Атанас Атанасов: Институциите трябва да бъдат освободени от хора със зависимости (+ВИДЕО)

Водещ Витомир Саръиванов: Добре дошли отново в студиото на “Здравей, България”. Започваме направо разговора с ген. Атанас Атанасов. Добро утро, добре дошъл. Честита Нова година!
Атанас Атанасов: Добро утро. Честита Нова година на вас, да са живи и здрави вашите зрители.
Водещ: Дано, благодаря ви. Мислехме си, че в първия работен ден на новата година няма да ни се налага да говорим за някакви сериозни проблеми, обаче те някак си така сами изникват и няма начин да ги подминаваме за съжаление, нищо че наистина искахме да бъдем малко по-позитивни. Да почнем от съвсем прясната тема с поредния скандал в ДАНС и напускането на човек, който е бил наясно с доста неща, пък се оказа след това, че е играл и двойна игра. Как ще го коментирате това?
Ат. Атанасов: Според мен няма никакъв скандал. Това си е рутинна работа на вътрешната сигурност на ДАНС – да си проверяват хората за лоялност, за тези, които има съмнение, да се освобождават от тях. Това се е случило. Според мен въпросният случай някак си нашумя в резултат на писъци от средите на партията РЗС, което, нали, тяхното поведение показа колко основателно е било действието на освобождаването на този човек и той мисля, че не е само един.
Водещ: То проблемът даже не е в самото освобождаване, проблемът е във факта, че такива неща продължават да се случват и че в крайна сметка човек, който знае подробности за разследването около Алексей Петров, докладва именно на него за това какво се случва по неговото дело.
Ат. Атанасов: Аз бих помислил върху версията дали този човек не е бил нарочно сложен в екипа, но не искам да разсъждавам сега върху тези неща. Аз бих искал да кажа нещо друго в тази връзка обаче. По-важни са големите неща, това е конкретен случай. По-големият проблем с изтичането на информацията се състои в това, че се наложи една практика в българския обществено-политически живот през последните години умишлено, контролирано да се изпуска информация в публичното пространство от институциите с цел да се манипулира общественото мнение, да се създават определени нагласи или в не малко случаи да се създават изкуствени скандали, за да не се забележат други важни процеси в обществото. Това е по-големият проблем. Никой не работи по такъв тип изтичане на информация, което е доказателство, че тази информация се подава контролирано. Много често може да намерите в българските вестници цели СРС-та, разговори между хора от ъндърграунда, записани по съответния ред, и това нещо се пише във вестниците, и никой не го опровергава, което означава, че тази информация се подава контролирано. Това е един специфичен метод на репресивния апарат на комунистическия режим, който е останал и към ден днешен се използва за съжаление. И в тази връзка искам да ви кажа, че голямо е предизвикателството през тази година, не че миналата година не беше по-голямо, но голямо е предизвикателството пред системата за сигурност на България с оглед евентуалното ни членство в Шенген и тези сигнали, които идват от Брюксел, са много обезпокоителни. Да, някои, не малко хора ще кажат, аз даже във вашето студио съм чувал, известни хора казват, абе, какво толкова зависи за българския гражданин Шенген. Въпросът е за оценката. Това означава, че нашите партньори в Брюксел имат голямо безпокойство за това, че в България институциите не успяват да се справят с организираната престъпност и с корупцията, много сериозни сигнали са това, и тук да се подминава този въпрос с някакво обяснение, че технически ние сме били готови, но в Европейската комисия имали политически интереси определени страни, ами, тя, Европейската комисия е политически орган на Европа в крайна сметка и оценката оттам, че ние не сме готови за Шенген, какъвто и етикет да й слагаш, си е отрицателна и тя…
Водещ: Министър-председателят каза, че септември месец, живот и здраве, със сигурност ще влезем, пък вицепремиерът пък каза, че това е основната задача на правителството през тази година.
