Атанас Атанасов – Назначаване на районни кметове (ВИДЕО)

Водещ Марин Маринов: Здравейте отново. Аз съм Марин Маринов. Вие сте със сутрешния блок на Българската национална теливизия. В студиото сме с председателя на ДСБ – София Атанас Атанасов. Добро утро. Здравейте, г-н Атанасов.

Атанас Атанасов: Добро утро и на вашите зрители.

Водещ: Много остра реакция по повод на идеята с промени в избирателния. . . с въвеждането на избирателния кодекс да се въведе промяна по отношение на избираемостта на районните кметове в София, тоест те да не се избират, а да се назначават. Такава идея е залегнала сред управляващите. Много остра реакция от ваша страна. Защо според вас се прави това? Защо реагирате остро?

Ат. Атанасов: Сега, нашата реакция е затова, защото се лишават от реална власт гражданите и се ликвидира по този начин децентрализацията. И ще ви дам прост пример. Законопроектът предвижда населени места над 500 души да си избират кметовете, а в София райони, които имат над 100 хиляди души население, няма да си избират кметовете, а ще ги назначават зад гърба на населението. Това е недопустимо. Има. . . включително и сегашните управляващи имат обещание към българските граждани за децентрализация на властта в тази посока, за укрепване на районните кметове с повече правомощия. И в един момент се отива диаметрално противоположно в другата посока. . .

Водещ: Ама знаете, г-н Атанасов, че един от аргументите е, че тези кметове почти нямат правомощия, съвсем са им ограничени правомощията, нямат собствени бюджети, делегират ги от голямата община, реално те не могат да решават проблеми. И затова по-добре е да бъдат назначавани, защото така или иначе не зависи почти нищо от тях.

Ат. Атанасов: А защо по-добре да не им разширим правомощията на районните кметове, да им дадем бюджет и да им дадем реални правомощия да представляват хората? Вижте, районният кмет и районното кметство е средището, където хората отиват да си поставят конкретните проблеми от квартала. Какво означава това да се назначи един там партиен партизанин, никому непознат, без, нали, одобрението на хората, без те да са гласували за него, и да разчитаме, че той ще се грижи за. . . Той ще се грижи за интересите на тези, които са го сложили там. Това е недопустимо да се случва. И за съжаление очертава се една такава тенденция при днешните управляващи – желанието им да централизират колкото се може повече управлението. А централизацията на управлението, изземване на правомощия от гражданите, това са иманентни черти на тоталитарните режими. Ние трябва да отиваме в друга посока. И това не бива да се допуска. Сякаш по някаква система и тези, които го правят това нещо, се стремят да дадат колкото се може повече властови и кадрови правомощия в ръцете на министър-председателя, ако може, всичко да се назначава от Бойко Борисов в тази държава.

Водещ: Какъв друг пример имате, освен това с районните кметове, има ли нещо друго, което ви кара да правите това заключение?

Ат. Атанасов: Сега, дълго е да се обяснява, нали, минава през различни схеми всичко това. Аз смятам, че е важно обаче да се съсредоточим върху законопроекта. Това не му е единственият дефект. Ние вчера съсредоточихме вниманието на софиянци върху този проблем, защото сме софийска организация и защото ни предстоят местни избори. Но този законопроект, който между другото трябваше да се внесе и гледа точно преди една година, по обещание. . .

Водещ: Такова беше обещанието на ГЕРБ, да, преди изборите.

Ат. Атанасов: . . . по обещанията на ГЕРБ, сега, макар и със закъснение, влиза с много дефекти. Няма нищо ново, не са възприети никакви нови идеи. Например това, което ние предложихме, да се въведат тези преброителни центрове, за да може да се контролира от обществеността и от журналистите начинът, по който се броят бюлетините в. . . това не се възприема. . .

Водещ: Експериментално един ще бъде въведен.

Ат. Атанасов: Извинявайте, ексеприментално. Същата работа – експериментално, и за електронното гласуване. Вместо да беше се помислило по този въпрос и да се реши проблемът с гласуването на българите в чужбина с това електронно гласуване основно. . . и то експериментално. Всичко експериментално. . . Тоест за тези избори ще я караме постарому, а пък за следващите, който е на власт, нека да му мисли.

Водещ: Защо се прави това? Служебна победа ли. . . Има и такива анализи, че ще търси служебна победа от ГЕРБ. Защо го правят според вас?

Ат. Атанасов: Всички партии, когато са на власт, се опитват чрез правните норми да си докарат някакви преимущества. Разбира се, че, от една страна, и това е причината. За съжаление обаче, от друга страна, и той е много важен този аргумент, става въпрос за некомпетентност.

Водещ: Некомпетентност.

Ат. Атанасов: Некомпетентност. Трябваше да се. . . управляващите в парламента, Народното събрание, трябваше да се опрат на широка експертна оценка. Има много неправителствени организации, които имат натрупан голям опит в тази връзка. Всичко това трябваше да се използва, за да се направи един модерен, съвременен закон, а не компилация от стари норми тук набързо събрани на едно място. Това е лошо.

