Атанас Атанасов: Институциите не могат да бъдат скривалище в България

Водещ Георги Коритаров:Продължаваме в “Коритаров live” със следващия ни гост – депутатът от “Демократи за силна България” Атанас Атанасов. Той е тук, в студиото, тъй като открито поиска да бъде свален неговият депутатски имунитет като контрапункт вероятно на това, че парламентът се опитва, но и вчера не успя да състави временна анкетна комисия, която да разгледа данните на главния прокурор Никола Филчев, в които се иска отнемане на имунитета на Стефан Софиянски. Поне така изглежда, че актът на Атанас Атанасов е своеобразен контрапункт на това, което се прави със случая “Софиянски”. Добро утро и добре дошъл, господин Атанасов.

Атанас Атанасов:Добро утро, господин Коритаров, добро утро и на нашите зрители.

Водещ:Какво мислите да постигнете, какъв ефект търсите с вашия акт?

Ат. Атанасов:Аз първо, понеже има млади хора тук, в студиото, искам да кажа две думи. Аз съм завършил редовно Юридическия факултет на Софийския университет и съм си започнал кариерата като прокурор. Имам зад гърба си прокурорски стаж. Моето попадане в МВР беше донякъде случайно или, както обичам да се шегувам, моята детска мечта не беше да бъда генерал, но така се случи. Това го казвам, за да се знае кой ги говори тези неща. Многократно прокуратурата си позволява да злоупотребява с властта си и сега прави същото, и тъй като аз се чувствам абсолютно невинен, знам, че съм такъв, няма да позволя повече да се злоупотребява с името ми. В същия момент искам да кажа, че институциите не могат в България да бъдат скривалище. Значи нито парламентът, нито кметството, нито прокуратурата не бива да бъдат скривалища за хора, които са виновни или които са гузни.

Водещ:Има ли решение?

Ат. Атанасов:Свалянето на имунитетите. В нашата предизборна програма сме записали, и това е политика, която поддържаме от много време, “Демократи за силна България”, трябва да бъдат премахнати депутатските и магистратските имунитети, за да бъдем равни всички пред закона.

Водещ:Нека да попитаме нашите гости имат ли отношение към темата за депутатските и магистратските имунитети. Вълнувате ли се от това, което се дискутира в тези институции на тези етажи на управлението? Иска ли някой от вас нещо да попита? Да, кажете?

Зрителка:Да, аз бих искала да кажа. Смятам, че тези имунитети трябва да бъдат премахнати, още повече на хора, които са във властта. Защото в крайна сметка това са хора, които определят закони, хора, които определят политиката на една държава, и именно те не трябва да имат имунитети.

Водещ:А вие искате ли да изразите мнение?

Зрител:Може би самата процедура по премахването на имунитетите трябва да бъде много опростена, за да може при някакъв вид престъпление да бъде премахнат веднага имунитетът и да може да бъде приведен даденият депутат под отговорност.

Водещ:Това са две различни по съществото си обаче тези и те са много интересни. Едната теза е за премахване, може би чрез конституционна промяна…

Ат. Атанасов:То няма друг начин.

Водещ:…на имунитета като институция. Другата е чрез опростяване на процедурата, т.е. да се запише, че може би исканията се гласуват пряко в пленарна зала. Впрочем това, което е сега практика, като че ли се опитва да създаде някакво ниво на долна камара или някакво предварително равнище за разглеждане на аргументи.

Ат. Атанасов:Вчера ние това го заявихме. Парламентът не може да се превръща в съд и не бива. В конституцията е казано, че главният прокурор може да поиска разрешение от парламента за възбуждане на наказателно производство. В конкретните случаи сме изправени пред друга хипотеза. Има започнати производства пред съда и аз не виждам какво толкова има да обсъжда парламентът. Направено ли е искане, трябва дори и самият депутат да призове останалите си колеги да го подкрепят, за да може да се яви пред съда да си изчисти името. Аз това искам. А срещу мен прокуратурата води абсолютно политически злонамерено три наказателни дела. Вие може би си спомняте, господин Коритаров, че едното беше образувано по повод на едно мое гостуване във вашето предаване, когато бяхте в другата телевизия. На другия ден го образуваха след едно мое изказване по адрес на главния прокурор, който много се засяга, когато бъде критикуван, и единственият начин да отвръща на критиките, е да злоупотребява с право.

Водещ:Сега, ако той гледа нашето предаване, утре всичко може да се очаква.

Ат. Атанасов:Хич не ме интересува. Неговият мандат изтича, на това лице, и аз не искам… Да, това е много важно сега. Седем години този човек беше главен прокурор. Аз сигурно не съм напълно обективен, може би съм пристрастен. Седем години беше главен прокурор, нека…

Водещ:Добре…

Ат. Атанасов:…моля ви, тия които ни гледат, да се сетят – за тия седем години кого вкара той в затвора.

