Атанас Атанасов: На първо място се цели политическа дестабилизация с оглед намаляване подкрепата за управляващите на предстоящите избори

Водеща Людмила Железова: Сега имаме връзка с генерал Атанасов, юрист, дългогодишен прокурор, бивш шеф на Националната служба “Сигурност”, председател на ДСБ – София. Добър ден.
Атанас Атанасов: Добър ден, добър ден на вашите слушатели.
Водеща: И вчера имаме развитие по темата – нови записи, уличаващи тоя път премиера в ходатайство за ритащ с него митничар, любител футболист, въпреки болест на сърцето. Как ви се видя последната флашка с дуети?
Ат. Атанасов: Как да ми се видя, имам чувството, че живеем в някакъв много странен сериал, който май не му се вижда краят.
Водеща: Кой го пише тоя сценарий, тоя сериал?
Ат. Атанасов: На първо място е ясно, че става въпрос за люта политическа битка, в която се използват всякакви средства, включително удари под кръста, незаконни действия. Не знам, ако така я караме до местните и президентските избори, не знам какъв процент от хората ще излязат да гласуват. Защото сигурен съм, че и вашите слушатели вече им е омръзнало да се говори за СРС-та, ченгета, подслушване. Големият проблем обаче е, че явно държавата чрез своите институции не може да прекрати това, което се случва, или най-малкото което е, няма волята да се случи.
Водеща: Вие познавате добре генерал Танов, като жертва ли го възприемате или не съвсем?
Ат. Атанасов: Аз не бих искал да се произнасям, но трябва откровено да се каже на хората и това трябваше да се каже от институциите, а не от коментаторите, че има много тежък конфликт между Танов и Цветанов и най-вероятно този конфликт е причината за всичко това, което се е случвало. Аз донякъде съм съгласен, че сякаш не е имало основание Танов да бъде подслушван, а и самото прекратяване на образуваното производство по този сигнал е доказателство за това, но не знам дали това е толкова важно. Въпросът е, че сега, когато се извършват проверки в службите на МВР за прилагането на СРС-тата, се вижда, че има отклонения от правилата, разписани в закона, което е най-смущаващо. И тук трябва и парламентарната подкомисия, и прокуратурата да положи максимални усилия да се изясни обективната истина, да се потърси отговорност и да. . . включително и законови промени, които да засилят контрола.
Водеща: Така е. Не е ли много смущаващо обаче, че служител от ранга на Ваньо Танов говори за опит да бъде натопен, ако мога да се изразя така, неговият син, дори твърди, че поне 5-6 месеца синът му е следен, изготвен му е психологически портрет.
Ат. Атанасов: Аз не знам точно каква е истината, но тази версия не е изключена. И това, че той заявява, че е сезирал включително и премиера, и прокуратурата, толкова време никой не го уведомява, е меко казано странно. Това е недопустимо. Всеки един български гражданин има право да поиска държавата да го защити при неправомерни действия. Така че Танов, синът му, ако наистина е имало опасност да бъде компрометиран по такъв начин, институциите е трябвало да действат. Явно не се е случило това нещо, така че какво да коментирам повече. Танов е висш държавен служител, представете си, ако някой това нещо го замисли да го приложи по отношение на един обикновен гражданин. Как ще се защити този човек и кой ще му даде защита.
Водеща: Всички казваме гледаме сериал, втора част, но пак не мога да разбера кои са драматурзите, режисьорите. Кой организира този цирк, ако мога да го нарека така, в държавата, според вас?
Ат. Атанасов: Това не се случва за пръв път.
Водеща: Защо сте толкова. . . вие сте категорични, че Първанов, Цвятко Цветков и Алексей Петров стоят зад скандала със СРС-тата.
Ат. Атанасов: Сега, персонално да ги изреждаме, има замесени и други хора, чиито имена нищо не говорят на обществото, защото. . .
Водеща: На широката публика.
Ат. Атанасов: Да, така е, но това са прийомите на държавна. . .