Водещ: Схващате ли го, специално това за районните кметове, схващате ли го като акт, който е конкретно насочен срещу “Синята коалиция”, защото ясно е сега, зрителите също са наясно, че вие имате, имате районни кметове в София, имате потенциал може би да спечелите на бъдещи избори, не знам, пак да спечелите районни кметовете, да разширите? Това удар срещу вас ли е?

Ат. Атанасов: Не съвсем. Може и така да се разчита. Ние сме конкуренти с ГЕРБ. И на изборите в София конкуренцията ще е ожесточена, разбира се. Повече според мен от друга посока идват тези аргументи. В София ГЕРБ са разочаровани, става въпрос, така, ръководството на партията на ГЕРБ в София, са разочаровани до голяма част от своите районни кметове. Спомняте си скандала с районния кмет на “Люлин”, който си направи рождения ден в прословутия ресторант “Монтерей” и там бяха отцепили. . . това беше тежък скандал. Имат разправии и с други. Сега, аз ги знам, нека да не влизаме в детайли. И понеже имат лоша кадрова политика, решиха, че по-добре е да. . .

Водещ: Да се назначават.

Ат. Атанасов: . . . да се назначават, за да може да си ги контролират, да слушкат, както се казва. Само че това не е в интерес на гражданите. Нали целта на представителната власт е хората да гласуват за тези, които искат да ги управляват, а не някой зад гърба им да назначава тези хора.

Водещ: Бихте ли подкрепили кмет на. . . кандидат за кмет на ГЕРБ с идеята след това да получите някои районни кметства в столицата?

Ат. Атанасов: “Синята коалиция”, нали, СДС и ДСБ, защото в София за местните избори още не сме подписали споразумението, но имаме категоричното становище двете партии, че в София ще се явим със собствен кандидат за кмет и собствена листа. Няма значение какви ще са правилата, ние ще. . .

Водещ: Независимо този избирателен кодекс дали е влязъл в сила и какво ще бъде. . .

Ат. Атанасов: Да, разбира се. Също така ние имаме готовност във всеки един район да посочваме кандидати, независимо. . . за районни кметове става въпрос, независимо по каква система те ще бъдат такива. Но на първо място – кандидат за кмет на Столична голяма община и листа от общински съветници на “Синята коалиция” в София ще има.

Водещ: За президентските избори, там същата ли е идеята?

Ат. Атанасов: Има, има договорка, не е подписано още споразумение между националните ръководства на двете партии за съвместно явяване на президентските избори. Аз обаче бих се пошегувал в стила на Бойко Борисов – аз съм много малък, аз отговарям за София, нека някой друг да каже. . .

Водещ: Е, ама София, София е важно място, най-важното.

Ат. Атанасов: Изключително важно. Вижте, няма време. . . Сигурно това предстои през предстоящата година, тя е предизборна, ще се говори много за това. Но сините имаме много сериозна тежест в София и ние сме убедени, че трябва да направим всичко необходимо да станем фактор и да влезем в управлението през парадния вход.

Водещ: Ако Алексей Петров се кандидатира за президент? Защото такива анонси се чуха вчера от една среща, поканил в дома си журналисти от плевенски медии, избрани от него, и един от анонсите беше и този. Вярвате ли, че това реално ще се случи или е блъф някакъв от негова страна?

Ат. Атанасов: Възможно е и едното, и другото. Не изключвам да се кандидатира Алексей Петров, не изключвам и това да е блъф, разбира се. Сега, първо, ако този човек се кандидатира, това ще принизи институцията на държавния глава, от една страна. От друга страна обаче, аз си мисля и, така, разсъждавайки винаги, анализирайки това, което се е случвало в миналото, и познавайки обвързаностите на различните политически играчи, аз си мисля, че ако Алексей Петров се кандидатира на тези избори, тези, хората от задкулисието на Първанов основно, така да ги наречем, новият проект, който е свързан с БСП, там няма, няма опасност да се разцепят, макар че някои си мечтаят за това. . .

Водещ: Има и такава версия, да.

Ат. Атанасов: Аз си мисля, че може да бъде използван Алексей Петров в ролята на Богомил Бонев на миналите избори. Богомил Бонев – жертвата, уволненият министър, борецът за справедливост, разцепи гласовете на десницата и на практика направи президент Георги Първанов. Защото освен, че го изпрати на балотаж, на втория тур му преля своята подкрепа и Георги Първанов стана президент с подкрепата на бившия син вътрешен министър.

Водещ: Тоест според вас такъв е сценарият – Алексей Петров да разцепи гласове на ГЕРБ примерно или не знам?

Ат. Атанасов: Да отнеме гласове от център-дясно по някакъв. . . нали, в тази насока се цели неговата партия. Защото РЗС е партията на “Октопода”, това е ясно вече на всички. Не може да се заблуди никой. Ако имаше време, в което се обясняваха, че това нямало или онова нямало, това сега се вижда, че е така.

Водещ: Тоест това е сценарий на хора около Първанов, казвате, така, около БСП. . .

Ат. Атанасов: Абсолютно. Вижте. . .

Водещ: . . . вкарване на Алексей Петров в политиката, така ли?

