Атанас Атанасов: МВР е арбитър в битката между хероина и амфетамина

Водещ Георги Коритаров: Започва “Коритаров live”. Нови подробности за скандала с Будимир Куйович и интригите в Министерството на вътрешните работи – последици, рискове, възможности да се реши тази ситуация. Отговори на всички тези въпроси ще търсим с Атанас Атанасов. Той е депутат от “Демократи за силна България”, иначе преди години е бил директор на… както се е наричало тогава РДВР-Разград. Добро утро и добре дошли.

Атанас Атанасов: Добро утро. Добро утро и на вашите слушатели, господин Коритаров.

Водещ: Познавате ли действащите лица специално на територията на Разград хората, които бяха наказани и в частност Тодор Димов?

А. Атанасов: Аз ще кажа само няколко изречения по тази тема, защото смятам, че други неща са важни. През периода 1992-1995 година, 4 години аз бях директор на Регионална дирекция на вътрешните работи – Разград. Тези хора, които в момента са ръководители на тази дирекция, по-голямата част от оперативния състав, са хора, с които аз съм работил. Да речем, ако съставът на дирекцията е между 700 и 800 служители, аз познавам най-малко 500 човека от тях. Мога да кажа със сигурност, аз между другото с някои от тези служители, чиито имена бяха споменати, даже съм имал и професионални конфликти, но независимо от това съм категоричен, че тези хора са работили лоялно и не може да става и дума за някаква корупция в тяхната работа. Така че съжалявам, че попаднаха в такава ситуация, както вчера се изрази Тошко Димов, че бяха “изпържени” в тази ситуация.

Водещ: Всъщност, нека да се върнем към един фрагмент от разговора с Тошко Димов и ще продължим.

/излъчва се запис – бел. ред./

Водещ: Няколко интересни момента логистична подкрепа отвътре от МВР, която се оказва на наркомафията. Как изглежда това в контекста на случая “Куйович” и на вашите впечатления?

А. Атанасов: Сега, след това, което беше публикувано в медиите, което стана достояние на обществото, аз мога да кажа няколко неща. На първо място, и днес в няколко от големите вестници тази информация е отразена, изпълняващият длъжността главен секретар на Министерството на вътрешните работи Валентин Петров е уличен в покровителство на наркомафията, уличен и то от служители вътре в Министерството на вътрешните работи, един от които е Тодор Димов. При тази ситуация – той не е назначен за главен секретар на Министерството на вътрешните работи официално, той е само изпълняващ длъжността – аз призовавам министър-председателя да не започва процедурата по назначаване на главен секретар на Министерството на вътрешните работи, защото този човек трябва да бъде проверен дали е лоялен към институцията и към държавата. На второ място, от 1 януари е в сила закон за новата агенция за национална сигурност, Държавна агенция за “Национална сигурност”. Тази агенция на първо място има задача и по закон, и според заявленията на управляващите да се бори с корупцията по високите етажи на властта.

Водещ: Да, основната й цел.

А. Атанасов: Така. На второ място, в тази институция се инкорпорира цялата досегашна служба “Сигурност” в МВР, която е основният орган за контрол на класифицираната информация. При тази ситуация аз ще предложа като народен представител на колегите ми от парламентарната група, а и на всички колеги от опозицията, смятам, че и от управляващите разумните хора ще разберат тези аргументи, на първото заседание на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, парламентарната комисия, което трябва да бъде другата сряда, да бъде повикан и изслушан Петко Сертов, новият председател на агенцията по национална сигурност…

Водещ: По национална.

А. Атанасов: … да обясни пред парламентарната комисия какви действия е предприел по тези два факта. Какво ще предприеме агенцията, какво ще планира и предприеме агенцията за проверка на корупция по високите етажи на властта, защото е уличено ръководството на МВР.

Водещ: Тук обаче влизаме в една, може би те не са и очаквали такава хипотеза ДАНС да трябва да проверява високи етажи на МВР. Има ли технологична база това да стане възможно? Може ли примерно ДАНС да проверява или да контролира, да следи, да разработва главен секретар на МВР?

А. Атанасов: Съгласно закона…

Водещ: Би трябвало да може.

А. Атанасов: Съгласно закона Държавната агенция по национална сигурност трябва да работи по всички лица по високите етажи на властта, няма значение в кое ведомство се намират те. А отделно от това това освен, че й е задача, съгласно закона един от спорните текстове, който между другото беше, но този текст вече е действащ закон, националната агенция за сигурност има пряк и непосредствен достъп до всички документи на МВР и би могло и е задължително да изисква тук разработки и всякакви такива неща, за да провери всички тези факти, които са посочени.

