Атанас Атанасов: Над Иван Иванов има чадър

Водещ: Добро утро на ген. Атанас Атанасов, бих казал на бял кон.
Атанас Атанасов: Добро утро на вашите зрители.
Водещ: Първо, дали сте удовлетворени от това, което се случи, от развоя на ситуацията? Аз съм сигурен, че сте, но съм длъжен да ви задам този въпрос. Съчета ли се обществения с личния интерес, ваш и този на ДСБ и до каква полезност ще доведе оттук-насетне това напрежение, което неминуемо ще се получи в самата система.
Атанас Атанасов: Моят личен интерес няма никакво значение в тази ситуация. Аз бих казал така – победата винаги има много бащи. В тази ситуация наблюдавам, че и министър-председателят се изживява като победител, макар че много отдавна той трябваше да вземе решението за отстраняване на вътрешния министър. Може би в ръководството на БСП и лично министър-председателят считаха, че няма да се стигне до тук. Общественият интерес, общественият натиск, действията на опозицията в парламента и европейският фактор доведоха до този развой на събитията.
Водещ: Но големият въпрос е какво се променя от тук насетне. Имаше заглавия днес “Петков си тръгна, батакът в МВР остава”.
Атанас Атанасов: “…батакът остава”.
Водещ: И ви го казвам, защото четейки тази уж класифицирана стенограма, чувството е много ужасяващо. Във всеки един момент е възможно празнините да се попълнят и това, което остава като корупция, като обвързаности, е налице във всички нива. Така че доколко трябва да сме убедени, че една кадрова промяна, за която и вие настоявате, ще промени ситуацията?
Атанас Атанасов: Е не, в този мандат на това правителство качествена промяна в МВР не може да се очаква в никакъв случай. Дано поне да зараснат някои от раните. Аз смятам, че независимо кой ще стане министър повече бандероли няма да се продадат. В това бъдете сигурни. Или повече количество синтетична дрога няма да се залови. Има поети ангажименти от това управление към определени икономически среди и те ще се опитат да ги изпълнят, защото идват избори отново.
Водещ: Мнозина припомниха, че винаги е имало връзки между управляващи партии, без значение коя е тя, и предишни управления, със сенчестия бизнес, и че са едни скачени съдове.
Атанас Атанасов: Сенчестият бизнес винаги чрез подкупи и чрез корупция опитва да пробие. Въпросът е…Значи аз не съм съгласен с тази теза изобщо. Това беше удобно на днешните управляващи-бивши комунисти, да обясняват, че който и да е на власт, е все едно и също. Не е вярно.
Водещ: С подслушванията е било така през всичките тези години. Не сте ли съгласен?
Атанас Атанасов: Зависи каква е политическата воля за противодействие на организираната престъпност. Аз искам да кажа, че по времето на `97-2001 г. на българските граници се задържаха тонове хероин. Сега се задържат килограми. Има количествени измерители за това нещо. Отделно от това важно е да се посочи, че за трети път бившите комунисти-настоящи социалисти, се провалят в управлението. Независимо как ще завърши този мандат абсолютен крах е всичко това, което видяхме. Аз искам да се спра с две думи на това, което казахте за стенограмата. Голям писък беше, че е изтекла тази стенограма. Не е добре да изтича класифицирана информация в публичното пространство, това не бива да с случва. Но какъв е общественият интерес в случая? Българските граждани трябва да знаят как се управляват системите за сигурност. Не може на върха на МВР основно да се занимават с подаване на класифицирана информация към разработваните лица.
Водещ: Що се отнася до изтичането й не съм съвсем наясно защо самото изслушване на г-н Танов и на г-н Петков беше с гриф, че това е класифицирана информация? Законът го изисква, или?
Атанас Атанасов: По две причини. Първо, заседанията на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред по правило за закрити. И на второ място, информацията, която беше споделена особено от Танов имаше такива нюанси, които-имена на разработки, определени лица, които протичат по тези разработки, които представляват класифицирана информация.
Водещ: Защо?
Атанас Атанасов: Защото …
Водещ: Като са изтекли така или иначе.
Атанас Атанасов: Защото способите и методите на специалните служби и на МВР са държавна тайна съгласно закона.
Водещ: Добре …
Атанас Атанасов: И в конкретния случай аз пак казвам-общественият интерес е по-важен от интереса на управляващите да скрият срамните си тайни.
Водещ: Вярно ли е, че имате и друг диск?
Атанас Атанасов: Вижте, аз имам много дискове, в колата слушам музика …
Водещ: Не, не, не говоря за такива …
Атанас Атанасов: Има много информация, която тепърва би следвало да бъде проверена от надлежните органи за прикриване на престъпна дейност от управляващите.
