Атанас Атанасов: Каква е връзката на Ахмед Емин със службите

Водещ: Ген. Атанас Атанасов. Не го вкарваме в битка с Цвятко Цветков, защото не е обичаят на нашето предаване. При това има политици, които спорят и от това нищо не излиза. Нина Александрова също ми помага, защото гласът ми… Аз съм Мартин Карбовски, ако не знаете. Това е “Пропаганда”, Дарик радио. Стигнахме до един много лош извод, г-н Атанасов. Че би могло покрай всеки политически лидер в България да има един Ахмед Емин, който да е свръзка със службите и да показва на службите какво вършат политическите лидери. Възможно ли е?
Атанас Атанасов: Вижте, това е начин на мислене. Не можете да очаквате хора, които са си прекарали основната част от живота в политическата полиция на комунистическия режим да имат друг начин на мислене, те не могат да се променят. Затова, ако някой, който има /…/, нека да ми прости. Макар че това, че им простихме в началото на прехода и не ги вкарахме в затвора тези хора, беше много сериозен проблем за българския преход изобщо.
Водещ: И мен ме е яд.
Водеща: Чакайте аз да ви кажа. Това важи, според мен, само да кажа, това важи за всеки, който се е докоснал до службите. Според мен по принцип до полицията, до другите служби…
Водещ: В смисъл, че важи и за вас, г-н Атанасов.
Атанас Атанасов: Изобщо не съм съгласен с това. Аз случайно попаднах 1992 година… От районен прокурор в онова време трябваше, т.е. откликнах на призивите на демократичната общност, че хора с юридическо образование е добре да влязат в службите. Но дълъг въпрос е този. Има обаче една изключителна разлика между това, което се случи в службите преди 1989 година и след 1989 година. Шесто управление на Държавна сигурност (ДС) решаваше човешки съдби. За това, че някой имал смелостта да мисли само, отиваше в затвора. Така че, моля ви се, нека да направим разликата. Обстоятелството, че не бяха вкарани наистина в затвора, не бяха осъдени за нарушаване на човешките права преди 1989 година офицерите от политическата полиция на комунистическия режим даде много сериозно отражение върху прехода изобщо, защото те не се спряха да се ровичкат в обществено-политическия живот и да манипулират хората, включително и да притискат бившата си агентура.
Водещ: Дори определят морала на времето.
Атанас Атанасов: Да, така е. Така че разграничавам се категорично, много ви моля. Аз 18 години воювам с ДС.
Водещ: Не отговорихте на въпроса – не е възможно да има къртица до всеки политически лидер.
Атанас Атанасов: Не, вижте сега, възможно е всичко. В политическия живот наистина информацията е изключително важно нещо и политическите противници се дебнат и търсят информация един за други.
Водещ: Отделно – Ахмед Емин възможно ли е да е бил къртица на службите?
Атанас Атанасов: Вижте, всичко е възможно, но аз обичам да говоря с факти и с конкретика, да не развинтваме фантазии. Това, което се вижда с просто око и излиза на повърхността е, че към онзи момент, когато настъпи тази смърт, институциите и службите, които има отношение към разследването, замазаха нещата. Това е факт. Това се установява днес след повторна проверка на обстоятелствата, че тогава управляващите са имали интерес да прикрият истинските причини за смъртта на този човек.
Водеща: Тук съм съгласна с ген. Атанасов, защото версията за самоубийство…
Водещ: Откъде знаеш, че са ги замазали…
Водеща: Аз все пак работя по този случай, а и съм работила преди това, беше най-трудно да се потвърди какво е станало. На нас криминалните репортери веднага ни се каза, още на първия ден след убийството, самоубийство.
Атанас Атанасов: Моля ви се, много важно обстоятелство. Беше съобщено за този трагичен инцидент в късния следобед, някъде около 17-18 ч. във въпросния ден. Вечерта в новините на Канал 1, на националната телевизия, пряко от местопроизшествието по телефона, тогавашният главен секретар на МВР, сега зам.-министър на вътрешните работи, да се подчертае, Павлин Димитров по телефона заяви категорично, че според първоначалните данни се касае за класическо самоубийство.