Ат. Атанасов: Да, голямо предизвикателство е и тази оценка касае вътрешнополитически процеси в страната, а не там кой ни представлявал навън, т.е. това е важно, разбира се, но няма връзка с Шенген. Тази оценка, която Европа към този момент дава и се опитва да насърчава българските институции, означава, че има много сериозни проблеми вътре в страната – с търсенето на наказателна отговорност, със събирането на доказателства, с образуването на процеси изобщо, наказателни процеси, защото на миналите парламентарни избори преди година и половина голямата част от хората, които гласуваха за днешната управляваща партия ГЕРБ, го направиха със съзнанието, че тази партия ще дойде на власт, за да раздаде справедливост.
Водещ: Нещо, което казвате, че все още не се е случило. Само да ви върна към конкретния случай с г-н Божидар Налджиев, за да го завършим. Понеже казвате, че би могъл да бъде и поставен там умишлено, чия фигура всъщност ще се яви той?
Ат. Атанасов: Аз не знам чия фигура е, но в медиите, от изказвания на определени политически дейци стана ясно, че жена му е деец н РЗС в Петричко. Била е кандидат за общински съветник или нещо такова, а самият Налджиев, доколкото ми е известно, е бил любимец на бившия министър на вътрешните работи Георги Петканов, той е неговата ракета носител. Това са фактите. Може би, спомняйки си добрите отношения на Петканов с Алексей Петров, може да се направят връзките в това отношение. По този начин свързвам аз нещата. И пак казвам, според мен няма никакъв скандал, а опитът да се направи скандал идва от среди, които най-вероятно са използвали или използват такива свои къртици вътре в службите, и когато им се прекъснат каналите, те пищят.
Водещ: За РЗС ли намеквате?
Ат. Атанасов: Категорично, партията на Трактора е тази, която работи с такива средства и методи.
Водещ: Другото, за което ми си искаше да си говорим, е това, че напоследък хората от властта съвсем доброволно като че ли се съгласяват да бъдат подслушвани. Последният пример беше тук преди края на старата година, си говорихме с г-н Ваньо Танов и той каза, че нямало проблеми той да бъде подслушван, той бил спокоен за това, че е честен човек. То, дето се казва, всеки смята за себе си, че е честен човек, ама аз лично не бих имал, така, ясно съгласие за това да ме подслушват.
Ат. Атанасов: Да, хората, които водят нормален начин на живот и не нарушават законите, няма от какво да се притесняват, така бих казал и аз, но, вижте, нека Борисов, Цветанов, властта да си контролира назначените от тях хора. Няма нищо лошо. Само че това трябва да се върши първо законно. Трябва да има законно основание, а не днес ми скимнало и закачвам еди-кой си да го подслушвам, а в закона има правила в кои случаи може да се прилага СРС. Между другото специалните разузнавателни средства са последният метод, който трябва да бъде използван за проверка на определена информация, а не някой да бъде решен да, и да го закачи. Аз бих фокусирал обаче общественото внимание в друга посока – покрай сухото не бива да гори и мокрото. Покрай това, че трябва да има стрес във властта, в институциите и в служителите на високи позиции в държавата, не означава, че трябва да бъдат подслушвани хора, които са алтернатива на властта, или политическите противници. А такъв риск съществува и той е много голям. За съжаление има примери от миналата година в тази посока, които показват, че се злоупотребява с тези средства, и категоричен пример в това отношение е историята с Горна Оряховица. Аз и във вашето студио съм говорил по тази тема, и го повтарям за пореден път – там има тежка злоупотреба политическа.
Водещ: То така и не стана съвсем ясно какво точно се има предвид под това, че има политическа връзка. Можете ли да го кажете конкретно сега, вече в началото на новата година? Каква е играта?
Ат. Атанасов: Директорът, или там как, каква му е длъжността на шефа на горнооряховската болница…
Водещ: Господин Кожухаров.
Ат. Атанасов: …е бивш председател на местната организация на СДС и…
Водещ: Така. Това се знаеше.
Ат. Атанасов: …един от лидерите на тази организация и в сините среди, така, имаше идея този човек да бъде кандидат за кмет.
Водещ: Така.
Ат. Атанасов: Оттам нанатък може всеки да си направи извода и тази информация, която е придобита чрез СРС, за конкретния случай там с това мъртвородено дете, е нещо, което е странично получено. Никой не обясни защо е било провеждано там СРС…
Водещ: Точно това питам и аз.
