Атанас Атанасов: “Лиана” уличава лично Доган за подкупи!

О.р. ген. Атанас Атанасов навърши 50 години на 17 май. Той е роден в село Батин, Русенско. Завършил е Юридическия факултет на СУ “Св. Климент Охридски”. Работил е като съдия, прокурор и шеф на РДВР. В служебния кабинет на Стефан Софиянски е назначен за секретар на МВР. После е директор на НСС до ноември 2002 г., а след това пак става адвокат. В момента е депутат от ДСБ.
Атанасов е щастливо женен за втори път за половинката си Весела, с която имат син на 10 месеца. От първия си брак има син и дъщеря.

– Г-н Атанасов, защо министърът на вътрешните работи Миков отказа да ви даде делото “Лиана”? Вие му отидохте на крака с председателя на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Минчо Спасов. Има и решение на комисията да ви предоставят разработката.
– Отговорът е много прост. Защото това е разработка, с която бившата ГДБОП е установила една част от корупционните схеми на ДПС. Начините, по които ДПС чрез свои лица във властта са отчислявали пари от обществените поръчки в черна каса. Става въпрос за огромни средства, за стотици милиони левове и тези средства са използвани за най-различни цели, включително, разбира се, за обогатяване на висшия етаж на ДПС. И затова отказаха да ни предоставят тези данни, защото това е директен удар срещу корупцията на коалиционния им партньор. Но освен всичко друго в тази разработка има конкретни данни за получени суми пари. Там има един конкретен факт за едни 300 хиляди лева, които ДПС са получили като партия и като черна каса за една замяна на гори в областта на Трявна. Има конкретни данни за финансирането на едно задгранично пътуване на Джевдет Чакъров от тази черна каса. Има конкретни данни, които уличават самия Ахмед Доган в получаване на подкупи директно. Става въпрос за схема, по която ДПС работи като партия – от всяка една обществена поръчка, чието решаване зависи от министерствата, които те управляват, се отчисляват между 10 до 30 процента от цената на поръчката в черната каса. Ние, парламентарната комисия, искахме тези материали да бъдат предоставени в парламента, за да се запознаят всички народни представители и да се реши какви мерки трябва да бъдат предприети срещу политическата корупция. Всичко това го скриха. С цената на публични скандали го скриха, давайки си сметка каква бомба ще избухне, ако тези материали станат публично достояние.
– Вие често говорите и против една друга далавера, която също се свързва с ДПС – сделката на правителството с бившата шефка на тотото Ирен Кръстева да строи сграда на НАП около сегашната печатница “Родина” на “Цариградско шосе” срещу три апетитни държавни имота в центъра на София.
– Тази сделка изисква много детайлна проверка. Аз съм убеден, че след изборите, когато се структурира новото дясно мнозинство и правителство, този въпрос ще подлежи на ревизия. От данните, с които ние от ДСБ разполагаме на този етап, виждаме, че има конфликт на интереси. И министър-председателят лично е замесен. Другият факт, който е изключително важен, е, че тази сделка е причината да бъде отстранена Мария Мургина от нейната длъжност. Тя е била против сключването на тази сделка. Аз в никакъв случай не искам да поставям висока оценка на Мургина като шеф на НАП, но тя е отстранена, защото е била пречка за реализирането на тази сделка, за която лично министър-председателят Станишев има конфликт на интереси.
– Защо смятате, че именно министър-председателят има интерес от тази сделка?
– Интерес от тази сделка има роднина на Станишев по пряка линия.
– Кой по-точно?
– Той има инвестиционни намерения в сделката. Това е причината лично министър-председателят да внесе тази точка в дневния ред на правителството. Забележете, не я внася някакъв министър, а лично Станишев застава зад тази сделка, с невероятна упоритост настоява тя да се сключи и не дава ясни икономически обяснения. Той публично защити тази сделка и каза, че е в интерес на държавата. Не – тя е в негов личен интерес и в интерес на негови роднини. За да може сделката да бъде реализирана, си послужиха с всички средства.
– Вие сигурен ли сте в това? Не е ли в основата на сделката интересът на ДПС?
– Там всъщност са много апетитни терени, които при едно застрояване в бъдеще могат да донесат много големи печалби. Това е интересът на хората на ДПС. Но тази информация, която ви казах, никъде не е изтичала. А е проверена, вярно е и е изключително важна – Станишев също има интерес. Ирена Кръстева обслужва изцяло интересите на ДПС, но в конкретната сделка имат общ интерес ДПС и Станишев. Станишев работи за определени инвестиционни намерения.