Водеща: Самоубийство, да.
Атанас Атанасов: Още не беше приключил огледът на местопроизшествието, още не са иззети вещите, още не е направен анализ и той се произнася. Кой? Висшата професионална длъжност в МВР, а тези, които правят огледа са му подчинени… на местопроизшествието. И другото, което трябва да се подчертае по този случай, Павлин Димитров – дългогодишен офицер от ДС. И забележете къде е служил, не знам дали това има някакво значение – в Правец, там е бил оперативен работник по ДС в Правец преди 1989 година, въпросният Павлин Димитров.
Водещ: Какво значение има това?
Атанас Атанасов: Не знам кой беше от Правец. Аз не съм от там. Вижте, едно е да ви пратят оперативен по държавна… в Малко Търново, друго е в родния град на партийния лидер…
Водещ: Тодор Живков е от Правец.
Атанас Атанасов: Моля ви се. Това е изключително важно. Така че още тогава вечерта беше трасирано в… не само за разследването, а и за общественото мнение, че става на въпрос за самоубийство.
Водещ: Не го изиграха добре, можеха да кажат – не знаем нищо и после да кажат…
Атанас Атанасов: Разбира се, всичко е можело да направят, само че явно не винаги са толкова добри артисти. Според мен версиите убийство – самоубийство са фифти-фифти, т.е. 50 на 50. И не знам дали сега е възможно да се стигне до истината, защото е минало толкова време, толкова неща са затрупани и замазани, но ако тръгва да се възобновява това разследване, трябва успоредно да се разследват и двете версии. Това, което е било правено по това дело, доколкото разбирам аз, е, че е работено само по версията самоубийство. Макар че, аз съм категоричен в това отношение, сигурен съм, че мислещите хора могат да го схванат това – която от версиите да хванете, някъде в дъното е Ахмед Доган. Това е положението.
Водещ: Да или не…
Атанас Атанасов: Защото…
Водещ: Да или не – Ахмед Емин имал ли е задача да убие Доган?
Атанас Атанасов: Не знам.
Водещ: Възможно ли е?
Атанас Атанасов: Възможно е, разбира се.
Водещ: И защо да го убива?
Атанас Атанасов: Вижте, зависи, в такива случаи се поставя въпросът кой има интерес.
Водещ: Никой няма интерес Ахмед Доган да бъде убит.
Атанас Атанасов: Аз не съм сигурен в това. Между другото в средите на ДС много обичат руските цитати, на натурален руски да ги казват, много обичат да казват – я създал, я убил, много ги обичат тези неща. Така че тук ние изследваме интереса. Вижте, ако вземем версията за самоубийството – тя е много възможна, аз изобщо не я изключвам, защото този човек е могло да попадне в една своеобразна преса – пред него лидерът, лоялността към него, партията, а зад него ДС, която иска нещо от него. И в тази преса този човек да е стигнал до това положение.
Водеща: Не му издържат нервите…
Водещ: Кой е ДС в такъв момент – ДАНС…
Атанас Атанасов: Вижте, г-н Карбовски, по време на правителството на Станишев всички служби в България се управляваха от бивши офицери на ДС, до една.
Водещ: Кой? Кажете ми един такъв офицер.
Атанас Атанасов: Казах ви, Павлин Димитров – главен секретар на МВР; Петко Сертов – шеф на ДАНС, офицер от ДС; Кирчо Киров – шеф на разузнаването, и днес е офицер от ДС; Пламен Студенков – шеф на военното разузнаване, служител на РУМНО. Няма празно.
Водещ: Да, това е отговор, така е. Значи, все пак не отричате възможността той да е бил притискан от службите?
Атанас Атанасов: Абсолютно, в никакъв случай не го изключвам.
Водещ: В случая не го наричаме къртица, Бог да го прости, а просто е бил притиснат от службите.
Водеща: А ролята на Алексей Петров в това притискане…
Водещ: Възможно ли е да са притискали Емин да убие Доган?
