Атанас Атанасов: Недопустимо е прокуратурата да се занимава с политика

Водещ: Атанас Атанасов от ДСБ е наш гост в студиото на “Рестарт”. В следващите минути от него ще разберем подробност за пресконференцията, която ДБС ще изнесе само след по-малко от час. В студиото е и адвокат Иван Груйкин, с когото ще разговаряме за това как пострадалите при протестите на 14 януари от полицията могат да съдят органите на реда за нанесените им вреди. Очакваме и един от пострадалите по време на този протест. Здравейте, господа. Г-н Атанасов, както казах, първо към вас, малко повече подробности за днешната пресконференция, което именно е темата с, както вие наричате, произвола на полицията на 14-ти, ще бъде основно.
Атанас Атанасов: Две теми днес ще бъдат предмет на нашата пресконференция. Едната тема е именно полицейското насилие. Ние ще предложим конкретни стъпки за разкриване на фактологията около този проблем. И втората тема, която ще дискутираме с медиите, е тази позиция, която през седмицата заявиха от ДАНС, че при извършената от тях проверка няма данни за престъпление при финансирането на ДПС, тъй като там, специално в ДАНС, прикриха всички факти с престъпното финансиране на ДПС, ще извадим конкретни факти, за да ги попитаме по какъв са ги интерпретирали тези факти. Прави впечатление през последните, може би, 2 години, че когато става въпрос за престъпни деяния, свързани с висшия ешелон на властта, се произнася едно и също лице от градската прокуратура с име Роман Василев. Искаме да сезираме инспектората на Висшия съдебен съвет да провери делата на това лице, за да видим какви дела решава този заместник-градски прокурор, защото много често той в публичното пространство се произнася по политически въпроси, както и миналата седмица си позволи да каже, че нямало данни за… преди да е решил преписката, между другото. По същия начин си позволи да се произнесе, без да наблюдава делото за този полицейски произвол, че от ДСБ лъжели. Така че искаме да му се проверят делата на този прокурор.
Водещ: Имате съмнения в неговата обективност, така ли?
Атанас Атанасов: Категорично. Не само имам съмнения, имам данни, но това…
Водещ: Точно това щях да ви попитам, с какви факти разполагате, освен със съмнения?
Атанас Атанасов: Категорични данни за зависимост на този човек от определени партийни централи във връзка с неговото кадрово издигане. Но тези факти и обстоятелства би следвали институционално да се установяват от инспектората на Висшия съдебен съвет. Така че ние ще сезираме инспектората на Висшия съдебен съвет да провери делата на този прокурор.
Водещ: Добре. Да поговорим сега за полицейското насилие. Нещо ново ще представители пред колегите днес, при положение, че вашата позиция е най-ярка от случилото се от 14 януари насам?
Водещ: И то в последните две седмици.

Водещ: Да.
Атанас Атанасов: Ние имаме задължение към обществеността и към хората, които участваха в този протест, защото бяхме единствената политическа сила, която призова нашите членове и симпатизанти да участват в този протест. Има хора, които са симпатизанти на партията и са пострадали неоснователно. А има и такива, които изобщо не са участвали в протестите и са пострадали. Знаете, че през миналата седмица ние инициирахме събирането на подписи за създаване на парламентарна анкетна комисия. Този въпрос придоби много сериозна тежест, защото колегите от НДСВ подкрепиха тази подписка. На практика те я започнаха, с техните подписи, и първият подпис е на Минчо Спасов, на председателя по Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред. При тази ситуация, реалната възможност да се създаде такава комисия вече е сериозна. И ние искаме да призовем всички депутати от опозицията много отговорно да се отнесат към това гласуване в сряда, защото според нас това гласуване ще има силата на гласуване на вот на недоверие.
Водещ: “Атака” ги няма…
Атанас Атанасов: Смятам, че и от “Атака” трябва да се отнесат както всички други народни представители, по същия начин при това гласуване. Това че са напуснали парламента, няма пречка да се явят на едно гласуване, защото то е изключително важно. Отделно от това, самата “Атака” много често през последните години се оплакваше от полицейско насилие, смятам, че имат голям интерес да се създаде Парламентарна анкетна комисия.
Водещ: Само още нещо да уточним, понеже разбираме, че бързате за пресконференцията, колко подписа са събрани под това искане за създаване…
Атанас Атанасов: 55 подписа са били събрани, 48 са изискуемите по правилник. Въпросът беше да се внесе подписката, защото в петък сутринта всички народни представители не бяха в събранието, когато окончателно се оформи тази подписка. Така че тези 55 подписа са инициативата. Ние разчитаме над 115 гласа да се съберат в пленарна зала.
Водещ: Добре. Благодаря ви. Атанас Атанасов от ДСБ. Разбрахме всъщност и темата на днешната пресконференция…
Водещ: По интересното е всъщност, ние сега ще продължим с адвокат Груйкин, но предлагам да търсим и Роман Василев, даже още преди да сме чули какви са точно фактите, с които разполагате г-н Атанасов. Предполагам, че щом така категорично твърдите, че ще го уличите…
Атанас Атанасов: Аз вече го казах. Смятам, че тя новината тръгва от вашето студио.
Водещ: Абсолютно е така.
Атанас Атанасов: Аз няколко пъти съм предупреждавал ръководството на прокуратурата, включително и на прекия му ръководител, на Градска прокуратура, че този човек се занимава само с политика. И това е недопустимо да се случва. Няколко пъти по конкретни негови изказвания, той продължава. И не само продължава, ами го прави доста усърдно. Спомнете си, той се казваше покрай самоубийството или убийството на Емин, без да му е работа, без да наблюдава делото. Сега се изказва… Общо взето прави впечатление, че този човек се занимава с това да слага чадър в прокуратурата над ДПС. Тези факти трябва да се кажат. Трябва да се провери от инспектората във Висшия съдебен съвет това действително дали е така или не, защо се изказва този човек. Защото много е неприятно това, че съгласно Наказателнопроцесуалния кодекс прокурорите имат право да изнасят информация, която е следствена тайна по собствено усмотрение, когато решат. И с това право явно се злоупотребява в политически аспект.
Водещ: Имате ли данни по какъв начин той поставя този чадър?
Атанас Атанасов: Нека да спрем дотук. Смятам, че казах достатъчно.
Водещ: Защото ще го потърсим сега…
Атанас Атанасов: Потърсете го, нека да се…
Водещ: … неизбежно е, и трябва да разполагаме с достатъчно факти от ваша страна, за да…
Атанас Атанасов: Ами ето – две изказвания ви казах. Едното – преди да е решена преписката, изпратена от ДАНС за това финансиране на ДПС, той се произнесъл, че няма данни за престъпно финансиране, а делото “Лиана”, което е образуване срещу неизвестен извършител, при условие, че има конкретни факти за корупция на най-високо ниво в ДПС, е образувано от него. Как така ги свързва тези неща? Същата е историята и за делото с този починалия човек в 4-то районно. Той се изказа – Роман Василев, че от ДСБ пускали в публичното пространство неверни факти, при условие, че той не наблюдава делото.
Водещ: Добре. Ще потърсим, разбира се, Роман Василев за коментар. Благодаря ви, г-н Атанасов.
Атанас Атанасов: Приятен ден, успех ви желая.
Водещ: Благодаря. Всичко хубаво.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...