Водещ: Но такива СРС-та имате ли …
Атанас Атанасов: Не коментирам какво имам и какво нямам. Това няма никакво значение в конкретния случай …
Водещ: Има, има.
Атанас Атанасов: Дори и да разполагам с такава информация, аз ще постъпя по същия начин, по който постъпих с тази стенограма. Ще я предам на прокуратурата или на ДАНС, но ще настоявам да се извърши резултатно разследване. Защото до настоящия момент в случая с Иван Иванов не се случва нищо. Казвам го съвсем отговорно. Разполагам с информация, че един от водещите военни прокурори е в много близки отношения с Иван Иванов и се притеснявам тази история с Петков да не завършва като с историята с Овчаров.
Водещ: Какво искате да кажете, че има някакъв чадър от страна на военен прокурор върху г-н Иван Иванов?
Атанас Атанасов: Може да се очаква такова поведение. Изобщо военна прокуратура …
Водещ: От кого?
Атанас Атанасов: Името няма да спомена, но съм длъжен да предупредя включително и главния прокурор. По това разследване резултат няма, нещата вървят надолу и не се проверява най-важната версия-вътрешният министър все още, макар и в оставка, Румен Петков, покровителствал ли е Иван Иванов? Или главният секретар, сегашния. Тази версия трябва да бъде проверена. В противен случай дребните мишки надолу нямат никакво значение. Защо го казвам това. Защото по историята с оставката на предния Румен, Овчаров, се получи точно това. След оставката замря всякакво разследване, не се провери какво стана с Корнелия Нинова, с онази следователка, с изнасянето а информация имаше ли такова нещо, нямаше ли. Тук също. Какво ще се случи с осветяването на Алексей Петров от вътрешния министър? Което е престъпление съгласно Наказателния кодекс. Всички тези неща, освен оставката трябва да има и справедливост.
Водещ: Добре, обяснете според вас. Разбирам положението ви, вие сте твърда опозиция. Но все пак не е ли разумно това, което се предлага в момента-махане на, как да кажа, очите и ушите на МВР в друго звено, равно отдалечено, дотолкова, доколкото да не се злоупотребява. Като казахте статистика колеги припомнят в различни извадки по ваше време, че е имало страшно много разрешения, издадени за използване на СРС, а в съда влиза много малка част. Това е ставало винаги.
Атанас Атанасов: Сега вижте, в момента проблемът със СРС-тата е много по-сериозен- От 2001 г. насам в прогресия са се увеличавали разрешителните. Аз този обаче проблем не го атакувам, защото службите трябва да не им се ограничават възможностите да работят. Въпросът е тук за ефективността и искам да кажа тук, че СРС не се използват само за разкриване на престъпления. Те се използват, за да се наблюдава определеното поведение на лица, което може да застраши националната сигурност. И така нататък. Така че да се дават такива оценки според мен е пресилено и може би е удобно в кризисен момент.
Водещ: Добре, не е ли разумно по принцип? Без значение дали е Петков или Петканов или Бонев? Без значение кой е вътрешният министър. Не е ли о.к. една такава идея?
Атанас Атанасов: Тази идея беше разработена в края на 2000 г. от единият екип, който ръководех аз. Това е така нареченият унгарски модел на структуриране на службите- В Унгария през `95 г. е приет закон, от който по този начин е направена структурата. Така наречените оперативно-технически служби са изведени в самостоятелна агенция, равнопоставена на останалите оперативни служби. Те поръчват на тази агенция. Тя експлоатира и независимо им предава информация.
Водещ: Тоест разумно е това като ход?
Атанас Атанасов: Би могло да се приложи този модел. Но аз питам какъв беше проблемът в системата на МВР по този начин да се приложи моделът. Тук е въпросът за спазването на закона. Видя се от изслушването на Танов и от друга информация, която изтече, че вътрешните правила в МВР не са се спазвали. В МВР има една инструкция, наречена Инструкция за извънредните произшествия, съгласно която инструкция във всеки един случай, в който служител на МВР попадне на СРС задължително се докладва в писмен вид на министъра на вътрешните работи. Искам да попитам сега Петков или някой друг да отговори-докладвано ли му е на него, че Иван Иванов е попаднал на СРС?
Водещ: Г-жа Татяна Дончева коментира “На умряло куче нож не се вади”. Това по отношение на вашето запитване към министъра. Може би е важно да се оцени тепърва какви са възможностите да не се злоупотребява и такива скандали да са в по-малка степен, понеже единодушни са всички-това демотивира състава.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...