Атанас Атанасов: Не е изключена да му е поставена такава задача. Аз ви казах – зависи от интереса. Но сега отиваме на политическия проблем. Днес ДПС преекспонират тази версия неслучайно.
Водещ: Защо?
Атанас Атанасов: За пореден път да се изрисува образът на жертвата в лицето на Ахмед Доган, за пореден път, той е жертвата този човек. А ако в цялата тази какафония има един изявен агент на ДС това е Ахмед Доган.
Водещ: Това е кошмарно. Не може службите да искат някой да убие Ахмед Доган, защото това ще предизвика катаклизми, колизии в политическия живот. Защо им е на службите да карат някой…
Атанас Атанасов: Вие ме питате за версии и аз ви казвам, че са възможни.
Водещ: Защо им е?
Водеща: Къде е Алексей Петров на мен ми е интересно…
Атанас Атанасов: По него време Алексей Петров е съветник в ДАНС и фактически ръководител на службата. Ето за това говорим.
Водеща: Благодаря.
Атанас Атанасов: И защо в този момент сега излизат тези факти, защото…
Водеща: Защото Алексей Петров е следствен…
Атанас Атанасов: … разследващите органи, проверявайки всички версии на бившето ръководство на ДАНС, установяват, че към момента, в който е вършено разследването по тази смърт, са отделени писмени материали, включително и прословутият тефтер, и са пратени в ДАНС за задълбочена проверка дали тази смърт има връзка със заплаха за националната сигурност. И днес се установява, че никой не си е мръднал тогава пръста, което е изключително съмнително. Защо ръководството на ДАНС е покрило тази проверка и не е работило? Защото явно е имало интерес да я покрие. Това е връзката, която днес се прави. Но искам да ви кажа един факт, който е изключително важен, който е специфична новина, ако изобщо трябва да произвеждаме такива новини. Много хора и от правораздавателните органи, и от политическата сфера дълго време отделиха на този тефтер и на това прословуто предсмъртно писмо. Между другото във въпросния тефтер друга записка няма, освен тази, всичко друго е празно. Въпросът е в следното, че заради грубо процесуално нарушение при извършване на огледа, Районният съд не е приел като доказателство по делото въпросния тефтер. Който иска да го обсъжда, но той не е част от делото. Разбирате ли.
Водещ: Тефтерът не е влязъл като доказателство?
Атанас Атанасов: Да, разбира се, защото не е иззет по съответния ред от местопроизшествието, защото има грубо нарушение при неговото изземане. И не само тефтерът, всичко, което е иззето от кабинета на Ахмед Емин.
Водещ: Е, как се стига до извода, че се е самоубил, нали тефтерът е основно доказателство, че се е самоубил?
Атанас Атанасов: Поставете този въпрос на прокуратурата. Как прокуратурата може да си позволи…
Водещ: Това ли е новината, която казвате – че тефтерът не е влязъл като доказателство?
Атанас Атанасов: Да, не е доказателство.
Водеща: Тефтерът не е доказателство.
Атанас Атанасов: Не е доказателство. Имаше скандал към него момент с отказа на Районния съд да бъдат приети определени процесуално-следствени действия. Аз правих питане в предния парламент към тогавашния вътрешен министър Миков – кои са били тези съществени процесуални нарушения, довели до отказ да бъда приети. Той в пленарна зала изнесе една лекция по конституционно право за /…/ на властите и не ми отговори кои са тези процесуално-следствени действия, които съдът не е приел и какво се е случило. Аз ви казвам каква е историята.
Водещ: Тефтерът не е доказателство.
Атанас Атанасов: Това е. И оттук възниква съмнението дали пък това, което пише вътре е действително.
Водещ: Да.
Атанас Атанасов: Вижте, много ми мирише тази работа на лошо скалъпена версия за самоубийство, с цел да се прикрие убийство. Казвам го едно към едно, директно. Ще ви дам един пример, не знам дали е съотносимо. Година-две преди тази трагична история имаше друга много по-трагична история за друго семейство, разбира се, когато беше намерен в кабинета си в Национална разузнавателна служба (НРС) самоубит тогавашният шеф на архива Божидар Дойчев. Спомняте ли си тази история?
