Атанас Атанасов: Нека се види кога се е извършвала престъпната дейност и от кого е била покрита.

– Г-н Атанасов, вярно ли е твърдението на Никола Филчев, че назначението на Алексей Петров е станало по ваше предложение?
– Точната дата на привличане към сътрудническия апарат на Алексей Петров се оказа, че е 23 февруари 2001 г. 3 месеца преди правителството на ОДС да сдаде властта. А привличането на хора към сътрудническия апарат на специалните служби е технология, която публично не трябва да се обявява.
– Според Никола Филчев е било през 1999 г.
-Аз няма да коментирам Филчев, защото ми е обидно. Но с едно изречение – високият пост на този човек беше използван от него и обкръжението му за реализирането на определени интереси, включително и дребни неща като пробутването на един човек към апарата на службите.
А сега малко теория, за да е ясно. Работата на специалните служби на първо място е да вербуват хора от средите на престъпния свят и сивата икономика. Да придобиват такива източници, които имат позиции, влияние и връзки за придобиване на информация. Секретните сътрудници нямат правомощия за вземане на решения. Те са инструмент за придобиване на информация.
Казвам това, за да се направи качествена разлика с това, което се случи през 2008 г. Тогава Алексей Петров беше назначен на публична длъжност и му бяха дадени правомощия да взема решения във важна институция като ДАНС.
Тук вече идва политическият въпрос. У нас, а сигурно и по света, има партии и политически лидери, които са готови да влязат в съюз с организираната престъпност само за да спечелят или да задържат властта. Класически такъв случай е решението на Сергей Станишев да влезе в колаборация с част от организираната престъпност, за да запази властта си и да се пребори с други части от ън-дърграунда, с които бяха свързани негови съпартийци.
Мога да дам и други примери. През 2001 г. Илия Павлов и компания направиха път до Мадрид, за да доведат тук Симеон Сакскобургтотски. Защото правителството на Иван Костов беше разбило най-голямата мафиотска организация в България тогава – “Мултигруп”. Тези хора си даваха сметка, че ако Костов има още един мандат, те ще свършат Затова потърсиха друг политически проект за реализация на своите интереси. Костов отказа да сътрудничи с организираната престъпност и това бе една от причините да изгуби властта през 2001 г. Иначе можеше и до ден-днешен да е министър-председател.
– Само че сега излиза, че в края на мандата сте си взели за сътрудник човек, когото днес сочат за най-големия бандит.
– Затова е много важно да се разследва конкретната престъпна дейност, по време и място какво се е случило. Защото може някой още в момента на привличането си да е имал намерение да извърши някакво деяние. Въпросът е кога го е извършил.
Но синьото управление нямаше силна имунна система, за съжаление. Имало е пробиви като този за внедряване на такива хора в държавата. Но това не е било политика, а случайни неща.
– Вас натискали ли са ви за Петров?
– Няма значение дали са ме натискали или не, резултатът е този. Но към пролетта на 2001 г. аз комуникация с Филчев не съм имал.
– Алексей Петров свършил ли е вещо полезно?
– Не знам какво е свършил. Защото секретните сътрудници се ръководят от щатни оперативни работници на ниско ниво. Никога не съм чел документ или информация от него. Но навярно е бил много “полезен”, щом през юли 2002 г. министърът на вътрешните работи Георги Петканов го е наградил за високи професионални заслуги със знак на МВР. Което той вчера излъга, че не е вярно. Попитайте го за какви заслуги точно го е наградил.
– Излиза, че никой няма отношение към попадането на Алексей Петров в МВР.
– От датата на привличането му става ясно, че Алексей Петров е станал сътрудник, когато аз съм бил директор. Но пак казвам – технологията за привличане на секретен сътрудник е държавна тайна.
– Докога е сътрудничил Петров?
– Докато го осветиха. Нека си спомним онзи период, в който Румен Петков подаде оставка. Тогава един факт мина много незабелязано – Петков освети секретен сътрудник Петров.
– Имаше дело за това.
– Да, всички си спомняме как то завърши. Оправдателната присъда е показателна, че всичко беше оперативна комбинация.
Осветяването на Петров бе напълно умишлено, за да могат после да го назначат на публична длъжност и да му дадат правомощия. И той се превърна в неформален председател на ДАНС, а ДАНС се превърна в силова групировка. Агенцията, която уж трябваше да се бори с корупцията по високите етажи на властта.
Затова ние от ДСБ приветстваме и силно подкрепяме тази операция, но в същото време настояваме за пълно разследване. Нека се види кога се е извършвала престъпната дейност и от кого е била покрита. Нека се види кой на държавно ниво е покровителствал тази престъпна група. Защото, питам, аз ли имам жилище в комплекса, построен от Алексей Петров? Не, има Никола Филчев. Моят син ли работи във фирма, контролирана от Алексей Петров? Не, там работи синът на Георги Петканов. Това са фактите.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...