Атанас Атанасов: Необходимо е да се създаде управленска алтернатива от десните партии

Водещ Николай Бареков: Добро утро сега на зрителите на Би Ти Ви. Още веднъж връщаме се към основните сюжети в края на миналата седмица, а именно конфликтът между опозицията и управляващите, свързан с вота на недоверие, който беше внесен и гласуван във и извън парламента, на митинга, който опозицията свика. Ген. Атанас Атанасов, така, стана център на медийното внимание, заради парламентарното питане в петък към премиера Станишев и заради участието на ДСБ в тези дебати. Поканили сме го в нашето студио, за да дадем, така да се каже, повече яснота по темите, които той повдига. Добро утро.

Атанас Атанасов: Добро утро и на вашите зрители.

Водещ: Да започнем с един момент, с който аз лично си признавам, че останах шокиран, когато, така, и не исках да повярвам на една реплика, казана от вас, на митинга отвън пред парламента. Доколкото разбрах току-що от колегите, те имат запис на това, което вие сте казали. Аз просто наистина ви казвам, че не можех, така, да реагирам по някакъв начин по-позитивно, след като все пак човек като вас и то човек, ръководил вътрешната сигурност на държавата, би казал такова нещо. Колеги, я го пуснете сега да го видим.

/излъчва се запис от митинга на опозицията/

Водещ: Както и да е, това е репликата. Как бихте я коментирали?

А.Атанасов: Г-н Бареков, аз в изказването си вътре в пленарна зала заявих, а мисля, че и навънка на митинга го казах това. Проблемът на ДПС не е в етническия характер на партията в нейния състав, а в това, че тя действа като мафиотска организация. Когато съм го заявил това нещо, съм имал предвид именно хората, които са във властта от турския етнос, че крадат. Това съм имал предвид. Аз имам много добри отношения с турците, живял съм в такъв район. Познаваме се. Преди 1989 г. съм търпял ударите на държавата заради това, че съм бил солидарен с тези хора и защитата на техните права. Аз съм сигурен, че обикновените турци няма да разпознаят националиста в Атанасов. Съжалявам, че по този начин е била изтълкувана моята реплика.

Водещ: Добре е това нещо да се каже…

А.Атанасов: Да, да, разбира се, категорично.

Водещ: Е защото по никакъв начин темата за корупция не би трябвало да предизвиква етническо напрежение в държавата.

А.Атанасов: Иначе това, че ДПС, неговата върхушка, действа като мафиотска организация, е видно и от изявленията на самите лидери. Обясненията на Доган за обръчите от фирми, които смучат пари от държавния бюджет, е достатъчно признание в това отношение. Начинът, по който се работи в тези области, които се управляват от ДПС – земеделието, околната среда, т. нар. борба с бедствията и авариите – там е черна дупка, в която потъват държавни средства и заминават по някакви канали, които се управляват именно от върхушката на ДПС.

Водещ: Мога само да ви напомня тук, че, така, много ваши бивши колеги от СДС сега членуват в ДПС, при това са на ръководни постове.

А.Атанасов: Една друга дълга тема, какво правят там? Коя практика упражняват? Нали, не знам дали…

Водещ: Корупцията в България няма етнически характер.

А.Атанасов: Да, разбира се, в никакъв случай.

Водещ: Важно е да се знае. Едно е да определиш врага идеологически, друго е на етнически принцип и то когато там е Сидеров.

А.Атанасов: Да, това е.

Водещ: Беше ли, така, донякъде недобре отигран ход, да го наречем, да не употребяваме думите грешка или нещо такова, фактът, че по някакъв начин партии като ДСБ и като ГЕРБ се наредиха редом до “Атака” в това говорене.

А.Атанасов: Вижте, проблемът с корупцията обедини към настоящия момент цялата парламентарна опозиция, извънпарламентарна опозиция, обществото и част от медиите. Затова бяхме ние заедно. Това, че ние имаме диаметрално противоположни виждания по определени проблеми с “Атака”, е известно. Само че по отношение на корупцията на управляващите имаме едно и също мнение. Това е, това ни събра.