Ат. Атанасов …какво престъпление…
Водещ: Вие знаете ли?
Ат. Атанасов: Не знам, не знам. Струва ми се, че има нещо измислено в цялата тази история. Между другото…
Водещ: Според мен знаете, ама не искате да ни кажете.
Ат. Атанасов: Не, доколкото знам, прокуратурата е поискала СРС за разследване на някакво стопанско престъпление. Не знам какво е то.
Водещ: А подозирате ли, че всъщност зад това нещо наистина стоят някакви политически мотиви за това да не може този човек да се кандидатира наистина за кмет?
Ат. Атанасов: Точно това подозирам и го казах в прав текст. Това имам предвид. А, така че, това не е единственият случай обаче.
Водещ: А това само управляващите могат да го направят.
Ат. Атанасов: Кой друг може да го направи? Това е работа на вътрешното инистерство и съответно на други институции от системата за сигурност. Така че този случай трябва да бъде едно предупреждение и българските политически партии, особено опозиционните, трябва да направят всичко необходимо да не се допуска такава злоупотреба. Между другото…
Водещ: Добре де, ама не е ли прекалено рано пък за подобни неща, защото, колкото пъти се говори за предстоящите местни избори, се казва има страшно много време дотогава, ние ще мислим тепърва напролет, ще видим какво и как? А вие казвате за нещо, което започна, ако не ме лъже паметта, края на октомври, началото на ноември май че някъде, този скандал. А значи, че на практика всичко това се подготвя толкова отрано, така ли?
Ат. Атанасов: Народът е казал рано пиле рано пее.
Водещ: И толкова ли е важно пък в Горна Оряховица…
Ат. Атанасов: Сигурно е важно навсякъде. Предстоящите местни избори са много сериозно изпитание за управляващите, е, не само за тях, разбира се, за политическата класа изобщо, но управляващите ще направят всичко необходимо да докажат, че продължават да имат обществено доверие, макар че социологическите проучвания показват други неща. Ето защо казвам, и не само аз, има много сигнали в публичното пространство, че се злоупотребява със специални разузнавателни средства и с информация, придобита от тях. Когато ви говоря за контролирано изпускане в публичното пространство на информация чрез СРС-та, имам предвид точно такъв тип активни мероприятия. Нали, събрана е някаква информация, извадена от контекста и пусната някъде из медиите. Тя е много щекотлива, медиите са прави да търсят такъв тип информация, защото тя е интересна за публиката изобщо. И така се завъртат нещата. Да, но това е недопустимо да се случва и много често се навлиза в личния живот на хората, което е още по-грубо нарушение и което не бива да се случва.
Водещ: Смятате ли, че това е изолиран случай в Горна Оряховица, въобще вярвате ли, че през 2011 ще има още такива ситуации? Да, ето вие обвинихте директно управляващите за това, че правят подобен тип неща. Смятате ли, че не само в Горна Оряховица, а и на други места се случват подобни картинки?
Ат. Атанасов: Не само да смятам, аз знам.
Водещ: Знаете. Споделете с нас.
Ат. Атанасов: Не искам да говоря за конкретни места, разбира се, но има, има такава нагласа в определени райони, региони важни, и не само, разбира се, в по-големи общини, да се наблюдават кои са политическите конкуренти, противниците, и да се търси кал под ноктите им.
Водещ: Да се наблюдават не е лошо, но вече да се подслушват и други неща е…
Ат. Атанасов: Когато казвам да се наблюдават, имам предвид да се наблюдават с оперативни средства, което е злоупотреба с власт.
Водещ: Тоест смятате, че има достатъчно такива примери, в които има нарушение на закона на практика.
Ат. Атанасов: Да, така е.
Водещ: А защо никой не говори за това?
Ат. Атанасов: Как да не говори?
Водещ: Ами, не се дават конкретни примери…
Ат. Атанасов: Има…
Водещ: …в смисъл, ето и сега, ако вие кажете – ето, има случаи, да кажем, в Бяла Слатина, измислям си, където има такова нещо, и естествено, както сам казахте, това са интересни неща за медиите, медиите ще ги разследват, ще се види дали това е истина или не.