Водеща: Възможно ли е да има съвпад на интереси, задължително ли трябва да са в синхронизирани съвместни действия, по план?
Ат. Атанасов: Ако няма съвпадане на интереси, няма да действат заедно, разбира се, макар че е възможно някой в цялата тая история да бъде използван, без да съзнава в какво участва. И това не е изключено, защото става въпрос за конспирация и бъдете сигурни, че до конкретните организатори едва ли ще се стигне. Но аз искам да погледна на цялата тази история, така, по-мащабно политически. Около един месец вече се тресе държавата от това и трябваше на най-високо ниво, министър-председателят, правителството много бързо да реагира, за да прекрати тези скандали. А прекратяването им може да стане само с бързо съобщаване на истината. Това, че да речем Цветанов и до ден днешен не съобщава, а той е отговорен за това, не съобщава, че имало е разработка на Танов и е имало прилагане на СРС-та, кого обслужи това мълчание и това шикалкавене. И освен да се заяви истината, трябва да се потърси отговорност, какъвто и да е сценарият, какъвто и да е вариантът. Тоест единият вариант е изтичане на тези СРС през къртици отвътре, или другият вариант, дори да възприемем, който за мен е доста абсурден, че някой отвън частно с някакви специални техники ги върши тези неща. В крайна сметка това е пробив на системата за сигурност на държавата и отговорните институции са ясни – на първо място Министерството на вътрешните работи, че са допуснали или изтичането на такава информация, или, че някой отвън нещо върши.
Водеща: Добре, ако вашето подозрение е, че Първанов има за цел служебен кабинет, то сега да помислим това логично ли е. Този служебен кабинет по конституция трябва да насрочи, да организира избори, нали така.
Ат. Атанасов: Така е. Вижте. . .
Водеща: Но не виждам някакви тръпнещи в очакване структури, нито в АБВ да кажем, нито някакви завидни проценти преднина на БСП. Защо мислите, че искат предсрочни избори през служебен кабинет.
Ат. Атанасов: На първо място, дестабилизирането на политическата ситуация влияе отрицателно върху, така, подкрепата за управляващите. И целта е на всяка една опозиция, така да кажем, да дестабилизира управлението.
Водеща: Просто дестабилизация, разбирам ви, да.
Ат. Атанасов: . . . да търси дивиденти от това. Разбира се, дори да се стигне до оставка на правителството, това автоматично не означава служебен кабинет, защото по конституция трябва . . .
Водеща: Да, по конституция най-голямата парламентарна група. . .
Ат. Атанасов: . . . отново трябва да. . .
Водеща: . . .в случая ГЕРБ трябва да й се възложи съставяне на правителство, пък имат и подкрепата на “Атака”.
Ат. Атанасов: Разбира се, че е така. Така че, този вариант – да се стигне до служебно правителство – може би някои си мечтаят за него, разбира се, но на първо място се цели политическа дестабилизация с оглед намаляване подкрепата за управляващите на предстоящите избори. И това на първо място имат интерес тези, които загубиха миналите избори, а именно тройната коалиция. Така че политически нещата са ясни. Сега, кои са конкретните лица, е друг въпрос, но пак ви казвам, тези прийоми сме ги гледали толкова пъти, те се организират винаги от едни и същи хора с едни и същи способи. Аз мога да ви връщам назад в годините, сега не искам да отегчавам вашите слушатели, но спомнете си така наречения Филчевгейт по време на правителството на Костов. Когато в крайна сметка след години съдът се произнесе с две оправдателни присъди и беше установено безспорно, че никой не е подслушвал Филчев, и изобщо не е имало такова нещо, хората вече не се интересуваха от това. Но през 2000-2001 година това доведе до политическа дестабилизация и до омаскаряване на правителството на Костов.
Водеща: Благодаря ви за това интервю. Чухте генерал Атанасов – с тези действия със СРС-тата се цели, смята той, дестабилизация на кабинета.

БНР, “Хоризонт”, “12 плюс 3”, стенограма БТА

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...