Водещ: Представете си обаче хипотеза – уличен е главен секретар на МВР, казвам го като хипотеза, да не помисли някой шеф на пресцентър на някое министерство, че го казвам директно. Хипотеза. И трябва да бъде контролиран, следен, външно наблюдение и т.н. Само че той е главен секретар. Той си има система за защита. Как ще стане? Тук става нон сенс.

А. Атанасов: Аз смятам, че в конкретния случай проверъчните действия могат да бъдат извършени без да се използват СРС. Тук трябва да бъдат изслушани служители на МВР, които са свързани с цялата тази история.

Но аз искам да акцентирам върху един проблем изключително важен. Бяха залети медиите с класифицирана информация.

Водещ: Това е вярно.

А. Атанасов: И то без назовани източници. За да може да се мотивира отстраняването на досегашния главен секретар. А би следвало да се… и не прокуратурата, а на първо място Държавната агенция “Национална сигурност” да започне да извършва проверка от къде изтекоха тези данни с класифицирана информация в медиите? Защото е прав Димов, когато казва – недопустимо е с такова неконтролируемо изтичане на класифицирана информация в медиите да се застрашава живота, здравето на служители на МВР, на сътрудници и т.н. Това е недопустимо.

Когато, г-н Коритаров, когато се приемаше преди две години Законът за МВР, сега действащият закон, аз като народен представител предложих и формално, и защитих в пленарна зала да бъде закрита длъжността главен секретар в МВР.

Водещ: Защо?

А. Атанасов: Защото, след като всички полицейски служби минаха под шапката на една дирекция и полицията има директор на практика главният секретар остава без работа. Отношенията между главен секретар и директор на полицията се явяват една точка на интриги. Ето го резултата.

Водещ: Сега, обаче… да, вярно е…

А. Атанасов: Ето го резултата, защото още когато избухна този скандал, аз заявих пред ваши колеги, че става въпрос за интрига между директора на полицията и главния секретар, и ето го директора на полицията иска да му заеме мястото.

Водещ: Имаме няколко обаче много важни теми. Една от тях: Военноокръжна прокуратура ще се занимава със случая. Това ли е институцията, която може да гарантира прозрачност и обективно решение?

А. Атанасов: Категорично мога да заявя, че в никакъв случай не може да се разчита на военна прокуратура и аз ще дам тук много примери. Военна прокуратура в последните години се е превърнала в една, как да я нарека, институция за покриване на престъпленията в МВР. Много често, много често там правят някакъв вид услуги на министъра на вътрешните работи Румен Петков. Например когато трябваше да бъде освободен, не знам по какви причини, бившият директор на пожарната генерал Войнов, един достоен човек, доказал професионализма си доста години, му спретнаха някакво измислено дело за това, че секретарката му и шофьорът му ползвали джиесем. Оправдаха го. Оправдателната присъда влезе в сила. Има ли справедливост? Военна прокуратура изпълни поръчката да го разкара този човек. Подобни неща… там, в тази черна дупка, наречена Военна прокуратура, са потънали много дела и много случаи. Например един голям скандал за откраднати над 14 милиона лева от Гранична полиция и то установени с доклад на ревизионната служба на МВР, и до ден днешен…

Водещ: Доста стар скандал е това.

А. Атанасов: Да, аз като народен представител не съм получил…

Водещ: По времето на Петканов стана.

А. Атанасов: Петканов е отговорен за… съгласно закона.

Водещ: И още няма отговор.

А. Атанасов: До ден днешен аз като народен представител не знам какво се е случило. Военна прокуратура не дава никаква информация. Да не говорим например за историята, която мина и през вашето студио, със служителя на НСО Марков, който изнесе скандални данни за това, което става в НСО. Него го разследва в момента Военна прокуратура, а не ръководителите.

Водещ: Първоначалното подвеждане по случая Ангел Димитров-Чората.

А. Атанасов: А Чората? Тази история с кардиогенния шок. Изобщо във Военна прокуратура действа един кръг от хора, които се занимават там, и те организирано го правят това нещо…

Водещ: Ами, значи трябва…

А. Атанасов: … се занимават с извършване на престъпления против правосъдието, за да правят услуги на властта.

Водещ: Реалистично ли е да се мисли това, което казва и Тодор Димов, комисия в парламента или някаква по-независима институция, която да вземе отношение по случая?