Водеща: Да.
Атанас Атанасов: Изключително неприятно. Тогава в парламента направихме много усилия да има парламентарен контрол върху това разследване. Дадоха ни възможност за два часа да видим делото, то беше шест тома. И знаете ли какво прочетох в това дело аз тогава?
Водещ: Какво?
Атанас Атанасов: Намереното оръжие, което е на местопроизшествието, с което е установено с балистична експертиза безспорно, че с това оръжие е произведен изстрелът, който е причинил смъртта, върху оръжието няма дактилоскопни следи.
Водещ: Никакви?
Атанас Атанасов: Да. Това казва дактилоскопната експертиза. Давате ли сметка за какво става на въпрос?
Водеща: Мъртвеца си ги е почистил…
Атанас Атанасов: Да, почистил си е пистолета. Та и тук в тази история…
Водещ: Това не е ли причина делото да се развие?
Атанас Атанасов: Това са много причини. Военна прокуратура е една черна дупка, в която каквото потъне, нищо не излиза. И сега се вижда, че по времето на разбойника Никола Филчев най-важните, които е трябвало да се крият, черната дупка е Военна прокуратура. Там е и това дело. Никога няма да излезе. За съжаление тук е…
Водещ: Виждате ли почерк, повторение?
Атанас Атанасов: Да, за това става на въпрос.
Водещ: И чий е почеркът?
Атанас Атанасов: Аз неслучайно правя това сравнение. На ДС, на службите на комунистическия режим. Това са техните средства и методи.
Водещ: Да, сигурно сте прав, ген. Атанасов, но чисто медийно ние не можем непрекъснато да правим едно и също предаване и да викаме ДС, кажете ми име. Почеркът на кой – Алексей Петров?
Атанас Атанасов: Това е абсурд. Аз не знам кой…
Водещ: И дори да ми кажете Алексей Петров, пак ще ви кажа – това е система, не може един човек да е убил всички.
Атанас Атанасов: Г-н Карбовски, аз не знам кой е чистачът на ДС.
Водещ: Кой е?
Атанас Атанасов: Не знам, нямам представа.
Водещ: Не може да не знаете.
Атанас Атанасов: Аз имам сблъсък с техните публични личности…
Водеща: Връщам се обаче към това, което каза ген. Атанасов, много важно, че намирисва на убийство, самоубийство е, но намирисва малко на убийство.
Водещ: Подозирате ли, че има чистач обаче в тази система?
Атанас Атанасов: Разбира се, че подозирам.
Водещ: Той един човек ли е?
Атанас Атанасов: И не е един. Подозирам, че това е организирано.
Водещ: Подозирате, че ДС има чистачи в…
Атанас Атанасов: Разбира се. ДС беше формално разпусната 1990 година и никога не е престанала да съществува. Тя си има хора за всичко. Единият от тях преди малко беше и тук при вас (Цвятко Цветков, бел.ред.), нали, има си публичен говорител. Когато БСП не трябва да излиза публично, Цвятко Цветков е човекът, който излиза тук и започва да ви развива версии, които не можете да ги схванете, важното е обаче да се говори публично.
Водещ: Защо? Схванахме идеално. Той намекна, че до всеки политически лидер има подставено лице, което съобщава на службите какво се случва.
Атанас Атанасов: Добре. Не искам да го коментирам него. Вижте, искам да говорим основно върху поведението обаче на ДПС. Големият страх на ДПС, на върхушката, на ДПС е да не тръгне днешната власт да разплита историите, които са събрани в прословутото дело “Лиани”. Това е историята, това е връзката, Ахмед Емин е ковчежникът, Ахмед Емин е…
Водещ: Защо не питате Цветанов дали няма да тръгне?
Атанас Атанасов: Питахме го.
Водещ: Той какво каза?
