Атанас Атанасов: Какво е общото между разработката „Лиани” и консултантския хонорар на Ахмед Доган за „Цанков камък” (+ВИДЕО)

Водещ: Видяхте първите коментари по темата за това какво се случва и какво мислят хората за Ахмед Доган и за хонорара от милион и половина лева за изграждане на хидровъзела “Цанков камък”. Какво е общото между разработката “Лиани” и консултантския хонорар на Ахмед Доган е темата, с която ще се занимаваме през следващите минути. Поканили сме генерал Атанас Атанасов, член на борда на “Информационно обслужване” АД, бивш директор на НСС. Добро утро.
Атанас Атанасов: Добро утро. Добро утро и на вашите зрители.
Водещ: Какво е общото?
Атанас Атанасов: В разработката “Лиани” е събрана информация с полицейските способи и методи за целия механизъм, по който се пълнеше черната каса на ДПС. За отчисленията от всяка една обществена поръчка, които са влизали в черната каса на ДПС. За съжаление тази информация не видя бял свят нито в миналото, нито в сегашното Народно събрание. А там с детайли е било установено дори мястото, трезорът, където са складирани парите физически – с чантите и чувалите, и кой се е разпореждал с тях. Но този случай е изключително важно да се акцентира върху него, върху определени елементи. Той е една илюстрация.
Водещ: Кой, “Цанков камък” или “Лиани”?
Атанас Атанасов: Да, да, случаят с този хонорар. Това на практика е един узаконен подкуп, даден на Ахмед Доган затова защото явно той е разпределял и тази порция. Позовавам се на неговите думи от предизборната кампания, когато той обясняваше, че той разпределя порциите. И явно за разпределението на порциите е трябвало да получи и той определено възнаграждение. Ето по какъв начин при предното управление за една работа, която струва 50 хиляди лева, са се раздавали милиони. Защото на практика се вижда, че зад тази консултантска услуга, тя е доста смешна между другото, философът Доган е извършил консултантска услуга, касаеща геодезични изследвания. Не знам как стават тези неща, но той е възложил тази работа на други хора, които са я свършили за 50 хиляди лева, а той е взел милион и половина.
Водещ: Навсякъде в пресата… Всъщност ДПС излезе вече с коментар, който е доста категоричен за това, че от правна гледна точка няма никакъв проблем в това, че Ахмед Доган е консултирал по проекта “Цанков камък”. Камен Костадинов казва, че има лаборатория в сараите, а също така и че едва ли не е един от хората, които са бащите на развитието на алтернативната енергия в България.
Атанас Атанасов: Да. Значи този откровен цинизъм е характерен за ДПС. Даже виждаме напоследък, че Доган не излиза лично да отговаря, а изпраща Камен Костадинов да обяснява кой убил Ахмед Емин, пък сега защо били взети тези пари. Изключителен цинизъм е от тяхна страна това. И това е доказателство, че е крайно време българското общество да избута от политиката Ахмед Доган. Този човек трябва да излезе от политическата игра. Той смята, че е много оригинален когато излезе публично и прави разни цинични откровения. “Нинстрой”, въпросната фирма, която го е… Те казват сега – частна фирма. “Нинстрой”, въпросната фирма, която го е наела, е част от съзвездието “Мултигруп”. Ахмед Доган е личен приятел на шефа на тази фирма Кольо Вълканов, така известния. Какво е това? Вълканов е решил преди изборите да даде милион и половина на Ахмед Доган защото ако след изборите го питат за някои негови луксозни разходи откъде е имал парите, да има доказателство за това. Ето затова е направена цялата тази история.
Водещ: Т.е. това е едно официално пране на пари, това ли ни казвате?
Атанас Атанасов: Абсолютно. Абсолютно за това става дума. Не съм съгласен с тези констатации, които, разбира се те са внушения в публичното пространство, че нямало основание да се търси тук престъпление, т.е. юридически всичко било изправно. Разбира се, че има измислени по света техники за прикриване на престъпленията и консултантските договори са една от тези техники.
Водещ: Това, което казвате, всъщност означава ли, че ваденето на тази тема, включително и в медийното пространство, за този хонорар узаконява едни пари, които може би ако не беше изваден случая, нямаше да могат да бъдат доказани?
Атанас Атанасов: Точно за това става дума. Аз бих направил следното сравнение, все едно сега Станишев или Орешарски да излязат и да извадят по един такъв договор по за някой и друг милион, за получени хонорари за консултантски услуги, дадени на Васил Божков-Черепа да речем, за рехабилитация на пътища. Или Сакскобургготски да вземе да извади един такъв договор за това, че е консултирал купувачите на БТК. Може ли ти да си органът, институцията, от която да зависи взимането на това решение за строителството на този възел или на кой да бъдат възложени тези обществени поръчки, и от същите хора да получиш пари?
Водещ: Но всичко това, което казвате, е абсолютно недоказуемо.