А. Атанасов: Да довършим темата с Военна прокуратура. Това, което аз казвам в потвърждение на тази теза, е вчерашното поведение на самия Валентин Петров. Това, че Валентин Петров излезе, даде пресконференция и каза искам да ме разследва Военна прокуратура, значи, че си е осигурил там гърба. Така, че не можем да разчитаме на никаква обективност. Затова аз казвам, да дойде Петко Сертов в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, да докладва пред парламентарната комисия, защото по закон е предвидено, че върху ДАНС ще се упражнява парламентарен контрол от специална парламентарна комисия. Такава още не е създадена. Има Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, в която действа подкомисия за контрол върху службите, ръководена от Татяна Дончева.

Водещ: Да, да.

А. Атанасов: Така че в тази комисия нека да дойде да докладва какви действия ще извърши той, за да се разследва този корупционен скандал и от къде е изтекла класифицирана информация. И вече след неговото изслушване ние в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред след дебат ще преценим какви последващи действия да извършим. Но аз смятам, че парламентът е този, който би следвало в конкретния случай не да се намеси, а да извърши проверка и разследване, защото в крайна сметка е уличено ръководството на МВР.

Водещ: Да, висшето ръководство. А наистина, че има изтичане на класифицирана информация още от самото начало, това наистина е факт.

А. Атанасов: Вижте – това Куйович, името на Куйович, разработки, комбинации, всичко това беше пуснато в медиите де факто.

Водещ: Куйович обаче… тук преди да стигнем до Куйович, нещо, което много силно впечатление ми направи, един детайл. Темата, казва Тодор Димов, за амфетамините е дори по-важна от хероина. Защо? Той казва много пари се крият там, но мога да го кажа пред комисия.

А. Атанасов: Принципно казано, при транзита на хероина през България тук остават пари само в мулетата, които го транзитират. А при производството на амфетамини и износа фактически се получават много големи средства от тези, които го произвеждат.

Водещ: Е, тук е всъщност голямата хипотеза за чадър.

А. Атанасов: Някъде около оставката на главния секретар Илия Илиев протече една информация в публичното пространство, беше публикувана в няколко медии, която аз смятам, че има директна връзка с този случай.

Водещ: Каква е тази информация?

А. Атанасов: Аз мисля, че Илия Илиев подаде оставка на 27 ноември. На 26 ноември беше… или на 27-и, нека да не греша, но в тези дни, ръководството на Главната дирекция “Борба с организираната престъпност” в лицето на заместник-директор и един от началниците на отдели, мисля, че се казваше Флоров, дадоха пресконференция, на която обясниха, че предната вечер, значи това е било на 26-и, на входа на София при проверка е задържан служител на полицията, полицейски служител от Пловдив, мисля, че Джуров се казваше или Джурковски, нещо такова, в багажника на която кола са намерени 80 килограма амфетамин, произведени в Батак и трябвало да бъдат доставени в София, за да тръгнат тук по канала за Турция. Успоредно със задържането на Джурковски или Джурков, как се казваше, е задържано и още едно лице, чието малко име беше Стоян, Стоян С., не си спомням фамилията, и тези висши служители на ГДБОП заявиха, че това е лицето, което е организатор на производството и износител на амфетамина в чужбина. В последствие в съда обаче, когато трябва да се взима мярка за неотклонение, са представени материалите само за Тодор Джурков.

Водещ: А другият?

А. Атанасов: За другия в един момент в съда изчезнаха материалите. Оказа се, според публикации в медиите, които никой не опроверга, че този Стоян С. е брат на една дама, с която живее Куйович – Невена, а техният баща е бивш висш служител на Министерство на вътрешните работи, който е приближен на така наречения кръг “Монтерей”.

Водещ: Това е Ангел Стойчев.

А. Атанасов: Ангел му беше малкото име, не си спомням фамилията.Сега, тук се поставя въпросът кой на високо ниво в Министерство на вътрешните работи разпореди материалите за този Стоян С. да не бъдат предоставени в съда, този човек да не бъде задържан, да бъде освободен и повече да го няма? Ето ви… и вижте, неслучайно казвам, аз проследих всички факти. Оказа се, че тази реализация е започнала часове преди Илия Илиев да подаде оставка.

Водещ: Коя реализация? По амфетамините.