Водещ: Имате ли други общи гледни точки, да речем, с ГЕРБ, извън темата с корупцията?

А.Атанасов: Вижте, по отношение на ГЕРБ и на…

Водещ: Знаем вашите, така, реплики, разменяни между вас и Бойко Борисов, между Бойко Борисов и ген. Атанасов.

А.Атанасов: Така е. Аз няма нещо, което да съм заявявал по адрес на Борисов, и днес да си оттеглям думите назад. Само че ние сме от едната страна на барикадата. Ние сме опозицията, която трябва да направи всичко необходимо днешното управление да не се повтори. Аз искам да посоча каква е заплахата. Заплахата е в това, че ако днешните управляващи имат още един мандат, аз си мисля, че България ще се наложи да изживява друг 10 ноември. Защото наистина днес цялата власт в страната се контролира от бившите комунисти, от един кръг комунистически семейства, които трансформираха своята власт от политическа в икономическа след 1989 г. и сега контролират целия обществено-политически живот. Трябва да си отидат от властта и затова ние трябва да сме заедно. Отделно от това ГЕРБ вече е член на ЕНП.

Водещ: Така. Това е една тема, която сега тепърва можем да развием. Не мислите ли, че ако, защо го казвам това, защото тъкмо вие бяхте човекът, който написа прословутия доклад за корупцията по високите етажи на властта.

А.Атанасов: Да.

Водещ: Който абсолютно нелогично, не навреме и не на място Петър Стоянов размаха в президентската кампания. Не мислите ли, че разговорът, да речем, той започна с вашия доклад, разговорът, който СДС не довърши помежду си и между себе си и обществото, доведе до това развитие на ситуацията впоследствие?

А.Атанасов: Така. Аз не знам защо трябва да се връщаме назад, но наистина трябва да се учим от грешките си. Историята е много важно да се знае, макар и близката. По тази тема за корупцията в онова време аз смятам, че отговорът е много прост. Седем години ОДС, бившото СДС, хората, които управляваха тогава държавата, са на практика в опозицията, 7 години. През тези 7 години цялата власт беше в ръцете на днешните комунисти, на бившите комунисти, прощавайте, те са и днешни, разбира се, няма бивш комунист. Цялата власт, процеси политически бяха организирани,

някои от тях чисто политически инспирирани по указания на Гоце, Първанов. Какъв е резултатът към ден-днешен? Една камара оправдателни присъди. Това е резултатът от, така, от цялата клеветническа кампания, която беше проведена…

Водещ: То тогава ще излезе, че и вашият доклад не е верен тогава, след като този доклад или фактите в него не са довели до съдебни процеси.

А.Атанасов: Сега, невинаги корупционните практики са престъпление.

Водещ: И докладът е таен, да, това е така, не мисля да спорим.

А. Атанасов: Аз бих ви посочил и днес такива случаи. Тази история със 120-те милиона, дадени на батко или от батко, нали, тези братя, които си раздадоха тези пари от фонд “Републиканска инфраструктура”, това е конфликт на интереси. Прокуратурата даже не е сезирана. Аз… това е много интересен момент – защо управляващите не предоставиха тази информация и прокуратурата да се произнесе. Но по видими белези сякаш няма престъпление, но в същия момент има конфликт на интереси… много модерен, така, много модерно словосъчетание. Какво имат предвид днешните управляващи, когато говорят за конфликт на интереси, това е, така, една рецепция от чужбина на едно словосъчетание? Ами, в нашите условия това е едно раздаване на пари под масата между близки във властта. За такъв конфликт на интереси става въпрос.

Водещ: А нали по повод РМД-тата, когато господин Костов беше запитан за тях, той каза, че в България всички са братовчеди. Това е един, как да ви кажа, сюжет, който като че ли сме обречени да се повтаря. И сега вие искате…

А. Атанасов: Работническо-мениджърските дружества…

Водещ: …да ви вярват хората.

