Атанас Атанасов: Наркопроизводители спонсорират БСП

Депутатът от опозиционната ДСБ и бивш шеф на контраразузнаването Атанас Атанасов заяви, че производителите на нелегални химически стимуланти и наркотици са спонсори на управляващата партия – бившите комунисти от БСП. Атанасов заяви в интервю за програма “Неделя 150” на БНР, че управляващите нямат желание и воля да се борят с производството и износа на синтетична дрога от България, защото получават финансова помощ от нейните производители.
Той цитира доклад на Държавния департамент на САЩ, според който България от транзитен пункт за наркотици, се е превърнала в производител и износител на синтетични дроги от типа на таблетките “Каптагон”, произвеждани още по времето на комунистическото управление. Депутатът от ДСБ обясни, че много от фабриките, произвеждали синтетичните таблетки преди 1989 г. са били приватизирани от членове на БСП/БКП и хора от бившата комунистическа Държавна сигурност, които сега използват своите стари връзки с престъпния свят, за да изнасят тези наркотици в чужбина. Част от печалбите от износа на тези наркотици, каза той, се използват за финансиране на управляващата БСП. За същата цел служат и редица магазини за безмитна търговия по границите на България, строени и експлоатирани от фирми близки до БСП и ДС.
“В България се произвеждат незаконно големи количества синтетични наркотици от типа на амфетамините”, бе записано в доклада за 2005 година на Международния съвет за контрол на наркотиците към ООН .
Според световната организация България е една от големите производителки на амфетамини заедно с Литва и Естония. От ООН предполагат, че повечето амфетамини, които са произведени в България, се изнасят извън пределите на Европа.
В документа е отбелязано, че българското правителство е изразило политическа воля и готовност да води борба с употребата на наркотици, с наркотрафика и организираната престъпност пред представители на съвета, посетили страната през юни 2005 г. Посочваше се обаче, че авторитетът на отговорните структури често е подкопаван от корупцията и затова българските власти трябва да активизират усилията си за изкореняването й сред длъжностните лица.
ООН препоръча правителството да отдели по-голямо внимание на увеличената употреба на синтетични наркотици. Българските власти бяха призовани и да си взаимодействат с другите заинтересовани страни и при подкрепата на Интерпол за провеждането на мащабна операция за разследване на производството на каптагон в незаконни лаборатории в страната.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Позиция на Националното ръководство на ПП “Демократи за...
На свое заседание, проведено на 06.10.2022г., Националното ръководство на ПП „ДСБ“ обсъди изборните резултати...
Водещите кандидати на ДСБ в листите на “Демократична...
Доверете се на разума с номер 25 за "Демократична България"!
Кристина Петкова: в следващия Парламент ще настоявам за...
Кристина Петкова в "Денят с Веселин Дремджиев" Радвам се, че вицепрезидентът Йотова е прочела...
Атанас Атанасов: Би било добре, ако може да...
За „Демократична България” би било добре, ако постигне мнозинство само с „Продължаваме Промяната”. Това...
Атанас Атанасов: Още през март получихме информация, че...
“Искам да започна с едно извинение към българските граждани. В това трудно време извинявайте,...