Ат. Атанасов: Вижте, аз не бих искал да навлизам в конкретика, защото създават се различни асоциации. Но предстои наистина една година, в която можем да бъдем свидетели на всякакви политически гадости. Не че не е имало и в предни периоди в България такава ситуация, но сега психологическият портрет на хората, които упражняват властта, така, дава основание за такива притеснения. Хора, които са работили в службите, които имат афинитет към използване на такъв тип информация, управляват днес държавата и те трябва бъдат публично по всякакъв начин предупредени, че това е недопустимо. И в крайна сметка винаги идва време, в което се плаща сметка за такъв тип поведение, но след дъжд качулка, казва народът. Важни са местните избори, защото хората ще избират тези, които ще им решават делата по места. И е много важно дали някой човек, който, и хора, които имат качества, които имат авторитет, да бъдат омаскарени.
Водещ: Не мога да не ви попитам и за историята с нашите посланици, агенти на ДС, и това, което се случи, и писмото, което министър-председателят написа до президента Първанов. Какво очаквате да се случи в крайна сметка?
Ат. Атанасов: Вижте, Първанов ще се държи като типичен агент на Държавна сигурност, той го е доказал през двата си мандата. Държавна сигурност успя, и то в демократични условия, с нейните средства и методи, които винаги е използвала, на, така, манипулация и шантаж да избута на най-високата позиция в държавата свой агент. Една от задачите на този човек там е да защитава интересите на агентурата на Държавна сигурност. Мен ме притеснява обаче друго…
Водещ: А не смятате ли, извинявайте, че ви прекъсвам, не смятате ли, че критиките към г-н Първанов станаха пък прекалено остри в навечерието на края на неговия мандат? Не е ли много удобно да се атакува един човек, който вече всички знаят, че е в залеза на това, което се случва, след като е имало достатъчно време на практика, имаше един мандат, сега цял втори, можехте да го атакувате и по-рано?
Ат. Атанасов: Ние от “Демократи за силна България”, “Синята коалиция”, сините хора изобщо имаме последователна политика по отношение на агента Гоце. Ние сме го атакували от времето, в което го обявиха, че е агент на Държавна сигурност, и сме заявили, че той трябва да напусне поста, защото е несъвместимо един човек, който е бил съставна част от репресивния апарат на комунистическия режим, да бъде държавен глава. Това не е довело за съжаление до някакъв сериозен резултат, така че сме имали позицията. Аз съм сигурен, че антикомунистическите среди в България винаги са имали еднозначно отношение към агентурното минало на Георги Първанов. Това, че сега, в края на мандата, се случват тези неща, това е една удобна ситуация, която днешните управляващи – премиерът Борисов и външният министър Младенов, използват. И не е въпросът за това, въпросът е, че наистина трябва да има категоричен подход в това отношение институциите да бъдат освободени от хора със зависимости. И когато говорим за това, аз, да, по отношение на нашите посланици, крайно време е да се реши този въпрос, защото това не само ни излага пред света, а това затваря информационни канали към България. Когато нашите посланици в страните – членки на НАТО и на Европейския съюз, имат такъв имидж, кой ще контактува с тях и ще им предаде информация, която е чувствителна? Затварят се канали, това е недопустимо да се случва. В същия момент обаче…
Водещ: Въпросът е дали ще има някакво решение, защото, ето, да кажем, след като беше обвинен министър-председателят, че мери с двоен аршин и има хора в правителството, които също имат минало,той отстрани, да кажем, Божидар Димитров, каза – ето, няма.
Ат. Атанасов: С един Божидар Димитров и с един, още един Димитров от вътрешното министерство според мен не може да се реши въпросът.
Водещ: Павлин Димитров.