А. Атанасов: Работническо-мениджърските дружества бяха законова форма за трансформация на собствеността. За това става въпрос, това е било гласувано от Народното събрание, закон, и оттам нататък всичко се изпълнява.

Водещ: Имате ли управленска алтернатива, по-различна, да речем, от тази, която начерта премиерът Станишев?

А. Атанасов: Така, алтернативата трябва… Значи, като идеи ние разполагаме с това. Аз бих си позволил да кажа във вашето студио, давам си сметка пред кого го казвам, колко хора ни гледат – ние, “Демократи за силна България”, имаме виждане по всеки един проблем за управлението на страната и затова сме толкова яростна опозиция на днешното управление. Аз бих казал, че ДСБ е марка за високо политическо качество, марка, която има. . . и тя е доказана, независимо от това, че ние днес нямаме достатъчно обществена подкрепа, започваме да работим преди изборите, за да я получим, защото е необходимо да се създаде управленска алтернатива от десните партии, които да вземат властта.

Водещ: Затова става въпрос…

А. Атанасов: Така…

Водещ: …и в днешния разговор.

А. Атанасов: …за да може в управлението на страна, на първо място, да има по-малко държава. Аз трябва да ви кажа, че независимо… Вижте, едно се говори, друго се върши, затова в Библията е казано – по делата ще ги познаете. Няколко закона внесоха в последно време управляващите, които предвиждат отново лицензионни режими, отново разрешения, отново администрация, администрация, администрация. Администрацията ражда корупция, трябва да се ограничава администрацията. Знаете ли колко се е увеличила администрацията по време на тези две правителства? Мисля, че са около 20 процента.

Водещ: Пак да ви върна към управленския модел и, ако щете, дори на кадрово ниво. Вашият колега по Европейска народна партия, кметът на София, днес заявява в голямо интервю за вестник Труд”, че формулата на следващото управление ще бъде всички партии-членки на Европейската народна партия, заедно, които влязат в парламента, а ако това не стане като сбор, отивате в опозиция. Мисля, че е достатъчно ясно. Вие стоите ли зад подобна формула?

А. Атанасов: Сега, аз съм за такава формула, само че имаме да решим една много важна задача преди това.

Водещ: Коя е тя?

А. Атанасов: Да смъкнем днешните управляващи. Трябва да спечелим изборите срещу тях.

Водещ: Добре, отивате на избори, то е ясно…

А. Атанасов: Трябва…

Водещ: …няма друг избор.

А. Атанасов: …трябва да спечелим изборите срещу тях. Десните партии трябва да получат в парламента мнозинство и оттам нататък вече е въпрос на коалиционно споразумение за начина на управление на страната.

Водещ: Добре, да ви задам един хипотетичен въпрос, защото хората няма как… те като гласуват за това, ще гласуват и с тази мисъл. Вие готов ли сте да работите в един екип, кадрови, да речем, с лидера на партия ГЕРБ?

А. Атанасов: Да, макар че не искам да отиваме толкова надалеч. Разбира се…

Водещ: Е, не, трябва да се отговори на този въпрос, ген. Атанасов.

А. Атанасов: Да, разбира се, след като кажеш А, трябва да кажеш цялата азбука. След като заявяваме, че трябва да работим заедно да се смъкне днешното управление и да създадем дясна алтернатива, това означава, че сме готови да управляваме заедно.

Водещ: Ами, добре, ако той е премиер, а вие вътрешен министър, ще продължавате ли да му задавате тези въпроси, които му задавахте до съвсем скоро?

А. Атанасов: Сега…

Водещ: Примерно.

А. Атанасов: …може би съм длъжен да кажа – моята детска мечта не е била да ставам вътрешен министър и нямам това желание. Аз…

Водещ: Но имате образование за това и профилът ви е такъв, сега затова ви питам.

А. Атанасов: Имам някакъв опит…

Водещ: Не ви питам министър на културата примерно като станете.