Ат. Атанасов: Аз ще ви дам един пример за това да се види къде стои РЗС, независимо от това, което се говори, защото, както е казано в Библията, не ме слушай какво говоря, ами виж какво върша. Именно с гласовете на народните представители на РЗС беше провален импийчмънта срещу Георги Първанов в парламента. Това е публичният знак кой къде стои. Сега, да не отиваме в тази посока. Бяха изнесени данни за обвързаност на Първанов с Алексей Петров. В крайна сметка. . .

Водещ: Вярвате ли на това, което беше изнесено от. . .

Ат. Атанасов: Аз не само че вярвам, но аз имам данни. И искам да ви кажа, че свързващо звено на всички тези играчи се казва Държавна сигурност. Единият е бил служител в Държавна сигурност, 6-то управление – Алексей Петров, а другият е бил агент на Държавна сигурност – Гоце. И през годините макар и тази тема да беше изтъркана, обвързаностите не могат да бъдат пропуснати.

Водещ: Добре, ама тя Държавна сигурност, коя година, 1991 година. . .

Ат. Атанасов: Никога не е преставала да съществува като структура, не се заблуждавайте, че тя е била извадена от държавата. Тя намери своя покрив на “Позитано” и винаги са действали.

Водещ: А лостовете за влияние, за механизъм какви са?

Ат. Атанасов: През властовите позиции на хората, които са изпратили във властта. Техният човек е президент и се използват властовите позиции. Зад проекта, така нареченият проект на Първанов, разбира се, основно пак свързващо звено са хората от специалните служби на репресивния апарат. Ще ги видите, когато обявят имената, ще видите, че там ще изплуват основни фигури от генералското движение. Тези, които навремето на практика направиха вътрешнопартийния преврат в БСП, смъкнаха Жан Виденов и доведоха на власт своя човек Георги Първанов.

Водещ: Това ли са оръдията, за които Иван Костов говори, които стреляли срещу бившето правителството на ОДС, които стрелят и сега, и артилеристите пак ли са. . .

Ат. Атанасов: Да, разбира се, точно така. Вижте, ние сме били на тази фронтова линия, познаваме тези, които играха, и сега ги виждаме същите хора.

Водещ: Ама същите са, така ли?

Ат. Атанасов: Същите хора, да. Виждаме ги тези. . . ние сме ги гледали в очите тези хора, били сме на фронтовата линя, пак ви казвам. Същите играчи са. И тук основна и много сериозна роля има руската агентура, която има интерес да наложи руските икономически интереси в България. . .

Водещ: Всичко това казвали ли сте го на Бойко Борисов? Знаят ли го в ГЕРБ?

Ат. Атанасов: Всичко това съм го казвал публично. И ако четат, нека да разберат за какво става въпрос. Основната разлика обаче между Борисов и Костов е в това, че Костов воюваше срещу тези сили, Борисов се опитва да се договаря с тях и това ще му изяде главата.

Водещ: Ще му изяде главата, казвате.

Ат. Атанасов: Да. И опитите му да се договаря включително и с ДПС по същия начин. . .

Водещ: Добре, ако. . . говорихме за президентските избори, казахте, че това е сценарий за разцепване и отнемане на гласове. Тогава защо вие не вървите в обратната посока – да консолидирате десни гласове заедно с ГЕРБ, общ кандидат, обща . . .

Ат. Атанасов: Ще трябва да се направи реална оценка, внимателна, и да се потърси консолидация на силите, разбира се. Аз съм за това. Защото, нали, виждаме всички недъзи в управлението на ГЕРБ, но да допуснем толкова бърза реставрация на бившите комунисти, на тройната коалиция, това е недопустимо и е пагубно за държавата, разбира се.

Водещ: Добре, последно да ви попитам, след като тази тайна власт, тези оръдия са толкова силни, в състояние са да свалят правителства, се оказва, след като са толкова силни. . . в крайна сметка реалната власт, явната, може ли да се вземе без договорка с тайната власт? Защо те допускат. . .

Ат. Атанасов: Вижте, разбира се, че може, трябва хората обаче, така, в партиите да бъдат активни и истините да се казват, а не да се премълчават, и не когато такива неща се съобщят във вашето студио, да звучат едва ли не като конспирация. Защото много хора ги знаят, но ги е страх да ги кажат. Смелост е необходима в политиката. Трябва да се казват истините. Защото аз ще ви кажа просто – проектът на Първанов, какво представлява това, и с това да завършим. Внимание, граждани, предлагат ви една консерва от държавния резерв на Тодор Живков, на която са сложили нов етикет, за да могат да скрият това, че е изтекъл срокът на годност. Това е проектът.

Водещ: Е, предстои да видим, все пак на 11 ноември престои да видим точно какво ще излезе.

Ат. Атанасов: Там ще видим и лицата, и оттам ще се ориентираме.

Водещ:. . . и какво ще бъде показано. Ще има повод за коментари и за анализи тепърва. Добре. Благодаря ви. Атанас Атанасов с, така, аргументи срещу идеята районните кметове да бъдат назначавани, вместо избирани.

БНТ, Денят започва

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...