Водещ:Не му дават да вкара в затвора, защото…

Ат. Атанасов:Кои са тези, които не му дават?

Водещ:Ами, ето, не дават да продължат делата.

Ат. Атанасов:Братята му? С които той си говори, когато е сам.

Водещ:Така… макар че това много разговорно едва ли звучи юридически той да вкара някого в затвора. Това трябва да реши съдът. Прокурорът обвинява.

Ат. Атанасов:Прокурорът не е изправил пред съда нито един от сериозните престъпници. Искам да ви кажа, че той е политически угодник, защото когато бяха на власт СДС, се яви в парламента и каза “престъпниците са вляво”. След това забрави за това и започна да преследва по политически убеждения други. Сега на тези избори отново играе за този, който му е удобен.

Водещ:Сега, ако включим по телефона Александър Литвиненко, както в онова предаване, просто можем да си представим какво ще стане.

Ат. Атанасов:Какво ще стане?

Водещ:Ще включим обаче един наш събеседник от “Спирката на Нова”.

х х х

Водещ:Само че един от аргументите срещу това, което вие предлагате, е, че няма процедура, по която депутат сам да поиска сваляне на имунитета му.

Ат. Атанасов:Да, това е проблем, това е проблем и хората не знаят тези подробности на конституционната уредба и смятат, че такива като мен се крият в парламента. Затова казвам – парламентът не може да бъде скривалище. Трябва да се обясни, че…

Водещ:Обяснете проблема, защото той е много важен.

Ат. Атанасов:Всеки един от депутатите не може сам да свали своя имунитет. Това може да стане само по искане на главния прокурор. Никой друг не може да иска от парламента смъкване на имунитет. Само по искане на главния прокурор и с гласуване на парламента.

Водещ:В случая той не иска формално вашия имунитет?

Ат. Атанасов:Аз го каня да го поиска.

Водещ:Значи, вие символично предлагате да ви се поиска имунитетът?

Ат. Атанасов:Ами да, да ми го поиска имунитета, защото има висящо дело срещу мен. Две от делата завършиха с победа в моя полза, а това е третото дело, което е най-смешното.

Водещ:Но да не персонифицираме проблема. Нека да го превърнем в повод за по-широко разсъждение. В какво се изразява противоречието между вашия случай и вашето искане, призива ви да ви бъде отнет имунитета, и практиката, на която сме свидетели по казуса “Стефан Софиянски”?

Ат. Атанасов:Аз искам това да стане бързо. Тази практика, която е установил парламентът, създава впечатление, че управляващите шикалкавят.

Водещ:А това е практика от 36-ото обикновено Народно събрание – Александър Лилов, Димитър Велев. Между другото за Димитър Велев да напомним и за младите хора, и за зрителите ни, това беше депутат от БСП тогава, срещу когото имаше обвинения заради разрушаване и продаване на цял квартал хора, които бяха прогонени по време на възродителния процес. Тогава обаче беше динамичното мнозинство между БСП, ДПС и части от СДС и заради оцеляването на това динамично мнозинство беше решено имунитетът да бъде запазен. Тоест такова беше тълкуването, нали, и нямаше проблем. Той не беше предоставен на прокуратурата. Това може би продължава и като политическа философия?

Ат. Атанасов:Господин Коритаров, не би имало и нищо лошо в това да се състави комисия, която да провери случая. Обаче ние сме изправени пред хипотеза на висящ спор. Ако вземе тази комисия да се задълбочи в проверката и да каже на парламента, че не трябва да се смъква имунитетът, това означа, че ще…

Водещ:Какво ще означава това, да?

Ат. Атанасов:Това означава, че парламентът ще изземе функциите на съда.

Водещ:Да, това би било много сериозен прецедент.

Ат. Атанасов:Това е големият проблем.

Водещ:При започнали дела хората влизат в парламента, получават конституционен имунитет…

Ат. Атанасов:Има разделение на властите в държавата.

Водещ:…и в случая парламентът…

Ат. Атанасов:Според мен имунитетът трябва да се свежда до това да бъде гарантирано на всеки един народен представител да не бъде преследван за свои изказвания, които прави, и за мнения, които изразява, и политиката, която провежда. За всичко останало трябва да бъде равен с всички останали граждани.

Водещ:Това, което се говори, и преди вас Филип Димитров спомена – идеята да се премахнат имунитетите. Това обаче той казва, че можело да стане до края на ноември. Аз обаче се питам, нали, ако бъде внесен такъв проект за промяна в конституцията, питам се обаче това дали може да бъде решено от обикновено Народно събрание или попада в някакво тълкуване за държавно устройство и трябва Велико народно събрание.