Атанас Атанасов: В парламента го питахме. Каза, че сме се заблуждавали. Иван Костов му направи питането есента на тази година. От отговора, който даде Цветанов, аз оставам с впечатлението, че нещо работят, но не искат да говорят, дано да е така. Но в това дело има категорични данни, че Ахмед Емин е бил консилиерито, човекът, на който Доган е давал разпореждания от коя сделка какво трябва да се прибере и обратната връзка. Това е големият страх на ДПС и заради това излизат сега с бомбастичната…
Водещ: Това обяснява друго – чистачът е направил услуга на Ахмед Доган.
Атанас Атанасов: Не е изключено. Аз затова ви казах, че в цялата тази работа има един изявен агент на ДС и това е Ахмед Доган. И в двата случая – и за убийството, и за самоубийството, според мен, основният заподозрян е Ахмед Доган. Убеден съм в това.
Водеща: Осман Октай каза – търсете убиеца на Ахмед Емин сред охраната на Доган.
Водещ: Друга версия.
Атанас Атанасов: Няма нищо друго. Той просто отива малко по-нататък. Дълги години е бил вътре и знае по какъв начин се разчистват сметките сигурно човекът и заради това казва в каква насока да се търси извършителят, но най-важният е поръчителят обаче.
Водещ: Говорите за едно мракобесие, от което всеки би избягал, колко години още ще живеем в това мракобесие, ако въобще вашата версия е стройна и вярна?
Атанас Атанасов: Вижте, не си мислете, че и в този свят, който е най-подреден нещата не се случват по подобен начин. Навсякъде по света…
Водеща: Информацията е най-скъпото и ценно нещо.
Атанас Атанасов: … битките и информацията, разбира се. Не искам да ви връщам назад и да ви давам примери с Уотъргейт и с всякакви такива неща, които се случват в най-модерния свят. Но тук е изключително грубо това, което се върши и то е толкова грубо, защото не сме се разделили със стереотипите от преди 20 години. Хората, които участват в този театър, са обучавани и са получили основните си знания в онова време.
Водещ: Винаги идва въпросът, на който не искат да ми отговаряте сега, защо не ги разкарахте, когато бяхте на власт?
Атанас Атанасов: Каквото можахме, разкарахме. Аз каквото можах, свърших – 120 човека съм уволнил и затова цял живот няма да ми простят. Знам, че е така.
Водеща: Колко останаха, обаче?
Атанас Атанасов: Не знам. Вижте, когато аз напуснах Национална служба “Сигурност” (НСС) около 12% или 17% бяха работили преди 1989 година и моето старание беше на началническа длъжност да няма човек, назначаван преди 1985 година, така оставих службата.
Водещ: Сега?
Атанас Атанасов: В момента мисля, че са три пъти повече служителите от ДС и почти всички ръководни длъжности се заемат от такива.
Водещ: Това може да е повод да му кажете на Бойко.
Водеща: А в съда какво става, много интересно?
Водещ: В съда – ще има ли арестувани съдии скоро?
Атанас Атанасов: Не би било лошо да има от всяка една област арестувани хора. Отношението на българското общество и подчертавам – на Европейския съюз (ЕС) към съдебната ни система е правилно. Там има много гнило, има много за рязане и не е имало воля досега това да се прави, защото е имало… като свински черва… Например, аз ще ви кажа с целия риск, разбира се, защото не искам да влизам в конкретика. По време на Сакскобургготски и след това на Станишев, един от основните кадровици в съдебната система беше Румен Петков.
Водещ: Какво означава това?
Атанас Атанасов: Това директно означава това, което ви казвам. Спомнете си от кой град беше Красьо Черния и спирам до тук, не искам да коментирам повече. Така че… нали си давате сметка защо сме до това положение.
Водещ: Правите ли връзка между Румен Петков и Красьо Черния?
Атанас Атанасов: От един град са, да.
Водещ: Е, добре…
Атанас Атанасов: Оттам нататък другото е работа на службите. Информацията за Красьо Черния не беше извадена в цялост. Бяха отстранени двама членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), а другото се прикри и се замълча. Целият ВСС е този, който днес трябваше да си отиде.