Ат. Атанасов: Павлин Димитров. Трябва да има системен подход. Аз имам притеснение, че министър-председателят Борисов има, му е объркана ценностната система в тази сфера, защото той защитава офицерите от Държавна сигурност, които е назначил за областни управители, да речем. Ама те са негови лични назначения, те са политически назначения и са представители на властта на определена територия от страната. Русе, Варна, Бургас, Сливен се управляват от бивши векерейци. Офицерите от… и тримата, за трима съм сигурен, четвъртия не си спомням, са били служители на Трето управление на Държавна сигурност. Вижте, това бяха офицерите от системата на Държавна сигурност, които контролираха Българската народна армия по време на комунизма. Това бяха хората, които експлоатираха извращенията на старите войници към младите за целите на партията, за да има някакъв ред и дисциплина по техни разбирания вътре. И тези хора днес представляват българското държавно управление на територията на страната, и Борисов каза, че те били щатни служители. Да, но в наставленията, така се нарича документацията на Държавна сигурност – наставленията за работа и за кадровата работа на Държавна сигурност изрично е посочено, че за офицери в Държавна сигурност трябва да бъдат назначавани синове и дъщери, верни на българската… безрезервно верни беше думата, безрезервно верни на Българската комунистическа партия и на дружбата със Съветския съюз. Тоест това са хора, подбирани и назначавани по класово-партиен признак, за да работят в средите на така наречените контрареволюционни остатъци, т.е. да мачкат една друга останала част от обществото. И днес тези хора били лоялни на властта. Няма нужда да има закон за лустрацията. Трябва да има политическа воля демонстрирана, че във всички области на обществено-политическия живот тези хора са нежелани, защото те в съвременните условия не могат и не бива да работят, защото са учени и имат психологически портрет, който не позволява днес те да работят.
Водещ: Тоест казвате, че отново, и тук това е съвсем персонална атака срещу г-н Борисов, че той мери с двоен аршин отново.
Ат. Атанасов: Ако той не освободи назначените от него…
Водещ: А смятате ли, че е възможно той да е бил заблуден по някакъв начин, защото едва ли пък познава съвсем в детайли всеки един от тези хора какъв е бил, защо е бил?
Ат. Атанасов: Вижте, областните управители са наместниците на министър-председателя във всяка една област. Най-малкото, което е, трябва да им прочете CV-тата и като види, че е бил офицер от Държавна сигурност, какво му говори това? Сега, аз разбирам, че Борисов е объркан, защото той самият многократно е споделял, че е имал невероятно желание да стане офицер от Държавна сигурност и може би има някакъв сантимент, но това е политически недопустимо за един човек, който се определя за лидер на дясноцентристка партия, член на Европейската народна партия. Между другото, между другото той по този начин подходи и когато беше кмет в столична община, защото, когато беше обявена принадлежността към Държавна сигурност на Минко Герджиков, заместник-кмета на, който и днес е заместник-кмет на общината, той го защити по същия начин, защото бил офицер. Вижте, агентите на Държавна сигурност, тези, които ги наричат доносници, са много разнолики. Голяма част или, хайде да не казвам голяма част, но една част от тези хора са били жертви на системата заради своя произход, защото са били от буржоазни семейства, те са били мачкани и са били принуждавани да подписват и да стават сътрудници. И тях ги заклеймяваме, а тези, които са имали властта да ги тормозят, мачкат и изнудват, те били работили за държавата. Това е нонсенс.
Водещ: От друга страна, като казвате, че това е било направено в кметството по времето на г-н Борисов, защо г-жа Фандъкова тогава не е взела нещата в свои ръце, след като вече тя е кмет на София, ако това е проблем?
Ат. Атанасов: Идват местни избори, много е важно какво ще се случи в София. Мен лично конкретно ме интересува това, защото съм председател на софийската организация на “Демократи за силна България”. Ние, сините, смятаме, че управлението в София се нуждае от категорична промяна. Защо ви го казвам във връзка с вашия въпрос? Защото за съжаление една почтена жена като Фандъкова не е кмет, тя не взима…
Водещ: Какво искате да кажете с това – не е кмет?
Ат. Атанасов: Тя не взима решенията, тя е фасада.
Водещ: А кой ги взима?
Ат. Атанасов: Борисов и други хора зад нея управляват общината, продължават да я управляват. И конкретен пример в това отношение е въпросният Герджиков. Обстоятелството, че Фандъкова запази целия си екип от заместник-кметове, които наследи от Борисов, показва, че не тя взима решенията там.