А. Атанасов: Да, но може би е добре това нещо да го кажа – аз смятам, че е много важно в областта на сигурността да се създаде традиция на парламентарен контрол. В България за тези 18 години няма създадена традиция парламентът да упражнява контрол върху структурите за сигурност. Аз бих работил за това, имам виждане как да се случи тази работа. Иначе кой ще стане министър-председател – нека да минат изборите.

Водещ: Добре, очевидно, че ще се преглътнете с Бойко Борисов. Още един въпрос в тази посока. Във вашия доклад фигурираше ли името тогава на вицепремиера по това време Евгений Бакърджиев?

А. Атанасов: Да, на едно място фигурираше.

Водещ: Той се завръща в политиката. Днес пише, така, съвсем ясно вече, че ще стане заместник-лидер на СДС на новата формация заедно с Пламен Юруков. Как гледате на този факт?

А. Атанасов: Ами, най-много хора като Бакърджиев да оставят СДС извън властта. Това може да се случи от цялата тази история.

Водещ: Извън парламента и без право да участва в новата…

А. Атанасов: Ами, така ми се струва.

Водещ: …коалиция.

А. Атанасов: Така ми се струва. Така, бих казал, вижте, обществото казва своето отношение към хората, които го управляват, на избори. Бакърджиев създаде своя партия. Явява се няколко пъти на избори. Някой да е чул, да е чел някъде нещо?

Водещ: Ами, сега се връща в СДС вече… Тоест правят една обща организация, която…

А. Атанасов: Нека да не решаваме въпросите на СДС…

Водещ: Ама, важно е, така, да се види…

А. Атанасов: Но…

Водещ: … горе-долу наистина как ще изглежда следващата палитра във властта. Така или иначе изборите са близко, каквото и да говорим…

А. Атанасов: Да, разбира се…

Водещ: … те са след една година и малко…

А. Атанасов: Те предстоят.

Водещ: … редовните.

А. Атанасов: Така е.

Водещ: Да ви върна към темата, така… предполагам ще забележите и чувството за хумор, темата с вашия приятел Румен Петков, с него имате доста сериозни разговори и спорове. Той казва, че случая с Куйович, Будимир Куйович, скандалът, който отне главата на главния секретар на МВР Илия Илиев, всъщност има своите дълбоки корени през 1997 година, когато тъкмо вашата служба и правителството на СДС пуска Куйович като временно пребиваващ в България на два пъти, а 2001 му дава статут на, как се води това…

А. Атанасов: Продължително пребиваващ.

Водещ: …на продължително пребиваващ.

А. Атанасов: Да.

Водещ: Как ще отговорите на това сериозно обвинение?

А. Атанасов: Няма никакво обвинение. Има опит на Румен Петков да отклони общественото внимание от собствената му отговорност не само по случая “Куйович”, а с големия скандал, който тепърва предстои да се разгори с министерското пътуване до Монако. Аз заявих пред медиите, но ще го повторя отново във вашето студио. В неделя сутринта пътувах с мой колега за Русе по партийна работа. После си погледнах телефона, в 9.14 ч се е случило това нещо, проведох телефонен разговор с мой колега от ръководството, забележете, на парламентарната група на…

Водещ: На ДСБ.

А. Атанасов: …на ДСБ. С който обсъдих идеята да се създаде парламентарна анкетна комисия, която да провери има ли корупция в пътуването на тези министри до Монако, защото ние в партията разполагаме с категорични данни, че нито държавата, нито министрите са платили това пътуване. Платил го е някой друг.

Водещ: Сега, само да го опишем в детайли. Вие разговаряте с член на парламентарната група на ДСБ.

А. Атанасов: На ръководството на парламентарната група.

Водещ: Можете ли да кажете кой е този човек?

А. Атанасов:Не съм говорил с него, за да му обявявам името.

Водещ: Какво ви съмнява тогава между този разговор и между реакцията на вътрешния министър.