Водеща: Красьо Черния – да, той назначава, а не уволнява.
Водещ: Посягането на съдебната система ще означава ли посегателство върху Румен Петков?
Атанас Атанасов: Донякъде да. Аз мисля, че той загуби някои от позициите си, но има много солидни позиции още. Аз ви дадох един пример, но не е само той. Вижте, днешната съдебна система… и неслучайно ви казах по времето на Сакскобургготски… кадруването на ръководните позиции основно е работа на НДСВ и оттам нататък на тройната коалиция.
Водеща: Но в съдебната система има и друго – има хора на Филчев в съдебната система.
Водещ: Защо Румен Петков…
Атанас Атанасов: Да, той каза “моите деца”.
Водещ: Защо Румен Петков не иска да говори за “Пропаганда”?
Водеща: Нямам представа.
Водещ: Не си го поканила както трябва.
Водеща: Сигурно. Явно аз не мога да се справя с него. На мен ми отказва…
Водещ: Две неща. Цвятко Цветков каза, че е възможно да има ченге-къртица при всеки политически лидер, а пък Атанас Атанасов каза, какво каза – има чистач на ДС, който поочиства проблемите в политическия живот.
Водеща: За мен детайлите обаче са по-интересни и това митично тефтерче, което не е доказателство…
Водещ: Тефтерчето, което не е доказателство в…
Водеща: Много интересно…
Атанас Атанасов: Много ви моля, настоявайте публично този факт да стане ясен. Аз съм убеден, знам го със сигурност…
Водещ: От кой да искаме тефтерчето?
Атанас Атанасов: Не, питайте в Районния съд. Определенията на Районния съд са публични.
Водещ: Да.
Атанас Атанасов: Районният съд, който се е произнесъл по тези процесуално-следствени действия със съответното определение, няма право да крие това определение. Искайте Районният съд да извадят определението, с което се е произнесъл.
Водещ: Можеш ли?
Водеща: Ще се опитам, надявам се да мога.
Атанас Атанасов: Те са длъжни, имат говорители, нека да обяснят всичко това.
Водещ: Говорител на съда – просто ме пращате в…
Водеща: На Районния съд много добре общуваме…
Атанас Атанасов: А защо е говорител?
Водеща: Добре общуваме с Районен съд.
Атанас Атанасов: Това му е работата.
Водещ: Обществена тоалетна…
Атанас Атанасов: Пак казвам – това определение не е секретно. Нека да го дадат. Ние знаем да четем.
Водещ: Да. Разбрах какво искате.
Водеща: Колко е странно. Какви скелети излизат от гардероба. Като чуя “неразкрито” направо ми настръхва косата. Сега, две години по-късно след самоубийството или убийството на Ахмед Емин се оказва, че ДПС си правили паралелно разследване и го изкарват сега.
Водещ: Да дойдат да кажат.
Водеща: Шефът на архива в… това същото самоубийство, убийство, в каква държава живеем…
Водещ: Благодаря ви, ген. Атанасов. Вие създавате особеното настроение тези дни… хем има малко надежда в това, което правят Цветанов и Борисов, хем вие пак ни връщате в мракобесните времена…
Атанас Атанасов: Вижте, ако ми позволите…
Водещ: Ще се прочиства ли системата?
Атанас Атанасов: Тези усилия, които днес Цветанов е предприел и другите институции, разбира се, съвместно работят, вижда се, че има унисон в тяхната работа, са похвални. Аз обаче искам да кажа – нека по-внимателно да четат закона. Защото нашият наказателен процес е изключително формален и всяко едно действие, за да бъде то законно и да може после доказателствата да тежат в съда, трябва да бъдат извършени по съответния начин. Пример, историята с изземането на тези неща, макар че аз мисля, че там умишлено е направено…
Водещ: тефтерчето.
Атанас Атанасов: Но усилията им са в правилната посока и обществото има очаквания за това.
Водещ: Благодаря. Това беше ген. Атанас Атанасов.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...