Атанас Атанасов: МВР трябва да окаже съдействие на Народното събрание, колкото и да не му е приятно

Фокус: Ген. Атанасов, какви документи получи работната група по случая с Ангел Димитров-Чората?

Атанас Атанасов: За моя изненада прокуратурата е изпратила следственото дело. Представете си – не го показват на защитата на близките, а на парламента са го изпратили. А МВР не изпратиха материалите от проверката Това мен не ме учудва, аз очаквах подобно поведение, защото именно в тези материали от тази проверка, става ясно, че се правят опити убийството да бъде прикрито. Заключението от тази инспекторска проверка беше оповестено от главния секретар на МВР, т.е. от този, който беше разпоредил проверката.

Фокус: Какво беше заключението?

Атанас Атанасов: Заключението от тази инспекторска проверка беше, че нямало причинна връзка между нанесения побой от страна на служителите на МВР и смъртта на Ангел Димитров. Тогава ген. Илия Илиев се позова на съдебно-медицинска експертиза, но се оказа, че до момента, в които ген. Илиев оповести заключението, не е имало такава експертиза. Не се учудвам, че МВР се опитва да саботира работата на работната група, защото става ясно, че те още от самото начало са взели решение на много високо ниво да прикриват престъплението. Именно в инспекторската проверка, направена от МВР, става ясно, че резултатите са поръчани. Впоследствие обаче направената съдебно-медицинската експертиза показва точно обратното становище – че смъртта е резултат единствено от нанесения побой и то – от удара по главата. Ген. Илиев на практика е излъгал. Сега се опитват да прикрият неговата отговорност и това го прави министърът на вътрешните работи със съдействието на прокуратурата. Аз обаче смятам, че институциите в страната трябва да се уважават. И на първо място – трябва да се уважава Народното събрание. Едно министерство като това на вътрешните работи дължи това уважение на Народното събрание и би следвало да окаже нужното съдействие, колкото и да не му е приятно, за да се изясни истината.

Фокус: Как ще продължите да разглеждате случая, въпреки, че не получавате нужните документи? Какво ще предприеме в тази посока работната група?

Атанас Атанасов: Аз съм длъжен да кажа, и това е важно, че лицето Ангел Димитров не имал славата на човек с добро име, но това няма никакво значение за изясняване на истината. И щом парламентът е взел решение да се изясни истината, ние трябва да защитаваме това решение докрай. Трябва да разберем в крайна сметка: кой и по какъв начин даде разпореждането да се прикрие това престъпление. За такива деяния в нормалните страни отговорността е само една: оставка! Аз сега разбирам, че управляващите са много притеснени от това – лицето Румен Петков да си подаде оставката, но това трябва да е урок, защото не може такива тежки деяния да бъдат прикривани и да се търси начин да е избягва отговорността.

Фокус: Какво е вашето мнение за постановлението, издадено от Военноокръжната прокуратура?

Атанас Атанасов: Аз съм сигурен, че това позорно постановление на прокуратурата, което бе издадено от Военноокръжна прокуратура по изрично разпореждане на главния прокурор Никола Филчев ще бъде отменено в един момент. Това може да стане, когато дойде нов главен прокурор, но ще бъде отменено, защото е позорно. Аз се запознах с материалите от делото. Изводите на прокуратурата не съответстват по никакъв начина на събраните по делото доказателства. И се вижда, че всичко това е направено с цел да бъде подпомогнато прикриването на престъплението от ръководството на МВР. В края на своя мандат Никола Филчев се опитва да договаря бъдещето си чрез управляващите и се опитва с едно такова дело, с една такава помощ да го направи. Това е не само недостойно, това според мен престъпно!

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...