Водещ: Е защо, нали се говори за някаква приемственост? В крайна сметка те са от една политическа сила, работят с една и съща идея, нормално е… би било по-странно може би, ако ги смени.
Ат. Атанасов: Да, вижте, каква е разликата между Борисов и Фандъкова? Борисов като министър-председател имаше възможността дълго време и още да продължава да се оправдава с тройната коалиция, и за много неща с основание, докато Фандъкова няма това право да се оправдава с наследството от него.
Водещ: Това е факт.
Ат. Атанасов: А наследството в София не е добро. Вижте, ето, предприеха се действия за увеличаване на данъците на софиянци, при условие че имаше многократни заявки, че няма да бъдат увеличавани данъците. Не се… цифрите, когато се проследят, числата, прощавайте, в бюджетите през последните години, ще се види, че за една и съща дейност има многократно увеличаване на разходите в столичната община, неефективно изразходване на средства, или казано просто, в софийската община страшно много се краде. То се краде по определени схеми, които са известни на управляващите, и най-вероятно…
Водещ: Искате да кажете, че в София се краде със знанието на Бойко Борисов?
Ат. Атанасов: В София се краде със знанието на управляващите, а Борисов като кмет не може да не е знаел как са се случвали тези неща, защото има определени дейности, които се упражняват от определен тесен кръг от хора, които много се облагодетелстват от това, тъй като, пак ви казвам, например вземете въпроса, проблема с чистотата в София. Първо, за тези шест години вече, откакто ГЕРБ управлява столичната община, имаше многократни обещания как ще имаме един, два, три и не знам колко завода за боклук – нямаме нито един до този момент и до края на мандата няма да има. Запознати с цялата тази процедура твърдят, че всичко това се спъва заради различни интереси, защото не могат да се разберат за някакви комисиони.
Водещ: Е, то за всяко нещо така се говори, ама само се говори.
Ат. Атанасов: Така, говори се, има си конкретни данни обаче. Ако се проследят парите, които столичани плащат за битовите отпадъци през годините, ще се види колко, неколкократно са се увеличили парите в тази насока, а няма никакво основание. И парите в софийска община не стигат не заради кризата, а заради това, че не се харчат ефективно. Ако обществените поръчки се провеждат по начина, по който трябва да се провеждат, и печелят тези, които би следвало да печелят, би могло да се спестят много пари за други дейности. Например в София е в окаяно състояние уличното осветление.
Водещ: Добре, понеже трябва да приключваме, аз накрая да ви питам, задавам този въпрос от едно известно време, пък и вие сам казахте, че това е избор на години и нещата са ясни – готови ли сте с кандидатура за кмет на София?
Ат. Атанасов: “Синята коалиция”?
Водещ: Да.
Ат. Атанасов: Значи, кандидатури имаме няколко, не една, въпросът е механизмът, по който ще изберем кой е най-подходящият кандидат, но това тепърва предстои. Ще има процедури, на първо място, трябва да има споразумение между ДСБ и СДС за… така че това ще се случи може би…
Водещ: И вие сега ще ми кажете, че има време.
Ат. Атанасов Не, не, време няма, време няма, може би януари-февруари тези неща ще се изяснят. В процедури сме, ще стигнем до решение, но…
Водещ: Има ли вариант “Синята коалиция” да застане зад кандидатура за кмет на ГЕРБ?
Ат. Атанасов: Според мен не. Не и при това, което виждаме. Ние се опитахме при частичните избори, когато подкрепихме г-жа Фандъкова, да потърсим механизъм за промяна на управлението, не се получи. Ние не бяхме допуснати до управлението и до механизмите, по които се разпределят финансовите средства и как се харчат, защото явно тази тема там е табу и неслучайно офицерът от Държавна сигурност Герджиков продължава да стои там от времето на Софиянски още.
Водещ: Добре. Благодаря ви за този разговор. Ще продължим да следим темата и да видим как ще се развият нещата в тази предизборна година. Благодаря ви още веднъж.
Ат. Атанасов: И аз ви благодаря.

“Нова телевизия”, “Здравей, България”

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...