А. Атанасов: По амфетамините. Часове преди Илия Илиев да подаде оставка е започнала тази реализация. Междувременно към него момент вътрешният министър Румен Петков беше на едно много интересно посещение в Монако, за което аз съм направил питане към министър-председателя и изчаквам да ми отговори в пленарна зала, но това е една друга тема, която изисква много време. Той се върна скоропостижно в България, явно с правителствения “Фалкон”, който използва като такси, прие оставката на Илия Илиев, след това се върна в Монако и изчезнаха материалите за Стойчев. Знаем, че Румен Петков, а и Валентин Петров между другото живее точно в блока, който е срещу “Монтерей”, са много чести посетители на това заведение. Ето, тези обстоятелства трябва също да бъдат проверени от…

Водещ: Ама вие правите интересна връзка – всъщност, че заради тази история с амфетамини и тази личност е по-логичната, по вашия разказ, причина за отстраняване на Илия Илиев, защото е разрешил такава операция.

А. Атанасов: Моите данни от МВР показват, че Илия Илиев е разпоредил реализацията по амфетамините. И между другото това е станало в един период, след като с него вече е бил проведен разговор от вътрешния министър, че трябва да подаде оставка и преди фактическото подаване на оставка, в този период се е случила тази история.

Водещ: Чакайте, обаче… А ха, че трябва да подаде оставка заради разградската история.

А. Атанасов: Да, заради разградската история.

Водещ: Междувременно Илиев дава ход на операцията по амфетамините…

А. Атанасов: На операцията по амфетамините и подава оставка на другия ден. Той подаде оставка сряда или четвъртък, не си спомням деня, а разговорът с него е проведен през почивните дни, в уикенда, от вътрешния министър.

Водещ: Тук го питах за амфетамини и той…

А. Атанасов: Вижте, няма да го съдя Илиев в никакъв случай, той беше един от най-приближените хора на Румен Петков. Поводът за неговото отстраняване е тази история с Куйович, причината според мен е по-дълбока. Явно той вече, нали, има съмнения по отношение на неговата лоялност към Румен Петков. Заговори се от няколко месеца в МВР, че контактува с хора, които недолюбват Румен Петков. Някаква такава интрига.

Водещ: Това са, да не ставаме, така, и ние заложници в орбитите на някакви интригантски слухове, но тук проблемът е много принципен – защо от някъде в МВР пречат на разработки по амфетамините?

А. Атанасов: Така, и тук нещо също важно. Сега, след като Румен Петков излезе и направи нещо безпрецедентно, обяви пред цялото общество и пред целия свят кои ще бъдат наказани по тази проверка и по този начин той също изнесе класифицирана информация, и потвърди данни, които…

Водещ: Показвайки кои са работили…

А. Атанасов: Кои са работили и т.н. Той обясни, че е разпоредил да се извърши пълна инспекторска проверка на ГДБОП.

Водещ: Какво може да донесе това?

А. Атанасов: Не знам, това също е много интересно.

Водещ: Може ли обаче да се стигне до укриване на документи, до деформирането им?

А. Атанасов: Аз си мисля, че инспекторската проверка може би има задача да провери дали не са останали някакви улики, които да станат достояние на други органи, именно за укриването на… или за чадъра върху производството и трансфера на амфетамини.

Водещ: Малко ми е…

А. Атанасов: Между другото производството на синтетична дрога и нейният трансфер беше държавна политика преди 1989-а година. Държавна сигурност беше създала цялата тази организаця и тези канали и до днес – къде с по-големи успехи, къде с по-малко успехи, работят именно по стария тертип. Знаем какво е отношението на Румен Петков към Държавна сигурност… много дълга тема.

Водещ: Не, но може ли наистина да се прави пряк извод за покровителство от високи етажи на МВР на производството на амфетамини?

А. Атанасов: Аз поставям въпроса кой орган, на какво ниво – след като пресконференция е дадена от заместник-директора на ГДБОП и началник на отдел и е казано какво се е случило, кой задържан, кой организатор и т.н. – кой орган, на какво ниво в МВР даде разпореждане материалите за този човек Стоян да не постъпят в съда? Тоест… и те не са постъпили и в прокуратурата. Аз проверих, в прокуратурата материали за този Стоян не са постъпвали, което означава, че в МВР е казано “стоп”. Кой даде разпореждането? Става въпрос в конкретния случай за амфетамин за няколко милиона. Това е конкретен случай обаче. И кой беше задържан – мулето, сержант някой си Джуров, и тишина.

Водещ: Добре, достатъчно въпроси повдигнахме. Благодаря на Атанас…

А. Атанасов: Но аз искам да завърша с това, с което започнахме – ще направя предложение и разчитам в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, където с представителите на новата парламентарна група, чийто представител е и Свинаров, да имаме мнозинство и би следвало оттам да започне проверката. Нека да се подготви Петко Сертов и да дойде другата седмица да докладва.

Водещ: Добре, благодаря на Атанас Атанасов.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...