А. Атанасов: Аз му, нали, споделих идеята, бях подкрепен и се уточнихме, че на пресконференцията в Русе, която ще дадем след общинското събрание, което имаше там партийната организация, аз ще лансирам тази идея публично.

Водещ: Така…

А. Атанасов: Подозирам, че съдържанието на нашия разговор е станало достояние на вътрешния министър и той в тези три часа, четири, които е имал на разположение, е реагирал по този начин, да се опита да омаловажи тази идея. Това е историята.

Водещ: Добре де, ако, ако примерно се подслушват телефонните разговори, не е ли редът такъв, че примерно тези записи се свалят след това на някакви хартиени носители, след това стигат до…

А. Атанасов: Не, не…

Водещ: … лицето…

А. Атанасов: Когато има остра информация, а тя стига по много бърз начин до министъра. Сега, нека да не изпадаме…

Водещ: Т.е. вие подозирате, че сте подслушван…

А. Атанасов: Абсолютно…

Водещ: … това казвате…

А. Атанасов: … че е подслушан този разговор, докладван е на Румен Петков и какво може да измисли, това е цялата история. Между другото нека да се върнем… А Румен Петков си позволява, като, така, своя патрон Гоце Първанов да клевети. Това са хора, които…

Водещ: Добре, кажете все пак за историята. 1997 година така ли стоят…

А. Атанасов: Да, казвам. Ето, го закона…

Водещ: …нещата с Куйович?

А. Атанасов: Румен Петков твърди, позовавайки се произволно на един текст в закона, тогавашния закон за МВР, че Националната служба за сигурност е имала контролни функции. Ето го текста на закона – съгласно чл. 60 в изпълнение на задачите си националната полиция, т. 9, издава документи за самоличност, разрешение за пребиваване на чужденци и осъществява административен контрол върху тях. Полицията е тази, която контролира престоя на чужденците, т.е. моята служба, която аз съм ръководил, не е имала отговорност. Но независимо от това…

Водещ: Добре… вие не го ли прихванахте този…

А. Атанасов: Но независимо от това…

Водещ: …че е някакъв престъпник, който влиза в България, както казва Петков…

А. Атанасов: Чуйте, чуйте…

Водещ: …не да произвежда тоалетна хартия.

А. Атанасов: Независимо от това аз не прехвърлям отговорността на колегите от полиция или на никой друг. Когато едно лице, чужденец, за пръв път дойде в страната и документите му отговарят на изискванията кой… той идва с виза от чуждата страна. Откъде може да имаме данни какъв е този човек и какви намерения има.

Водещ: Добре, после не го ли прихващате, защото 1999-та пак му се дава…

А. Атанасов: После трябва да бъде разработван, да бъде установена неговата дейност и ако тя е противозаконна, да бъдат взети бързи мерки. Към него момент за целия период, даже мисля, че до 2003 година…

Водещ: Така…

А. Атанасов: …в службите на МВР не е постъпвала информация за противозаконна дейност с този човек, не може да се вземе отношение.

Водещ: Ами, ако този, ако този Куйович е вършил тази противозаконна дейност през цялото време, означава, че службите тогава са проспали – между 1997 г. и 2003 г.?

А. Атанасов: Само може да гадаем какво се е случило. Въпросът е кой му издаде няколко фалшиви документа на този човек, за кого потекоха обвинения, включително и във вашето студио, че се покровителства производството и търговията със синтетична дрога в страната? Тези въпроси трябва да бъдат изяснени и Румен Петков не да пречи на работата на парламентарната комисия “Куйович”, а нека да предостави цялата информация, включително и тази информация, която се съхранява наистина от Национална служба “Сигурност”, събирана за връзки на Куйович.

Водещ: Какви връзки на Куйович?

А. Атанасов: Подозирам…

Водещ: Подземен свят или нещо по-политическо?