Ат. Атанасов:Много сложен казус, ще отегчим вашите зрители сега.

Водещ:Може ли имунитетът от обикновено Народно събрание да бъде премахнат?

Ат. Атанасов:Според мен може, какъв е проблемът? Какво общо има това с устройството на държавата?

Водещ:Ако тръгне някакво тълкуване за пълноценната функция депутат, която включва и имунитет според сегашното тълкуване.

Ат. Атанасов:Аз отдавна съм казал, че трябва в един момент… сега, разбира се, предстои големият проблем с приемането ни в Европейския съюз, но в един момент трябва да се свика Велико народно събрание, което да разпусне себе си и да приключим с тази институция, защото много се спекулира с нейните правомощия.

Водещ:Добре. Значи, вие казвате, че обикновено Народно събрание може да внесе?

Ат. Атанасов:Аз така мисля.

Водещ:А смятате ли, че може просто в близките дни и, да речем, “Демократи за силна България” да внесат подобен проект…

Ат. Атанасов:Не можем да внесем, господин Коритаров, защото нямаме необходимия брой депутати за законопроект за изменение на конституцията.

Водещ:Подписите, които трябва да се съберат?

Ат. Атанасов:Да, точно така.

Водещ:Ами да се съберат подписи.

Ат. Атанасов:Това е проблем, който…

Водещ:Ето нали ОДС също ще ви подкрепи? “Атака”?

Ат. Атанасов:Това е проблем, който трябва да бъде решен от управляващите. Нека да не обсъждаме “Атака”, че нямаме време. Много е сложно там…

Водещ:Не, не, говорим като количествен.

Ат. Атанасов:Не съм убеден, че те мислят по този начин, да не говорим за това, че последните дни ги видяхме и те да подават топката на главния прокурор в този специфичен мач, в който той играе винаги преди всички избори…

Водещ:Добре, вие в лично качество искате да ви бъде отнет имунитетът и призовавате към това. Можете ли обаче да направите едно тълкуване какъв е политическият смисъл на опитите да се създаде временна анкетна комисия по случая “Софиянски”? Дава ли това основание да се смята, че БНС се разглежда като потенциален резервен играч и участник в управляващата коалиция?

Ат. Атанасов:БНС дадоха знаци, когато направиха заслон при гласуването за първото правителство, но аз искам да ви кажа, че вижда се, че явно историята с тези дела срещу Софиянски се използват за натиск срещу него. Това просто е очевидно отвсякъде. Аз не мога да тълкувам дали е правилно или не неговото поведение, но най-вероятно той се огъва в резултат на този натиск. Затова трябва да се решат проблемите с тези дела и хората, които ще се занимават…

Водещ:Ще бъде нещо като гилотина, която при всяко непокорство пада и…

Ат. Атанасов:Аз ви казах моето мнение, трябва ли да го повторя? Според мен съдът е този, който трябва да се произнесе по висящите дела, а не парламентът. Няма какво да обсъждаме повече.

Водещ:Тоест има преплитане на правомощия на власти?

Ат. Атанасов:Няма никакво преплитане на правомощия. Тази практика обаче, която е изградена с тези комисии, може да изиграе лоша шега в случая.

Водещ:Точно за това говоря. Точно за комисиите, които създават впечатление за намеса в друга власт.

Ат. Атанасов:Аз бих казал следното. Не знам дали има заиграване на управляващите, но се вижда, че те са се оплели като пиле в кълчища. Както преди малко тук го слушах Атанас Папаризов, не знаят кой какво говори, кой какви сигнали дава. Тук постъпило в парламента искане, дали умишлено или не го забавили и това дава основание също за спекулации. Просто слабо управление.

Водещ:Важното е да се знае най-общо. В момента управлява коалиция от три формации – “Коалиция за България”, НДСВ и ДПС. Премиер е Сергей Станишев, лидерът на БСП, само че той стана премиер с мандат на ДПС. Говорителят на външно министерство казва едно, Атанас Папаризов говори друго, неправителственият сектор по проблемите на евроинтеграцията говори трето. Тук си говорим различни неща.

Ат. Атанасов:Министрите правят четвърто, особено в областта на вътрешните работи и на правосъдието.

Водещ:Ние продължаваме със следващите теми в “Здравей, България” и по радио “Нова Европа”, които пък са си съвсем отделно пето нещо. Благодаря на Атанас Атанасов, депутат от “Демократи за силна България”.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...
Атанас Атанасов: Главният секретар Живко Коцев трябва да...
„ГЕРБ и ДПС искат Живко Коцев извън МВР. Те са си поставили за задача да си осигурят...