Атанас Атанасов: Наркопроизводители спонсорират БСП

Депутатът от опозиционната ДСБ и бивш шеф на контраразузнаването Атанас Атанасов заяви, че производителите на нелегални химически стимуланти и наркотици са спонсори на управляващата партия – бившите комунисти от БСП. Атанасов заяви в интервю за програма “Неделя 150” на БНР, че управляващите нямат желание и воля да се борят с производството и износа на синтетична дрога от България, защото получават финансова помощ от нейните производители.
Той цитира доклад на Държавния департамент на САЩ, според който България от транзитен пункт за наркотици, се е превърнала в производител и износител на синтетични дроги от типа на таблетките “Каптагон”, произвеждани още по времето на комунистическото управление. Депутатът от ДСБ обясни, че много от фабриките, произвеждали синтетичните таблетки преди 1989 г. са били приватизирани от членове на БСП/БКП и хора от бившата комунистическа Държавна сигурност, които сега използват своите стари връзки с престъпния свят, за да изнасят тези наркотици в чужбина. Част от печалбите от износа на тези наркотици, каза той, се използват за финансиране на управляващата БСП. За същата цел служат и редица магазини за безмитна търговия по границите на България, строени и експлоатирани от фирми близки до БСП и ДС.
“В България се произвеждат незаконно големи количества синтетични наркотици от типа на амфетамините”, бе записано в доклада за 2005 година на Международния съвет за контрол на наркотиците към ООН .
Според световната организация България е една от големите производителки на амфетамини заедно с Литва и Естония. От ООН предполагат, че повечето амфетамини, които са произведени в България, се изнасят извън пределите на Европа.
В документа е отбелязано, че българското правителство е изразило политическа воля и готовност да води борба с употребата на наркотици, с наркотрафика и организираната престъпност пред представители на съвета, посетили страната през юни 2005 г. Посочваше се обаче, че авторитетът на отговорните структури често е подкопаван от корупцията и затова българските власти трябва да активизират усилията си за изкореняването й сред длъжностните лица.
ООН препоръча правителството да отдели по-голямо внимание на увеличената употреба на синтетични наркотици. Българските власти бяха призовани и да си взаимодействат с другите заинтересовани страни и при подкрепата на Интерпол за провеждането на мащабна операция за разследване на производството на каптагон в незаконни лаборатории в страната.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...