А. Атанасов: Не, не, подозирам… Вижте, има един детайл в тази история, че в тази разработка от Разград, която е тръгнала със санкцията на главния секретар Илия Илиев, цялата тази, била е докладвана информацията на тогавашния директор на БОП-а Ваньо Танов, от цялата тази разработка е бил изключен един човек и той беше много недоволен и страшно много, така, остро реагира, това е сегашният главен секретар Валентин Петров. Трябва да предоставят от НСС информацията, която имат, да видим дали не става въпрос за, така, събиране на информация за отношения, които… или за някакво отношение, което има Валентин Петров по тоя случай?

Водещ: По тоя случай или с Куйович?

А. Атанасов: С Куйович, да.

Водещ: Защото излиза, че ето пък тези хора, които махат Илия Илиев за този паспорт и изкарват случая наяве, отнасят сега обвиненията. Не е ли логично ако те покровителстваха Куйович, да покрият случая с паспорта. Румен Петков сам го извади този случай наяве.

А. Атанасов: Много… Румен Петков го извади, за да разкара Илия Илиев. Въпросът е защо се случи тази цялата история…

Водещ: Е, това е въпросът.

А. Атанасов: Аз твърдя, че спонсори на червената партия имаха интерес от тази кадрова промяна. Казах го още в самото начало. И хората, които са се опитвали да се борят с Куйович, на практика станаха жертва на тези интриги по върховете на МВР.

Водещ: Да завършим нашия разговор с темата за досиетата, любимата тема на СДС през 1997 г. Защо стана така, че чак сега открихме имената на много сини политици, като казвам сини политици, с цялата условност, че през СДС са минали половината български политици в България, агенти на Държавна сигурност, а тези имена останаха неразкрити. Включително има сериозно обвинение от водещ офицер в това студио, че е прикрит министър от екипа на господин Иван Костов.

А. Атанасов: Това са някакви инсинуации, които, и спекулации, които ще вървят до край, знаете ли защо? Защото не се изпълнява днешният закон за досиетата, накратко казано. Не се изпълнява в смисъл, че трябваше още в края на миналата година, август месец изтече срокът, да бъде предаден целият архив на Държавна сигурност на разположение, на разположение на комисията.

Водещ: А защо СДС не свърши тая работа, господин Атанасов, да го водим тоя разговор сега с вас.

А. Атанасов: Вижте, СДС я свърши тая работа, имаше голяма съпротива. Нека да си спомним кой отмени закона за досиетата през 2002 г. и спря работата на комисията “Андреев”? Предното правителство, Сакскобургготски. Защо?

Водещ: Днес Петър Стоянов дава едно интервю, в което казва, че господин, Харалампи Янчев мисля че беше неговото име, той знаел за неговото досие, но е видял, че просто е невинен и затова го е прикрил.

А. Атанасов: Аз…

Водещ: Не е ли това, така, реабилитация по някакъв начин?

А. Атанасов: Господин Бареков, аз получих своето звание генерал-майор с подписа на Петър Стоянов и затова имам благоприличие. Иначе бих казал, че той говори с думите на Георги Първанов, че имало добри и лоши от Държавна сигурност.

Водещ: Той това казва.

А. Атанасов: Това е абсурд.

Водещ: Между другото не казва добри и лоши, а каза невинни, които наистина не са знаели, че нито ред, нито знак…

А. Атанасов: Сега, не беше през тези години на прехода направено едно много голямо разграничение и то всичко това беше резултат, разбира се, на дейността на бившата комунистическа партия. Трябваше първо да се поеме отговорността от офицерите на Държавна сигурност, защото те са били облечени във власт и наистина някои хора от агентурата са били жертва заради своя произход.

Водещ: Стоянов говори като Първанов, казва генерал Атанасов в нашето студио, готов е на кадрово ниво да работи в един екип с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, десните се опитват да създадат управленска алтернатива на кадрово и на идеологическо ниво. Както виждате, процесът там е интересен. Генерал Атанасов отхвърли обвиненията към бившите служби, направени от сегашния вътрешен министър. Както се казва, тема, която може да има и продължение.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...