готови ли сте да направите ос между вас, десните партии, и да привлечете и Бойко Борисов и ГЕРБ на ваша страна, дори и НДСВ, стигаме още по-далече, за да се справите с БСП, да речем? Ако това ви е основният опонент? Мисля, че няма съмнения.

Й. Бакалов:Според мен, обаче трябва малко да се върнем назад. И това е, преди една седмица и половина, тогава когато беше гласуван принципа за уседналост.

Водещ:И добавям тук, ГЕРБ дава своя единствен глас в парламента…

Й. Бакалов:Тогава, ако ви направи впечатление, това вашите зрители съм сигурен, че може би не са го и разбрали, такова предложение, и то не за три месеца, а за шест месеца, имаше от опозицията, в законопроект, внесен от опозицията. Но преди всичко се експонира законопроектът, който е внесен от НДСВ, по разбираеми причини, все пак те са в тройната коалиция. Национално движение “Симеон Втори”, така или иначе, се опитаха по този начин да привлекат общественото внимание към себе си, защото от социологическите проучвания виждате те накъде, така, бих казал, отиват. Но, ако те действително искат…

Водещ:За НДСВ ли говорите?

Й. Бакалов:За НДСВ.

Водещ:Според това проучване отиват към скалите. Ако са в морето.

Й. Бакалов:Но ако те наистина искат да се дистанцират от тройната коалиция, днес трябва да го покажат и трябва да го покажат с гласуване в залата. Не може само с един такъв текст да се дистанцират, при положение че и аз, и г-н Атанасов, пък и вие, би трябвало да знаете, че българските турци имат и лични карти, имат и международни паспорти. Както се казва, гласува се с лична карта. Малко затруднение за тези, които имат международни паспорти. Така че според мен гласуването на този текст е буря в чаша вода. Единственото решение, ако изобщо се търси такова решение, би трябвало да се направи примерно от НДСВ, след като са те от тройната коалиция, примерно днес да подкрепят, по-скоро утре, когато се гласува, да подкрепят вота на недоверие…

Водещ:Ето, те ви подкрепят. И за досиетата ви подкрепиха. Бяхте там пак срещу БСП, но тогава и ДПС беше на ваша страна.

Й. Бакалов:Между другото аз сериозно наблюдавах коментарите, бих казал, на управляващите. И бих казал, че те трябва да знаят – целта на вота вече е постигната. След година и половина управление най-после те решиха, и все още не напълно, че трябва да приемат програма за управление на здравеопазването.

Водещ:И друга цел имаше, да вбиете клин между тях, мисля, че и това успяхте да направите с последните си действия.

Й. Бакалов:Така, че ние нашата цел сме я постигнали. Оттук нататък вече…

Водещ:Вотът за здравеопазването, което пък се контролира от БСП…

Ат. Атанасов:Не си поставяме конспиративни цели. Става въпрос за реални проблеми на българското общество. Всеки един човек, който има здравословен проблем, знае каква мъка е да тръгне по болниците. Той, докато си уреди формалностите, документацията, дали му е решен проблемът със здравната вноска или не, не знае дали ще оживее. Изключително сериозен проблем. И тук има невероятен сблъсък на тези и на идеи в управляващата коалиция. Българската социалистическа партия иска да управлява здравеопазването както по комунистическо време.

Водещ:А вие единни ли сте? Питам ви, хайде тройната коалиция си е тройна коалиция. Но вие, десните, плюс ГЕРБ, плюс НДСВ как, единни ли сте.

Ат. Атанасов:Ние за този вот сме показали дали сме единни, защото сме се подписали под едно искане.

Водещ: По принцип.

Ат. Атанасов:Аз внимателно слушам вашите въпроси. Историята с ГЕРБ е малко по-особена.

Водещ:Аз неслучайно питам за тях. Ето сега ДПС обвини, че ГЕРБ стои зад операцията “Мюмюн”.

Ат. Атанасов:ГЕРБ има интерес от тази история, но нямаме време да го коментираме. Аз бих искал да кажа така, Борисов трябва да докаже пред обществеността с действия, а не с това, което… защото в Библията е казано: Не ме слушай какво говоря, а ме гледай, перифразирам, разбира се, гледай какво правя. Защото, общо взето, неговите действия са в посока той да се бори да бъде следващият коалиционен партньор на БСП. Това са неговите действия на този етап.

Водещ:Какво имате предвид, като казвате за операция “Мюмюн” и ролята на ГЕРБ?

Ат. Атанасов:Мюмюн демонстрира публично, че е свързан с ГЕРБ.

Водещ:Но ГЕРБ сега казва, че не стои политически зад него…

Ат. Атанасов:Тези спекулации се правят…

Водещ:…и, че не са знаели за…

Ат. Атанасов:Целта на тези спекулации е борба за електорат. За това става въпрос. Така, че… единият казва на другия…

Водещ:От операцията “Мюмюн” кой губи най-много според вас и кой печели?

Ат. Атанасов:Не мога сега да…

Водещ:Това е тежък удар.

Ат. Атанасов:Не е толкова елементарно да се обяснят тези неща. Разбира се, че ударът е насочен срещу “Атака” и кой се бори за електората на “Атака”. Нали, като се види какъв е…

Водещ:Движението за права и свободи отговори ГЕРБ. Те така стигнали до този извод. И вие ли отговаряте така? И да завършим така разговора.

Й. Бакалов:Аз не съм правил пълен анализ.

Водещ:Завършваме, наистина нямаме време. Но, както зрителите знаят, днес дебатите продължават в българския парламент. По темата вот на недоверие на правителството по темата за здравеопазването. Две версии за Иван Може в нашето студио. Според Бойко Борисов Може е отишъл да убива или да доубива бандата на Шаки. Според Йордан Бакалов Може е бил поръчан и направен като подарък за рождения ден на Йоско, за да бъде убит от него.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...