– Да поговорим за скандала около СДС. Съдия Димана Йосифова отказа да регистрирала новия лидер Мартин Димитров? Твърдите, че това е политическа поръчка?
– Това е директна политическа поръчка към Градския съд от ДПС. А ако човек провери делата, с които се е занимавала тази госпожа Йосифова, ще стане ясно за какво става въпрос. Тя беше свързана с регистрацията на скандалите около мюфтийството. Тогава имаше безкрайни безобразия. От Европейската комисия поискаха да бъде разследвана директна кражба на една фирма, която тази госпожа беше регистрирала. Дори бившият главен прокурор Филчев я разследваше за корупция по подобни дела. И сега това дело за регистрацията на СДС пак попадна при нея. Общо взето, всички факти говорят, че дела, които имат висок политически или икономически ефект, попадат при тази жена.
– Кой й ги поръчва тези дела според вас?
– Началникът й, кой може да й ги поръчва. Този месец, в който предстои избор на председател на градския съд изтича мандатът на Светлин Михайлов и той ще се кандидатира за преизбиране за следващ мандат. Това е страшно удобен момент за оказване на натиск, при условие че Висшият съдебен съвет като деполитизиран орган ще трябва да избере този председател. Ето за това става дума.
– Каква е ролята на ДПС в този случай?
– ДПС поръча на своите послушковци да направят всичко необходимо да попречат на синята коалиция. Между другото е много важно да се посочи, че всичко е вързано, нещата са обмислени подробно от хората, които са направили целия този план – да се спре синята коалиция от участие на изборите. БСП и ДПС знаят, че единственият начин да има алтернатива на тяхното управление е коалиция между ГЕРБ и синята коалиция. И те решиха, че могат да атакуват с ловки процедурни схватки синята коалиция.
– Имаше ли последствия онзи прословут ваш доклад за корупцията, който направихте като шеф на НСС? Бонев ви съди за него, но ви оправдаха…
– Да. На базата на фактите в този доклад някои от министрите бяха извадени от състава на правителството. Този доклад касаеше събрана информация по линия на контраразузнаването за директна зависимост на български политици в чужди специални служби. И тези, които бяха изобличени в този доклад, впоследствие се опитаха, изопачавайки правото, да ме осъдят, че съм написал доклад за корупцията. Това е прословутият доклад, на който му слагаха различни епитети. В този доклад на практика основната част от нещата бяха корупцията като механизъм за проникване на руските специални служби. Как руските специални служби чрез корупция бяха оплели в мрежите си някои от политиците, които бяха по върховете на държавата в този период от време. Ето това беше разкрито и докладвано на министър-председателя и министрите бяха отстранени.
– Смятате ли, че министрите в сегашното правителство надминават по кражби министрите, които Иван Костов освободи по време на мандата си?
– Управляващите ДПС, НДСВ и сега БСП имаха два мандата време да проверят всичко. Смятате ли, че ако имаше някакви факти, които да уличават Костов или хора, работили с Костов, в корупция, за тези осем години нашият политически противник нямаше да ги употреби? Един факт да имаше, щяха да изправят Костов на съд! Но нека видим какво направиха те за осем години. Например сделката с външния дълг, за която се твърди, че сме загубили около един милиард по схемата, която разигра Милен Велчев. А продажбата на БТК? НДСВ и ДПС продадоха БТК за около 200 милиона евро. А правителството на Костов отказа сделка с гърците за около 750 милиона евро , защото счете , че това е ниска цена. А в този мандат Европа ни спря парите, защото европейците установиха, че българските комунисти обичат европейските пари, но не обичат европейските правила.
– В тази връзка да питам защо Румен Петков беше отстранен от власт, но си е обгрижван в редиците на БСП ?
– Заради явни факти за прикриване на корупцията на управляващите. Защото този човек разби МВР, за да не допусне службите да могат да си вършат работата и да разкрият корупционните схеми на неговата партия. Поведението на Румен Петков не е негова лична инициатива. Това е партийна политика. Затова Миков, когато дойде след него, не направи нищо друго. Може би някои наивници очакваха, че Миков ще разследва далаверите на предшественика си. Това не се случи. Няма как да се случи, защото това е партийна политика за прикриване на корупцията на собствената партия. Аз се надявам, че хората са ги разбрали тези неща дори интуитивно и ще направят необходимото на изборите.
– Изглежда ненапразно се твърди, че Румен Петков управлява парите на БСП?