Атанас Атанасов: Аз свързвам нещата с други обстоятелства. Миналата година стана безспорно едно обстоятелство, известно, че Ахмед Доган не е декларирал закупения от него лично като физическо лице имот в село Дръндар, където е построен някакъв палат. Без всякакви строителни книжа. Не знам как ще го узаконяват. Това деяние, извършено от Доган, е престъпление. Защото това е лъжливо документиране. Както всеки български гражданин, и Доган носи отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс за това, че пред Сметната палата е излъгал. Всички тези маневри впоследствие, които са извършени, включително и този хонорар за консултантски услуги, идват да докажат, че това, което там Доган е свършил тогава, е нещо дребно. Вижте за какво става въпрос. Той разполага с пари, няма никакъв проблем да купи не едно място, да купи десет такива. Но тогава някакси така забравил да декларира този имот. Но така или иначе, дори тук да няма воля, дори тук да не бъдат събрани доказателства за това, че става въпрос за пране на пари, морално е укоримо това, и то много тежко е укоримо, милион и половина са страшно много пари.
Водещ: От правна гледна точка казват, няма конфликт на интереси. Вие обаче обръщате откъм морална гледна точка дали това е редно да се случва?
Атанас Атанасов: Разбира се. Може ли човекът, който разпределяше порциите в държавата, който казваше коя фирма кой обект да получи, в един момент да получи милион и половина от една фирма, аз ви казах и преди новините – това не е случайна фирма. Това е фирма от най-близкото съзвездие от обръчите от фирми. Фирма от “Мултигруп”, чийто собственик е личен приятел на Ахмед Доган.
Водещ: Тези неща си ги говорим тук, но всъщност са недоказуеми. Нито едно от тези неща.
Атанас Атанасов: Кои неща?
Водещ: Които казвате.
Атанас Атанасов: Има неща, които са публично известни.
Водещ: За прането на пари, за това, че е официален опит да се изперат определени пари.
Атанас Атанасов: Аз бих казал така: ние с вас тук може да си кажем всичко. Важно е компетентната институция, в случая прокуратурата, да се сезира и да започне разследване. Да бъдат разследвани всички детайли и да се види този договор кога е сключен, при какви обстоятелства е сключен, каква услуга е извършена за това. Защото вижте, когато има консултантски договор, трябва някой да се е отчел пред възложителя, и то писмено, каква дейност е извършил. А тук фактите са ясни. Доган нищо не е направил, той бил организирал консултацията, разбирате ли? Има организаторски способности този човек и само за това му се плаща милион и половина. И тези пари били от честна фирма. Кой даде на частната фирма “Цанков камък”? Въпросният Ахмед Доган, който нямаше качества в държавата, т.е. на длъжностно лице. Но това нищо не означава. Затова би следвало да се, аз пак казвам, в предното правителство, при предното мнозинство и управление, се раздаваха луди пари за консултантски договори. Ако някой направи анализ за какви… Има държавни предприятия в България, които са консултирани на цена, по-голяма от стойността на самото предприятие. Тези факти трябва някой да вземе да ги разследва. Защото публичният факт, погледнат някъде си там встрани, може да заблуждава. Важно е да се изясняват обстоятелствата. А това, че Доган е циничен в своята откровеност, това е поредният случай, който го доказва. Той преди това излезе и обясни, че всички партии имали обръчи от фирми, имайки предвид собствената си партия и корупционните практики около нея. След това излезе преди изборите и каза, че той разпределя порциите в държавата и някакви депутати, които ги избират там, са пионки, а сега изважда един лист хартия и казва: тези пари, които ги имам, съм ги получил защото съм дал консултация. Този негов цинизъм трябва да бъде наказан. Крайно време е, 20 години след началото на прехода, наистина хора като Доган да отидат в историята, ако искаме да станем европейска държава, и ако искаме нашият политически живот да има такива измерения. Не че в Европа и в Европейския съюз няма консултантски договори. Моля ви се. Там са измислени тези неща, разбира се. Но в крайна сметка там се търси отговорност. Аз мога да ви дам пример от историята. Цяла европейска комисия, начело с Жак Сантер, навремето беше смъкната заради консултантски договори на сина му. И там хората са решили, че има конфликт на интереси. А тук Доган дал един проект на една приближена фирма, тя му върнала милион и половина и то за нещо… Много е смешно това. Какво разбира от геодезистки изследвания философът Доган? Какво разбира от това?
Водещ: Е, сега, вчера беше казано от Камен Костадинов, че той се занимава с алтернативни източници на енергия, че има интереси в такива области.
Атанас Атанасов: И в сараите имало лаборатория, а може би ще направят в скоро време там и площадка за кацане там на извънземни космически чинии, за които той си мечтае. Докато хората изнемогват в държавата. И днешния хал на България, тази криза, е резултат на тяхното управление и на безобразните им кражби.
Водещ: Добре, благодаря ви. Това беше Атанас Атанасов за това какво е общото между разработката “Лиани” и консултантския договор, консултантския хонорар всъщност на Ахмед Доган от милион и половина. По думите му има много общо, а освен това, това е официален начин да бъдат изпрани определени пари, които иначе не биха могли да бъдат доказани. Благодаря ви.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...