– Това е една от причините той да бъде запазен в партията, да не му се случи нищо, защото е човек, който прекалено много знае. Бившата комунистическа партия във вътрешните си отношения се държи като глутница. Тоест, нашите хора, които са вършили едно или друго за партията, независимо дали е било законно или не, ние сме длъжни да се погрижим за тях. Може да бъдат смъкнати от власт, може да бъдат оттеглени временно от някои позиции, но трябва да се грижим за тях. Така постъпиха и с Румен Петков , и с Румен Овчаров, и с Корнелия Нинова и с кой ли не още. За някои докрай се бориха и не позволиха да им се потърси отговорност. Например Гагаузов, Орешарски – говоря за изключително големия скандал с пътния фонд и парите, които ги дадоха на батко, братко, всичките далавери. Хората, които са се разпореждали с парите, бяха тримата министри – Орешарски, Гагаузов и Мутафчиев. Станишев застана като Матросов на амбразурата заради тях – да ги спаси, защото тези пари, които са били отчислявани, са отишли в техните фирми. Фирмите на партията, които перат сивите пари, парите от сивата икономика.
– Все още ли искате оставката на вътрешния министър Михаил Миков?
– Не съм си променял становището. Миков е пълен провал. Той наследи едно разнебитено МВР и нищо не направи да го структурира и най-вече да мотивира съставът на министерството. Той изобщо не се занимава с проблемите на МВР, а върши някои други неща, които, общо взето, могат да бъдат формулирани така – в информационно обслужване на определени отдели от правителството. Представете си ЦУМ. Едно семейство от провинцията – двама съпрузи с малкото си дете, отиват да пазаруват. И докато те пазаруват, са оставили малкото си дете някъде в коридорите и на него му е много интересно да тича по ескалаторите нагоре-надолу, защото за пръв път вижда такова нещо. Същото е и с МВР и Миков. МВР е ЦУМ, а Михаил Миков е детето, което тича по ескалатора.
– Как ще коментирате скандала, който се развихри по повод твърденията на Сретен Йосич, че Бойко Борисов го е покровителствал? Вие сте информиран човек, каква е истината?
– Този скандал, съшит с бели конци, е част от един цял предизборен план на управляващите за дискредитиране на политическата алтернатива в лицето на ГЕРБ и на синята коалиция. Предварителният замисъл на хората на Бисеров, които организираха този театър, беше да ни ударят с един удар едновременно. Искам да кажа следното: безспорно е установено, че Сретен Йосич, който е бил екстрадиран от България през 2002 г. от Бойко Борисов, е бил свързан с режима на Милошевич. А кой писа писмо на Милошевич в негова подкрепа? Сегашният президент Георги Първанов. Кой подкрепи НАТО във войната срещу Югославия? Тогавашното правителство на България начело с Иван Костов. Така че да не ни вкарват сега в такъв скандал.
– На кое място в листата се виждате в предстоящите избори?
– ДСБ има точно определени механизми, по които се излъчват нашите представители във властта. Това става чрез вътрешни тайни избори, чрез гласуване на членове и симпатизанти в партията. Аз се явих на вътрешни избори в 23-и многомандатен избирателен район в София и получих най-много гласове. Водач на нашата листа е Иван Костов. Водачът беше гласуван отделно.
– И нещо лично ще ви попитамимате малък син. Как се отглежда малко бебе и се прави политика едновременно?
– Имам втори брак, синът ми се казва Филип и съвсем скоро – на 9 юни, ще навърши годинка. Как се гледа малко дете? Най-точният отговор на този въпрос може да даде жена ми, която абсолютно сама, без никаква помощ, всеотдайно се грижи за сина ни. Аз го виждам само в извънработно време или когато, преди да заспи, го изкъпя, или сутрин го виждам, че се е събудил. Но ще се погрижим да отгледаме един добър гражданин на България. Имам две деца от предишния ми брак – Александър на 24 години и Благовеста на 15, които в момента са в САЩ и много ще се радвам да се реализират, защото и двамата мечтаеха да живеят в тази голяма демократична и добре устроена държава. Те и двамата учат, а синът ми работи.
– Как се чувствате на 50?
– В зависимост от гледната точка е или много, или малко, но твърде бързо ми се струва, че мина това време. Сещам се, когато като юноша четох ” Записки по българските въстания” на Захари Стоянов. Там той описва как с негови другари излизат от някаква гора и виждат един старец… на около 40 години. Представяте ли си какви са били критериите за възраст в онова време?

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...